pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Τραμπ θα υποχρεώσει τις φαρμακευτικές να παραδίδουν τα εμβόλιά τους πρώτα στις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο του δόγματος «Πρώτα η Αμερική»

8/12/2020 - 2:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει σήμερα εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας του κατά προτεραιότητα στα εμβόλια εναντίον του νέου κορονοϊού, ότι δηλαδή τα σκευάσματα που θα παράγονται θα διανέμονται πρώτα στις ΗΠΑ προτού διατεθούν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, δήλωσαν στελέχη της κυβέρνησής του χθες.

Η κυβέρνηση Τραμπ είναι βέβαιη ότι θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να ανοσοποιηθούν όλοι όσοι το επιθυμούν προτού ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021, είπε ένας από τους αξιωματούχους, που με τη δήλωση αυτή αντέκρουσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά της Pfizer στα τέλη του καλοκαιριού να υπογραφτεί συμφωνία για την πώληση περισσότερων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της στο αμερικανικό κράτος.

Ο μεγιστάνας, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του νέου κορονοϊού –οι ΗΠΑ θρηνούν έως τώρα 283.621 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins– αδημονεί να πιστωθεί προσωπικά την ταχεία ανάπτυξη και διανομή εμβολίων στη χώρα του.

Όπως είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης, το εκτελεστικό διάταγμα θα ορίζει πως οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες θα βοηθήσουν άλλες χώρες να προμηθευτούν εμβόλια, αλλά μόνο αφού θα έχει καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.

Δεν είναι καθαρό το γιατί χρειαζόταν εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλιστεί η διανομή επαρκών ποσοτήτων εγκεκριμένων εμβολίων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η κίνηση μοιάζει να είναι σχεδιασμένη εν μέρει για να υπογραμμίσει την εφαρμογή του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ, έναν μήνα και κάτι προτού να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος οργανώνει σήμερα ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει τα σχέδιά του όσον αφορά τη διανομή των εμβολίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης που βαπτίστηκε Warp Speed. Θα μιλήσουν ο Τραμπ και στελέχη της κυβέρνησής του.

Η Pfizer και η Moderna, εταιρείες που έχουν αναπτύξει εμβόλια, δεν θα εκπροσωπηθούν. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν θα μιλήσουν εκπρόσωποι των δύο εταιρειών διότι εκκρεμούν αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τροφίμων Και Φαρμάκων (FDA) για τα εμβόλιά τους. Ανώτερο στέλεχος του FDA, ο δρ Πίτερ Μαρκς, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στη σημερινή εκδήλωση.

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων εταιρείες διανομής φαρμάκων, αλυσίδες φαρμακείων και εταιρείες μεταφορών.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Pfizer ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προμηθεύσει επιπλέον ποσότητες από τις ήδη συμφωνημένες στις ΗΠΑ πριν από τον Ιούνιο του 2021, λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι άλλων κυβερνήσεων.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer βρισκόταν ακόμα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών το καλοκαίρι και ότι η κυβέρνηση συνήψε παράλληλα εκ των προτέρων συμφωνίες για την αγορά πολλών ακόμη υποψήφιων εμβολίων.

«Όποιος κι αν προσπαθούσε να μας πουλήσει, χωρίς EUA [σ.σ.: έγκριση κατεπείγουσας χρήσης από τον FDA], εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν επρόκειτο να πάρει λεφτά από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει παραγγελία για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την εταιρεία, που διευκρίνισε χθες ότι η προμήθεια περαιτέρω δόσεων υπόκειται «σε χωριστή συμφωνία».

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι το αμερικανικό κράτος έχει οψιόν αγοράς άλλων 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, απέφυγε όμως να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση του Τραμπ θα επιδιώξει την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας.

Στη σημερινή εκδήλωση δεν έχει προσκληθεί κανένα στέλεχος της ομάδας του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν που χειρίζεται τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας. Ο Τραμπ αρνείται ως και σήμερα να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σκηνές απείρου κάλλους για μια ακόμα φορά μέσα στο κοινοβούλιο της Αλβανίας (φωτ.: Anadolu)
ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Χάος μέσα στο κοινοβούλιο, με επεισόδια και φωτοβολίδες

18/12/2025 - 4:00μμ
Τρακτέρ και στις Βρυξέλλες, έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (φωτ.: X / Türkiye Today)
ΚΟΣΜΟΣ

Αγρότες απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική: Επεισόδια στις Βρυξέλλες και πίεση για αλλαγές στην ΚΑΠ

18/12/2025 - 1:34μμ
Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λίγο πριν από τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες, 18 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Σε τεντωμένο σκοινί οι διαπραγματεύσεις – «Χρήματα στην Ουκρανία, ή αίμα»

18/12/2025 - 12:48μμ
Ουκρανοί στρατιώτες στην περιοχή του Ντόνετσκ επιστρέφουν στη βάση τους μετά από 130 ημέρες συνεχούς παρουσίας στο μέτωπο(φωτ.: ΕΡΑ/Γραφείιο Τύπου της 93ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας της Ουκρανίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ουκρανία στο Μαϊάμι

18/12/2025 - 9:10πμ
ΚΟΣΜΟΣ

Δανία: Θέλει να απαγορεύσει μπούρκα και νικάμπ στα σχολεία

17/12/2025 - 8:20μμ
Ένας μικρός αντι-drone πύραυλος, στη Διεθνή Έκθεση Αεροπλοΐας, Αεροναυπηγικής, Αεράμυνας και Διαστήματος (ILA) στο Βερολίνο, το 2024 (φωτ.: EPA / Hannibal Hanschke)
ΚΟΣΜΟΣ

Η πιθανή ειρήνη στην Ουκρανία «στοιχίζει» πολύ στη γερμανική αμυντική βιομηχανία

17/12/2025 - 2:28μμ
Μαχητικό αεροσκάφος F-35 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Τουρκία εξακολουθεί να μην μπορεί να αποκτήσει F-35 λόγω της προμήθειας S-400 από τη Ρωσία

17/12/2025 - 12:04μμ
Συγγενείς ραββίνου που σκοτώθηκε στην τυφλή επίθεση θρηνούν στη διάρκεια της κηδείας του (φωτ.: . EPA/Kate Geraghty/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Για ανθρωποκτονία και τρομοκρατία κατηγορείται ο 24χρονος που σκόρπισε το θάνατο μαζί με τον πατέρα του

17/12/2025 - 10:54πμ
Σε πρώτο πλάνο η Σούζι Γουάιλς στο Οβάλ Γραφείο με τον Ντόναλντ Τραμπ που διακρίνεται στο βάθος (φωτ.: EPA/Yuri Gripas/Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος με συνέντευξη της προσωπάρχη του Τραμπ – «Έχει την προσωπικότητα ενός αλκοολικού»

17/12/2025 - 8:33πμ
Πηγή: ertnews.gr
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Λιβύης: Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο

16/12/2025 - 9:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Από τη Βηθλεέμ στην αιωνιότητα» θα ταξιδέψει η Κιβωτός του Πόντου του Ηλία Υφαντίδη

15 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι»)

Έρχονται τα Μωμοέρια στη Μάνδρα

58 λεπτά πριν
(Φωτ.: Facebook / Γεράσιμος Σκιαδαρέσης)

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης: Η απλότητα του ταλαντούχου και η γοητεία του διαχρονικού ηθοποιού

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: freepik)

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Δωρεάν πρόγραμμα γλώσσας για ομογενείς που διδάσκουν ελληνικά εθελοντικά

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από τη σημερινή σύσκεψη των αγροκών στον Λευκώνα Σερρών (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ / Βασίλης Βερβερίδης)

Αγρότες: Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων – Πώς θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις για τα Χριστούγεννα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πυγμαχία U17: Πέντε μετάλλια η Ελλάδα στη Γερμανία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign