pontosnews.gr
Δευτέρα, 9/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Αλεξάνδρα Χοροζίδου: Μια μητέρα 9 παιδιών, παθιασμένη με τον Πόντο και φοιτήτρια στην Έδρα Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ

Όνειρό της να γράψει ένα βιβλίο για τον ποντιακό ελληνισμό. Γράφει ο Ρωμανός Κοντογιαννίδης

30/03/2021 - 6:25μμ
(Φωτ.: Αρχεία Α. Χοροζίδου)

(Φωτ.: Αρχεία Α. Χοροζίδου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Διηγούμενη κατά καιρούς στα εννέα παιδιά της τις τραγικές ιστορίες της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού, καθώς και τις δυσκολίες της καθημερινής διαβίωσης στις προσφυγικές κοινότητες, ιστορίες τις οποίες άκουγε και η ίδια ως παιδί από τον πρόσφυγα από την περιοχή της Πάφρας παππού της, η 40χρονη σήμερα και φοιτήτρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρα Χοροζίδου, αισθάνθηκε βαθιά μέσα της το χρέος να γράψει κάτι για τον ποντιακό ελληνισμό και να το αφήσει κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Το σκίρτημα αυτό που τρεμόπαιζε για χρόνια, μετατράπηκε σε απόφαση, όταν ως φοιτήτρια το τρέχον εξάμηνο επέλεξε να παρακολουθήσει μαθήματα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ.

Οι γνώσεις που αποκομίζει, η εν γένει ατμόσφαιρα της Έδρας, η αγάπη της για τα παιδιά, αλλά και το παράπονο που έχει απέναντι στον εαυτό της ότι έχασε πολλά χρόνια, χωρίς να καλλιεργήσει παρά στο ελάχιστο σχέσεις με τον ποντιακό ελληνισμό, την έκαναν να αποφασίσει ότι θέλει ένα γράψει ένα ιστορικό μυθιστόρημα που να απευθύνεται σε μεγάλα παιδιά και εφήβους. Μυθιστόρημα που να πραγματεύεται την οικογενειακή ζωή στα ήρεμα χρόνια αλλά και τη δράση τους στην ταραχώδη εποχή των καπετανισσών του Πόντου. Των γυναικών που ήταν αφιερωμένες στα παιδιά τους, στην οικογένειά τους, αλλά και στην πατρίδα τους, όταν αυτή τις χρειάστηκε.

«Είχα στο μυαλό μου να γράψω κάποτε ένα παραμύθι για τον Πόντο. Το αισθανόμουν ως χρέος απέναντι στον παππού μου. Ήθελα να περάσω μηνύματα στα παιδιά για την πολύ δυναμική ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. Ταυτόχρονα να τα βοηθήσω να καταλάβουν και να αναζητήσουν τις ρίζες τους. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε από πού καταγόμαστε. Όταν γεννήθηκε στο μυαλό μου η ιδέα, άρχισα να διαβάζω για τον Πόντο, να ρωτάω τον πατέρα μου και τις θείες μου, αλλά και να συγκεντρώνω και άλλες μαρτυρίες. Ήξερα ότι δεν υπάρχουν πολλά παραμύθια για τον ποντιακό ελληνισμό που να απευθύνονται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού», λέει στο pontosnews.gr η Αλεξάνδρα Χοροζίδου.

«Να μάθουν ότι υπάρχει και μία πατρίδα εκεί»

Όπως αναφέρει η ίδια, το σημαντικότερο όλων ήταν να μάθουν όλα τα παιδιά, ποντιακής και μη καταγωγής, ότι έχουμε και μία πατρίδα εκεί. Στα χώματα του ιστορικού Πόντου.

«Η Έδρα Ποντιακών Σπουδών και τα βιβλία της μου έδωσαν τεράστια ώθηση γι’ αυτό. Επίσης, επηρεάστηκα πολύ από το γεγονός ότι ο καθηγητής μάς έχει πει πολλές φορές να καταγράφουμε τις μαρτυρίες, αλλά και μην αντιμετωπίζουμε την ιστορία μόνο με το συναίσθημα. Μας έχει πει να εμβαθύνουμε σε αυτήν και να τη βλέπουμε περισσότερο επιστημονικά.

»Όλα αυτά με βοήθησαν να πάρω την απόφαση ότι τελικά είναι προτιμότερο να γράψω ένα ιστορικό μυθιστόρημα για μεγάλα παιδιά και εφήβους, το οποίο να πραγματεύεται τη ζωή των καπετανισσών του Πόντου. Να περιγράψω την οικογενειακή ζωή αυτών των γυναικών στα ήρεμα χρόνια, που φρόντιζαν τα παιδιά τους και διατηρούσαν τα έθιμά τους. Στη συνέχεια να περιγράψω τον αγώνα τους στα ταραγμένα χρόνια, τις τεράστιες δυσκολίες της προσφυγιάς και τη νέα σελίδα της ζωής τους. Το μυθιστόρημα να καταλήγει τη δεκαετία του ’30», τονίζει η Αλεξάνδρα Χοροζίδου.

Πόντια κατά 25%

Από τον παππού της από την Πάφρα, ο οποίος μετά τον ξεριζωμό βρέθηκε στην περιοχή της Δράμας, έλκει την ποντιακή της καταγωγή. Κατά τα υπόλοιπα 3/4 κατάγεται από τη Μακεδονία (Δράμα και Καστοριά) και πρέπει να σημειωθεί ότι η αγάπη της για την ιστορία και τους τόπους καταγωγής της την έκαναν να ολοκληρώσει ήδη ένα σύγγραμμα για τον Μακεδονικό Αγώνα.

Αφού πήρε το πτυχίο της φυσικοθεραπεύτριας στο τότε Ανώτατο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης, πέρασε με κατατακτήριες εξετάσεις στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

Όπως λέει στο pontosnews.gr, τα πολλά κενά που είχε για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού την έκαναν να επιλέξει τα μαθήματα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών. «Πριν δεν γνώριζα καλά-καλά ούτε τη γεωγραφία του Πόντου. Δυστυχώς, στο σχολείο μαθαίνουμε ελάχιστα πράγματα για τον ποντιακό ελληνισμό», σημειώνει.

Το μεγάλο της παράπονο

Όπως εκμυστηρεύεται στο pontosnews.gr, το μεγάλο παράπονο που έχει απέναντι στον εαυτό της, είναι ότι μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί ποτέ ενεργά με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο. Μπορεί να έλεγε ιστορίες για τον Πόντο στα παιδιά της και το ίδιο να έκανε σε αυτά και ο πατέρας της, ωστόσο, εξομολογείται ότι δε φρόντισε, ώστε κάποιο από τα εννέα παιδιά της (πέντε αγόρια και τέσσερα κορίτσια, ηλικίας σήμερα από 1,5 έως 19 ετών) να αποκτήσουν την οποιαδήποτε σχέση με κάποιον ποντιακό φορέα ή σύλλογο.

«Ήταν λάθος μου που δε φρόντισα να ασχοληθώ ενεργά με τον οργανωμένο ποντιακό χώρο και δυστυχώς το ίδιο έκαναν και τα παιδιά μου. Το έχω αυτό ως βάρος μέσα μου και τώρα θέλω πάρα πολύ να αλλάξει η κατάσταση. Θέλω πάρα πολύ και τα παιδιά μου να γίνουν περισσότερο ενεργά αναφορικά με τον ποντιακό ελληνισμό. Η καταγωγή μας έχει συνέχεια και η ενασχόληση αποτελεί τιμή και για τους προγόνους μας. Το καλό είναι ότι τα παιδιά μου άρχισαν σιγά-σιγά να αγαπούν τον ποντιακό ελληνισμό. Μάλιστα, κάποια από αυτά κάθονται δίπλα μου και παρακολουθούν μαζί μου τα διαδικτυακά μαθήματα της Έδρας Ποντιακών Σπουδών. Όταν παρουσιάζονται και φωτογραφίες, τότε παρακολουθούν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», καταλήγει χαμογελώντας η Αλεξάνδρα Χοροζίδου.

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα βινύλια ανήκουν στις μουσειακές συλλογές της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης. Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του συλλόγου στο Facebook (εικ.: pontosnews.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τρεις σπάνιοι δίσκοι του 1920 από τη Νέα Υόρκη με μικρασιατικά τραγούδια – Φως στην ελληνοαμερικανική δισκογραφία της εποχής

9/03/2026 - 5:45μμ
Στιγμιότυπο από το πρώτο μάθημα του τμήματος ενηλίκων της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Άρχισαν τα δωρεάν μαθήματα ποντιακών στην Ένωση Ποντίων Πιερίας

9/03/2026 - 2:47μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Στη Μεταμόρφωση στήνουν κάθε Παρασκευή χορό – «Γιουβαρλαντούμ, ούλ’ εσ’κώθαν, την καϊτέν ούλ’ αφουκρέθαν»

9/03/2026 - 1:41μμ
(Φωτ.: Facebook/Εύξεινος Λέσχη Αλμωπίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Έτοιμο για δράση το νέο διοικητικό συμβούλιο στην Εύξεινο Λέσχη Αλμωπίας

9/03/2026 - 11:59πμ
(Φωτ.: trantellines.gr)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Οι Τραντέλληνες» των Βριλησσίων τίμησαν τη γυναίκα του Πόντου

8/03/2026 - 10:45μμ
Το χαρακτικό του Wilhelm Obermann που συνοδεύει το ποίημα, και οι δύο πρώτες στροφές (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η αυτοκράτειρα της Τραπεζούντας»: Η Ελένη Καντακουζηνή, η Αντιγόνη του Πόντου, σε γερμανικό ποίημα του 1855

8/03/2026 - 8:53μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς «Οι Αργοναύτες»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρουμάνοι μαθητές «μυήθηκαν» στις παραδόσεις και τους χορούς του Πόντου από τους «Αργοναύτες» του Κιλκίς

8/03/2026 - 6:14μμ
(Φωτ.: facebook/Παναγία Σουμελά Κατερίνης - Ποντιακός Σύλλογος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Τα ποντιάκια της «Παναγίας Σουμελά» Κατερίνης γνώρισαν τον κόσμο της μέλισσας

8/03/2026 - 5:02μμ
(Φωτ.: Facebook/Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ποντιακή Θεατρική Σκηνή Πιερίας

8/03/2026 - 4:27μμ
Παρέλαση στην Κω για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, 7 Μαρτίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Κω - ο Ξενιτέας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Κως: Οι Πόντιοι τίμησαν την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου με 12 σημαίες – μία για κάθε νησί

8/03/2026 - 10:14πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα βινύλια ανήκουν στις μουσειακές συλλογές της ΕΣΤΙΑΣ Νέας Σμύρνης. Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του συλλόγου στο Facebook (εικ.: pontosnews.gr)

Τρεις σπάνιοι δίσκοι του 1920 από τη Νέα Υόρκη με μικρασιατικά τραγούδια – Φως στην ελληνοαμερικανική δισκογραφία της εποχής

18 λεπτά πριν
Εικόνα του πλοίου Shenlong Suezmax (πηγή: MarineTraffic)

Shenlong Suezmax: Το Στενό του Ορμούζ πέρασε το υπό ελληνική διαχείριση πετρελαιοφόρο – Προορισμός η Ινδία

45 λεπτά πριν
Η σήραγγα Συρτού στην Εγνατία (φωτ.: Dr. Pinczés Sándor)

Εγνατία Οδός: Αθωωτική απόφαση για τη φερόμενη υπερκοστολόγηση των 43 εκατ. ευρώ σε Παναγία και Συρτό στα Γρεβενά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Παναγία Σουμελά Σίδνεϊ)

Οι ομογενείς στο Σίδνεϊ ετοιμάζουν ποντιακό γλέντι – Μια βραδιά γεμάτη παράδοση, μουσική και κέφι σαν σε… ταβέρνα!

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια δηλώσεων στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή τους στη στρατιωτική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο (φωτ.: EPA/Gonzalo Fuentes / POOL)

Εμ. Μακρόν: Όταν επιτίθεται κάποιος στην Κύπρο επιτίθεται σε όλη την Ευρώπη – Κ. Μητσοτάκης: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα μείνει ποτέ μόνη

2 ώρες πριν
Τα vouchers θα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια, επαναφορτίζονται όσο διαρκεί η επιλεξιμότητα του νοικοκυριού και δεν εξαργυρώνονται σε χρήμα ούτε για καπνικά προϊόντα, αλκοολούχα ποτά ή είδη τυχερών παιγνίων (φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)

Μέσω κουπονιών απευθείας στους δικαιούχους η επισιτιστική βοήθεια – Με αναδρομική ισχύ η ενίσχυση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign