pontosnews.gr
Τρίτη, 28/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τριετία εκδηλώσεων μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον προσφυγικό ελληνισμό

Τηλεδιάσκεψη της Λίνας Μενδώνη με οκτώ δευτεροβάθμιες οργανώσεις του προσφυγικού ελληνισμού

17/03/2021 - 2:15μμ
(Φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

(Φωτ.: ΥΠΠΟΑ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μετά από σχετικές πιέσεις που ασκήθηκαν ιδίως από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (ΟΠΣΕ), χθες πραγματοποιήθηκε υπό τη Λίνα Μενδώνη ευρεία τηλεδιάσκεψη για το συντονισμό και τον τριετή σχεδιασμό εκδηλώσεων μνήμης, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οκτώ δευτεροβάθμιες οργανώσεις του προσφυγικού ελληνισμού.

Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι η επετειακή περίοδος 2022-2024 θα περιλαμβάνει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και επιστημονικές συναντήσεις, με ευρύ περιεχόμενο που θα καλύπτει όλες τις εκφάνσεις της παρουσίας και προσφοράς των προσφύγων στη δημιουργία της σύγχρονης Ελλάδας.

Ακόμα, υπενθύμισε ότι στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» στη Θεσσαλονίκη δημιουργείται το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, με τη συμμετοχή πολλών φορέων και την οργανωτική και συντονιστική ευθύνη των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης, στον προγραμματισμό έχουν ενταχθεί η συντήρηση και αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Φώτη Κόντογλου στο ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Άρεως, αλλά και η συντήρηση των φορητών εικόνων του ναού, με καραμανλίδικη γραφή, κειμήλια των προσφύγων από την Μικρά Ασία.

«Το 1922 συνέβη η Μικρασιατική Καταστροφή, το 1923 υπεγράφη η Συνθήκη της Λοζάνης, το 1924 ολοκληρώθηκε η έλευση των Ελλήνων στη μητροπολιτική Ελλάδα», υπενθύμισε η Λίνα Μενδώνη, προσθέτοντας ότι στόχος είναι στις αρχές του φθινοπώρου να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία τα δευτεροβάθμια σωματεία θα μπορούν να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Όσες επιλεγούν για την τριετία των εκδηλώσεων μνήμης θα χρηματοδοτηθούν από το υπουργείο, με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής.

Ήδη οι εκπρόσωποι των δευτεροβάθμιων οργανώσεων κατέθεσαν κάποιες ιδέες, και συμφωνήθηκε να υπάρξει νέα συνάντηση στο τέλος Απριλίου.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν: ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας Αντώνης Οραήλογλου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Φάνης Ισαακίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου Δημήτρης Κελεμίδης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος, ο επίτιμος πρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Ν. Ελλάδας Κώστας Πολυχρονίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας – Βόρειας Θράκης Μαρία Ασανιώτου, και ο πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νίκος Ουζούνογλου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρωτότυπη φωτογραφία από τα γυρίσματα της ταινίας «Μαγική πόλη» στο Δουργούτι (φωτ.: Αρχείο Νίκου Κούνδουρου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οι παραγκουπόλεις στο σινεμά – Οι Έλληνες και Αρμένιοι πρόσφυγες που οι κυβερνήσεις ήθελαν να κρύψουν

27/10/2025 - 10:18μμ
Το μνημείο στη Φιλιππούπολη Λάρισας για τους πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία (φωτ.: eleftheria.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Φιλιππούπολη Λάρισας: Πίσω στην Ανατολική Ρωμυλία γύρισε η μνήμη

27/10/2025 - 2:45μμ
(Φωτ.: Δήμος Δυτικής Λέσβου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Γιώργος Κουβελίδης: Προσφυγόπουλο από τη Σμύρνη, μόλις στα 19 έπεσε στη Μάχη της Κρήτης

27/10/2025 - 10:08πμ
Συρραφή δημοσιευμάτων για τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Δημητρίου στον Κατσαμπά Ηρακλείου (πηγή: Νέα Κρήτη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συγκίνηση και μνήμες Μικράς Ασίας στη γιορτή του Αγίου Δημητρίου

26/10/2025 - 11:45πμ
Η είσοδος στο μουσείο (φωτ.: Facebook / ΠΠΙΕΔ - Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου»)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

«Καμία Φιλιώ Χαϊδεμένου, το μουσείο το έφτιαξα εγώ!» – Η ασέβεια προς τη Μικρασιάτισσα γιαγιά των ξεριζωμένων

24/10/2025 - 12:34μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ/ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΠΑΜΑΚ: Από τους προσφυγικούς συνοικισμούς, στα βουνά της Πίνδου – Οι Μικρασιάτες που πολέμησαν στο Έπος του ’40

23/10/2025 - 5:23μμ
Δεξιά το βανδαλισμένο μνημείο στην Πλατεία Μικρασιατών στην Ελευσίνα (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Μικρασιατών Ελευσίνας - Μουσείο Ιστορίας και Λαογραφίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ελευσίνα: Έσπασαν το Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας – Προσβολή στη συλλογική μνήμη

22/10/2025 - 8:15μμ
Αριστερά η λίμνη της Γεννησαρέτ από τοιχογραφία ιεράς μονής Βατοπαιδίου και δεξιά λεπτομέρεια από τους 40 μάρτυρες (φωτ.: Αγιορειτική Εστία)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Αγιορειτική Εστία: Η σχέση του Φώτη Κόντογλου με το Άγιον Όρος – «Μια τέχνη τόσο τέλεια μέσα στις εκκλησιές»

22/10/2025 - 6:38μμ
Η παρτιτούρα του τραγουδιού με τη σφραγίδα της λογοκρισίας (φωτ.: Γενικά Αρχεία του Κράτους)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

ΓΑΚ: Όταν η χούντα λογόκρινε τα τραγούδια του Διονύση Σαββόπουλου

22/10/2025 - 5:00μμ
Η Ζαχαρούλα Βαξεβάνη με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ3 (πηγή: Glomex)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Ένας φάρος μνήμης στην Καλαμαριά, στη Νέα Κρήνη

22/10/2025 - 10:55πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

EuroCup: Λύγισε στο φινάλε ο Πανιώνιος και υπέστη τέταρτη ήττα

17 λεπτά πριν
(Φωτ.: Χ/Lama.m1)

Νέοι βομβαρδισμοί στη Γάζα μετά την εντολή Νετανιάχου για «άμεσες σφοδρές επιθέσεις»

40 λεπτά πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Δυσκολεύτηκε, αλλά έκανε το 3×3 στη Σλοβακία η ΑΕΚ

1 ώρα πριν
Με ποιήματα και θεατρικά, τραγούδια και χορούς οι μαθητές του Education Program του Αγίου Βασιλείου στο Χιούστον του Τέξας γιόρτασαν την 28η Οκτωβρίου 1940 (φωτ.: Εθνικός Κήρυξ/Ηλίας Νεοφυτίδης)

Ομογένεια ΗΠΑ: Μικροί μαθητές ύμνησαν την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

1 ώρα πριν
Ο νεαρός οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Χανίων (φωτ.: EUROKINISSI/Γιάννης Αγγελάκης)

Ματωμένο γλέντι στην Κρήτη: Με αλεξίσφαιρο, κουκούλα και σκυμμένο κεφάλι ο 23χρονος δράστης

2 ώρες πριν
(Πηγή: caretas.pe)

Περού: Βουλευτής απειλείται με κυρώσεις λόγω… πεντικιούρ σε ώρα εργασίας στο Κογκρέσο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign