pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόσο φαγητό πετάμε στα σκουπίδια στην Ελλάδα; – Το 17% του φαγητού στον πλανήτη πάει στον κάδο απορριμμάτων

Συγκλονιστικά στοιχεία από την έκθεση «Food Waste Index Report 2021» των Ηνωμένων Εθνών

5/03/2021 - 12:16μμ
(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

(Φωτ.: commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Την ώρα, που σε πολλές γωνιές του πλανήτη το καθημερινά γεμάτο πιάτο στο τραπέζι δεν είναι δεδομένο ή για την ακρίβεια μπορεί να είναι και δυσεύρετο, εκατομμύρια τόνοι φαγητού απορρίπτονται κάθε χρόνο στα σκουπίδια.

Νέα μελέτη επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών κατέληξε στο συμπέρασμα πως, το 2019, περίπου 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή αλλιώς το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων, διαθέσιμων στους καταναλωτές παγκοσμίως, κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), το 61% των πεταμένων τροφίμων προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από τα καταστήματα εστίασης.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, η σπατάλη με βάση τα στοιχεία της έρευνας, είναι μεγαλύτερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Εκτιμάται ότι ανά άτομο, σε ετήσια βάση, πετιούνται από τα ελληνικά νοικοκυριά 142 κιλά διαθέσιμου φαγητού που δεν καταναλώνεται, καθώς, επίσης, άλλα επτά κιλά ανά κεφαλή κάθε χρόνο από τον τομέα της εστίασης.

Το πρόβλημα επηρεάζει πλούσιες και φτωχές χώρες. Τα απόβλητα τροφίμων θεωρούνταν ως πρόβλημα που πλήττει κυρίως τις πλούσιες χώρες. Ωστόσο, η έκθεση του ΟΗΕ διαπίστωσε ότι τα επίπεδα των αποβλήτων ήταν εκπληκτικά παρόμοια σε όλα τα έθνη, αν και τα δεδομένα είναι λιγοστά στις φτωχότερες χώρες.

Η νέα έκθεση «Food Waste Index Report 2021» του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) αποκαλύπτει ακόμη πως τα νοικοκυριά χρεώνονται την μεγαλύτερη ευθύνη αφού πετούν σχεδόν το 11% των συνολικά διαθέσιμων για κατανάλωση τροφίμων ή 569 εκατομμύρια τόνους. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο διαθέτει μερικά από τα καλύτερα δεδομένα, τα βρώσιμα απόβλητα αντιπροσωπεύουν περίπου οκτώ γεύματα ανά νοικοκυριό κάθε εβδομάδα.

Η έκθεση του ΟΗΕ περιλαμβάνει επίσης δεδομένα σχετικά με τα απόβλητα τροφίμων σε εστιατόρια και καταστήματα, με 17% του συνόλου των τροφίμων να απορρίπτονται.

Κάποιο ποσοστό χάνεται στα αγροκτήματα και στις αλυσίδες εφοδιασμού, πράγμα που σημαίνει ότι συνολικά το ένα τρίτο των τροφίμων δεν τρώγεται ποτέ.

Αυτή η σπατάλη έχει –εκτός από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις– και μία περιβαλλοντική διάσταση, καθώς εν μέσω κλιματικής αλλαγής περίπου το 8% με 10% των παγκόσμιων εκπομπών «αερίων του θερμοκηπίου» σχετίζονται με την τροφή που δεν καταναλώνεται.

Η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων προκαλούν περίπου το 10% των εκπομπών που οδηγούν στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και η εντατική γεωργία αποτελεί βασική αιτία της κρίσης βιοποικιλότητας και της παγκόσμιας ρύπανσης.

Εάν τα απόβλητα τροφίμων ήταν μια χώρα, θα είχαν την τρίτη υψηλότερη εκπομπή μετά μόνο τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι ερευνητές είπαν βέβαια ότι κανείς δεν αγόρασε τρόφιμα με την πρόθεση να τα πετάξει και ότι μικρές ποσότητες που απορρίπτονται κάθε μέρα μπορεί να φαίνονται ασήμαντες. Ως εκ τούτου, η αύξηση της ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για τα απόβλητα ήταν βασική, ανέφεραν οι ερευνητές.

Με περίπου 690 εκατομμύρια ανθρώπους να υποφέρουν από πείνα το 2019, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά φέτος λόγω της πανδημίας Covid-19, αλλά και με τρία δισεκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα για μία υγιεινή διατροφή, η μελέτη επισημαίνει ότι οι καταναλωτές πρέπει να μειώσουν δραστικά τα φαγητά που πετάνε, κυρίως στο σπίτι τους.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη βρετανική εφ. The Guardian.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το σημείο όπου έλαβε χώρα η επίθεση (φωτ.: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Στις 11 οι συλλήψεις για την επίθεση στο ισραηλινό προξενείο

8/04/2026 - 2:46μμ
(Φωτ.: EPA / Rehan Khan)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν: Μικτές οι διεθνείς αντιδράσεις – Επιφυλακτικότητα για τη ναυτιλία στα Στενά του Ορμούζ

8/04/2026 - 1:23μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, μετά από δηλώσεις για το Ιράν (φωτ.: EPA/ALEX BRANDON / POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Εκεχειρία δύο εβδομάδων ΗΠΑ-Ιραν: Ανοίγουν τα Στενά του Ορμούζ – Σχέδιο 10 σημείων από την Τεχεράνη

8/04/2026 - 8:57πμ
(Φωτ.: EPA / Yuri Gripas)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Η Τεχεράνη διέκοψε τις διπλωματικές επαφές με τις ΗΠΑ – «Ανησυχία» για την ψυχική υγεία του Τραμπ, μετά τις ακραίες δηλώσεις

7/04/2026 - 11:19μμ
Υποστηρικτής του Ιμάμογλου με πλακάτ που γράφει «Καμία σωτηρία αν είσαι μόνος. Ή όλοι μαζί, ή κανείς» (φωτ.: EPA / Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα έρευνα κατά Ιμάμογλου: Στο στόχαστρο για «προσβολή δημόσιου λειτουργού» ενώ βρίσκεται ήδη σε δίκη

7/04/2026 - 7:07μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν, στον Λευκό Οίκο. Μεγάλη Δευτέρα 6 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo
ΚΟΣΜΟΣ

«Ένας πολιτισμός θα πεθάνει απόψε»: Η σοκαριστική απειλή Τραμπ ενώ κλιμακώνονται τα πλήγματα στο Ιράν

7/04/2026 - 4:06μμ
Καπνός υψώνεται από πλήγμα αμερικανοϊσραηλινό πλήγμα στην Τεχεράνη, 7 Απριλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Στο «κόκκινο» η Μέση Ανατολή: Χτυπήματα σε κρίσιμες υποδομές και φόβοι για το επόμενο βήμα

7/04/2026 - 3:04μμ
Στο θολό σημείο ένας από τους υπόπτους, νεκρός από πυρά Τούρκων αστυνομικών κοντά στο προξενείο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη. Μ. Τρίτη 7 Απριλίου 2026 (πηγή: X / Visegrád 24)
ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: Υψηλή επιφυλακή μετά την επίθεση κοντά στο ισραηλινό προξενείο – Νέα στοιχεία για τους δράστες

7/04/2026 - 2:38μμ
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Κωνσταντινούπολη: Πυροβολισμοί έξω από το ισραηλινό προξενείο

7/04/2026 - 12:59μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

Σενάρια για κρίσιμη κατάσταση της υγείας του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζνταμπά Χαμενεΐ

7/04/2026 - 12:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Allwyn)

O Θανάσης Πρωτοψάλτης στο Allwyn Game Time: «Το Κύπελλο ήταν μόνο η αρχή για τον Παναθηναϊκό»

16 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Εταιρία Ψυχοθεραπείας Gestalt)

Οι 7 διαστάσεις του φύλου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Gestalt στην Ελλάδα: Η «ρευστότητα της επιθυμίας» στο επίκεντρο της ψυχοθεραπείας

44 λεπτά πριν
Από το σημείο όπου έλαβε χώρα η επίθεση (φωτ.: EPA)

Κωνσταντινούπολη: Στις 11 οι συλλήψεις για την επίθεση στο ισραηλινό προξενείο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: facebook / Ένωση Ποντίων Πανοράματος)

Ένωση Ποντίων Πανοράματος: Ετοιμάζεται να «σκάσει» το ανοιξιάτικο μουχαπέτ’

2 ώρες πριν
(Φωτ.: FIA)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα ξιφασκίας Νέων: Ιστορικό χάλκινο μετάλλιο για τον Τζοβάνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Rehan Khan)

Εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν: Μικτές οι διεθνείς αντιδράσεις – Επιφυλακτικότητα για τη ναυτιλία στα Στενά του Ορμούζ

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign