pontosnews.gr
Κυριακή, 31/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΟΠΣΕ: Θα ζητήσουμε να κηρυχθεί «Εκατονταετηρίδα Mνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού» το 2022

Το σκεπτικό της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος

12/03/2021 - 9:00μμ
Εικόνα από τη σφαγή στη Σμύρνη, το 1922 (φωτ.: Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός)

Εικόνα από τη σφαγή στη Σμύρνη, το 1922 (φωτ.: Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Εκατό χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή συμπληρώνονται το 2022, και όλο και πληθαίνουν οι φωνές που καλούν την Πολιτεία να κάνει κάτι πολύ απλό: να κηρύξει την επόμενη χρονιά έτος μικρασιατικού ελληνισμού, προσφυγικής μνήμης ή όπως αλλιώς θέλει να το πει, αρκεί να τιμηθούν οι Έλληνες που υποχρεώθηκαν να ξεριζωθούν από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης!

Μέχρι τώρα οι προσπάθειες έχουν πέσει στο κενό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, μετά τις μεμονωμένες πρωτοβουλίες συλλόγων σχετικά με το θέμα, η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος πήρε τα ηνία και ετοιμάζεται να ζητήσει από την Πολιτεία να κηρύξει επίσημα το έτος 2022 «Εκατονταετηρίδα Mνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού».

Η απόφαση ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΠΣΕ.

Το σκεπτικό της απόφασης

Όπως εξηγεί η ΟΠΣΕ, «τo 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή που είχε ως επακόλουθο τον βίαιο και αναγκαστικό ξεριζωμό των Ελλήνων μετά 3.500 χιλιάδες χρόνια, από τον ευρύτερο χώρο της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης.

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης έγιναν πρόσφυγες και Ανταλλάξιμοι, που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους και δημιούργησαν νέες, μετά το 1922-1924 στα όρια του σύγχρονου ελληνικού κράτους, διάσπαρτα και σε όλη την επικράτεια με τον κύριο όγκο τους να οδεύει, κυρίως στις περιοχές που ελευθερώθηκαν μετά το 1912 καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά.

»Η περίοδος της εγκατάστασης διήρκεσε 30 και πλέον χρόνια στα οποία οι Έλληνες προσφυγικής καταγωγής έδωσαν πραγματικό αγώνα επιβίωσης στις νέες δύσκολες για αυτούς συνθήκες, αντιμετωπίζοντας την ξαφνική τους φτωχοποίηση με δύναμη, αισιοδοξία, πολλή  δουλειά και μόρφωση για τους νεότερους, ενώ πριν προλάβουν να ορθοποδήσουν ήρθε η ναζιστική κατοχή, έχοντας βέβαια ουσιώδη συμβολή στην Αντίσταση.

Η Μικρασιατική Καταστροφή – όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται στην σύγχρονη ιστοριογραφία – σηματοδοτεί το τέλος της μεγάλης πορείας της παλιγγενεσίας του Ελληνισμού που ξεκίνησε με την Επανάσταση του 1821.

»Το 1922, έχει σημαδέψει τη συλλογική μνήμη, ως το έτος του τέλους του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, και της έλευσης των προσφύγων στον ελλαδικό χώρο με τις μεγάλες κοινωνικές –οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις που τη συνόδευσαν. Αποτελεί μια νέα ιστορική αφετηρία, αυτήν της Ελλάδας του 20ου αιώνα, όπως μετασχηματίζεται στις μέρες μας.

Εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή του 1922, οι απόγονοι των προσφύγων, αποτελούμε ένα δυναμικό και ζωτικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, έχοντας συμβάλλει καθοριστικά στην οικονομική ανασυγκρότηση του κράτους τον εικοστό αιώνα και βέβαια στη διαμόρφωση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και παιδείας σε όλες τις εκφάνσεις τους, στις τέχνες και στις επιστήμες.

»Αυτά όλα καθιστούν το 2022 έτος ορόσημο στην συγκρότηση της σύγχρονης Ελλάδας και της ελληνικής εθνικής συνείδησης σήμερα.

Η πολιτεία με την ανακήρυξη αυτή τιμά την μνήμη των προσφύγων και τον αγώνα τους για ένταξη στην ελληνική κοινωνία.

Στα πλαίσια αυτά, η Ομοσπονδία μας προγραμματίζει σε συνεργασία με τους συλλόγους μέλη της, τις Περιφέρειες και τους Δήμους, να οργανώσει σειρά εκδηλώσεων που επιθυμούμε να ενταχθούν στο πλαίσιο της εκατονταετηρίδας μνήμης προσφυγικού ελληνισμού. Οι εκδηλώσεις αυτές θα έχουν χαρακτήρα:

  1. Πολιτιστικό και καλλιτεχνικό, όπως συναυλίες – εκθέσεις – παρουσιάσεις δρώμενων ή/και άλλες.
  2. Επιστημονικό-ιστορικό ή/ και άλλης θεματικής για την μελέτη και ανάδειξη της εθνικής διαδρομής μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή αλλά και της πολυσχιδούς  συμβολής των προσφύγων στην σύγχρονη Ελλάδα, με πανελλήνια συνέδρια – τοπικές ημερίδες – ψηφιακές διαδικτυακές  παρουσιάσεις  ή/και κάθε άλλης μορφής δράσεις.»
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/ Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων / Δώρα Ανδραλή)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας

30/05/2026 - 7:12μμ
(Φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σε Μπαλουκλί, Ταταύλα και Πατριαρχείο αποστολή Μυτιληνιών αιμοδοτών στην Κωνσταντινούπολη

30/05/2026 - 11:52πμ
Έργα του Φώτη Κόντογλου για το κείμενό του «Θρηνητικό συναξάρι Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Πόλης: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μέσα από τα μάτια του Φώτη Κόντογλου – Ένα «θρηνητικό συναξάρι»

29/05/2026 - 11:01μμ
«Κωνσταντίνος ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαΐου 29». Τοιχογραφία του Θεόφιλου (φωτ.: el.wikipedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση 1453: Μία επέτειος που δεν τελειώνει

29/05/2026 - 12:49μμ
Η μαρτυρική έξοδος του ελληνισμού της Καππαδοκίας, με το σκήνωμα του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου. Τοιχογραφία στο ναό στο Προκόπι Εύβοιας (πηγή: oir.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος: Ο «άγιος της προσφυγιάς» που ταξίδεψε από την Καππαδοκία στην Εύβοια

27/05/2026 - 2:30μμ
Προβολή στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Στα χνάρια των Μικρασιατών προσφύγων» (φωτ.: 5ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Λαμία: «Περπάτησαν» στα χνάρια των Μικρασιατών προσφύγων

27/05/2026 - 11:49πμ
Ιστορική φωτογραφία που απεικονίζει δύο ηγετικές μορφές της Οργανώσεως Κωνσταντινουπόλεως, του Αθανάσιου Σουλιώτη (αρ.) και του Ίωνα Δραγούμη (πηγή: Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Τμήμα Αρχείων, Αρχείο Αθανασίου Σουλιώτη-Νικολαΐδη)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως και το Ανατολικό Ιδανικό – Πράκτορες, διπλωμάτες και οραματιστές

27/05/2026 - 10:12πμ
Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος της Νίκαιας σε αγιογραφία
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κυριακή των Αγίων 318 Πατέρων: Η Νίκαια τίμησε τα Ονομαστήριά της

24/05/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: fosfanariou.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Η Μεγάλη του Γένους Σχολή χτίζει γέφυρες επικοινωνίας με το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού

23/05/2026 - 7:00μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στα εγκαίνια της έκθεσης για το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου (φωτ.: facebook.com/ercan.akpolat.3)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Οικουμενικός Πατριάρχης: Το αστρονομικό κόστος αποκατάστασης εμποδίζει τη διάσωση του Ορφανοτροφείου της Πριγκήπου

23/05/2026 - 1:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άποψη του λιμανιού της Ελευσίνας (φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)

Λιμάνι Ελευσίνας: Μέσα στον Ιούνιο ο διαγωνισμός του Υπερταμείου για τη Βλύχα

23 λεπτά πριν
Χάρτες από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) δείχνουν πού εισήλθε ο μετεωρίτης στη γήινη ατμόσφαιρα (πηγή: NOAA)

Διάστημα: Ισχυρή έκρηξη μετεωρίτη πάνω από τις ΗΠΑ με εκκωφαντικούς θορύβους

55 λεπτά πριν
Στιγμιότυπο από τον Αργολικό κόλπο στο Ναύπλιο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)

Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας και 33άρια – Πού θα σημειωθούν βροχές

1 ώρα πριν
Η Ελληνική Κοινότητα Αιξ-αν-Προβάνς συμμετείχε στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης, μεταφέροντας χρώματα, μουσικές και γεύσεις της Ελλάδας στην καρδιά της Προβηγκίας (φωτ.: Facebook / Communauté Hellénique d'Aix-en-Provence_)

Από την Ελλάδα της κρίσης στη Νότια Γαλλία: Η ελληνική κοινότητα που έγινε σημείο αναφοράς στην Αιξ-αν-Προβάνς

10 ώρες πριν
Συντονιστής του προγράμματος U-Report της UNICEF φορά προστατευτικό εξοπλισμό κατά τη διάρκεια εκστρατείας ενημέρωσης για τον Έμπολα στην Γκόμα, στην επαρχία Βόρειο Κίβου της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό (φωτ.: EPA / Marie Jeanne Munyerenkana)

Έμπολα: Ο ΠΟΥ προκρίνει πειραματικές θεραπείες και νέα εμβόλια για το στέλεχος που πλήττει το Κονγκό

10 ώρες πριν
Το πιο θερμό χειροκρότημα για τη Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, το 15ο Παιδικό-Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών. Σάββατο 30 Μαΐου 2026 (πηγή: Ο Ντελάλης)

Τα παιδιά της Μέριμνας Κατερίνης συγκίνησαν το Φεστιβάλ της ΠΟΕ – Το πιο δυνατό χειροκρότημα της βραδιάς

11 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign