pontosnews.gr
Κυριακή, 19/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το «come back» των ΗΠΑ

Γράφει ο Σάββας Καλεντερίδης

2/04/2021 - 2:41μμ
(Φωτ.: usa.gov)

(Φωτ.: usa.gov)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η καγκελάριος της Γερμανίας, κυρία Μέρκελ, αναφέρθηκε στην παρέμβαση που έκανε η ίδια τουλάχιστον δύο φορές, το φθινόπωρο του 2020, για να αποτρέψει έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο. Λεπτομέρειες δεν αναφέρθηκαν για το πότε ακριβώς και πώς φθάσαμε κοντά σε έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο δύο φορές, ούτε για τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία τον απέτρεψε.

Θα είχε τεράστιο ενδιαφέρον να δούμε σε ποιον έταξε και τι η Γερμανία και ποιον και με ποιο τρόπο εκφόβισε, για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

Όμως εξίσου τεράστιο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οπότε οι ΗΠΑ πήραν τη σκυτάλη από τη Μεγάλη Βρετανία, για την άσκηση γεωπολιτικής επιρροής στην περιοχή μας, η Ουάσιγκτον ήταν απούσα από μια τέτοια ένταση, που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Επίσης, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι άφησαν την Τουρκία να «παίζει» το παιχνίδι της ελεύθερα στην περιοχή και το πεδίο ελεύθερο στη Γερμανία να ασκεί γεωπολιτική επιρροή, σε μια από τις πιο σημαντικές περιοχές του πλανήτη.

Ορισμένοι αναλυτές αποδίδουν τη στάση των ΗΠΑ σε αδυναμία και πιστεύουν ότι ο πλανήτης ήδη έχει περάσει σε μια άλλη φάση, με περισσότερους από δύο πόλους άσκησης επιρροής. Είναι αυτό που ονομάζουμε πολυπολικό κόσμο.

Μπορεί να υπάρχει μια τέτοια τάση στον κόσμο, όμως κατά την άποψή μου, εάν υπάρχει, η πορεία προς έναν πολυπολικό κόσμο επιταχύνθηκε λόγω της παρουσίας στην ηγεσία των ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ. Κι αυτό γιατί ο Τραμπ κυβέρνησε τις ΗΠΑ ως επιχειρηματίας και όχι ως πολιτικός, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να απουσιάζουν από ορισμένες περιοχές του πλανήτη, γεγονός που ευνοεί τους περιφερειακούς παίκτες που διεκδικούν περιφερειακό αλλά και παγκόσμιο ρόλο.

Στο άρθρο μας αυτό δεν θα αναφερθούμε σε άλλους παίκτες, αλλά θα περιοριστούμε στην Τουρκία και στο κατά πόσον η χώρα αυτή έχει όντως δυνατότητες να διεκδικήσει έναν παγκόσμιο ρόλο και στο κατά πόσον ευνοήθηκε από την πολιτική που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή.

Ναι, η Τουρκία διεκδικεί έναν παγκόσμιο ρόλο, μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας της και της καθηγεμόνευσης του μουσουλμανικού κόσμου, που θα εξασφαλίσει σοβαρά πολιτικά οφέλη στην Τουρκία αλλά και εύκολες αγορές για τα τουρκικά προϊόντα και θα ευνοήσει τα σχέδια του Ερντογάν για την ανάπτυξη της οικονομίας. Επίσης, η Τουρκία διεκδικεί την επανάκτηση της επιρροής σε όλες τις χώρες που προήλθαν από την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στις μουσουλμανικές μέσω του Ισλάμ, στις μη μουσουλμανικές μέσω της ήπιας ισχύος και της λαθρομετανάστευσης.  Τέλος, η Τουρκία διεκδικεί ρόλο ηγέτιδας δύναμης στον λεγόμενο τουρκόφωνο κόσμο, στο πλαίσιο εφαρμογής της παντουρανικής πολιτικής.

Όλα αυτά τα σχέδια του Ερντογάν ευνοήθηκαν από την πολιτική που άσκησαν οι ΗΠΑ ειδικά μετά το πραξικόπημα του 2016.

Ιδιαίτερα, την μεγαλύτερη ώθηση στον μεγαλοϊδεατισμό του Ερντογάν έδωσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη ΒΑ Συρία, πράξη που χαρακτηρίστηκε από επιφανείς στρατηγούς, διπλωμάτες και ακαδημαϊκούς των ΗΠΑ ως η «Μεγάλη Προδοσία» όχι μόνο των Κούρδων αλλά και των ίδιων των αμερικανικών συμφερόντων.

  • Έκτοτε η Τουρκία πήρε θάρρος και άρχισε να εισβάλλει στη Λιβύη αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μέσω της συνεργασίας της με το Αζερμπαϊτζάν.
  • Έκτοτε η Τουρκία άρχισε να εφαρμόζει επιθετική πολιτική στην Κύπρο και την Αν. Μεσόγειο, μια κατάσταση που, σύμφωνα με την κα Μέρκελ, έφερε δύο χώρες του ΝΑΤΟ στα πρόθυρα πολεμικής σύγκρουσης.

Και όλα αυτά, όχι μόνο λόγω της γενικής πολιτικής που ασκούσε η διοίκηση Τραμπ στον κόσμο, αλλά και λόγω των ιδιαίτερων προσωπικών σχέσεων που είχε αναπτύξει ο Τραμπ με τον Ερντογάν. Για το θέμα αυτό έχει γράψει ένα ολόκληρο βιβλίο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του κ. Τραμπ, ο Τζον Μπολτον.

Όμως, ότι και για όποιον λόγο κι αν συνέβη, είναι αδιανόητο οι ΗΠΑ να άφηναν δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να συγκρουστούν πολεμικά και να διαλύσουν την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Εν πάση περιπτώσει και οι αναφορές της κ. Μέρκελ και τα αναπάντητα ερωτήματα για τη στάση των ΗΠΑ πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος από την ελληνική διπλωματία.

Όμως, αυτό που πρέπει να απασχολήσει την ελληνική κυβέρνηση και τη χώρα γενικότερα, είναι η κατάσταση που θα δημιουργηθεί μετά από ένα ενδεχόμενο come back των ΗΠΑ στην περιοχή μας και πώς θα επηρεάσει αυτό τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας-Ρωσίας, αλλά και τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας-Τουρκίας.

Δύσκολη εξίσωση.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ. αρχείου: EPA / Κάτια Χριστοδούλου)
ΓΝΩΜΕΣ

Κύπρος 1974-2026: Από την εισβολή στην παγίωση των τετελεσμένων – Και τώρα;

18/07/2026 - 10:36πμ
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, αντιστράτηγο Ασράφ Σάλεμ Ζάχερ, στο υπουργείο Άμυνας στην Άγκυρα. 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Χ / Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας)
ΓΝΩΜΕΣ

Τι σημαίνει η προσέγγιση Τουρκίας-Αιγύπτου;

17/07/2026 - 3:57μμ
Ο Ιωσήφ αντιστέκεται στη γυναίκα του Πετεφρή, έργο του Balthasar Griessmann, β' μισό του 17ου αι. (πηγή: metmuseum.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Γ’)

14/07/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: Alex Celada / Pixabay)
ΓΝΩΜΕΣ

Η Άγκυρα και το γεωπολιτικό «Playmobil» του Τραμπ

11/07/2026 - 9:31πμ
Καναδός στρατιώτης της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί ΝΑΤΟϊκών στρατηγείων στην Τουρκία

10/07/2026 - 4:50μμ
(Πηγή: James Montgomery Flagg - Adam Cuerden /United States Library of Congress's Prints and Photographs / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο θείος Σαμ έγινε 250 χρόνων – Και αρρώστησε

4/07/2026 - 9:39πμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε παλαιότερη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΓΝΩΜΕΣ

Αναβαθμίζονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

3/07/2026 - 3:14μμ
«Η συκοφαντία της γυναικός του Πετεφρή και η κρίση του Ιωσήφ». Διά χειρός Θεόδωρου Πουλάκη, τρία διαδοχικά επεισόδια από τη βιβλική ιστορία του Ιωσήφ: η απόπειρα αποπλάνησής του από τη γυναίκα του Πετεφρή, η συκοφαντία σε βάρος του και η κρίση του από τον αφέντη του. Η φορητή εικόνα του 17ου αι. φυλάσσεται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη
ΓΝΩΜΕΣ

Στον Ιωσήφ (Μέρος Β’)

30/06/2026 - 9:30πμ
Άποψη της «νεκρής ζώνης» που χωρίζει την Κύπρο, με τα συρματοπλέγματα και τη σημαία του ψευδοκράτους να δεσπόζει στο βουνό πάνω από τη Λευκωσία. Η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη από το 1974, όταν η Τουρκία εισέβαλε και κατέλαβε το βόρειο τμήμα του νησιού
(φωτ.: EPA / Katia Christodoulou)
ΓΝΩΜΕΣ

Ξαναζεσταμένο «Σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο

28/06/2026 - 5:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΓΝΩΜΕΣ

Η σιωπή της Αθήνας μπορεί να κοστίσει ακριβά

27/06/2026 - 10:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εντοπισμός βαλίτσας με ανθρώπινα μέλη σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στην Κυψέλη, Σάββατο 18 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)

Κυψέλη: Μυστήριο με τη νεκρή γυναίκα στη βαλίτσα – Στο Ανθρωποκτονιών η έρευνα

18 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)

Το… 13άρι του Τσιτσιπά – Οι τίτλοι της καριέρας του

42 λεπτά πριν
Μπίρες και αναψυκτικά σε καλάθια σουπερμάρκετ
(φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Τα φάρμακα για την παχυσαρκία μπορεί να «κόβουν» και την επιθυμία για αλκοόλ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ18: Χάλκινο ο Μουμούρης στο τριπλούν

2 ώρες πριν
Αυλαία για το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)

«Η μνήμη δεν είναι μόνο ανάμνηση, αλλά ευθύνη» – Αυλαία στο 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

2 ώρες πριν
Στα Κατεχόμενα, οι σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους (πηγή: hurriyetdailynews.com)

Πρόκληση από το ψευδοκράτος: «Δεν εγκαταλείπουμε το δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας»

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign