pontosnews.gr
Σάββατο, 29/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύνοδος Κορυφής: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε «ένα βήμα μπροστά» στις κυρώσεις για την Τουρκία

Τι ανέφεραν κυβερνητικές πηγές

11/12/2020 - 8:36πμ
Εικόνα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Εικόνα από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σαφή και ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία – η οποία συμπεριλαμβάνει πρόσθετες κυρώσεις όσον αφορά στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο – έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

Ένα κείμενο που διαμορφώθηκε ύστερα από έντονες συζητήσεις και διαβουλεύσεις που κράτησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες.

Οι αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο που δεν ικανοποιούσε την Αθήνα είναι διακριτές και δείχνουν ότι η Ευρώπη που κάνει ένα βήμα τη φορά – όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές – έκανε το ίδιο και σ’ αυτό το Συμβούλιο: «Ακόμα ένα βήμα που αποτελεί μια ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία ν’ αλλάξει συμπεριφορά», όπως εμφανίζονται να ζήτησαν αρκετές χώρες κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε, επιβεβαιώνοντας την αρχική εκτίμηση της Αθήνας ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν καταστεί και ευρωπαϊκές.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας, διευρύνοντας τη λίστα των προσώπων και των οντοτήτων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, δίνει εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλουν το αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2021 έκθεση για ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών (αξιολόγηση Τελωνειακής Ένωσης). Στην έκθεση θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου των κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας».

Το Oruç Reis
Ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική πλευρά έχει η αναφορά-καταδίκη της Τουρκίας όσον αφορά στις ερευνητικές δραστηριότητες και συγκεκριμένα τη δράση του Oruç Reis, η οποία συνδέεται ευθέως στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται με τη ρητή αυτή αναφορά η πάγια θέση της Αθήνας πως η Άγκυρα οφείλει να δείξει συνέπεια και συνέχεια προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης, μετά την αποχώρηση του Oruç Reis, ούτως ώστε να επανεκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές.

Επίσης, ότι αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχισή τους η αποχή της Τουρκίας από παράνομες δραστηριότητες, όπως έχει θέσει εξαρχής η ελληνική πλευρά ως όρο σε κάθε σχετική συζήτηση.

«Η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας απέναντι στην ΕΕ και στα κράτη-μέλη της, ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, υπήρξε απόλυτη και σαφής», προσθέτουν επ’ αυτών οι ίδιες κυβερνητικές πηγές. Σημειώνεται ότι εν συγκρίσει με το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων και οι αναφορές για το Κυπριακό είναι πιο σκληρές κατά της Τουρκίας, καταδικάζοντας αφενός τις παράνομες ενέργειες στα Βαρώσια. Αφετέρου επισημαίνεται η ανάγκη ταχείας επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση.

(Φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε στείλει από χθες το μεσημέρι, προσερχόμενος στη Σύνοδο, μήνυμα ότι θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα («pacta sunt servanda») και να διαφυλαχθεί μ’ αυτόν τον τρόπο η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραπέμποντας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, η οποία έδινε προθεσμία στην Τουρκία έως το Δεκέμβριο για να εγκαταλείψει την προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά.

Στο ίδιο μήκος κύματος – και με την επισήμανση πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν χώρες που δεν ήθελαν κυρώσεις για την Τουρκία – κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πως στόχος ήταν να βελτιωθεί το αρχικό κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου, όπερ και εγένετο. Η τάση αυτή εκ μέρους συγκεκριμένων κρατών αποτυπώθηκε, άλλωστε, σε σημεία του τελικού κειμένου που το εξισορροπούν (π.χ. με τις αναφορές στην ανάγκη της διατήρησης των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας ΕΕ-Τουρκίας).

Παράλληλα, η επισήμανση πως η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρώπη για το Μεταναστευτικό ερμηνεύεται ως απόρροια και της παρέμβασης του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο οποίος, αναδεικνύοντας πτυχές της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, μίλησε για την προσπάθειά της να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αιμ. Περδικάρης.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Καθοριστικές συνομιλίες στη Φλόριντα για το ουκρανικό

29/11/2025 - 9:56μμ
Φωτιά σε ένα από τα δύο ρωσικά δεξαμενόπλοια μετά την ουκρανική επίθεση (φωτ.: Χ/EMPR.media)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Επίθεση σε ρωσικό «σκιώδη στόλο» – Καθ’ οδόν προς τις ΗΠΑ αντιπροσωπεία για την ειρηνευτική συμφωνία

29/11/2025 - 4:49μμ
Φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα το
Vatican Media δείχνει τον Τούρκο πρόεδρο να μιλάει παρουσία του Πάπα Λέοντα ΙΔ, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Άγκυρας (φωτ.: EPA/ VATICAN MEDIA)
ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Με τον Πάπα Λέοντα συμφωνούμε σε μια προσέγγιση που υπερασπίζεται την ειρήνη και βασίζεται στην ευσπλαχνία

27/11/2025 - 11:58μμ
Εθελοντές προσφέρουν υπηρεσίες και αγαθά στους πληγέντες από τη φονική πυρκαγιά (φωτ.: EPA / Leung Man Hei)
ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Έσβησαν οι φλόγες στους ουρανοξύστες – Συνελήφθησαν κορυφαία στελέχη κατασκευαστικής εταιρείας

27/11/2025 - 11:05μμ
(Φωτ.: EPA / Alessandro di Meo)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο πάπας Λέων ΙΔ’ συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα

27/11/2025 - 7:25μμ
(Φωτ.: EPA / Leung Man Hei)
ΚΟΣΜΟΣ

Χονγκ Κονγκ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την πυρκαγιά σε συγκρότημα ουρανοξυστών

27/11/2025 - 5:05μμ
(Φωτ.: EPA / Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του Τραμπ για την απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος

27/11/2025 - 1:52μμ
Οι διαδηλωτές κραδαίνουν… μαλλί της γριάς, σε ένα διαφορετικό είδος διαμαρτυρίας, εναντίον των αστυνομικών στη διάρκεια πορείας στην πλατεία Ταξίμ, μπροστά από το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο Μάρτιο (φωτ.: EPA/Erdem Sahin)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Δικαστήριο αθώωσε τέσσερις δημοσιογράφους που είχαν κατηγορηθεί για παράνομη διαδήλωση

27/11/2025 - 12:28μμ
Εθνοφρουροί και αστυνομικοί ερευνούν την περιοχή όπου σημειώθηκαν οι πυροβολισμοί (φωτ.: EPA/Will Oliver)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ο Αφγανός που πυροβόλησε τους εθνοφρουρούς είχε εργαστεί στον αμερικανικό στρατό και τη CIA στο Αφγανιστάν

27/11/2025 - 11:58πμ
(Φωτ.:Facebook/ Bruce Lee)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπρους Λι: Ο μύθος, ο θάνατος στα 33, η «κατάρα» και τα νέα στοιχεία

27/11/2025 - 11:27πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Καθοριστικές συνομιλίες στη Φλόριντα για το ουκρανικό

13 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας)

Εξιχνιάστηκε υπόθεση έκρηξης χειροβομβίδας στον Άγιο Παντελεήμονα

41 λεπτά πριν
(Φωτ.: instagram georgiaelena_official)

Η μικρή Γεωργία τραγούδησε στο ίνδαλμά της, την Κλαυδία, την «Αστερομάτα» – Η αντίδραση της τραγουδίστριας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ελληνική Ομοσπονδία Πυγμαχίας)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχίας U23: Ασημένιο μετάλλιο η Γιαννακοπούλου

2 ώρες πριν
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον πάπα Λέοντα στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι (φωτ.: Γραφείο Τύπου Βατικανού)

Η ενότητα των δύο εκκλησιών και το κοινό Πάσχα στο επίκεντρο της διακήρυξης Οικουμενικού Πατριάρχη και πάπα

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Αγρότες: «Ψίχουλα» οι χθεσινές πληρωμές – Πού θα στηθούν τα μπλόκα τις επόμενες ημέρες

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign