pontosnews.gr
Τετάρτη, 21/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ρώσοι φιλέλληνες θα παραδώσουν στην Ελλάδα ιστορικά ντοκουμέντα για το 1821 και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Τι είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ για τους δεσμούς Ελλάδας-Ρωσίας σε ελληνορωσικό φόρουμ

27/03/2021 - 9:29πμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Αντίγραφα πολύτιμων εγγράφων και μαρτυριών από τα ρωσικά Κρατικά Αρχεία, ανάμεσά τους «μοναδικές αναφορές των επικεφαλής της ρωσικής κατασκοπίας στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία και μια σειρά άλλες χώρες για τα τεκταινόμενα στις περιοχές, που εξελίσσονταν τα γεγονότα της Επανάστασης», αναμένεται να παραδοθούν στη ρωσική πρεσβεία της Αθήνας και από εκεί στη χώρα μας.

Ήδη έχουν παραδοθεί στην πρεσβεία αποσπάσματα αρχείων για Έλληνες που αιχμαλωτίστηκαν κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Γερμανούς και πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης το διάστημα 1943-1944.

Για αυτό τον θησαυρό μίλησε ο πρώην πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας μεταξύ Ρωσίας, Ελλάδας και Κύπρου αλλά και γνωστός ελληνιστής Γκεόργκι Μουράντοφ, κατά τη διάρκεια του ελληνορωσικού FORUM Διπλωματίας των Πολιτών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που διοργανώθηκε στη Μόσχα.

Ο πρώην διπλωμάτης Γκεόργκι Μουράντοφ (φωτ.: Wikimedia Commons)

Υπάρχουν ακόμα και «αναφορές του ίδιου του Ιωάννη Καποδίστρια στον τσάρο Νικόλαο Α΄, όταν ενημέρωνε για το πώς διαμορφωνόταν η κατάσταση γύρω από την Ελληνική Επανάσταση», καθώς, όπως επισημαίνει ο Ρώσος διπλωμάτης και πολιτικός, «Ο Ιωάννης Καποδίστριας έπραξε πολλά για την επιτυχία της Ελληνικής Επανάστασης, πριν αναδειχθεί πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας».

Ο Γκεόργκι Μουράντοφ, αναφερόμενος στο υλικό για τους Έλληνες αιχμαλώτους των Γερμανών τόνισε πως «Για τους περισσότερους εξ αυτών οι συγγενείς τους έως σήμερα δεν γνωρίζουν την τύχη τους»!

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, ο Μουράντοφ χαρακτήρισε εξαιρετική την ιδέα του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας αφού «δεν υπάρχει τίποτε σοβαρότερο, σημαντικότερο, από την ιστορία που συνδέει τη Ρωσία με την Ελλάδα».

«Η Ρωσία αφομοίωσε σε πολλά τις βάσεις του ελληνικού πολιτισμού, υιοθέτησε την Ορθοδοξία, και αυτό σημαίνει τις βάσεις της πολιτισμικής αλληλεπίδρασης με όλους τους ορθόδοξους λαούς και πρωτίστως με τους ίδιους τους Έλληνες, οι οποίοι έφεραν την Ορθοδοξία στην Ταυρίδα (Κριμαία), τη Χερσώνα, βάφτισαν τον πρίγκιπα Βλαδίμηρο, ο οποίος έδωσε πνευματικότητα και νόημα σε όλη την περαιτέρω ιστορία μας», είπε ο Γκεόργκι Μουράντοφ.

Το Φόρουμ, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Έτους Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, χαιρέτισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ που αναφέρθηκε στις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας, πνευματικής και πολιτισμικής εγγύτητας συνδέουν τις δύο χώρες.

«Oι ελληνορωσικές σχέσεις βασίζονται σε μακραίωνες παραδόσεις φιλίας, πνευματικής και πολιτισμικής εγγύτητας. Το χρονικό τους αριθμεί πολλές ένδοξες ιστορίες. Η χώρα μας πάντοτε δραστήρια και για λόγους αρχής υποστήριζε τον ελληνικό λαό και τον εθνικοαπελευθερωτικό του αγώνα για την απόκτηση της ανεξαρτησίας του. Ρώσοι και Έλληνες πολεμιστές δίπλα δίπλα, υπό δυσχερέστατες συνθήκες αγωνίστηκαν στο όνομα του θριάμβου των άφθαρτων αξιών της αλήθειας και της δικαιοσύνης. Στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εργάστηκαν αποδοτικά ουκ ολίγοι Έλληνες. Λαμπρότερο παράδειγμα ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο ρόλος και η θέση του οποίου στην ιστορία των δύο κρατών είναι ανυπέρβλητος», γράφει, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον ανταποκριτή του Θανάση Αυγερινό, στο μήνυμά του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

«Οι δεσμοί συμπάθειας και αλληλοβοήθειας, που μας συνδέουν, είναι ένα σταθερό θεμέλιο για την ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στη σύγχρονη εποχή. Να συμβάλει στην ανάπτυξή της καλείται η διπλωματία των πολιτών, οι επαφές μέσω των κοινωνικών φορέων, την ευρεία κοινή γνώμη», σημείωσε ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος ευχήθηκε να διευρυνθούν και οι ανθρωπιστικές σχέσεις μεταξύ των κοινωνιών Ελλάδας και Ρωσίας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ για τουρκολιβυκό μνημόνιο: Νομικά αβάσιμη η κοινοβουλευτική απόφαση

20/10/2026 - 7:04μμ
Γενική άποψη της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / HANDOUT)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς συμφωνία για προϋπολογισμό και ενέργεια η Σύνοδος Κορυφής – Στην αντεπίθεση η Αθήνα για ΚΑΠ και Συνοχή

17/10/2026 - 12:59πμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φωτ.: Δημήτρης Παπαμήτσος/ Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: «Όχι» σε εκπτώσεις για ΚΑΠ και Πολιτική Συνοχής

16/10/2026 - 9:24μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Διαφωνίες για την εκλογή αρχηγού – «Δεν πάμε καλά», λέει ο Πολάκης

16/10/2026 - 7:57μμ
Άποψη του Καστελόριζου (δεξιά) και των τουρκικών ακτών (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καστελόριζο: Τουρκική NAVTEX ενόψει των ερευνών για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου

16/10/2026 - 3:22μμ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: European Union)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Συμβιβασμός για την ενέργεια, ανοιχτή η μάχη για νέα μέτρα

16/10/2026 - 2:12μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες αποκαλύψεις για την Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Αγωγή και ηχογράφηση που «καίει» αξιωματούχους των ΗΠΑ

16/10/2026 - 8:59πμ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.:  EPA/OLIVIER HOSLET)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Στα «μαχαίρια» για τον προϋπολογισμό και την ενέργεια

16/10/2026 - 12:49πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα-Αίγυπτος: Κοινή γραμμή για τη Λιβύη και προσήλωση στο Δίκαιο της Θάλασσας

15/10/2026 - 10:50μμ
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκησ στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες (φωτ.: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες: «Δεν θα δεχθούμε περαιτέρω περικοπές» σε αγροτική πολιτική και συνοχή

15/10/2026 - 3:10μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων)

Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων: Νέα στέγη για τον σύλλογο και την ποντιακή κληρονομιά

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάταλι Σκιαδοπούλου)

Champions League: Δεν άντεξε στο «Έτιχαντ» η ΑΕΚ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: arisbasketball.com)

EuroCup: Σαρωτικός ο Άρης στο Ρόστοκ

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO/POOL)

ΗΠΑ: Ο Τραμπ καλεί την Ουκρανία να συμφωνήσει με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου – Τριμερή συνάντηση ζητά ο Ζελένσκι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Σουρμένων)

Ένωση Ποντίων Σουρμένων: Δυναμική συμμετοχή στην εκδήλωση μνήμης και ιστορίας για τα θύματα των αεροπορικών επιδρομών της περιόδου 1941-1944

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ευρωπαϊκή Ένωση: Αντόνιο Κόστα και Ούρσουλα λφον ντερ Λάιεν απορρίπτουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο – «Άκυρη και ανίσχυρη» η συμφωνία

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV