pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Τραμπ θα υποχρεώσει τις φαρμακευτικές να παραδίδουν τα εμβόλιά τους πρώτα στις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο του δόγματος «Πρώτα η Αμερική»

8/12/2020 - 2:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει σήμερα εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας του κατά προτεραιότητα στα εμβόλια εναντίον του νέου κορονοϊού, ότι δηλαδή τα σκευάσματα που θα παράγονται θα διανέμονται πρώτα στις ΗΠΑ προτού διατεθούν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, δήλωσαν στελέχη της κυβέρνησής του χθες.

Η κυβέρνηση Τραμπ είναι βέβαιη ότι θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να ανοσοποιηθούν όλοι όσοι το επιθυμούν προτού ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021, είπε ένας από τους αξιωματούχους, που με τη δήλωση αυτή αντέκρουσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά της Pfizer στα τέλη του καλοκαιριού να υπογραφτεί συμφωνία για την πώληση περισσότερων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της στο αμερικανικό κράτος.

Ο μεγιστάνας, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του νέου κορονοϊού –οι ΗΠΑ θρηνούν έως τώρα 283.621 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins– αδημονεί να πιστωθεί προσωπικά την ταχεία ανάπτυξη και διανομή εμβολίων στη χώρα του.

Όπως είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης, το εκτελεστικό διάταγμα θα ορίζει πως οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες θα βοηθήσουν άλλες χώρες να προμηθευτούν εμβόλια, αλλά μόνο αφού θα έχει καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.

Δεν είναι καθαρό το γιατί χρειαζόταν εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλιστεί η διανομή επαρκών ποσοτήτων εγκεκριμένων εμβολίων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η κίνηση μοιάζει να είναι σχεδιασμένη εν μέρει για να υπογραμμίσει την εφαρμογή του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ, έναν μήνα και κάτι προτού να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος οργανώνει σήμερα ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει τα σχέδιά του όσον αφορά τη διανομή των εμβολίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης που βαπτίστηκε Warp Speed. Θα μιλήσουν ο Τραμπ και στελέχη της κυβέρνησής του.

Η Pfizer και η Moderna, εταιρείες που έχουν αναπτύξει εμβόλια, δεν θα εκπροσωπηθούν. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν θα μιλήσουν εκπρόσωποι των δύο εταιρειών διότι εκκρεμούν αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τροφίμων Και Φαρμάκων (FDA) για τα εμβόλιά τους. Ανώτερο στέλεχος του FDA, ο δρ Πίτερ Μαρκς, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στη σημερινή εκδήλωση.

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων εταιρείες διανομής φαρμάκων, αλυσίδες φαρμακείων και εταιρείες μεταφορών.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Pfizer ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προμηθεύσει επιπλέον ποσότητες από τις ήδη συμφωνημένες στις ΗΠΑ πριν από τον Ιούνιο του 2021, λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι άλλων κυβερνήσεων.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer βρισκόταν ακόμα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών το καλοκαίρι και ότι η κυβέρνηση συνήψε παράλληλα εκ των προτέρων συμφωνίες για την αγορά πολλών ακόμη υποψήφιων εμβολίων.

«Όποιος κι αν προσπαθούσε να μας πουλήσει, χωρίς EUA [σ.σ.: έγκριση κατεπείγουσας χρήσης από τον FDA], εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν επρόκειτο να πάρει λεφτά από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει παραγγελία για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την εταιρεία, που διευκρίνισε χθες ότι η προμήθεια περαιτέρω δόσεων υπόκειται «σε χωριστή συμφωνία».

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι το αμερικανικό κράτος έχει οψιόν αγοράς άλλων 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, απέφυγε όμως να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση του Τραμπ θα επιδιώξει την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας.

Στη σημερινή εκδήλωση δεν έχει προσκληθεί κανένα στέλεχος της ομάδας του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν που χειρίζεται τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας. Ο Τραμπ αρνείται ως και σήμερα να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο και θα τον κρατήσουμε»

12/08/2026 - 7:47μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Κυβερνοεπίθεση στη MyDr εξέθεσε τη μισή χώρα – Διέρρευσαν δεδομένα 19 εκατ. πολιτών

12/08/2026 - 7:00μμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και ο Σεχμπάζ Σαρίφ μετά την υπογραφή της «Συμφωνίας Κοινής Άμυνας της Μέκκας». Παρασκευή 7 Αυγούστου 2026 (φωτ.: Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Το «ΝΑΤΟ της Μέκκας» οραματίζεται ο Ερντογάν – Θέλει μέσα την Αίγυπτο, αλλά το Κάιρο διστάζει

12/08/2026 - 5:48μμ
(Πηγή: YouTube/APT)
ΚΟΣΜΟΣ

Βλαντίμιρ Πούτιν: Απειλεί με συλλήψεις δυτικών πλοίων – Κατηγορεί τη Δύση για «πειρατεία»

12/08/2026 - 3:15μμ
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς  στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA/JIM LO SCALZO)
ΚΟΣΜΟΣ

Financial Times: Ο Τζέι ντι Βανς ζήτησε από την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις με drone στον Εύξεινο Πόντο

12/08/2026 - 10:39πμ
Άνθρωποι περπατούν κοντά στα συντρίμμια ενός σπιτιού στη γειτονιά Κοροσίτο της Περέιρα, στην Κολομβία (φωτ.: EPA/CARLOS ORTEGA)
ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: Διάσωση γυναίκας 30 ώρες μετά τον σεισμό των 7,4 βαθμών

12/08/2026 - 8:57πμ
Πυκνό νέφος τέφρας και καπνού υψώνεται από την Αίτνα, όπως φαίνεται από την Κατάνη της Σικελίας (φωτ.: EPA / Orietta Scardino)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Αίτνας: «Ξύπνησε» ο πύρινος γίγαντας – Σταμάτησαν οι πτήσεις στην Κατάνη

11/08/2026 - 6:47μμ
Στην Τσερναβόντα της Ρουμανίας ο πυρηνικός σταθμός αντλεί νερό από τον Δούναβη για την ψύξη των αντιδραστήρων του, ωστόσο η στάθμη του ποταμού έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα (φωτ.: EPA / Robert Ghement)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό SOS από την ξηρασία: Ο Δούναβης απειλεί να «σβήσει» τον πυρηνικό σταθμό της Ρουμανίας

11/08/2026 - 3:35μμ
Το ιαπωνικών συμφερόντων Mercer Street φτάνει στις ακτές της Φουτζέιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στις 3 Αυγούστου 2021. Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, το δεξαμενόπλοιο που το διαχειριζόταν η ισραηλινή εταιρεία του Εγιάλ Όφερ, είχε δεχθεί επίθεση ανοιχτά του Ομάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένας Βρετανός πολίτης και ο Ρουμάνος πλοίαρχός του (φωτ. αρχείου: EPA / Ali Haider)
ΚΟΣΜΟΣ

Πετρέλαιο: Διπλός συναγερμός σε Ορμούζ και Μπαμπ ελ Μαντέμπ – Το Brent «έσπασε» τα 90 δολάρια

11/08/2026 - 3:11μμ
Ο τότε πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ μιλά στους δημοσιογράφους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι. 13 Νοεμβρίου 2009 (φωτ. αρχείου: EPA / Lucas Dolega)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορική απόφαση στη Συρία: Σε θάνατο ερήμην ο Μπασάρ αλ Άσαντ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

11/08/2026 - 1:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

22 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο και θα τον κρατήσουμε»

45 λεπτά πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γ’ Γυμνασίου: Δωρεάν κρατική πιστοποίηση ξένης γλώσσας – Πώς και πότε ξεκινά

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Pexels)

Πολωνία: Κυβερνοεπίθεση στη MyDr εξέθεσε τη μισή χώρα – Διέρρευσαν δεδομένα 19 εκατ. πολιτών

2 ώρες πριν
Τανκ σε γραμμή παραγωγής (πηγή: naftemporiki.gr)

Μεγάλα deals με στολή παραλλαγής

2 ώρες πριν
Κλειστή η πρόσβαση στον Υμηττό, Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024 
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς την Πέμπτη: Στο «5» έξι περιοχές – Κλείνουν Λυκαβηττός και δάση στη Χαλκιδική

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign