pontosnews.gr
Δευτέρα, 31/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιταλία: Πέθανε το αφεντικό της Καμόρας – Διοικούσε για δεκαετίες από το κελί τη μαφία

Η πορεία του Ραφαέλε Κούτολο

18/02/2021 - 10:55μμ
(Φωτ.: αρχείο EPA)

(Φωτ.: αρχείο EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις φυλακές της Πάρμας, όπου βρισκόταν έγκλειστος, χωρίς ωστόσο να σταματήσει λεπτό την εγκληματική του δράση, πέθανε ο Ραφαέλε Κούτολο, ο αρχηγός της Καμόρας, της ναπολιτάνικης μαφίας.

«Ήταν ισχυρότερος από πρωθυπουργός. Κράτησε όμηρο ολόκληρη την Ιταλία και η χώρα υποκλίθηκε στην ισχύ του», τόνισε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο μιλώντας στην Corriere della Sera.

Η πορεία του Ντον Ραφαέλε

Από την παράνομη πώληση τσιγάρων, συχνά με την ανοχή των ιταλικών Αρχών, ξεκίνησε τη δράση του ο Ντον Ραφαέλε, ή αλλιώς ο «Προφεσόρε». Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του σε φυλακές υψίστης ασφαλείας ή σε ψυχιατρικές φυλακές – πρώτη φορά καταδικάστηκε το 1963 για δολοφονία, στα 21 του.

Έγκλειστος σχεδίασε τη «μεταρρύθμιση» της οργάνωσης, στα πρότυπα της σικελικής Κόζα Νόστρα, στρατολογώντας παράλληλα άλλους κρατούμενους και ελέγχοντας ουσιαστικά τη λειτουργία της κάθε φυλακής.

Υπό τις οδηγίες του, η Νέα Καμόρα μετατράπηκε σε παραστρατιωτική οργάνωση και έβαλε βαθιές ρίζες στο εμπόριο ναρκωτικών και στον εκβιασμό εμπόρων και επιχειρηματιών.

Το 1978 δραπέτευσε από το ψυχιατρικό νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί χάρη σε μια έκρηξη βόμβας, ωστόσο συνελήφθη μετά από 18 μήνες. Σε αυτή τη φάση επέκτεινε τη δράση του μέσω νέων συμμαχιών με εγκληματικές οργανώσεις της Ρώμης και του Μιλάνου, αλλά και με την πανίσχυρη μαφία της Καλαβρίας, την Ντράγκετα.

Τη δεκαετία του 1980 όσα μέλη των φατριών της Καμόρας δεν θέλησαν να συμμαχήσουν με τον πανίσχυρο πλέον Ραφαέλε Κούτολο δημιούργησαν τη συμμαχία της «Νέας Οικογένειας», με αποτέλεσμα να ξεσπάσει «εμφύλιος» στη Νάπολη, με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.

Ενδεικτικό της δύναμης του αρχινονού είναι ότι είχε καταφέρει να δημιουργήσει δεσμούς με «εκτροχιασμένους τομείς» των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών. Μάλιστα, λέγεται ότι είχε κύριο ρόλο στην απελευθέρωση του περιφερειακού συμβούλου Τσίρο Τσιρίλο που το 1981 είχε απαχθεί από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες.

Τα τελευταία χρόνια η ιταλική Δικαιοσύνη είχε απορρίψει το αίτημα του Ραφαέλε Κούτολο για μετατροπή της ισόβιας κάθειρξης σε κατ’ οίκον κράτηση με το σκεπτικό ότι παρά τα προβλήματα υγείας και το προχωρημένο της ηλικίας συνέχιζε να αποτελεί σημείο αναφοράς για το οργανωμένο έγκλημα της Νάπολης και να επηρεάζει τις εξελίξεις του.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα πολλοί αναφέρουν ότι, αν και σε συνθήκες απομόνωσης, πριν από οκτώ μήνες είχε καταφέρει να δώσει συνέντευξη σε μεγάλη εφημερίδα της Κάτω Ιταλίας, με την οποία έστελνε και πάλι το μήνυμα ότι «ουδέποτε πρόκειται να μετανοήσει και να συνεργαστεί με τη Δικαιοσύνη».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν–ΗΠΑ: Νέα κλιμάκωση με επίθεση σε αμερικανική βάση στα Εμιράτα και φωτιά σε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

31/08/2026 - 9:03πμ
Κάτοικος προσπαθεί να περισώσει ό,τι απέμεινε από τα υπάρχοντά του ανάμεσα στα κατεστραμμένα σπίτια, στις όχθες του ποταμού Τρισούλι, στην περιφέρεια Ντάντινγκ του Νεπάλ, στις 30 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Narendra Shrestha)
ΚΟΣΜΟΣ

Νεπάλ: Θάβουν προσωρινά τους νεκρούς, περιμένοντας τις οικογένειές τους – Στους 781 οι νεκροί

30/08/2026 - 7:25μμ
Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ και επικεφαλής του κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μιλά κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής του ομάδας στην Κνεσέτ. 22 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ – Μπεν Γκβιρ: «Περήφανος» για τις άθλιες συνθήκες κράτησης Παλαιστίνιων γυναικών

30/08/2026 - 7:01μμ
Ένοπλοι αστυνομικοί περιπολούν κοντά στον ιππόδρομο Schachen, μετά τους πυροβολισμούς σε ολονύκτιο rave πάρτι στο Ααράου της Ελβετίας, που άφησαν πίσω τους μία νεκρή και πέντε τραυματίες (φωτ.: EPA / Michael Buholzer)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ανθρωποκυνηγητό μετά τους πυροβολισμούς σε rave – Νεκρή 22χρονη, πέντε τραυματίες

30/08/2026 - 3:25μμ
Οι σημαίες της Ισλανδίας και της ΕΕ (φωτ.: Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλανδία: «Όχι» στην επιστροφή προς την ΕΕ – Η κάλπη πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

30/08/2026 - 2:12μμ
Η υπηρεσιακή πρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροντρίγκες (πηγή: YouTube/
POTUS Tracker)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Υπεραμύνθηκε της συμφωνίας με τις ΗΠΑ για το πετρέλαιο η Ντέλσι Ροντρίγκες

30/08/2026 - 12:38μμ
Το κτήριο του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην προκυμαία Φρούνζενσκαγια (αριθμός 22) στη Μόσχα (πηγή: A.Savin/ru.wikipedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ετοιμάζει «μαζικές επιθέσεις» στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας

30/08/2026 - 11:35πμ
Πάνοπλοι αστυνομικοί με ειδικό θωρακισμένο όχημα αποκλείουν δρόμο κοντά στο ιπποδρόμιο Σάχεν, μετά από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια rave party, κοντά στο Ααράου της Ελβετίας (φωτ.: EPA/MICHAEL BUHOLZER)
ΚΟΣΜΟΣ

Ελβετία: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες από πυροβολισμούς σε rave party

30/08/2026 - 10:17πμ
(Φωτ.: X.com/The Daily Brief)
ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: «Τώρα είναι η σειρά μου» – Το πρώτο μήνυμα του διαδόχου Χάακον μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Χάραλντ

30/08/2026 - 12:16πμ
ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα κέρδισε κατά κράτος τον ΟΠΕΚ και τον πόλεμο – χωρίς να πολεμά

29/08/2026 - 7:56μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόσφυγες στο κτήριο του Προνοητή στο Παλαιό Φρούριο Κέρκυρας, στις 9 Μαΐου 1923 (φωτ.: Ιδιωτικό Αρχείο Σπύρου Γαούτση)

Σαν σήμερα: Γλίτωσαν από τη Μικρασιατική Καταστροφή – Τα κανόνια του Μουσολίνι χτύπησαν το καταφύγιό τους στην Κέρκυρα

21 δευτερόλεπτα πριν
(Φωτ.; ΑΠΕ ΜΠΕ)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: Κοινό μέτωπο των θρησκευτικών κοινοτήτων στις ΗΠΑ για την προστασία των χώρων λατρείας

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν–ΗΠΑ: Νέα κλιμάκωση με επίθεση σε αμερικανική βάση στα Εμιράτα και φωτιά σε πλοίο στα Στενά του Ορμούζ

54 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιάννης Κολεσίδης)

Τέλος οι θερινές εκπτώσεις, μειώσεις τιμών σε 1.700 προϊόντα στο σούπερ μάρκετ – Τι αλλάζει από σήμερα στην αγορά

1 ώρα πριν
Μια τελευταία αυγουστιάτικη εικόνα (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Χωρίς εκπλήξεις η τελευταία μέρα του Αυγούστου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μαρίλια Βασιλακοπούλου)

Μεσογειακοί Αγώνες 2026: Ασημένιο μετάλλιο για την Εθνική βόλεϊ ανδρών

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV