pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Τραμπ θα υποχρεώσει τις φαρμακευτικές να παραδίδουν τα εμβόλιά τους πρώτα στις ΗΠΑ

Στο πλαίσιο του δόγματος «Πρώτα η Αμερική»

8/12/2020 - 2:28μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

(Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ο Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σκοπεύει να υπογράψει σήμερα εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλίσει την πρόσβαση της χώρας του κατά προτεραιότητα στα εμβόλια εναντίον του νέου κορονοϊού, ότι δηλαδή τα σκευάσματα που θα παράγονται θα διανέμονται πρώτα στις ΗΠΑ προτού διατεθούν σε οποιοδήποτε άλλο κράτος, δήλωσαν στελέχη της κυβέρνησής του χθες.

Η κυβέρνηση Τραμπ είναι βέβαιη ότι θα είναι διαθέσιμες επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να ανοσοποιηθούν όλοι όσοι το επιθυμούν προτού ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2021, είπε ένας από τους αξιωματούχους, που με τη δήλωση αυτή αντέκρουσε δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, κατά το οποίο η κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά της Pfizer στα τέλη του καλοκαιριού να υπογραφτεί συμφωνία για την πώληση περισσότερων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου της στο αμερικανικό κράτος.

Ο μεγιστάνας, που έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία του νέου κορονοϊού –οι ΗΠΑ θρηνούν έως τώρα 283.621 νεκρούς εξαιτίας της Covid-19, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Johns Hopkins– αδημονεί να πιστωθεί προσωπικά την ταχεία ανάπτυξη και διανομή εμβολίων στη χώρα του.

Όπως είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης, το εκτελεστικό διάταγμα θα ορίζει πως οι αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες θα βοηθήσουν άλλες χώρες να προμηθευτούν εμβόλια, αλλά μόνο αφού θα έχει καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση.

Δεν είναι καθαρό το γιατί χρειαζόταν εκτελεστικό διάταγμα για να εξασφαλιστεί η διανομή επαρκών ποσοτήτων εγκεκριμένων εμβολίων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η κίνηση μοιάζει να είναι σχεδιασμένη εν μέρει για να υπογραμμίσει την εφαρμογή του δόγματος «Πρώτα η Αμερική» του Τραμπ, έναν μήνα και κάτι προτού να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος οργανώνει σήμερα ειδική εκδήλωση για να παρουσιάσει τα σχέδιά του όσον αφορά τη διανομή των εμβολίων, στο πλαίσιο της επιχείρησης που βαπτίστηκε Warp Speed. Θα μιλήσουν ο Τραμπ και στελέχη της κυβέρνησής του.

Η Pfizer και η Moderna, εταιρείες που έχουν αναπτύξει εμβόλια, δεν θα εκπροσωπηθούν. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν θα μιλήσουν εκπρόσωποι των δύο εταιρειών διότι εκκρεμούν αποφάσεις του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Τροφίμων Και Φαρμάκων (FDA) για τα εμβόλιά τους. Ανώτερο στέλεχος του FDA, ο δρ Πίτερ Μαρκς, είναι προγραμματισμένο να μιλήσει στη σημερινή εκδήλωση.

Ο κατάλογος των προσκεκλημένων συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων εταιρείες διανομής φαρμάκων, αλυσίδες φαρμακείων και εταιρείες μεταφορών.

Σύμφωνα με τους New York Times, η Pfizer ενδέχεται να μην είναι σε θέση να προμηθεύσει επιπλέον ποσότητες από τις ήδη συμφωνημένες στις ΗΠΑ πριν από τον Ιούνιο του 2021, λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει έναντι άλλων κυβερνήσεων.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer βρισκόταν ακόμα στην τρίτη φάση των κλινικών δοκιμών το καλοκαίρι και ότι η κυβέρνηση συνήψε παράλληλα εκ των προτέρων συμφωνίες για την αγορά πολλών ακόμη υποψήφιων εμβολίων.

«Όποιος κι αν προσπαθούσε να μας πουλήσει, χωρίς EUA [σ.σ.: έγκριση κατεπείγουσας χρήσης από τον FDA], εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν επρόκειτο να πάρει λεφτά από την κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει κάνει παραγγελία για 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με την εταιρεία, που διευκρίνισε χθες ότι η προμήθεια περαιτέρω δόσεων υπόκειται «σε χωριστή συμφωνία».

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Αζάρ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι το αμερικανικό κράτος έχει οψιόν αγοράς άλλων 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Pfizer, απέφυγε όμως να διευκρινίσει εάν η κυβέρνηση του Τραμπ θα επιδιώξει την ενεργοποίηση αυτής της ρήτρας.

Στη σημερινή εκδήλωση δεν έχει προσκληθεί κανένα στέλεχος της ομάδας του εκλεγμένου προέδρου Μπάιντεν που χειρίζεται τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας. Ο Τραμπ αρνείται ως και σήμερα να αναγνωρίσει την ήττα του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περαστικοί έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, στις 29 Απριλίου 2025 (φωτ. αρχείου: EPA / Afolabi Sotunde)
ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Η ανύπαρκτη υπηρεσία που απέκτησε διευθυντή, γραφεία και… προϋπολογισμό

30/09/2026 - 10:59μμ
Επιβάτες της πτήσης FZ 1073 στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, μετά την περιπέτεια που έζησαν στον αέρα. 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Flydubai: Το Ισραήλ μιλά για τρομοκρατική απόπειρα – Τι καταγγέλλει ο Νετανιάχου

30/09/2026 - 10:37μμ
Η βρετανική σημαία αφαιρείται από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση του Brexit, 31 Ιανουαρίου 2020 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Καλώς ήρθατε πίσω» από τον Μακρόν – Ο Μπέρναμ συζητά επιστροφή στην ΕΕ

30/09/2026 - 10:13μμ
Το αεροσκάφος της Flydubai μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ. 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Flydubai: Στο Τελ Αβίβ οι επιβάτες μετά το θρίλερ – Βουτιά 17.000 ποδιών σε ένα λεπτό

30/09/2026 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: Mohammadreza Farhadi Aref / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Περιστατικό σε πτήση της Flydubai – Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς συνέβη στο αεροσκάφος

30/09/2026 - 1:32μμ
(Φωτ.: EPA/Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες σκληρότερες κυρώσεις κατά της Κούβας

30/09/2026 - 12:10μμ
Πρόταση της Boeing για το F/A-XX (πηγή: news.usni.org/Boeing)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στη Boeing η σύμβαση για το νέο μαχητικό του αμερικανικού ναυτικού

30/09/2026 - 9:26πμ
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Μαρόκου Φατίμα Εζάχρα Ελ Μανσούρι (φωτ.: moroccoworldnews.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Η Φατίμα Εζάχρα Ελ Μανσούρι έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

29/09/2026 - 10:51μμ
Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τις υβριδικές επιθέσεις εξετάζουν οι υπουργοί Άμυνας

28/09/2026 - 8:08μμ
Στιγμιότυπο από παράσταση του Ντενίζ Γκεκτάς (πηγή: YouTube / Deniz Göktaş)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Γέλια στην αίθουσα, 19 μήνες στην απόφαση για τον κωμικό που σατίρισε τον Ερντογάν

28/09/2026 - 6:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο ναός της Παναγίας Σουμελά στο Αλεθρικό της επαρχίας Λάρνακας (φωτ.: Facebook / Charalambos Iordanous)

Κύπρος: Εγκαίνια για την Παναγία Σουμελά στο Αλεθρικό – Το αναλυτικό πρόγραμμα

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μάρκος Χουζούρης)

Euroleague: Σαρωτικός ο Παναθηναϊκός, άνετα τη Βιλερμπάν

8 ώρες πριν
Η Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια τον Μάιο του 2012 στη Σύρο, καλεσμένη του τοπικού συλλόγου Ποντίων (φωτ.: Facebook / Rania Pantazidou)

Έλσα Γαλανίδου-Μπαλφούσια: Η γυναίκα που κράτησε τον Πόντο στις μικρές ιστορίες του

8 ώρες πριν
Περαστικοί έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, στις 29 Απριλίου 2025 (φωτ. αρχείου: EPA / Afolabi Sotunde)

Νιγηρία: Η ανύπαρκτη υπηρεσία που απέκτησε διευθυντή, γραφεία και… προϋπολογισμό

8 ώρες πριν
Επιβάτες της πτήσης FZ 1073 στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, μετά την περιπέτεια που έζησαν στον αέρα. 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)

Flydubai: Το Ισραήλ μιλά για τρομοκρατική απόπειρα – Τι καταγγέλλει ο Νετανιάχου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

EuroCup: Ξέσπασμα στην 4η περίοδο και νίκη για τον ΠΑΟΚ

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV