pontosnews.gr
Σάββατο, 1/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόσο φαγητό πετάμε στα σκουπίδια στην Ελλάδα; – Το 17% του φαγητού στον πλανήτη πάει στον κάδο απορριμμάτων

Συγκλονιστικά στοιχεία από την έκθεση «Food Waste Index Report 2021» των Ηνωμένων Εθνών

5/03/2021 - 12:16μμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την ώρα, που σε πολλές γωνιές του πλανήτη το καθημερινά γεμάτο πιάτο στο τραπέζι δεν είναι δεδομένο ή για την ακρίβεια μπορεί να είναι και δυσεύρετο, εκατομμύρια τόνοι φαγητού απορρίπτονται κάθε χρόνο στα σκουπίδια.

Νέα μελέτη επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα πως, το 2019, περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή αλλιώς το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το 61% των πεταμένων τροφίμων προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από τα καταστήματα εστίασης.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η σπατάλη με βάση τα στοιχεία της έρευνας, είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Εκτιμάται ότι ανά άτομο, σε ετήσια βάση, πετιούνται από τα ελληνικά νοικοκυριά 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού που δεν καταναλώνεται, καθώς, επίσης, άλλα επτά κιλά ανά κεφαλή κάθε χρόνο από τον τομέα της εστίασης.

Το πρόβλημα επηρεάζει πλούσιες και φτωχές χώρες. Τα απόβλητα τροφίμων θεωρούνταν ως πρόβλημα που πλήττει κυρίως τις πλούσιες χώρες. Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι τα επίπεδα των αποβλήτων ήταν εκπληκτικά παρόμοια σε όλα τα έθνη, αν και τα δεδομένα είναι λιγοστά στις φτωχότερες χώρες.

Η νέα έκθεση «Food Waste Index Report 2021» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αποκαλύπτει ακόμη πως τα νοικοκυριά χρεώνονται την μεγαλύτερη ευθύνη αφού πετούν σχεδόν το 11% των συνολικά διαθέσιμων για κατανάλωση τροφίμων ή 569 εκατομμύρια τόνους. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει μερικά από τα καλύτερα δεδομένα, τα βρώσιμα απόβλητα αντιπροσωπεύουν περίπου οκτώ γεύματα ανά νοικοκυριό κάθε εβδομάδα.

Η έκθεση του ΟΗΕ περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων σε εστιατόρια και καταστήματα, με 17% του συνόλου των τροφίμων να απορρίπτονται.

Κάποιο ποσοστό χάνεται στα αγροκτήματα και στις αλυσίδες εφοδιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά το ένα τρίτο των τροφίμων δεν τρώγεται ποτέ.

Αυτή η σπατάλη έχει –εκτός από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις– και μία περιβαλλοντική διάσταση, καθώς εν μέσω κλιματικής αλλαγής περίπου το 8% με 10% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σχετίζονται με την τροφή που δεν καταναλώνεται.

Η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων προκαλούν περίπου το 10% των εκπομπών που οδηγούν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και η εντατική γεωργία αποτελεί βασική αιτία της κρίσης βιοποικιλότητας και της παγκόσμιας ρύπανσης.

Εάν τα απόβλητα τροφίμων ήταν μια χώρα, θα είχαν την τρίτη υψηλότερη εκπομπή μετά μόνο τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι ερευνητές είπαν βέβαια ότι κανείς δεν αγόρασε τρόφιμα με την πρόθεση να τα πετάξει και ότι μικρές ποσότητες που απορρίπτονται κάθε μέρα μπορεί να φαίνονται ασήμαντες. Ως εκ τούτου, η αύξηση της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για τα απόβλητα ήταν βασική, ανέφεραν οι ερευνητές.

Με περίπου 690 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα το 2019, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φέτος λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλά και με τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα για μία υγιεινή διατροφή, η μελέτη επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να μειώσουν δραστικά τα φαγητά που πετάνε, κυρίως στο σπίτι τους.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη βρετανική εφ. The Guardian.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η καστανοκαλλιέργεια σε άνθηση, προσελκύει ολοένα και περισσότερους νέους
ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Ένα ολόκληρο χωριό ενώθηκε για να σώσει από τις φλόγες μια καστανιά 500 ετών

31/07/2026 - 11:53μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντόναλντ Τραμπ: Ανακοίνωσε συμφωνία για τον αφοπλισμό της Χαμάς – Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη Γάζα

31/07/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: Italia 24H Live/Χ.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Επτά αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στη Σικελία

30/07/2026 - 10:15μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Ισχυρίζεται πλήγμα σε αμερικανική βάση με F-35 – Διαψεύδει η Ουάσινγκτον

30/07/2026 - 8:40μμ
(Φωτ.: EPA / George Christophorou)
ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Το Λονδίνο στηρίζει τη νέα προσπάθεια Γκουτέρες για επανέναρξη των συνομιλιών

30/07/2026 - 6:12μμ
Φωτογραφία αρχείου: Καπνός υψώνεται από το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο «SOUNION», μετά την επίθεση των Χούθι της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Αύγουστο του 2024 (φωτ.: EPA / EUNAVFOR ASPIDES)
ΚΟΣΜΟΣ

Drones χτύπησαν δύο δεξαμενόπλοια ελληνικών συμφερόντων στον Εύξεινο Πόντο – Φωτιά εν ώρα φόρτωσης

30/07/2026 - 2:27μμ
Στιγμιότυπο από το χώρο όπου στεγάζεται το Ατσίκ Ράντιο (πηγή: Bianet)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ραδιόφωνο έχασε την άδειά του μετά από αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων

30/07/2026 - 11:40πμ
Μαχητικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35C του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ ετοιμάζεται να απογειωθεί από το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στην Αραβική Θάλασσα (φωτ.: U.S. Central Command / X)
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ξαναβομβαρδίζουν το Ιράν – Νέα μέτωπα σε Ιράκ, Ιορδανία και Υεμένη

30/07/2026 - 10:04πμ
Όχημα περνά μπροστά από πινακίδα με το σύνθημα «Επανάσταση είναι να υπερασπίζεσαι τις αξίες στις οποίες πιστεύεις, με τίμημα οποιαδήποτε θυσία», στην Αβάνα (φωτ.: EPA / Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: Ιστορική στροφή προς την αγορά – Βενζινάδικα, φαρμακεία και λιμάνια ανοίγουν στους ιδιώτες

29/07/2026 - 7:34μμ
Ο Τζάρεντ Λέτο στην πρεμιέρα της ταινίας «Tron: Ares» στο TCL Chinese Theatre του Λος Άντζελες, στις 6 Οκτωβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Allison Dinner)
ΚΟΣΜΟΣ

Τζάρεντ Λέτο: Το «σκοτεινό μυστικό» του Χόλιγουντ – Δέκα γυναίκες τον καταγγέλλουν στο BBC

29/07/2026 - 5:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί μιλά σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων, στο Πάρκο Ποντιακού Ελληνισμού στη Νίκαια, 18 Μαΐου 2025 (φωτ.: Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη / Ορέστης Νικολαΐδης)

ΠΟΕ: Η διαδικασία της 3ης Αυγούστου ας αποτελέσει την αρχή του τέλους της πολυετούς ταλαιπωρίας για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί

10 λεπτά πριν
Ο εκλιπών Νίκος Ελευθεριάδης

Πτολεμαΐδα: Ο Ποντιακός Σύλλογος αποχαιρετά με βαθιά οδύνη τον γιατρό Νίκο Ελευθεριάδη

38 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Δημογραφικό: Αναστέλλεται η λειτουργία 33 σχολείων στην Ήπειρο λόγω έλλειψης μαθητών

1 ώρα πριν
(Φωτ.:  Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία / Julia Kowacic)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένιο για τις Κοντού-Αναστασιάδου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Πολιτιστικός Σύλλογος «Εύξεινος Λέσχη Νέας Χαραυγής Κοζάνης»/Facebook)

«Ακρίτεια 2026»: Ετοιμάζεται ποντιακό και λαϊκό γλέντι στη Νέα Χαραυγή Κοζάνης

2 ώρες πριν
Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την παραμονή του εναρκτήριου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026, στην Πόλη του Μεξικού, στις 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Isaac Esquivel)

Νίκη για το ποδόσφαιρο: Η FIFA απέσυρε το σχέδιο για ιδιώτες στο Μουντιάλ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign