pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

To Οριάν Εξπρές κάνει στάση στη Δράμα, με αυθεντικά βαγόνια και ατμομηχανές (photo)

Η Ιστορία στις ράγες, από τον Α' Παγκόσμιο και μετά

3/03/2021 - 11:59μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το Οριάν Εξπρές (Οrient Express = Ταχεία της Ανατολής) ήταν το πρώτο διηπειρωτικό τρένο της Ευρώπης που έκανε τη διαδρομή των περίπου 2.740 χιλιομέτρων από το Παρίσι έως την Κωνσταντινούπολη.

Ταυτίστηκε με την ταξιδιωτική πολυτέλεια: άρχισε να λειτουργεί στις 5 Ιουνίου του 1883 μέχρι και το 1977, οπότε και σταμάτησαν τα τακτικά δρομολόγια, καθώς δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί το αεροπλάνο.

Αυτόν τον αέρα παλιάς ευρωπαϊκής αριστοκρατίας καλούνται να ζήσουν από τον Οκτώβριο του 2021 όσοι επισκεφθούν στη Δράμα. Εκεί που θα βρίσκεται το ανανεωμένο μουσείο τρένων. Και όχι μόνο, καθώς όλη η περιοχή θα αποτελέσει ένα σιδηροδρομικό πάρκο.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Ιστορία στις ράγες

Από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο χρονολογούνται εμπορικά βαγόνια που βρίσκονται παροπλισμένα στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ στη Δράμα.

Μέλη του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Αθλητικού Συλλόγου (ΜΕΑΣ) «Ήφαιστος» Σιδηροδρομικών Υπαλλήλων και Φίλων Σιδηροδρόμου Δράμας, καθώς και πολλοί εθελοντές, εργάζονται σκληρά προκειμένου να «ξεθάψουν», να καθαρίσουν και να συντηρήσουν –όσο είναι εφικτό– τα σπάνια, και σε κάποιες περιπτώσεις μοναδικά, κομμάτια, προκειμένου να τα εκθέσουν.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Υπάρχει μία ατμομηχανή, η Κγ 877, βελγικής κατασκευής La Meuse του 1929, που πιθανότατα είναι μοναδική στον κόσμο. Η συγκεκριμένη μηχανή εμφανίζεται σε τηλεοπτικό υλικό που υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ να ξεκινά την περίοδο του ’40 από το σταθμό Λαρίσης, έλκοντας μία αμαξοστοιχία με εμπορικά βαγόνια, μέσα στα οποία βρίσκονται επίστρατοι που κατευθύνονται προς το αλβανικό μέτωπο», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 ο πρόεδρος του ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Παναγιώτης Μακρόπουλος.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος, η ταυτοποίηση έγινε από το Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμων Αθηνών, ο οποίος έχει αναλάβει την τεκμηρίωση όλων των μουσειακών αντικειμένων του ΟΣΕ.

«Είναι μία μηχανή που έχει περάσει όλο τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και φυσικά τον Εμφύλιο, και είναι σημαντικό το γεγονός ότι διασώθηκε, καθώς όταν αποχώρησαν τα ξένα στρατεύματα Γερμανών και Βούλγαρων μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, κατέστρεψαν το 93% των ελκτικών μονάδων των ελληνικών σιδηροδρόμων, το 98% των επιβατικών βαγονιών και το 84% των φορτηγών βαγονιών», ανέφερε ο συνταξιούχος σιδηροδρομικός.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Εκτός από τη συγκεκριμένη ατμομηχανή, και μία δεύτερη αγγλικής κατασκευής του 1943, υπάρχουν επίσης δύο γνήσια βαγόνια του Οριάν Εξπρές.

«Πρόκειται για μία εστιάμαξα του 1927, που αυτή τη στιγμή συντηρείται και επισκευάζεται στο εργοστάσιο οχημάτων της Θεσσαλονίκης και είναι σε πολύ καλή κατάσταση, παρόλο που επίσης έχει περάσει όλο τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς και μία κλινάμαξα του 1946, το λεγόμενο βαγκόν-λι, με κρεβάτια, νιπτήρες και άλλες ξενοδοχειακές ανέσεις», αποκάλυψε ο Παναγιώτης Μακρόπουλος.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Όσο για τον σιδηροδρομικό σταθμό στη Δράμα, «σχεδιάστηκε το 1892 και οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν δύο χρόνια μετά επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την ίδια περίοδο δηλαδή που οι Οθωμανοί κατασκεύασαν τη σιδηροδρομική γραμμή για να μπορούν να κάνουν μεταφορές του οπλισμού στην ενδοχώρα, αφού δε μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Αιγαίο, όπου κυριαρχούσε ο ελληνικός στόλος»

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αναφέρει επίσης ότι η Δράμα αποτελούσε έναν ενδιάμεσο σταθμό. «Ήταν αδύνατο μια ατμομηχανή που θα ξεκινούσε από τη Θεσσαλονίκη να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη. Έπρεπε να σταματήσει στη Δράμα για να “κοπεί”, όπως λέμε στη σιδηροδρομική ορολογία, να αντικατασταθεί από μία άλλη η οποία ήταν φορτωμένη με κάρβουνα και νερό, για να μπορέσει να φτάσει στην Αλεξανδρούπολη», συμπλήρωσε.

Το ότι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Δράμας ήταν κομβικός και σημαντικός φαίνεται από το μέγεθός του, όπως επισήμανε ο Παναγιώτης Μακρόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι την περίοδο εκείνη βοήθησε στη μεταφορά του καπνού, που έως τότε μεταφερόταν με πλοία.

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ηλιοφάνεια την Τρίτη, η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

16/09/2025 - 8:08πμ
Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: 'Ελλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Δύο νεκροί στα νερά του Θερμαϊκού

15/09/2025 - 10:51μμ
Πλακάτ έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Να μην κλείσει η υπόθεση ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Καταγγέλλουν κενά και παραλείψεις

15/09/2025 - 9:24μμ
Αποδίδοντας φόρο τιμής στον Τσάρλι Κερκ, στο Πρόβο της Γιούτα (φωτ.: EPA / Lindsay D’ addato)
ΕΛΛΑΔΑ

Το DNA του «προδίδει» τον αμίλητο δολοφόνο του Τσάρλι Κερκ

15/09/2025 - 8:31μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή τρεις Αλβανοί για απόπειρα ανθρωποκτονίας στην Πυλαία

15/09/2025 - 5:41μμ
Eργαζόμενοι του ΟΠΑΠ μοιράζουν τσάντες με σχολικά είδη στα παιδιά του Οργανισμού
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΟΠΑΠ γεμίζει τις σχολικές τσάντες με ελπίδα – Στηρίζει τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών του Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας ΜΚΟ «Θεόφιλος»

15/09/2025 - 4:16μμ
(Φωτ. αρχείου: Pixabay/Matteo Baronti)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Έκλεβε καύσιμα από την εταιρεία στην οποία δούλευε

15/09/2025 - 1:53μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δεσμεύτηκαν χρήματα, Ferrari, Porsche και ακίνητα της Πόπης Σεμερτζίδου

15/09/2025 - 1:24μμ
(Φωτ.: facebook / Εύξεινος Λέσχη Αθηνών)
ΕΛΛΑΔΑ

Εύξεινος Λέσχη Αθηνών: Όλα έτοιμα για τη νέα καλλιτεχνική περίοδο 2025-2026 – Ήρθε η ώρα του αγιασμού

15/09/2025 - 12:27μμ
(Φωτ.: twitter.com /Novartis)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Novartis: Ένοχοι για ψευδείς καταθέσεις και ψευδή καταμήνυση ο Φιλίστορας Δεστεμπασίδης και η Μαρία Μαραγγέλη

15/09/2025 - 11:17πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Μνημείο Μικρασιατών στη Νέα Φιλαδέλφεια (φωτ.: facebook/Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)

Μνημόσυνο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής στη Νέα Φιλαδέλφεια

11 λεπτά πριν
(Φωτ.: x.com/IDF)

Σε εξέλιξη η χερσαία επίθεση των Ισραηλινών για κατάληψη της Γάζας

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Ηλιοφάνεια την Τρίτη, η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο

1 ώρα πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/John Mindala /Archons/Orthodox Observer)

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Ντόναλντ Τραμπ

9 ώρες πριν
Παλαιστίνιοι ερευνούν ανάμεσα στα ερείπια συγκροτήματος κατοικιών μετά από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καλεί τις ΗΠΑ να «φρενάρουν» το Ισραήλ

10 ώρες πριν
Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: 'Ελλη Τσολάκη)

Θεσσαλονίκη: Δύο νεκροί στα νερά του Θερμαϊκού

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign