pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

ΥΠΟΙΚ: Πέντε μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τους περιορισμούς λόγω Covid-19

Ο Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε 6ο και 7ο κύκλο «Επιστρεπτέας Προκαταβολής»

8/02/2021 - 11:50πμ
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Έρχεται ο 6ος και 7ος κύκλος «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» ενώ αποφασίστηκε η απαλλαγή από την υποχρέωση του ενοικίου για τον Μάρτιο για τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν με εντολή δημόσιας Αρχής. Παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, κάτι που ισχύει επίσης για τις μεταφορές, τους κινηματογράφους και τις θεατρικές παραστάσεις αλλά και τον τουρισμό.

Τα παραπάνω καθώς και μία σειρά άλλων μέτρων ανακοίνωσε, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με την επισήμανση πως το «το υπουργείο Οικονομικών θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί, όμως οι διαθέσιμοι πόροι δεν είναι απεριόριστοι». 

Η δέσμη των μέτρων

Ο υπουργός Οικονομικών αφού εξήγησε πως  το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της Covid-19, στο α’ τρίμηνο του έτους, ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ και το μηνιαίο κόστος στην οικονομία από την υγειονομική κρίση σε 2,4 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε τα εξής μέτρα:

1. Όλες οι επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία βρίσκεται σήμερα σε αναστολή με εντολή δημόσιας Αρχής, όπως είναι η εστίαση, τα γυμναστήρια, οι επιχειρήσεις του πολιτισμού, του αθλητισμού και άλλοι κλάδοι, καθώς και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και στις μεταφορές- κλάδοι οι οποίοι πλήττονται ιδιαίτερα από την υγειονομική κρίση- δικαιούνται υποχρεωτική πλήρη απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Μάρτιο. Στις επιχειρήσεις που θα λάβουν πλήρη απαλλαγή ενοικίων για τον μήνα Μάρτιο συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο.

Οι ιδιοκτήτες- φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα αποζημιωθούν από τον προϋπολογισμό με το 80% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος, ενώ οι ιδιοκτήτες- νομικά πρόσωπα θα αποζημιωθούν με το 60% του μηνιαίου συμφωνημένου μισθώματος.

Ισχύει η πρόβλεψη για μείωση ενοικίου κατά 40% στους υπόλοιπους πληττόμενους κλάδους, για όλο το α’ τρίμηνο του 2021, καθώς και στην πρώτη κατοικία των εργαζομένων που βρίσκεται σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους και στη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους. Το κόστος για τον Μάρτιο, διαμορφώνεται στα 70 εκατ. ευρώ.

2. Σε ό,τι αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι σηκώνουν ένα σημαντικό οικονομικό βάρος έως σήμερα:

  • Συμψηφίστηκαν σε 227.887 περιπτώσεις φορολογικές οφειλές ύψους 42,8 εκατ. ευρώ.
  • Καταβλήθηκε σε 176.404 ΑΦΜ αποζημίωση ύψους 19,3 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο.

Επίκειται:

  • Ολοκλήρωση της διαδικασίας μέσα στον Φεβρουάριο, για εκκρεμότητες συμψηφισμών παρελθόντων μηνών, είτε λόγω διόρθωσης δηλώσεων δικαιούχων είτε λόγω απόρριψης άλλων αιτήσεων.
  • Ολοκλήρωση της διαδικασίας αποζημίωσης για τον Νοέμβριο, τις προσεχείς ημέρες, με δεδομένο ότι περίπου 25.000 αιτήσεις δεν έχουν υποβάλει έγκυρο αριθμό IBAN λογαριασμού.
  • Καταβολή αποζημίωσης για τον Δεκέμβριο, μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.
  • Έναρξη της διαδικασίας δήλωσης από ιδιοκτήτες- έως την επόμενη εβδομάδα- για τον Ιανουάριο, ώστε αρχές Μαρτίου να πληρωθεί και αυτός ο μήνας.

Τα ποσά αποζημίωσης που καταβάλλονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. Ενώ, τα ποσά μισθωμάτων που δεν εισπράττονται για όλη την περίοδο από τον Μάρτιο και μετά, δεν αποτελούν εισόδημα και δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος και σε εισφορά αλληλεγγύης.

3. Παρατείνεται η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά, στις μεταφορές, στους κινηματογράφους και στις θεατρικές παραστάσεις, έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Στον μειωμένο συντελεστή υπάγονται όλες οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, δηλαδή κάθε είδους μεταφορά προσώπων, όπως χερσαίες ή εναέριες, οι οποίες πραγματοποιούνται με εισιτήριο για τον επιβάτη. Επίσης περιλαμβάνονται οι μεταφορές προσώπων που γίνονται με τουριστικά λεωφορεία και με ταξί.

Επιπλέον, παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το επιπρόσθετο κόστος διαμορφώνεται στα 125 εκατ. ευρώ.

4. Καταβάλλεται μέσα στην εβδομάδα το υπόλοιπο ποσό του 5ου κύκλου της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Έως σήμερα, τις τελευταίες μόλις ημέρες, καταβλήθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Με τα έως στιγμής δεδομένα, αφού σήμερα κλείνει και η σχετική πλατφόρμα, εκκρεμεί η πληρωμή περίπου 200 εκατ. ευρώ σε 15.000 επιχειρήσεις, οι περισσότερες από τις οποίες είναι νέες επιχειρήσεις, μετά την προσθήκη που πρόσφατα έκανε το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να συμπεριληφθούν και αυτές.

Μέσα στην εβδομάδα, και για λίγες μόνο ημέρες, θα δοθεί η δυνατότητα διόρθωσης της δήλωσης ΦΠΑ για τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, ώστε να ενταχθούν στην επιστρεπτέα προκαταβολή όσα από αυτά έως σήμερα απορρίφθηκαν και παρουσιάζουν πτώση τζίρου.

Παράλληλα, προκειμένου να επισπευσθεί η ενίσχυση της ρευστότητας των κλάδων που πλήττονται περισσότερο από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ο 6ος κύκλος της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» διαχωρίζεται σε δύο κύκλους, τον 6ο και τον 7ο, και η συνολική χρηματοδότηση αυξάνεται στο 1,5 δισ. ευρώ.

Ο 6ος κύκλος, με εκτιμώμενο δημοσιονομικό κόστος περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου μόνο του Ιανουαρίου. Η υποβολή αιτήσεων ενδιαφέροντος θα ξεκινήσει έως την επόμενη Δευτέρα, και οι ενισχύσεις θα χορηγηθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου. Καθώς η ενίσχυση αφορά έναν μήνα, το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή, ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.

Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης του αριθμού των εργαζομένων έως την 31η Ιουλίου 2021.

Με τα σημερινά δεδομένα, ο 7ος κύκλος, με δημοσιονομικό κόστος περίπου στο 1 δισ. ευρώ, θα αφορά την απώλεια τζίρου ολόκληρου του α’ τριμήνου του 2021, όπου θα συνυπολογιστούν τα ποσά που δόθηκαν στον 6ο κύκλο. Η καταβολή της ενίσχυσης θα γίνει εντός Απριλίου. Και πάλι θα υπάρχουν αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός Φεβρουαρίου. Το 50% της ενίσχυσης δεν θα επιστρέφεται.

Η συνολική ένεση ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μέσω του μέτρου της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής», προβλέπεται να αγγίξει τα 3 δισ. ευρώ μέσα στο α’ τετράμηνο του έτους, και συνολικά τα 8,5 δισ. ευρώ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης.

5. Έως αύριο στις 10:00, μπορούν οι 24.000 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, που δεν είχαν δηλώσει το ΙΒΑΝ τους στο myTaxisnet, να το κάνουν, για να κατατεθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό το σχετικό ποσό. Ήδη 3.000 εξ αυτών το έπραξαν μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η πίστωση του ποσού στους συγκεκριμένους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα.

Έως σήμερα, έχουν αποπληρωθεί 355.314 δικαιούχοι, ή το 94% όσων πραγματοποίησαν αγορές πετρελαίου έως 31 Δεκεμβρίου 2020, με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 42 εκατ. ευρώ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Κατάστημα των ΕΛΤΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Πιερρακάκης: Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν θα κλείσουν, θα μετασχηματιστούν – Παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών σε καταστήματα της γειτονιάς.

18/12/2025 - 12:00μμ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Allwyn και ο ΟΠΑΠ ανακοινώνουν τροποποίηση των όρων της συνένωσης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους

16/12/2025 - 11:28μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προϋπολογισμός 2026: Κορυφώνεται η πενθήμερη «μάχη» στη Βουλή – Δείτε live τη συζήτηση

16/12/2025 - 7:06μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΑΑΤ: Πληρωμές 487,9 εκατ. από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ σε 485.896 δικαιούχους

16/12/2025 - 3:33μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου – Συμμετέχει και η ΟΛΜΕ

14/12/2025 - 8:17μμ
(Φωτ.: Pexels / Nataliya Vaitkevich)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος νόμος για τα χρέη: Τι αλλάζει για οφειλέτες και επιχειρήσεις

13/12/2025 - 9:22πμ
Διανομή δεμάτων από την DHL (φωτ.: EPA / Alexander Becher)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακριβαίνουν οι αγορές από Shein και Temu: Δασμός 3 ευρώ στα μικρά δέματα από το 2026

12/12/2025 - 5:48μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυτές τις δεξιότητες θα βρείτε δουλειά, όσες θέσεις και εάν κόψει η Τεχνητή Νοημοσύνη

12/12/2025 - 5:24μμ
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ομόφωνα νέος πρόεδρος του Eurogroup μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του Βέλγου ομολόγου, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (φωτ.: 
EPA/OLIVIER HOSLET)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

11/12/2025 - 6:43μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: «Παμψηφεί» πρόεδρος ο Κυριάκος Πιερρακάκης; – Υπάρχει ενδεχόμενο να μην γίνει ψηφοφορία το απόγευμα

11/12/2025 - 2:21μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποσπάσματα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός», με ημερομηνία 18 Δεκεμβρίου 1900 (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)

18 Δεκεμβρίου 1900: Το «ψωμί της ντροπής» των Ποντίων του Καυκάσου στη Φθιώτιδα

15 λεπτά πριν
Κατάστημα των ΕΛΤΑ (φωτ.: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Κ. Πιερρακάκης: Τα καταστήματα των ΕΛΤΑ δεν θα κλείσουν, θα μετασχηματιστούν – Παροχή ταχυδρομικών υπηρεσιών σε καταστήματα της γειτονιάς.

39 λεπτά πριν
(Φωτ.: facebook/Μορφωτικός-Λαογραφικός Σύλλογος Τετραλόφου)

Τα Κοτσαμάνια του Τετραλόφου θα ξεσηκώσουν την Πολίχνη

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την προσαγωγή των δύο συλληφθέντων για τη δολοφονία του 68χρονου στον εισαγγελέα (φωτ.: EUROKINISSI)

Φοινικούντα: Παραδόθηκε ο καταζητούμενος 30χρονος συνεργός στη δολοφονία του ιδιοκτήτη κάμπινγκ

2 ώρες πριν
Χθεσινοβραδινό στιγμιότυπο από το μπλόκο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα (φωτ.: EUROKINISSI)

Αγρότες: Ουρά 30 χλμ. χθες στο μπλόκο στον Προμαχώνα, σήμερα η πανελλαδική σύσκεψη – Εκατοντάδες τρακτέρ και στις Βρυξέλλες

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Δημήτρης Τσιμενίδης)

Παραδοσιακό ποντιακό γλέντι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λευκαδίων

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign