pontosnews.gr
Δευτέρα, 11/08/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Φάκελος Λιγνάδη: Το δικαστικό βούλευμα και η απόρριψη της ένστασης ακυρότητας

Οι μαρτυρίες, οι ημερομηνίες και τα στοιχεία, όπως ήρθαν στο φως

28/02/2021 - 1:09πμ
Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, οδηγείται στον εισαγγελέα, πριν την προφυλάκισή του (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, οδηγείται στον εισαγγελέα, πριν την προφυλάκισή του (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Και ενώ ο Δημήτρης Λιγνάδης, βρίσκεται για δεύτερο βράδυ στις φυλακές της Τρίπολης, ήρθε στο φως το δικαστικό βούλευμα. Μέσα σε 5 σελίδες τα μέλη του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών έκριναν ότι ορθώς η Εισαγγελία προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του σκηνοθέτη χωρίς πρώτα να κληθεί ο ίδιος να παράσχει εξηγήσεις.

Παράλληλα, αποφάνθηκαν ότι βάσει των σχετικών δικονομικών διατάξεων δεν προβλέπεται στον κατηγορούμενο η χορήγηση δικαιώματος προσφυγής κατά του εντάλματος σύλληψης, απορρίπτοντας εν συνόλω την αίτησή του.

Οι ημερομηνίες και τα στοιχεία

Από τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του δικαστικού συμβουλίου, δηλαδή από τις μηνύσεις και τις καταθέσεις των καταγγελλόντων και των μαρτύρων, τα σχετικά έγγραφα και την αυτοπρόσωπη παρουσία του Δημήτρη Λιγνάδη «προκύπτουν αφενός μεν επαρκείς ενδείξεις για την άμεση άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή τον Αύγουστο του 2010 και την 9η Αυγούστου 2015, αφετέρου δε σχεδιασμός τέλεσης νέων αντίστοιχων εγκλημάτων, τα οποία κατά τη διάταξη του άρθρου 244 παρ.2 ΚΠΔ, δεν είναι αναγκαίο να είναι ίσης βαρύτητας, αφού η μεθοδευμένη αυτή δράση του αιτούντος και η επανειλημμένη τέλεση υποδεικνύει σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη αυτού του είδους των εγκλημάτων ως στοιχείο της προσωπικότητάς του, στοιχείο το οποίο δεν θα μπορούσε να μεταβληθεί ούτε κατά το χρόνο που θα διενεργείτο η προκαταρκτική εξέταση και θα καλούνταν για έγγραφες εξηγήσεις».

Επιπλέον, στο σκεπτικό των δικαστών επισημαίνεται ότι «προέκυψε ότι ακόμα και αν ο ανωτέρω είχε κληθεί για τις εξηγήσεις αυτές δεν θα προσκόμιζε ικανά στοιχεία να ανατρέψουν το ήδη συγκεντρωθέν αποδεικτικό υλικό και να αποτρέψουν τον αρμόδιο Εισαγγελέα από την άσκηση ποινικής δίωξης.»

30 χρόνια παραβατικής συμπεριφοράς

Με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου καταλογίζουν στον σκηνοθέτη παραβατική συμπεριφορά τουλάχιστον από το 1984, όταν είχε οδηγηθεί για δακτυλοσκόπηση στη ΓΑΔΑ, μετά από καταγγελία για αποπλάνηση ανηλίκου.

«Προέκυψε ότι επί σειρά ετών, τουλάχιστον από το έτος 1984, οπότε χρονολογείται η σήμανσή του για αδίκημα σχετιζόμενο με τη γενετήσια ελευθερία σε βάρος ανηλίκου και έως το έτος 2015, δηλαδή για διάστημα τουλάχιστον τριάντα ετών προσέγγιζε ανηλίκους και εν γένει άτομα νεαρής ηλικίας, πέραν τον κατονομαζομένων στη δικογραφία και πλήθος άλλων, τους οποίους εντόπιζε είτε με αφορμή τις καλλιτεχνικές του δραστηριότητες είτε ως διδάσκων θεατρική αγωγή σε σχολεία και εργαστήρια είτε σε φιλικούς κύκλους, ακόμη δε και τυχαία σε διάφορες περιοχές των Αθηνών που σύχναζαν ανήλικοι και νέοι, υποσχόμενος να τους καθοδηγήσει και να τους βοηθήσει να σταδιοδρομήσουν στον καλλιτεχνικό χώρο, τελούσε σε βάρος τους αδικήματα σχετιζόμενα με τη γενετήσια ελευθερία τους, είτε με την άσκηση βίας, ακόμη και με την περιαγωγή τους σε κατάσταση αναισθησίας και ανικανότητας για αντίσταση με τη χρήση ουσιών, είτε και χωρίς βία, εκμεταλλευόμενος όμως ακριβώς την ανηλικότητα και το νεαρό της ηλικίας των θυμάτων, καθώς και τις θέσεις που κατά καιρούς κατείχε, αλλά και εν γένει το «status quo» του», αναφέρεται στο σκεπτικό του βουλεύματος.

Η εισαγγελική πρόταση

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η εισαγγελική πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο, αποδίδοντας στον κατηγορούμενο «εμμονική παραφυλική τάση και σταθερή εξακολουθητική ροπή προς την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα αμφοτέρων των φύλων».

Η ποινική δίωξη ορθώς ασκήθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί η κλήση του Δημήτρη Λιγνάδη για παροχή εξηγήσεων από τον εισαγγελέα, ήταν η κατακλείδα της πολυσέλιδης εισαγγελικής πρότασης προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.

«Η εμμονική αυτή παραφιλική του τάση, η οποία περιγράφεται με σαφήνεια τις ληφθείσες καταθέσεις, αλλά και στις εγκλήσεις που κατατέθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, καθώς και η σταθερή εξακολουθητική ροπή του προς την ικανοποίηση της γενετήσιας ορμής του με ανήλικα αμφοτέρων των φίλων, η οποία ροπή έφτασε στην εγκληματική και μάλιστα κακουργηματική της μορφή, με παθόντες δύο αλλοδαπούς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αυτός συνεχίζει να μένει στην ευρύτερη περιοχή του Μεταξουργείου από ανέκαθεν αλίευε ανήλικους για τον ανώτερο σκοπό, δικαιολογούσαν κατά την άποψή μας απόλυτα την εφαρμογή στο πρόσωπο του της παραγράφου δύο του άρθρου 244 του κώδικα ποινικής δικονομίας περί παράλειψης κλήση του ως υπόπτου για λήψη χωρίς όρκο εξηγήσεων και της άμεσης άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του με σκοπό την αποτροπή τέλεσης νέων πάρω μην αδικημάτων σε βάρος ανηλίκων παθόντων» αναφέρει μεταξύ άλλων η εισαγγελέας στην πρόταση της προς το δικαστικό συμβούλιο.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Όχημα της ΟΠΚΕ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική – 11 συλλήψεις

11/08/2025 - 10:50πμ
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Τράπεζες: Δωρεάν η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ – Τι ισχύει από σήμερα

11/08/2025 - 8:36πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Ανεμοδαρμένη Δευτέρα με αίθριο καιρό

11/08/2025 - 8:17πμ
Το σήμα του «Χαμόγελου του Παιδιού» (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Βρέθηκε η 52χρονη που είχε εξαφανιστεί στην Άνω Τούμπα

10/08/2025 - 11:29μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Ειδικευόμενοι γιατροί έγραφαν συνταγές για ακριβά αντιδιαβητικά φάρμακα και τα μεταπωλούσαν

10/08/2025 - 9:47μμ
Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 45χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στο Πανόραμα

10/08/2025 - 8:22μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Κ20: Χρυσό μετάλλιο η Ραφαηλίδου στη σφαιροβολία

10/08/2025 - 7:11μμ
ΕΛΛΑΔΑ

Χαμόγελο του Παιδιού: Εξαφανίστηκε η 52χρονη Θεοδώρα Σεφέρη από την Άνω Τούμπα Θεσσαλονίκης

10/08/2025 - 6:37μμ
(Φωτ.: Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία)
ΕΛΛΑΔΑ

World Games Ghengdu 2025: Χάλκινο μετάλλιο για την Εφραίμογλου

10/08/2025 - 5:32μμ
Αριστερά τα πακέτα της κοκαΐνης και δεξιά το κοντέινερ στο οποίο βρέθηκαν (φωτ.: Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κοκαΐνη αξίας 5,5 εκατ. ευρώ βρέθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

10/08/2025 - 4:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Όχημα της ΟΠΚΕ (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Επιχείρηση της ΕΛΑΣ στη Δυτική Αττική – 11 συλλήψεις

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Νικόλαος Καλτσίδης/Πολιτιστικός Σύλλογος Δασωτού)

Έρχεται ποντιακό διήμερο στο Δασωτό Δράμας

45 λεπτά πριν
Η σημαία της Παλαιστίνης (φωτ.: EPA / Rolex Dela Rena)

Η Αυστραλία θα αναγνωρίσει κράτος της Παλαιστίνης τον Σεπτέμβριο

1 ώρα πριν
Η τραγωδία της Ορδούς: Ο ρωσικός στόλος βομβαρδίζει τα Κοτύωρα

Η τραγωδία της Ορδούς: Ο ρωσικός στόλος βομβαρδίζει τα Κοτύωρα

2 ώρες πριν
Ζημιές μετά το σεισμό των 6,1 βαθμών στη δυτική Τουρκία, στην πόλη Σιντιργκί (φωτ.: Anadolu)

Τουρκία: Βίντεο από το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ – Ένας νεκρός, κατέρρευσαν κτήρια

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Γιώργος Κουρκουρίκης)

Τράπεζες: Δωρεάν η ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ – Τι ισχύει από σήμερα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign