pontosnews.gr
Παρασκευή, 30/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Σύνοδος Κορυφής: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν τις κυρώσεις για την Τουρκία

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποκαλύπτει το «Politico»

10/12/2020 - 8:46πμ
Πανοραμική άποψη από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φωτ. αρχείου: EPA)

Πανοραμική άποψη από την αίθουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (φωτ. αρχείου: EPA)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν την προετοιμασία πρόσθετων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το οποίο έχει λάβει γνώση το Politico.

«Οι τουρκικές μονομερείς και προκλητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, συμπεριλαμβανομένης της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου [η οποία εκτείνεται σε 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές]», αναφέρει το προσχέδιο κείμενο, στο οποίο αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Σε μια κίνηση που αποσκοπεί σε αύξηση της πίεσης προς την Άγκυρα για διακοπή των γεωτρήσεων, το έγγραφο «καλεί το Συμβούλιο να προετοιμάσει πρόσθετες λίστες» για τον υπάρχοντα μηχανισμό ώστε να επιβάλει κυρώσεις σε Τούρκους αξιωματούχους σχετικά τη δραστηριότητα των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Τον περασμένο μήνα το Συμβούλιο έδωσε παράταση για ένα έτος στις κυρώσεις που αφορούν επί του παρόντος σε δύο αξιωματούχους.

Το έγγραφο ανοίγει επίσης το δρόμο για ευρύτερα αποτρεπτικά μέτρα. Καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «εάν χρειαστεί, να εργαστεί για την επέκταση του πεδίου εφαρμογής της απόφασης».

Σύμφωνα με ανώτερο διπλωμάτη της ΕΕ, μια πιθανή επιλογή είναι να καταστούν τα λιμάνια και οι υπηρεσίες της ΕΕ απρόσιτα για τα τουρκικά σκάφη που εμπλέκονται στις έρευνες στα «επίμαχα» ύδατα. Το κείμενο σημειώνει επίσης την απόσυρση του τουρκικού πλοίου Oruç Reis από τις δραστηριότητες σεισμικής εξερεύνησης στην «επίμαχη» ζώνη, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «πιστεύει ότι αυτό θα διατηρηθεί ώστε να καταστεί δυνατή η ταχεία επανάληψη των άμεσων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Επιπλέον χρόνος και για άλλες επιλογές;

Το προσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε από πρεσβευτές της ΕΕ την Τετάρτη (9/12), ενδέχεται να αλλάξει, σύμφωνα με διπλωμάτη της ΕΕ. Ωστόσο, ξεκινώντας τη διαδικασία για νέες κυρώσεις, η πρόθεση είναι να δοθεί χρόνος για να εξεταστούν άλλες επιλογές, ανέφερε ένας τρίτος διπλωμάτης της ΕΕ: «Είναι επίσης ένας τρόπος για να κερδίσουμε λίγο χρόνο, να δώσουμε στη διπλωματία λίγο περισσότερο χώρο».

Για το σκοπό αυτό, το έγγραφο τονίζει ότι «η προσφορά για θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας παραμένει στο τραπέζι, σε περίπτωση που η Τουρκία επιθυμεί να προωθήσει μια πραγματική εταιρική σχέση με την [Ευρωπαϊκή] Ένωση και τα κράτη μέλη της». Αυτό αφορά την επανέναρξη, για παράδειγμα, των συνομιλιών για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

«Η ΕΕ είναι επίσης πρόθυμη να συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια για τη στήριξη της φιλοξενίας Σύρων προσφύγων στην Τουρκία», σύμφωνα με το κείμενο.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, οι ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν τον τρόπο αντίδρασης απέναντι στις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έδωσαν ουσιαστικά διορία στην Άγκυρα, μέχρι τη συνεδρίαση αυτού του μήνα, να κάνει ενέργειες που θα αμβλύνουν τις εντάσεις και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο νέων κυρώσεων. Στο μεταξύ, όμως, η Τουρκία μέχρι πρόσφατα διεξήγαγε σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, η Άγκυρα αναζωπύρωσε την ένταση στην Κύπρο, τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε λύση «δύο κρατών» για το νησί, το οποίο έχει διαιρεθεί από την εισβολή της Τουρκίας το 1974, αντί της φεντεραλιστικής λύσης που υποστηρίζεται από την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: nobetcigazete.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή έκρηξη σε διυλιστήριο στη Νικομήδεια της Τουρκίας

29/01/2026 - 9:53μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: «Ο Πούτιν δεσμεύτηκε να παγώσει τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο για μία εβδομάδα»

29/01/2026 - 9:25μμ
(Φωτ.: EPA / Olivier Matthys)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Τρομοκρατική οργάνωση χαρακτηρίστηκαν οι Φρουροί της Επανάστασης από το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών

29/01/2026 - 7:58μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς επιβιβάζεται στο Marine One (φωτ.: Facebook / The White House)
ΚΟΣΜΟΣ

Τελεσίγραφο Τραμπ στο Ιράν: Τελειώνει ο χρόνος – Συμφωνία για τα πυρηνικά ή επίθεση

28/01/2026 - 6:14μμ
Η είσοδος των κεντρικών της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη (φωτ.: EPA / Ronald Wittek)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Έφοδος στην Deutsche Bank για τον Ρώσο ολιγάρχη Ρόμαν Αμπράμοβιτς

28/01/2026 - 5:02μμ
Φιλοκούρδοι διαδηλωτές συγκρούονται με την τουρκική αστυνομία στη Νουσαϊμπίν της Μαρντίν, κατά τη διάρκεια πορείας υπέρ των Κούρδων της Συρίας, 20 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Metin Yoksu)
ΚΟΣΜΟΣ

Το PKK προειδοποιεί: Οι συγκρούσεις στη Συρία απειλούν την ειρηνευτική διαδικασία με την Τουρκία

27/01/2026 - 7:45μμ
(Πηγή: pixabay.com/users/geralt-9301)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Όχι στην πρόσβαση παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media είπε η Βουλή

27/01/2026 - 10:51πμ
Εν αναμονή της σορού ( φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε την επιστροφή της σορού του τελευταίου ομήρου από τη Χαμάς

26/01/2026 - 9:16μμ
Διαδήλωση Αυστραλών που ζητούν να καταργηθεί η «Ημέρα της Αυστραλίας» καθώς σηματοδοτεί την καταστροφή του πολιτισμού των αυτόχθονων πληθυσμών από τους Ευρωπαίους αποίκους (φωτ.: EPA/Jay Kogler)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: «Ημέρα Εισβολής» για τους αυτόχθονες η εθνική γιορτή της χώρας – Μεγάλα πλήθη σε ξεχωριστές αντιμεταναστευτικές διαδηλώσεις

26/01/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: EPA / Andre Borges)
ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Κεραυνός έπεσε σε διαδήλωση υποστηρικτών του Μπολσονάρου – Τουλάχιστον 30 τραυματίες

25/01/2026 - 11:43μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θεόδωρος Χριστοδουλάκης)

Η Λεβερκούζεν αντίπαλος του Ολυμπιακού στα πλέι-οφ του Champions League

5 λεπτά πριν

Σωματείο «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα»: Πρόσκληση για την τελετή κοπής της βασιλόπιτας

34 λεπτά πριν
Από παλαιότερη σχετική κινητοποίηση της ΕΛΑΣ (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο των Ιμίων

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Λία Φωκά)

ΟΑΣΘ: Στις φλόγες τυλίχθηκε λεωφορείο στην ανατολική Θεσσαλονίκη

1 ώρα πριν

Μόναχο: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας από το Γενικό Προξενείο

2 ώρες πριν
Από την άφιξη των τραυματιών στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» (φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

ΠΑΟΚ: Στο «Παπαγεωργίου» παραμένει ο 20χρονος – Σε σταθερή κατάσταση ο οπαδός που νοσηλεύεται στην Τιμισοάρα

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign