pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Στριμωγμένη η Αθήνα, περί άλλα τυρβάζει

Γράφει ο Παντελής Σαββίδης

27/02/2021 - 9:28πμ
Εικόνα από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Εικόνα από παλαιότερη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν (φωτ. αρχείου: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική δεν είναι καλές, αλλά η Αθήνα έχει επιλέξει ως κύρια θέματα ενασχόλησης και τροφοδότησης του ποιμνίου (όπως αντιλαμβάνεται το λαό), εσωτερικά παρακμιακά ζητήματα. Όχι πως δεν έχουν ενδιαφέρον, αλλά αποτελεί μείζονα υποκρισία να ανακαλύπτουμε ξαφνικά αυτό που όλοι γνώριζαν.

Ωστόσο, τώρα που άρχισαν οι αποκαλύψεις ας φθάσει το μαχαίρι ως το κόκαλο. Αν και την επόμενη ημέρα πάλι τα ίδια θα γίνονται.

Το πολιτικό σύστημα στη χώρα είναι υποβαθμισμένο και τα στελέχη του είναι της λογικής ότι η εξουσία είναι αφροδισιακή. Για να μην πω ότι στόχος τους είναι ο πλουτισμός, η δόξα και η αφροδισιακή απόλαυση, κατά κύριο λόγο με τους τρόπους που διαβάζουμε καθημερινά.

Η κυβέρνηση, επίσης, επέλεξε ακατάλληλο χρόνο να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το υπουργείο Εξωτερικών: Αυτό καθαυτό είναι άκρως προβληματικό αλλά και η στιγμή ακατάλληλη. Ενώ η διπλωματική υπηρεσία το διάστημα αυτό χρειάζεται ηρεμία και προσήλωση στο καθήκον, με το νομοσχέδιο υποβαθμίζεται η ύπαρξη, ο ρόλος και η λειτουργία της.

Αλλαγές στο υπουργείο Εξωτερικών χρειάζονται για να προσαρμοστεί στα νέα διεθνή δεδομένα, όμως οι κύριες επιλογές των αλλαγών είναι λανθασμένες, όπως μας δόθηκε η δυνατότητα να αναλύσουμε σε προηγούμενο άρθρό μας.

Ο Νίκος Δένδιας θεωρείται από τους νουνεχείς πολιτικούς της κυβέρνησης –και της χώρας–, και προκαλεί έκπληξη η επιμονή του σε ένα νομοσχέδιο που έχει δεχθεί κριτική και από βουλευτές της συμπολίτευσης, προεξαρχούσης της κ. Μπακογιάννη.

Υπάρχει χρόνος να διαβουλευθεί με τους άμεσα ενδιαφερόμενους που γνωρίζουν το αντικείμενο καλύτερα από τους συντάκτες του νομοσχεδίου, που –από ό,τι μαθαίνω– είναι εξωτερικό του υπουργείου γραφείο.

Την εβδομάδα που πέρασε η Τουρκία έβγαλε στο Αιγαίο το «Τσεσμέ», ένα πλοίο που ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό της, αλλά οι κινήσεις του ήταν προσεκτικές.

Το «Τσεσμέ» κινήθηκε έξω από τα όρια της χωρικής θάλασσας της Ελλάδας (6 μίλια) και απέφυγε να κάνει έρευνες (δεν είναι σίγουρο ότι μπορούσε) που δεν επιτρέπονται ακόμη και σε διεθνή ύδατα, ή σε περιοχές που η Ελλάδα δυνάμει θεωρεί ως ΑΟΖ της.

Και λέω «δυνάμει» (όρος που δεν υπάρχει στο Διεθνές Δίκαιο), διότι ΑΟΖ δεν έχει ανακηρύξει ακόμη. Ούτε έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα όρια που της δίνει δικαίωμα το Διεθνές Δίκαιο.

Άρα προς τι οι διαμαρτυρίες; Εκτός και αν περιμέναμε από την τυχοδιωκτική Τουρκία να ζητήσει άδεια για τη NAVTEX από την αρμόδια ελληνική Αρχή.

Αλλά, τόσο με το «Τσεσμέ» όσο και με τη μεγάλη άσκηση που έχει εξαγγείλει, η Τουρκία θέλει να διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι θεωρεί στο μεν Αιγαίο πως έχει δικαιώματα ανατολικά του 25ου μεσημβρινού και πως δεν θα επιτρέψει στην Αθήνα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέρα των 6 ναυτικών μιλίων. Στη δε ευρεία περιοχή που χαρακτήρισε ως «Γαλάζια Πατρίδα» θέλει να δηλώσει ότι είναι παρούσα και δοκιμάζει τρόπους ελέγχου της.

Παρά τους εξοπλισμούς της, η Τουρκία δεν μπορεί να ελέγξει επιχειρησιακά όλη την περιοχή στην οποία δήλωσε πως θα κάνει άσκηση, όπως λένε ναυτικές πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν. Πρόκειται για μία ακόμη κίνηση εντυπωσιασμού, με αποστολή μηνυμάτων.

Πάντως, η Τουρκία και η Ρωσία είναι οι μόνες που δεν είναι απλώς εξοπλισμένες (σε διαφορετικό βαθμό, βεβαίως), αλλά έχουν αποδείξει ότι ρίχνονται στο πεδίο της μάχης. Εκεί που τους παίρνει, φυσικά, αλλά τολμούν να μπουν σε μάχη. Κάτι που ούτε πλέον οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να κάνουν.

Οι ΗΠΑ του Μπάιντεν μπορεί να δηλώνουν πως θα επιστρέψουν, αλλά η επιστροφή τους θα είναι πολύ διαφορετική. Δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα επιστρέψουν όπως γνωρίζαμε.

Τι θα γίνει, λοιπόν, με το κενό που θα αφήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες; Αυτό το κενό διεκδικούν να καλύψουν διάφορες δυνάμεις της περιοχής, μεταξύ αυτών και η Τουρκία.

Απέναντι στον τουρκικό τυχοδιωκτισμό συσπειρώθηκαν χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, ωστόσο η ρευστότητα είναι πιο ισχυρή ως δυναμική στην περιοχή, παρά τα σταθερά σχήματα, ιδιαιτέρως αν δεν υποστηρίζονται από μεγάλες δυνάμεις.

Στην περί τον EastMed συσπείρωση συμμετέχουν δυνάμεις όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος, των οποίων η πολιτική το αμέσως επόμενο διάστημα θα δοκιμαστεί. Στο μεν Ισραήλ θα πρέπει να αναμένουμε τις εξελίξεις σε περίπτωση που ο Νετανιάχου χάσει τις εκλογές από τους κύριους διαμορφωτές της πολιτικής συσπείρωσης που αναπτύχθηκε.

Η δε Αίγυπτος φαίνεται να κλείνει το μάτι προς την Τουρκία στο θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ σε επίμαχα σημεία που αφορούν και στην Ελλάδα. Όπως λένε γνώστες της αιγυπτιακής πολιτικής, στη γραφειοκρατία του υπουργείου Εξωτερικών το κλίμα είναι φιλοτουρκικό.

Στις τουρκικές κινήσεις στην μεσογειακή σκακιέρα πρέπει να συνυπολογισθεί και η δήλωση του νέου πρωθυπουργού της Λιβύης ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο και πως θα συνεχίσει να θεωρεί στενό σύμμαχο την Άγκυρα.

Όλα αυτά, και άλλα, δείχνουν πως τα πάντα ρει στην Ανατολική Μεσόγειο και τίποτε δεν είναι σταθερό. Μέσω της Γερμανίας ο Ερντογάν χειραγωγεί την Ευρώπη, και παρά το γεγονός ότι τον έχει εκνευρίσει η άρνηση του Μπάιντεν να επικοινωνήσει προς το παρόν μαζί του, στέλνει μηνύματα στην Ουάσινγκτον για μια win-win προσέγγιση.

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει εξαπολύσει, επίσης, μια επικοινωνιακή επίθεση με στόχο να δημιουργήσει στη διεθνή κοινή γνώμη και στα κέντρα αποφάσεων την εντύπωση πως φταίει η Ελλάδα για την όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών και για τη μη επίλυση των προβλημάτων που μονομερώς θέτει η Άγκυρα.

Οι εξελίξεις, λοιπόν, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως οι συνεργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλές και ωφέλιμες, αλλά δεν μπορεί να στηρίζει κανείς όλη την πολιτική του σ’ αυτές.

Απολύτως απαραίτητη είναι η στενή σχέση με τις ΗΠΑ, βεβαίως, αλλά και τη Γαλλία, μια σχέση που μπορεί να εξισορροπήσει τον γερμανικό φιλοτουρκισμό.

Αλλά, εκείνο που προέχει είναι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις. Χωρίς αυτές, όλα τα άλλα είναι μετέωρα. Η χώρα θα προσέρχεται ως ικέτης.

Τη σημασία των ισχυρών Ενόπλων Δυνάμεων –που είναι το μόνο το οποίο υπολογίζει η Τουρκία– μπορεί να τη δει κανείς από την ενόχληση του Τούρκου υπουργού Άμυνας από την ενίσχυση της ελληνικής αεροπορίας με Rafale.

Ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ικανή διπλωματία και δυνατότητα προβολής των ελληνικών θέσεων διεθνώς είναι απολύτως απαραίτητες επιλογές. Βεβαίως, όλα αυτά δεν θα έχουν καμιά σημασία αν λείπει η αποφασιστικότητα του πολιτικού συστήματος. Εκεί που προς το παρόν η Τουρκία υπερτερεί.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο χορτασμός των πεντακισχιλίων (πηγή: Wikivorker / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους πέντε άρτους (Μέρος Α’)

3/02/2026 - 9:34πμ
Στρατιώτης του συριακού στρατού κοντά στις γραμμές εμπλοκής με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), σε απόσταση 9 χιλιομέτρων από την πόλη Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία, 23 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Ahmad Fallaha)
ΓΝΩΜΕΣ

Σε κίνδυνο οι μειονότητες στη Συρία

1/02/2026 - 4:04μμ
Μέλη της ελληνικής και της τουρκικής Ακτοφυλακής στο Αιγαίο, στα ανοιχτά της Λέσβου (φωτ.: EPA / Erdam Sahin)
ΓΝΩΜΕΣ

Τετελεσμένα δημιουργεί η Τουρκία με τις NAVTEX – Με τη σιωπή της κυβέρνησης

31/01/2026 - 9:31πμ
Οι γερουσιαστές
Richard Blumenthal (αρ.) και Lindsey Graham, τον Μάιο του 2025 στην Ουκρανία (φωτ. αρχείου: EPA/ UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE)
ΓΝΩΜΕΣ

Αλλάζει η στάση των ΗΠΑ στο Κουρδικό;

30/01/2026 - 3:58μμ
Ο Μαζλούμ Άμπντι επικεφαλης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/ File:Mazlum_Ebdî)
ΓΝΩΜΕΣ

H προδοσία των Κούρδων και η επίθεση στο Ιράν

25/01/2026 - 4:43μμ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πριν φύγει από το Νταβός, την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου (φωτ.: 
EPA/ Laurent Gillieron)
ΓΝΩΜΕΣ

Και ο άγιος φοβέρα θέλει

24/01/2026 - 10:02πμ
Η βάπτιση του Ιησού σε έργο των Andrea del Verrocchio και Leonardo da Vinci (πηγή: commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στα άγια Φώτα (Μέρος Γ’)

20/01/2026 - 9:32πμ
Ιρανός περπατάει μπροστά από ένα πυροσβεστικό όχημα που κάηκε κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, στην Τεχεράνη (φωτ.: EPA/ Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Γιατί ανησυχεί η Τουρκία για το Ιράν

18/01/2026 - 4:14μμ
Από διαδήλωση συμπαράστασης στον ιρανικό λαό, στην Ουάσινγκτον (φωτ.: Ted Eytan  / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Ιράν: Μπορεί να αλλάξει χωρίς κατάρρευση;

17/01/2026 - 9:34πμ
(Φωτ.: Paul Shaw / Crown Copyright / flickr.com)
ΓΝΩΜΕΣ

Μέγιστη υποκρισία

16/01/2026 - 4:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook/Άγιος Αντώνιος Κιλκίς)

Γλέντι που δεν θα αφήσει… ούτε μια καρέκλα όρθια υπόσχονται τα «Κρούσσια» του Αγίου Αντωνίου

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Euroleague: Νίκη με Γκραντ ο Παναθηναϊκός στο φινάλε

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Παναγιώτης Μπαλάσκας)

Ναυτικό δυστύχημα με λέμβο μεταναστών ανοιχτά της Χίου – Σε εξέλιξη έρευνες για αγνοουμένους

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας – Γυναίκα δάγκωσε κι έκοψε το αυτί του συντρόφου της

5 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: «Διπλό» μέσα στην Προύσα η ΑΕΚ

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην Αραβική Θάλασσα: Καταρρίφθηκε ιρανικό drone κοντά σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign