pontosnews.gr
Δευτέρα, 7/09/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Από τους Μικρασιάτες στην Κατοχή και μετά στην ανοικοδόμηση: Ο Βύρωνας μπαίνει σε μουσείο

Στόχος να αναδειχθεί και η συμβολή των προσφύγων στην ιστορία της πόλης

22/02/2021 - 12:13μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα 100 του χρόνια θα γιορτάσει το 2024 ο Δήμος Βύρωνα, τα οποία επιθυμεί να… κλείσει μέσα σε ένα Μουσείο Ιστορίας που πήρε το πράσινο φως από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά πλειοψηφία. Στόχος είναι η ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης μέσα από την προβολή των περιόδων που τη διαμόρφωσαν.

Το μουσείο θα στεγαστεί στο παλιό δημαρχείο και φιλοδοξία είναι να λειτουργήσει από τα τέλη του 2021. Ήδη υπάρχει πρόσκληση στους κατοίκους του Βύρωνα να προσφέρουν υλικό για τις συλλογές του.

Οι περίοδοι που θα καλύπτονται είναι από την άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων μέχρι τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής και της Αντίστασης, αλλά και τα χρόνια της ραγδαίας οικιστικής και πληθυσμιακής εξέλιξης που διαμόρφωσαν τη σημερινή φυσιογνωμία της πόλης.

Αντικείμενο του Μουσείου Ιστορίας θα αποτελέσει η μελέτη, καταγραφή, τεκμηρίωση, παρουσίαση και προβολή σε φυσικό και σε ψηφιακό χώρο της ιστορίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού, της καθημερινής κουλτούρας, της πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτιστικού αποθέματος του Βύρωνα και των κοινωνικών ομάδων και θεσμών που φιλοξενούνται στο έδαφος του.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καταγραφή, μελέτη και ανάδειξη της προσφυγικής, μικρασιατικής, ποντιακής, θρακιώτικης και κωνσταντινουπολίτικης κληρονομιάς καθώς και της ιστορίας και της παράδοσης των Αρμενίων.

«Θα αξιοποιήσουμε και άλλα κτήρια, όπως το παλαιό ταπητουργείο, όπου έφτιαχναν τάπητες στους αργαλειούς. Υπάρχει και μια δομή στο λόφο Κοπανά, που ήταν το Κέντρο Χορού της Ισιδώρας Ντάνκαν και του αδελφού της Ραϊμόνδου. Χτισμένο το 1903 με αρχαιοελληνικά πρότυπα. Υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης και αυτού του κτηρίου», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Φιλόλογος και ιστορικός ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Πλακίδας, στέκεται ιδιαίτερα στη σημασία που έχει το Μουσείο Ιστορίας του Βύρωνα για τους νέους: «Στα βιβλία της Γ’ Λυκείου αναφέρεται το Προσφυγικό, όμως δεν στέκεται πολύ. Έτσι, αρκετές φορές εγώ έπαιρνα τους μαθητές και τους πήγαινα να δουν τα προσφυγικά σοκάκια και τα σπίτια, γιατί δημιουργεί άλλη βαρύτητα η οπτική εικόνα. Είναι σημαντικό λοιπόν τα παιδιά μας να μπορούν να περιδιαβούν την ιστορία του τόπου που γεννήθηκαν, μέσα σε έναν χώρο όπως είναι το Μουσείο».

Όπως εξήγησε, ο δήμος έχει ήδη περίπου 3.000 εκθέματα και η ιδρυτική διακήρυξη θα του επιτρέψει να παραλάβει και άλλα από τους δημότες, είτε ως δωρεά είτε ως δάνειο.

«Το υλικό αυτό το εξετάζουν, το μελετούν και το καταγράφουν οι κ.κ. Βαρλάς και Χαραλαμπίδης, που είναι οι αρμόδιοι και έχουν εργαστεί πολύ για την υλοποίησή αυτού του μουσείου. Και θα υπάρχει και διαδραστικό τμήμα, με οθόνες όπου θα προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό, ενώ θα δημιουργηθεί και ένας συνεδριακός χώρος», ανέφερε ο Γιώργος Πλακίδας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τον 9ο Αγώνα Δρόμου
«Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» (φωτ.: zonews.gr/Τάσος Τατάρογλου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

10ος Αγώνας Δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» σε Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα

7/09/2026 - 4:59μμ
Από την αφίσα της ταινίας
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Κωνσταντινούπολη: Η ζωή των Ρωμιών μετά τον ξεριζωμό στο ντοκιμαντέρ «Η ζωή μετά τη ζωή»

7/09/2026 - 9:31πμ
Η Αγορά της αρχαίας Σμύρνης ακόμα επιφυλάσσει εκπλήξεις για τους αρχαιολόγους (φωτ.: Turkish Ministry of Culture and Tourism)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Σμύρνη «μίλησε» ξανά: Άγνωστοι χώροι και σπάνιες τοιχογραφίες ήρθαν στο φως

6/09/2026 - 10:05μμ
Το Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας στη Νέα Κούταλη, καλυμμένο με την ελληνική σημαία μετά την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων (φωτ.: Facebook / Κοινότητα Νέας Κούταλης Λήμνου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Κούταλη Λήμνου: Στη «Μικρασιάτισσα Μάνα» η μνήμη του ξεριζωμού – 100 χρόνια από τη νέα αρχή

6/09/2026 - 6:44μμ
Με εκκλησιαστική λαμπρότητα η Μητρόπολη Αργολίδος υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής  Θεόδωρο Β' στην κωμόπολη της Νέας Κίου. Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ευάγγελος Μπουγιώτης)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Κίος: Μνημόσυνο για τη Μικρασιατική Καταστροφή με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας – Οι εικόνες που διασώθηκαν

6/09/2026 - 2:29μμ
Πλήθος κόσμου συμμετέχει κάθε χρόνο στις πολυήμερες εκδηλώσεις (φωτ. αρχείου: facebook / Ιωνικές Μέρες Μνήμης & Πολιτισμού)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Νέα Ιωνία ξαναζεί «Ιωνικές Ημέρες Μνήμης και Πολιτισμού»

3/09/2026 - 3:54μμ
Η Βασιλική του Αγίου Ιωάννη και το Κάστρο του Αγιασολούκ, το 2012 (πηγή: creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μαρτυρία Μανώλη Χατζησάββα: Ρωτούσαμε τους φρουρούς «Πού μας πάτε;» κι αυτοί μας έκαναν αστεία. «Να σας σκοτώσουμε», μας λέγανε

2/09/2026 - 11:10μμ
Οικογένειες σε καταυλισμό στην Ερμούπολη. Από τις πρώτες μέρες της εγκατάστασης (φωτ.: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Μικρασιάτες Νέας Φιλαδέλφειας & Νέας Χαλκηδόνας: Έκκληση για συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού – Στόχος η δημιουργία μιας μεγάλης Έκθεσης Μνήμης και Τιμής

2/09/2026 - 7:11μμ
O υπό ολοκλήρωση ναός του ιερομάρτυρα Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη, στο Ιωνικό Κέντρο. 6 Ιουλίου 2025 (φωτ.: EUROKINISSI / Θοδωρής Μανωλόπουλος – Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Δημοκρατίας)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Νέα Ιωνία: Η μικρασιατική μνήμη σε νέο σπίτι, στο «Ιωνικό Κέντρο»

2/09/2026 - 2:14μμ
Στιγμιότυπο από τη «Μικρασία των Αρμενίων» στο θέατρο Ρεματιάς, στο Χαλάνδρι. Δευτέρα 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Facebook / Festival Rematias/Φεστιβάλ Ρεματιάς)
ΠΟΛΙΤΙΚΑ - ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΑ

Η Μικρασία των Αρμενίων «ζωντάνεψε» στη Ρεματιά Χαλανδρίου – Από τον Ελία Καζάν στον Σαρλ Αζναβούρ

31/08/2026 - 5:16μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Γερμανός καγκελάριος και πρόεδρος της CDU Φρίντριχ Μερτς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο μία ημέρα μετά τις εκλογές στη Σαξονία-Άνχαλτ, στις 7 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)

Γερμανία: Η νίκη της AfD κλονίζει τον Μερτς – «Τεκτονική αναταραχή» στο πολιτικό σύστημα

10 λεπτά πριν
Εικόνα από τον 9ο Αγώνα Δρόμου
«Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» (φωτ.: zonews.gr/Τάσος Τατάρογλου)

10ος Αγώνας Δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών Προσφύγων» σε Νέα Ιωνία, Νέα Φιλαδέλφεια και Νέα Χαλκηδόνα

35 λεπτά πριν
Το οικονομικό επιτελείο κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοινώθηκαν στην 90ή ΔΕΘ. Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΔΕΘ 2026: Ποιοι κερδίζουν, πόσα και από πότε – Ο πρακτικός οδηγός των μέτρων

59 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Βασίλης Ρεμπάπης – Εικ.: ΧΚ)

Εύβοια: Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μακρυκάπα – Μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους της Τριάδας να απομακρυνθούν προς τα Ψαχνά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τραμ: Σε εφαρμογή από σήμερα το αναδιαμορφωμένο πρόγραμμα δρομολογίων

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Pixabay / Silvia)

ΕΦΕΤ: Ανάκληση 7 μη ασφαλών χυμών

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV