pontosnews.gr
Τετάρτη, 28/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο ελληνισμός της Αυστρίας θρηνεί για τον Ελληνοϊταλό θεατράνθρωπο Πιέρο Μπορντίν

Είχε ιδρύσει το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος στο Καρνούντουμ

14/03/2021 - 11:09μμ
Ο Πιέρο Μπορντίν τίμησε την ελληνική καταγωγή του στον τόπο που έζησε, την αγαπημένη του Αυστρία (φωτ.: noe.orf.at)

Ο Πιέρο Μπορντίν τίμησε την ελληνική καταγωγή του στον τόπο που έζησε, την αγαπημένη του Αυστρία (φωτ.: noe.orf.at)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έναν σπουδαίο Έλληνα θρηνεί, σήμερα, η Αυστρία και μαζί της ο κόσμος του αρχαιοελληνικού θεάτρου. Ο Πιέρο Μπορντίν, ο γνωστός Ελληνοϊταλός θεατράνθρωπος, εικαστικός, σκηνογράφος, σκηνοθέτης, ιδρυτής και διευθυντής επί 32 χρόνια, του ξακουστού Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ στην Αυστρία, δεν υπάρχει πια.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 χρόνων σε νοσοκομείο της Βιέννης, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών για να τον κρατήσουν στη ζωή, έπειτα από βαρύ καρδιακό έμφραγμα που υπέστη κατά τη διάρκεια της κηδείας της πεθεράς του, προχθές, Παρασκευή.

Τη δυσάρεστη είδηση επιβεβαίωσε η σύζυγος και επί δεκαετίες στενή συνεργάτιδά του, Έλφι Μπορντίν.

Ο Πιέρο Μπορντίν είχε γεννηθεί στις 24 Ιουλίου 1947 στη Βιέννη από Ελληνίδα μητέρα από τον Μαραθώνα της Αττικής και από Βενετσιάνο πατέρα, παίρνοντας και ελληνική παιδεία στην Ελληνική Εθνική Σχολή Βιέννης (το αρχαιότερο ελληνικό σχολείο στη διασπορά που λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και 220 χρόνια), για να σπουδάσει αργότερα στην Ανωτάτη Σχολή Εφαρμοσμένης Τέχνης στην αυστριακή πρωτεύουσα, και να είναι για πολλά χρόνια συνεργάτης και βοηθός του διάσημου εικαστικού Πέτερ Βάιμπελ.

Το 1989, ο Πιέρο Μπορντίν, ο «ακούραστος υπηρέτης του αρχαίου ελληνικού πνεύματος», όπως ο ίδιος αποκαλούνταν από τον κόσμο του θεάτρου, ίδρυσε το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, με έδρα το Καρνούντουμ.

Σε αυτή την αρχαία ρωμαϊκή πόλη, δίπλα στη σημερινή αυστριακή κωμόπολη Πετρονέλ, λίγες δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά της Βιέννης, στα σύνορα με τη Σλοβακία, πραγματοποιείται, εδώ και 32 χρόνια, στα ερείπια των δύο αρχαίων αμφιθεάτρων της, κάθε Ιούλιο και Αύγουστο το Φεστιβάλ.

Το Καρνούντουμ, όπου για ένα διάστημα είχε την έδρα του ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, μαθητής του Ηρώδου του Αττικού, είχε γνωρίσει την άνθηση του το 2ο μ.Χ. αιώνα, από τον οποίο χρονολογούνται και τα ερείπια των δύο ρωμαϊκών θεάτρων του, ενώ ένα παράλληλο διεθνές συμπόσιο είναι αφιερωμένο στην ιστορία και στην ανά τους αιώνες σημασία του ελληνικού θεάτρου.

Ο Πιέρο Μπορντίν, όλα αυτά τα χρόνια, στο Φεστιβάλ Καρνούντουμ –το οποίο στο κέντρο της Ευρώπης είναι το μοναδικό στο είδος του που είναι αφιερωμένο στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία και μαζί με τις Συρακούσες και τη Μερίδα αποτελούν διεθνώς τα τρία κέντρα Αρχαίου Ελληνικού Δράματος εκτός Ελλάδας– είχε φιλοξενήσει στο παρελθόν όλα τα μεγάλα «ονόματα» που ασχολούνται με το αρχαίο ελληνικό θέατρο.

Από τους Τόνι Χάρισον, Πίτερ Χολ, Ρόμπερτ Ουίλσον, Ταντάσι Σουτζούκι, Χανσγιούργκεν Χάιμε, Σερένα Σινιγκάγκλια, Πίτερ Μπρουκ, Πέτερ Στάιν μέχρι τον Θεόδωρο Τερζόπουλο, αλλά και φημισμένους θιάσους, όπως το βρετανικό Βασιλικό Θέατρο, το Θέατρο Λα Μάμα της Νέας Υόρκης, το Πίκολο Τεάτρο του Μιλάνου, την κινεζική Κρατική Οπερα Πεκίνου, το Θέατρο Ταγκάνκα της Μόσχας, και διάσημους ηθοποιούς, όπως Χάνα Ζίγκουλα, Ζεράρ Ντεπαρτιέ, Μάγια Μόργκενστερν ή Μανταλένα Κρίπα.

Συνολικά, σε αυτές τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, στο Καρνούντουμ «ανέβηκαν» πάνω από 100 διεθνείς παραγωγές από 50 διαφορετικούς θεατρικούς θιάσους και θεατρικές ομάδες.

Η τελευταία «κανονική» διοργάνωση του Φεστιβάλ, πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, είχε πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2019, στην 30η επέτειο από την ίδρυση του, και είχε ξεκινήσει με αφιέρωμα στη «σημαντικότερη Ελληνίδα του 20ου αιώνα», τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία οραματίστηκε και καθιέρωσε τον θεσμό της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Έπειτα από έρευνές του, ο Πιέρο Μπορντίν είχε ανακαλύψει ότι στις 11 Νοεμβρίου του 308 μ.Χ. είχε πραγματοποιηθεί στο Καρνούντουμ η «Σύνοδος των Αυγούστων» που αποτέλεσε καμπή στην ιστορία, καθώς σε αυτή επισφραγίστηκε η ανάδειξη σε καίσαρα (τετράρχη), του αργότερα πρώτου Χριστιανού Αυτοκράτορα, του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Από το 2008, με τη συμπλήρωση 1.700 χρόνων από εκείνη τη Σύνοδο, ο Πιέρο Μπορντίν τακτικά διοργάνωνε συνέδρια, συμπόσια και άλλες εκδηλώσεις σε σχέση με το ιστορικό αυτό γεγονός, όχι μόνο στο Καρνούντουμ –το οποίο είχε επισκεφθεί πριν από λίγα χρόνια με αυτή την ευκαιρία και ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος– αλλά και σε άλλες πόλεις, όπως τη Νικομήδεια στην Τουρκία, τη Νις στη Σερβία ή το Μιλάνο, που σχετίζονται με τον Μέγα Κωνσταντίνο και τα διατάγματά του για ανεξιθρησκεία και αναγνώριση του Χριστιανισμού.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Πιέρο Μπορντίν ανακοίνωνε την ανακήρυξη από το Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρντούντουμ, του 2021 σε «Έτος της Κυριακής» για να τιμήσει την ιστορική απόφαση του αυτοκράτορα Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος καθιέρωσε την Κυριακή ως «γενική εορτή» με διάταγμα του πριν από 1.700 χρόνια, στις 3 Μαρτίου 321 μ.Χ.

«Το σχεδιαζόμενο “Έτος της Κυριακής” δεν μπορεί να ξεκινήσει τώρα λόγω της πανδημίας, αλλά προγραμματίζεται ήδη ως σειρά υπαίθριων εκδηλώσεων, το συντομότερο δυνατό όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, στην τοποθεσία της πρώην ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, όπου και το ομότιτλο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου», τόνιζε στην τελευταία συνέντευξή του, ο εκλιπών.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δ. Δημητρακούδης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δέκα χρόνια από το ιστορικό άνοιγμα του Παναγίου Τάφου – Η μοναδική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ

28/10/2026 - 1:39πμ
Διαμαρτυρία με αίτημα το μποϊκοτάζ της Eurovision λόγω της συμμετοχής του Ισραήλ, έξω από το AFAS Live στο Άμστερνταμ, στις 13 Απριλίου 2024 (φωτ.: EPA / Remko de Waal)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision 2027: Η Ολλανδία παίρνει πίσω το «ναι» – Αποχώρηση λόγω Ισραήλ

27/10/2026 - 3:28μμ
Ο Διονύσης Φερεντίνος
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Διονύσης Φερεντίνος: Πέθανε αιφνιδίως ο σκηνοθέτης της «Μουρμούρας» και του «Έχω παιδιά»

26/10/2026 - 9:00μμ
Σύγχρονη φωτογραφική αναπαράσταση από το έργο της Lucia Choulakian για τη μνήμη της Γενοκτονίας των Αρμενίων (φωτ.: UQAM / Lucia Choulakian)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γενοκτονία των Αρμενίων: Μάνα και κόρη επιστρέφουν στους τόπους του εγκλήματος – Η μαρτυρία από την Αμισό

25/10/2026 - 8:01μμ
Τα εκθέματα «Hagia Sophia» (φωτ.: Dice Kayek)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης: Το μνημείο-σύμβολο στο επίκεντρο μεγάλης έκθεσης του Μουσείου V&A στο Λονδίνο

25/10/2026 - 9:48πμ
Ο Φίλιππος Σοφιανός ως Τσιτσάνης και ο Τάσος Χαλκιάς ως Βαμβακάρης σε μια σκηνή της παράστασης «Εγώ ο "Σερ", Γρηγόρης Μπιθικώτσης» (φωτ.: Μάνος Βλαστός)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Εγώ ο “Σερ”, Γρηγόρης Μπιθικώτσης»: Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στον σπουδαίο ερμηνευτή – Διά χειρός Δημήτρη Μαλισσόβα

23/10/2026 - 5:44μμ
(Φωτ.: Αρχείο Μουσείου Ακρόπολης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μουσείο Ακρόπολης: Επανεκτίθεται αρχαίο άγαλμα ιππέα μετά τη συντήρησή του

22/10/2026 - 11:03μμ
Ο πίνακας του Κ. Παρθένη «Ευαγγελισμός» (πηγή: Bonhams)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Από τον Παρθένη και τον Κόντογλου έως τον Τσαρούχη: 186 έργα ελληνικής τέχνης σε δημοπρασία στο Παρίσι

20/10/2026 - 6:37μμ
(Φωτ. αρχείου Pontos News: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φωτεινή Βελεσιώτου: Τα ρεμπέτικα της Κατοχής είναι το ανυπότακτο πνεύμα του ανθρώπου για ελευθερία

20/10/2026 - 5:12μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μπέτυ Βαλάση: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο στη σπουδαία ηθοποιό – Στην τηλεοπτική «Λωξάντρα» που άφησε εποχή

19/10/2026 - 2:55μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα «Ανοίγοντας τον Πανάγιο Τάφο στον Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα (φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)

Δέκα χρόνια από το ιστορικό άνοιγμα του Παναγίου Τάφου – Η μοναδική εμπειρία της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ

34 λεπτά πριν
Ο επικεφαλής του συνασπισμού της «Κοινής Λίστας» Γιουσέφ Τζαμπαρίν (δεύτερος από δεξιά), πανηγυρίζει με υποστηρικτές κατά την ανακοίνωση των πρώτων exit polls στα εκλογικά κεντρικά γραφεία του συνασπισμού στη Ναζαρέτ του Ισραήλ (φωτ.: ΕPA/JAMAL AWAD)

Εκλογές στο Ισραήλ: Ρυθμιστές τα μικρά κόμματα – Ρεκόρ συμμετοχής στις κάλπες

1 ώρα πριν
(Φωτ.: syriza.gr)

Ρένα Δούρου: Φόρος τιμής στους αγώνες και την προσφορά των Ποντίων γυναικών

2 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Πέρασε και από τη Μούρθια το Περιστέρι

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Euroleague: Το έκανε θρίλερ αλλά νίκησε την Αρμάνι ο Παναθηναϊκός

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/profile/Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων / Assyrians Hellas)

Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων: Εκλογές την Κυριακή 1 Νοεμβρίου

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV