pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τους Μικρασιάτες στην Κατοχή και μετά στην ανοικοδόμηση: Ο Βύρωνας μπαίνει σε μουσείο

Στόχος να αναδειχθεί και η συμβολή των προσφύγων στην ιστορία της πόλης

22/02/2021 - 12:13μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τα 100 του χρόνια θα γιορτάσει το 2024 ο Δήμος Βύρωνα, τα οποία επιθυμεί να… κλείσει μέσα σε ένα Μουσείο Ιστορίας που πήρε το πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Στόχος είναι η ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης μέσα από την προβολή των περιόδων που τη διαμόρφωσαν.

Το μουσείο θα στεγαστεί στο παλιό δημαρχείο και φιλοδοξία είναι να λειτουργήσει από τα τέλη του 2021. Ήδη υπάρχει πρόσκληση στους κατοίκους του Βύρωνα να προσφέρουν υλικό για τις συλλογές του.

Οι περίοδοι που θα καλύπτονται είναι από την άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων μέχρι τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, αλλά και τα χρόνια της ραγδαίας οικιστικής και πληθυσμιακής εξέλιξης που διαμόρφωσαν τη σημερινή φυσιογνωμία της πόλης.

Αντικείμενο του Μουσείου Ιστορίας θα αποτελέσει η μελέτη, καταγραφή, τεκμηρίωση, παρουσίαση και προβολή σε φυσικό και σε ψηφιακό χώρο της ιστορίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της καθημερινής κουλτούρας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού αποθέματος του Βύρωνα και των κοινωνικών ομάδων και θεσμών που φιλοξενούνται στο έδαφος του.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη της προσφυγικής, μικρασιατικής, ποντιακής, θρακιώτικης και κωνσταντινουπολίτικης κληρονομιάς καθώς και της ιστορίας και της παράδοσης των Αρμενίων.

«Θα αξιοποιήσουμε και άλλα κτήρια, όπως το παλαιό ταπητουργείο, όπου έφτιαχναν τάπητες στους αργαλειούς. Υπάρχει και μια δομή στο λόφο Κοπανά, που ήταν το Κέντρο Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν και του αδελφού της Ραϊμόνδου. Χτισμένο το 1903 με αρχαιοελληνικά πρότυπα. Υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης και αυτού του κτηρίου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Φιλόλογος και ιστορικός ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Πλακίδας, στέκεται ιδιαίτερα στη σημασία που έχει το Μουσείο Ιστορίας του Βύρωνα για τους νέους: «Στα βιβλία της Γ’ Λυκείου αναφέρεται το Προσφυγικό, όμως δεν στέκεται πολύ. Έτσι, αρκετές φορές εγώ έπαιρνα τους μαθητές και τους πήγαινα να δουν τα προσφυγικά σοκάκια και τα σπίτια, γιατί δημιουργεί άλλη βαρύτητα η οπτική εικόνα. Είναι σημαντικό λοιπόν τα παιδιά μας να μπορούν να περιδιαβούν την ιστορία του τόπου που γεννήθηκαν, μέσα σε έναν χώρο όπως είναι το Μουσείο».

Όπως εξήγησε, ο δήμος έχει ήδη περίπου 3.000 εκθέματα και η ιδρυτική διακήρυξη θα του επιτρέψει να παραλάβει και άλλα από τους δημότες, είτε ως δωρεά είτε ως δάνειο.

«Το υλικό αυτό το εξετάζουν, το μελετούν και το καταγράφουν οι κ.κ. Βαρλάς και Χαραλαμπίδης, που είναι οι αρμόδιοι και έχουν εργαστεί πολύ για την υλοποίησή αυτού του μουσείου. Και θα υπάρχει και διαδραστικό τμήμα, με οθόνες όπου θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας συνεδριακός χώρος», ανέφερε ο Γιώργος Πλακίδας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Του Αϊ-Γιάννη οι φωτιές στην προσφυγική γειτονιά της Δυτικής Παραλίας στην Καλαμάτα, Σάββατο 13 Ιουνίου 2026 (φωτ.: messinialive.gr)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κλήδονας στην Καλαμάτα: Οι Μικρασιάτες αναβίωσαν το αγαπημένο έθιμο, με φωτιές και γλέντι

14/06/2026 - 8:14μμ
Στιγμιότυπο από το 6ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Συλλόγων, στο γήπεδο του Παναθλητικού Ομίλου Ατσαλένιου (φωτ.: Δήμος Ηρακλείου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

7ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Μικρασιατικών Σωματείων: Η Νέα Ιωνία υποδέχεται τη μεγάλη γιορτή μνήμης και παράδοσης

12/06/2026 - 11:16πμ
Η Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου διά χειρός Έλλης Σολομωνίδου-Μπαλάνου (πηγή: ΕΡΤ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου (1931-2026): Η Αθήνα αποχαιρέτησε μια σπουδαία προσωπικότητα

12/06/2026 - 8:55πμ
Η Αγγέλα Χρήστου Μαγγανά είναι το μικρό κοριτσάκι στη φωτογραφία του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιίας του Μικρασιάτη Αντώνιου Κατσιάνου (φωτ.: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Πέθανε η Μικρασιάτισσα Αγγέλα Χρήστου-Μαγγανά από τις Οινούσσες

10/06/2026 - 3:29μμ
Στιγμιότυπο από την τελετή αποφοίτησης, Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Giannis Demirtzoglou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Συγκίνηση στο Ζωγράφειο της Κωνσταντινούπολης: Η «σκυτάλη» πέρασε στους επόμενους απόφοιτους

6/06/2026 - 3:15μμ
Φωτογραφία των Εθνομαρτύρων Προσκόπων του Αϊδινίου, τραβηγμένη στα ερείπια των βυζαντινών Τράλλεων την άνοιξη του 1919 (πηγή: facebook.com/karampou)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μνημόσυνο και έκθεση σπανίων κειμηλίων για τους ήρωες προσκόπους της Μικράς Ασίας στο Χαλάνδρι

4/06/2026 - 2:07μμ
(Φωτ.: facebook/ Κωνσταντινούπολη: Η Πόλη των πόλεων / Δώρα Ανδραλή)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου τίμησε και φέτος τη μαύρη επέτειο της αποφράδας ημέρας

30/05/2026 - 7:12μμ
(Φωτ.: Στρατής Μπαλάσκας/ ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Σε Μπαλουκλί, Ταταύλα και Πατριαρχείο αποστολή Μυτιληνιών αιμοδοτών στην Κωνσταντινούπολη

30/05/2026 - 11:52πμ
Έργα του Φώτη Κόντογλου για το κείμενό του «Θρηνητικό συναξάρι Κωνσταντίνου Παλαιολόγου» (πηγή: facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση της Πόλης: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος μέσα από τα μάτια του Φώτη Κόντογλου – Ένα «θρηνητικό συναξάρι»

29/05/2026 - 11:01μμ
«Κωνσταντίνος ο Αυτοκράτωρ των Ελληνορωμαίων εξέρχεται άτρομος εις την μάχην το 1453 Μαΐου 29». Τοιχογραφία του Θεόφιλου (φωτ.: el.wikipedia.org)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Άλωση 1453: Μία επέτειος που δεν τελειώνει

29/05/2026 - 12:49μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: FIFA / X)

Μουντιάλ 2026: Πεντάρα η Σουηδία κόντρα στην Τυνησία

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Μουντιάλ 2026: Λύτρωση στο τέλος για την Ακτή Ελεφαντοστού

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Albert Pena)

Μουντιάλ 2026: Η Ιαπωνία σόκαρε την Ολλανδία στο φινάλε

59 λεπτά πριν
(Πηγή: YouTube/Forbes Breaking News)

Τραγωδία στο Ρίο: Έξι νεκροί από σύγκρουση ελικοπτέρων – Ανάμεσά τους ο διάσημος τραγουδιστής Όλιβερ Τρι

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

ΑΕΚ: Ξεκινά το ταξίδι του τροπαίου – Θα ταξιδέψει και στην Κωνσταντινούπολη

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: Η Γερμανία διέλυσε το Κουρασάο

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign