pontosnews.gr
Δευτέρα, 1/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόσο φαγητό πετάμε στα σκουπίδια στην Ελλάδα; – Το 17% του φαγητού στον πλανήτη πάει στον κάδο απορριμμάτων

Συγκλονιστικά στοιχεία από την έκθεση «Food Waste Index Report 2021» των Ηνωμένων Εθνών

5/03/2021 - 12:16μμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ώρα, που σε πολλές γωνιές του πλανήτη το καθημερινά γεμάτο πιάτο στο τραπέζι δεν είναι δεδομένο ή για την ακρίβεια μπορεί να είναι και δυσεύρετο, εκατομμύρια τόνοι φαγητού απορρίπτονται κάθε χρόνο στα σκουπίδια.

Νέα μελέτη επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα πως, το 2019, περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή αλλιώς το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το 61% των πεταμένων τροφίμων προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από τα καταστήματα εστίασης.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η σπατάλη με βάση τα στοιχεία της έρευνας, είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Εκτιμάται ότι ανά άτομο, σε ετήσια βάση, πετιούνται από τα ελληνικά νοικοκυριά 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού που δεν καταναλώνεται, καθώς, επίσης, άλλα επτά κιλά ανά κεφαλή κάθε χρόνο από τον τομέα της εστίασης.

Το πρόβλημα επηρεάζει πλούσιες και φτωχές χώρες. Τα απόβλητα τροφίμων θεωρούνταν ως πρόβλημα που πλήττει κυρίως τις πλούσιες χώρες. Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι τα επίπεδα των αποβλήτων ήταν εκπληκτικά παρόμοια σε όλα τα έθνη, αν και τα δεδομένα είναι λιγοστά στις φτωχότερες χώρες.

Η νέα έκθεση «Food Waste Index Report 2021» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αποκαλύπτει ακόμη πως τα νοικοκυριά χρεώνονται την μεγαλύτερη ευθύνη αφού πετούν σχεδόν το 11% των συνολικά διαθέσιμων για κατανάλωση τροφίμων ή 569 εκατομμύρια τόνους. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει μερικά από τα καλύτερα δεδομένα, τα βρώσιμα απόβλητα αντιπροσωπεύουν περίπου οκτώ γεύματα ανά νοικοκυριό κάθε εβδομάδα.

Η έκθεση του ΟΗΕ περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων σε εστιατόρια και καταστήματα, με 17% του συνόλου των τροφίμων να απορρίπτονται.

Κάποιο ποσοστό χάνεται στα αγροκτήματα και στις αλυσίδες εφοδιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά το ένα τρίτο των τροφίμων δεν τρώγεται ποτέ.

Αυτή η σπατάλη έχει –εκτός από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις– και μία περιβαλλοντική διάσταση, καθώς εν μέσω κλιματικής αλλαγής περίπου το 8% με 10% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σχετίζονται με την τροφή που δεν καταναλώνεται.

Η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων προκαλούν περίπου το 10% των εκπομπών που οδηγούν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και η εντατική γεωργία αποτελεί βασική αιτία της κρίσης βιοποικιλότητας και της παγκόσμιας ρύπανσης.

Εάν τα απόβλητα τροφίμων ήταν μια χώρα, θα είχαν την τρίτη υψηλότερη εκπομπή μετά μόνο τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι ερευνητές είπαν βέβαια ότι κανείς δεν αγόρασε τρόφιμα με την πρόθεση να τα πετάξει και ότι μικρές ποσότητες που απορρίπτονται κάθε μέρα μπορεί να φαίνονται ασήμαντες. Ως εκ τούτου, η αύξηση της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για τα απόβλητα ήταν βασική, ανέφεραν οι ερευνητές.

Με περίπου 690 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα το 2019, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φέτος λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλά και με τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα για μία υγιεινή διατροφή, η μελέτη επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να μειώσουν δραστικά τα φαγητά που πετάνε, κυρίως στο σπίτι τους.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη βρετανική εφ. The Guardian.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν σε νέα φάση έντασης στις διαπραγματεύσεις: Η Τεχεράνη ζητά εγγυήσεις, ο Τραμπ αυστηροποιεί τους όρους της συμφωνίας

31/05/2026 - 8:44μμ
Στιγμιότυπο από το επίμαχο βίντεο (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Ένας Έλληνας τραυματίας σε βίαια επεισόδια – Η αντίδραση του ΥΠΕΞ, η ανάρτηση του Ράμα

31/05/2026 - 5:53μμ
Τα ερείπια του κάστρου Μποφόρ (φωτ. αρχείου: Elysian Ezryn / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος: Το Ισραήλ κατέλαβε το εμβληματικό κάστρο Μποφόρ – Σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας ζητά η Γαλλία

31/05/2026 - 4:56μμ
(Φωτ.: EPA / Valentina Camu)
ΚΟΣΜΟΣ

Παρίσι: Χάος μετά την κατάκτηση του Champions League – Ένας νεκρός, ένας σε κρίσιμη κατάσταση, 219 τραυματίες

31/05/2026 - 4:26μμ
Χάρτες από την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) δείχνουν πού εισήλθε ο μετεωρίτης στη γήινη ατμόσφαιρα (πηγή: NOAA)
ΚΟΣΜΟΣ

Διάστημα: Ισχυρή έκρηξη μετεωρίτη πάνω από τις ΗΠΑ με εκκωφαντικούς θορύβους

31/05/2026 - 8:35πμ
Κάτοικοι επιθεωρούν τις ζημιές που προκάλεσε ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στην παραλιακή πόλη της Τύρου, στον νότιο Λίβανο (φωτ.: EPA / STRINGER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος απειλεί την αρχαία Τύρο: Στο στόχαστρο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του Λιβάνου

30/05/2026 - 10:12μμ
Πινακίδα που ενημερώνει την απαγόρευση πτήσεων drones στο χώρο του αεροδρομίου του Μονάχου (φωτ.: EPA / Anna Szilagyi)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στο αεροδρόμιο του Μονάχου για ύποπτο drone – Διακόπηκαν για 1 ώρα οι πτήσεις

30/05/2026 - 9:24μμ
Πασινιάν και Πούτιν στο Κρεμλίνο, 1/4/26 (φωτ.: EPA / Pavel Bednyakov)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία-Αρμενία: Η Μόσχα ανακαλεί τον πρεσβευτή της στην Αρμενία για διαβουλεύσεις

30/05/2026 - 1:47μμ
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Μαύρος καπνός από τη σύσκεψη του Τραμπ με το επιτελείο του για συμφωνία με το Ιράν

30/05/2026 - 8:57πμ
Καναδός στρατιωτικός της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας του ΝΑΤΟ κρατά τη σημαία της Συμμαχίας κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στο Αϊζκράουκλε της Λετονίας, στις 4 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Valda Kalnina)
ΚΟΣΜΟΣ

Drone σε πολυκατοικία στη Ρουμανία: Ποιες επιλογές έχει το ΝΑΤΟ

29/05/2026 - 9:05μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI/Σωτήρης Δημητρόπουλος)

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Καταβολές 69,3 εκατ. ευρώ σε 72.990 δικαιούχους έως τις 5 Ιουνίου

21 λεπτά πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Με καλοκαιρινό καιρό η επιστροφή για τους εκδρομείς του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος – Άνοδος της θερμοκρασίας έως 34°C

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: Σύλλογος Ευζώνων Προεδρικής Φρουράς/Facebook)

Οι Εύζωνες της προεδρικής φρουράς και διεθνείς προσωπικότητες τίμησαν τους πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος  Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος»)

Δυναμικό «παρών» του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλιννοστούντων Ποντίων Λάρισας «Ο Πόντος» στο 15ο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Firas Abdullah)

Μεγαλειώδες πάρτι σε όλο το Παρίσι για την πρωταθλήτρια Ευρώπης Παρί!

10 ώρες πριν
Οι γυναίκες της οικογένειας Ταπανιάν από την Μπάφρα του Πόντου (1900). Πηγή: Μουσείο Λογοτεχνίας και Τέχνης (Γερεβάν), Συλλογή Μαρί Ατματζιάν

Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου μέσα από την αρμενική ιστοριογραφία

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign