pontosnews.gr
Τετάρτη, 17/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ – Μηνύματα και χείρα φιλίας

Εξαιρετικά σημαντική η συνάντηση με τον θρησκευτικό ηγέτη της πλειονότητας των σιιτών

6/03/2021 - 8:42μμ
(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)

(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με το ανατολικό τυπικό, και με ταυτόχρονη μετάφραση στα αραβικά και στα αραμαϊκά, τελέστηκε σήμερα από τον Πάπα Φραγκίσκο η πρώτη λειτουργία στο πλαίσιο του ιστορικού του ταξιδιού στο Ιράκ.

Στην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο κέντρο της Βαγδάτης βρέθηκαν επίσημοι και πιστοί, οι οποίοι κάθισαν με απόσταση λόγω των μέτρων που ισχύουν για την πανδημία.

«Η εχθρότητα, ο εξτρεμισμός και η βία αποτελούν προδοσία της θρησκείας. Και εμείς, οι πιστοί, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε όταν η τρομοκρατία καταχράται τη θρησκεία. Αντιθέτως, εμείς είμαστε που θα πρέπει να διαλύσουμε με σαφήνεια τις παρεξηγήσεις», είχε πει νωρίτερα ο 84χρονος Ποντίφικας, κατά τη διάρκεια της οικουμενικής προσευχής στην Ουρ, τη γενέτειρα του Αβραάμ.

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ – Μηνύματα και χείρα φιλίας
(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ – Μηνύματα και χείρα φιλίας
(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)

Ενώπιον μουσουλμάνων, γιαζίντι, ζωροαστρών και σαβαίων αξιωματούχων, στην ομιλία του υπερασπίστηκε την ελευθερία της συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, και προσευχήθηκε για την ειρήνη και την ενότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαιτέρως στη Συρία.

Το πιο επικίνδυνο ταξίδι που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα στο εξωτερικό ξεκίνησε χθες, υπό τα πλέον δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ποτέ σε παπική επίσκεψη. Στόχος του Πάπα Φραγκίσκου είναι να απευθύνει έκκληση να τερματιστούν η βία και οι θρησκευτικές διαμάχες.

Χείρα φιλίας στο σιιτικό ισλάμ

Άλλη μία πρωτιά του ιστορικού ταξιδιού ήταν η συνάντηση με τον θρησκευτικό ηγέτη της πλειονότητας των σιιτών του Ιράκ, Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, που προηγήθηκε της ομιλίας στη διαθρησκευτική συνάντηση στην Ουρ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι αυτή η συνάντηση κορυφής ήταν μία από τις σημαντικότερες της ιστορίας, χείρα φιλίας του Βατικανού προς το σιιτικό ισλάμ.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν μόνο μία φωτογραφία και μία ανακοίνωση, καθώς ο 90χρονος ηγέτης των σιιτών δεν εμφανίζεται δημόσια. Απαντάει γραπτά στις ερωτήσεις που του απευθύνονται και τα κηρύγματά του διαβάζουν κάθε Παρασκευή εκπρόσωποί του.

(Φωτ.: Βατικανό)

Ωστόσο αυτή τη φορά εξέδωσε ανακοίνωση ευχαριστώντας τον Πάπα για την επίσκεψη στη Νατζάφ και διαβεβαιώνοντας ότι «προσέχει πολύ ώστε οι χριστιανοί πολίτες να ζουν όπως όλοι οι Ιρακινοί, με ειρήνη και ασφάλεια, απολαμβάνοντας όλα τα συνταγματικά δικαιώματά τους», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

(Φωτ.: Βατικανό)

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, αν και ασκητικός ιερωμένος, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014, και ανέτρεψαν την ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.

Σπάνια κάνει συναντήσεις και έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ. Συμφώνησε να συναντηθεί με τον Ποντίφικα υπό τον όρο ότι δεν θα είναι παρόντες Ιρακινοί αξιωματούχοι, όπως δήλωσε πηγή στο γραφείο του ιρακινού προέδρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκιντεόν Σάαρ (φωτ.:  EPA/ DEBBIE HILL / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Θα απαντήσουμε αναλόγως σε τυχόν κυρώσεις της ΕΕ

17/09/2025 - 6:00μμ
Ρεπόρτερ πολιορκούν το αυτοκίνητο με το οποίο απομακρύνεται από τη φυλακή ο Μπρίκνερ (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Μαντλίν ΜακΚάν: Αποφυλακίστηκε ο βασικός ύποπτος, Κρίστιαν Μπρίκνερ

17/09/2025 - 1:02μμ
(Φωτ.: x.com / Olga Stefanishyna)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποιεί για την άνοδο του εθνικισμού

17/09/2025 - 9:38πμ
Φωτογραφίες του Τάιλερ Ρόμπινσον που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές μετά τη σύλληψή του
ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τσάρλι Κερκ: Ο εισαγγελέας ζητά τη θανατική ποινή για τον Τάιλερ Ρόμπινσον

16/09/2025 - 11:27μμ
Καπνός υψώνεται μετά το βομβαρδισμό των προαστίων της Γάζας από τις ισραηλινές δυνάμεις. 16 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Καραβάνια αμάχων εγκαταλείπουν την πόλη της Γάζας – Κόλαση πυρός από το Ισραήλ

16/09/2025 - 10:37μμ
Γραφιστική απεικόνιση του υποβρυχίου Orka (πηγή: Ministerie van Defensie/ defensie.nl)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Πλησιάζει η ώρα της απόφασης για την αγορά τριών υποβρυχίων

16/09/2025 - 6:40μμ
Ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Ρέντφορντ, σε εκδήλωση στο Μονακό, το 2021 (φωτ. αρχείου: 
EPA/ SEBASTIEN NOGIER)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο σταρ του Χόλιγουντ Ρόμπερτ Ρέντφορντ

16/09/2025 - 3:38μμ
Μικρή διαδηλώτρια κρατά την παλαιστινιακή σημαία στη διάρκεια διαδήλωσης υπέρ της Παλαιστίνης (φωτ.: EPA/Bianca De Marchi)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Λουξεμβούργο θα αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος

16/09/2025 - 2:39μμ
Σύρος αναζητά πληροφορίες για συγγενείς του μέσα στη φυλακή Σεντάγια, κοντά στη Δαμασκό (φωτ.: EPA/Antonio Pedro Santos)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Μουσείο εικονικής πραγματικότητας «μαρτυρά» τα δεινά των κρατουμένων στις φυλακές-«ανθρώπινα σφαγεία»

16/09/2025 - 1:01μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Γραφείο Τύπου Ουκρανκής Προεδρίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Πιθανή νέα συνάντηση Τραμπ-Ζελένσκι την επόμενη εβδομάδα

16/09/2025 - 11:15πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τμήμα της αφίσας της εκδήλωσης

Το «Θέατρο Πόντου» αποχαιρετά το καλοκαίρι με μουσικές και χορούς της πατρίδας

18 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την 1η Οκτωβρίου

43 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Πάνος Πραγιάννης)

Κύπελλο Ελλάδας: Ο Λεβαδειακός την έκπληξη της πρεμιέρας – Νίκες για ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, Άρη

1 ώρα πριν
Εικόνα από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών Ελλάδας-Λιβύης στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία του ΥΠΕΞ Γιώργου Γεραπετρίτη και του ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης Taher Salem Al Baour (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Ορέστης Παναγιώτου)

Διαβουλεύσεις Ελλάδας-Λιβύης για την ΑOZ – Συναντήθηκαν οι τεχνικές επιτροπές

2 ώρες πριν
Μικρασιάτες πρόσφυγες στην Ελλάδα (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Μαρτυρία Φωτεινής Μαραγκού-Καραβέλα: Το παιδί μου ήρθε και μελάνιασε. Είπα: να το συνεφέρω ή να το πετάξω; Τι να το σέρνω;

2 ώρες πριν
Εικόνα από το Μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ. αρχείου: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINSSI)

Παύλος Φύσσας: Τροποποιείται η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης λόγω πορείας

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign