pontosnews.gr
Κυριακή, 10/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ – Μηνύματα και χείρα φιλίας

Εξαιρετικά σημαντική η συνάντηση με τον θρησκευτικό ηγέτη της πλειονότητας των σιιτών

6/03/2021 - 8:42μμ
(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)

(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με το ανατολικό τυπικό, και με ταυτόχρονη μετάφραση στα αραβικά και στα αραμαϊκά, τελέστηκε σήμερα από τον Πάπα Φραγκίσκο η πρώτη λειτουργία στο πλαίσιο του ιστορικού του ταξιδιού στο Ιράκ.

Στην εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ στο κέντρο της Βαγδάτης βρέθηκαν επίσημοι και πιστοί, οι οποίοι κάθισαν με απόσταση λόγω των μέτρων που ισχύουν για την πανδημία.

«Η εχθρότητα, ο εξτρεμισμός και η βία αποτελούν προδοσία της θρησκείας. Και εμείς, οι πιστοί, δεν μπορούμε να σιωπήσουμε όταν η τρομοκρατία καταχράται τη θρησκεία. Αντιθέτως, εμείς είμαστε που θα πρέπει να διαλύσουμε με σαφήνεια τις παρεξηγήσεις», είχε πει νωρίτερα ο 84χρονος Ποντίφικας, κατά τη διάρκεια της οικουμενικής προσευχής στην Ουρ, τη γενέτειρα του Αβραάμ.

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ – Μηνύματα και χείρα φιλίας
(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)

Ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στο Ιράκ – Μηνύματα και χείρα φιλίας
(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)

Ενώπιον μουσουλμάνων, γιαζίντι, ζωροαστρών και σαβαίων αξιωματούχων, στην ομιλία του υπερασπίστηκε την ελευθερία της συνείδησης και τη θρησκευτική ελευθερία, και προσευχήθηκε για την ειρήνη και την ενότητα στη Μέση Ανατολή, ιδιαιτέρως στη Συρία.

Το πιο επικίνδυνο ταξίδι που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα στο εξωτερικό ξεκίνησε χθες, υπό τα πλέον δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί ποτέ σε παπική επίσκεψη. Στόχος του Πάπα Φραγκίσκου είναι να απευθύνει έκκληση να τερματιστούν η βία και οι θρησκευτικές διαμάχες.

Χείρα φιλίας στο σιιτικό ισλάμ

Άλλη μία πρωτιά του ιστορικού ταξιδιού ήταν η συνάντηση με τον θρησκευτικό ηγέτη της πλειονότητας των σιιτών του Ιράκ, Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, που προηγήθηκε της ομιλίας στη διαθρησκευτική συνάντηση στην Ουρ.

Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει ότι αυτή η συνάντηση κορυφής ήταν μία από τις σημαντικότερες της ιστορίας, χείρα φιλίας του Βατικανού προς το σιιτικό ισλάμ.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν μόνο μία φωτογραφία και μία ανακοίνωση, καθώς ο 90χρονος ηγέτης των σιιτών δεν εμφανίζεται δημόσια. Απαντάει γραπτά στις ερωτήσεις που του απευθύνονται και τα κηρύγματά του διαβάζουν κάθε Παρασκευή εκπρόσωποί του.

(Φωτ.: Βατικανό)

Ωστόσο αυτή τη φορά εξέδωσε ανακοίνωση ευχαριστώντας τον Πάπα για την επίσκεψη στη Νατζάφ και διαβεβαιώνοντας ότι «προσέχει πολύ ώστε οι χριστιανοί πολίτες να ζουν όπως όλοι οι Ιρακινοί, με ειρήνη και ασφάλεια, απολαμβάνοντας όλα τα συνταγματικά δικαιώματά τους», αναφέρεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

(Φωτ.: Βατικανό)

Ο Μεγάλος Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, αν και ασκητικός ιερωμένος, έχει τεράστια επιρροή στην πολιτική. Τα διατάγματά του έστειλαν τους Ιρακινούς στις κάλπες για τις πρώτες ελεύθερες εκλογές το 2005, συσπείρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες για να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος το 2014, και ανέτρεψαν την ιρακινή κυβέρνηση που δεχόταν πίεση λόγω των μαζικών διαδηλώσεων το 2019.

Σπάνια κάνει συναντήσεις και έχει αρνηθεί να συνομιλήσει με τον σημερινό και με τους προηγούμενους πρωθυπουργούς του Ιράκ. Συμφώνησε να συναντηθεί με τον Ποντίφικα υπό τον όρο ότι δεν θα είναι παρόντες Ιρακινοί αξιωματούχοι, όπως δήλωσε πηγή στο γραφείο του ιρακινού προέδρου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ξύλινες ματριόσκες σε κατάστημα στη Μόσχα, με τα πρόσωπα των Πούτιν και Τραμπ (φωτ.: EPA / Maxim Shipenkov)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε διπλωματικό πόκερ το μέλλον της Ουκρανίας: Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στην Αλάσκα, που ίσως γίνει τριμερής

10/08/2025 - 10:36πμ
(Φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Τελ Αβίβ: Δεκάδες χιλιάδες διαδήλωσαν κατά του σχεδίου κατάκτησης της Γάζας

10/08/2025 - 8:59πμ
Αλίεφ, Τραμπ και Πασινιάν επιδεικνύουν την υπογεγραμμένη συμφωνία ειρήνευσης (φωτ.: EPA / Nathan Howard)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Μόσχα «χαιρετίζει επιφυλακτικά» τη συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

9/08/2025 - 11:25μμ
Δημοσιογράφοι έχουν συγκεντρωθεί γύρω από έναν χιμπακούσα, έναν επιζώντα της πυρηνικής έκρηξης στο Ναγκασάκι, στη διάρκεια των εκδηλώσεων μνήμης (φωτ.: EPA/Franck Robichon)
ΚΟΣΜΟΣ

Καμπάνα στο Ναγκασάκι σήμανε ξανά, 80 χρόνια μετά την έκρηξη της ατομικής βόμβας

9/08/2025 - 2:37μμ
Καμένα σπίτια στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/GZT)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στα Δαρδανέλλια, άνοιξαν τα Στενά – Τέσσερις συλλήψεις

9/08/2025 - 11:59πμ
Από αριστερά, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν σφίγγουν τα χέρια μετά την επίτευξη της συμφωνίας για ειρήνευση στην περιοχή του Καυκάσου (φωτ.: EPA/Nathan Howard/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Ειρήνη στον Καύκασο έφερε ο Τραμπ; Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν δεσμεύτηκαν να σταματήσουν κάθε σύγκρουση

9/08/2025 - 10:25πμ
Χειραψία Τραμπ-Πούτιν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Οσάκα της Ιαπωνίας τον Ιούνιο του 2019 (φωτ.: EPA/Russian Press office)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Θα συναντηθεί με τον Πούτιν τον Δεκαπενταύγουστο

9/08/2025 - 9:17πμ
Δύο διαφορετικά στιγμιότυπα από τη φωτιά στην περιοχή των Δαρδανελλίων (φωτ.: Χ/İzmir Manşet/Afa)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Οι φλόγες περικύκλωσαν οικισμούς στα Δαρδανέλλια – Διεκόπη η ναυσιπλοΐα στα Στενά

8/08/2025 - 10:18μμ
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανταλλάσσει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού της Αρμενίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Σήμερα η «Σύνοδος ειρήνης» – Συμφωνία για διαμετακομιστικό διάδρομο με το όνομα… «Διαδρομή Τραμπ»

8/08/2025 - 9:43πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Ronen Zvulun)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου θέλει να καταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας αλλά όχι να την κυβερνήσει

7/08/2025 - 8:58μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία»)

Ποντιακό και κρητικό διήμερο γλέντι από τη «Ρωμανία» των Χανίων

29 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ20: Χρυσό μετάλλιο η Ραφαηλίδου στη σφαιροβολία

1 ώρα πριν

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε η 52χρονη Θεοδώρα Σεφέρη από την Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΚΕΜΙΠΟ)

Αγώνας δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών προσφύγων», για 9η χρονιά

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία)

World Games Ghengdu 2025: Χάλκινο μετάλλιο για την Εφραίμογλου

3 ώρες πριν
Αριστερά τα πακέτα της κοκαΐνης και δεξιά το κοντέινερ στο οποίο βρέθηκαν (φωτ.: Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος)

Κοκαΐνη αξίας 5,5 εκατ. ευρώ βρέθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign