pontosnews.gr
Τρίτη, 16/09/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Εξοπλισμοί: Αμερικανοί και κινεζικοί γίγαντες κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά

Μόνο μία ευρωπαϊκή εταιρεία βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα

7/12/2020 - 2:14μμ
(Φωτ.: EPA / Focke Strangmann)

(Φωτ.: EPA / Focke Strangmann)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι αμερικανικές και οι κινεζικές εταιρείες όπλων μοιράστηκαν τη μερίδα του λέοντος των πωλήσεων παγκοσμίως το 2019, ενώ η Μέση Ανατολή έκανε την πρώτη της είσοδο στην κατάταξη των 25 μεγαλύτερων εταιρειών εξοπλισμών και στρατιωτικών υπηρεσιών, καταγράφει έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Μελετών για την Ειρήνη (SIPRI) που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Την περασμένη χρονιά, σε αμερικανικές βιομηχανίες όπλων αναλογούσε το 61% των πωλήσεων των 25 μεγαλύτερων εταιρειών του κλάδου παγκοσμίως, μπροστά από την Κίνα, στην οποία αντιστοιχούσε το 15,7%, σύμφωνα με το SIPRI, το οποίο εδρεύει στη Στοκχόλμη.

Ο συνολικός τζίρος αυτού του top 25 αυξήθηκε κατά 8,5%, φθάνοντας τα 361 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό πενταπλάσιο από τον ετήσιο προϋπολογισμό των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Έξι αμερικανικές και τρεις κινεζικές εταιρείες φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα του καταλόγου. Μόνο μία ευρωπαϊκή εταιρεία κατέλαβε θέση σε αυτήν: η βρετανική BAE Systems (7η).

Για τη Λουσί Μπερό-Σιντρό, διευθύντρια του προγράμματος που παρακολουθεί τους εξοπλισμούς και τις στρατιωτικές δαπάνες στο SIPRI, «η κατάταξη αυτή αντανακλά το γεγονός ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες που κάνουν τις υψηλότερες δαπάνες για εξοπλισμούς στον κόσμο, με εταιρείες κομμένες και ραμμένες γι’ αυτό».

Κι αν η αμερικανική κυριαρχία στον τομέα δεν είναι ακριβώς είδηση, για την Κίνα –τα έσοδα των μεγαλύτερων βιομηχανιών της οποίας στον τομέα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 5% σε έναν χρόνο– «η άνοδος αυτή ανταποκρίνεται στην εφαρμογή εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό από το 2015» και μετά, πρόσθεσε η ερευνήτρια, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι αμερικανικοί όμιλοι Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, Raytheon και General Dynamics μονοπωλούν, με αυτήν τη σειρά, τις πρώτες πέντε θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Οι κινεζικές βιομηχανίες AVIC, CETC και Norinco καταλαμβάνουν την 6η, την 8η και την 9η.

«Η Ευρώπη παραμένει κάπως κατακερματισμένη […] αν συνδυάζατε όμως ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, θα μπορούσατε να φθάσετε σε ευρωπαϊκές εταιρείες του ίδιου επιπέδου» με αυτές των ΗΠΑ και της Κίνας, σύμφωνα με την Μπερό-Σιντρό.

Μολονότι η Airbus (ευρωπαϊκή, 13η στην κατάταξη) και η Thales (γαλλική, 14η) μπορούν να υπερηφανεύονται ότι έχουν τη μεγαλύτερη παρουσία στο εξωτερικό (24 χώρες η καθεμιά) –μπροστά από την αμερικανική Boeing–, αυτό εξηγείται πρωτίστως από το ότι «οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πιο διεθνοποιημένες» από άλλες, σύμφωνα με την ερευνήτρια.

Για πρώτη φορά, μια εταιρεία από τη Μέση Ανατολή, η EDGE των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία δημιουργήθηκε με τη συγχώνευση 25 οντοτήτων, μπαίνει στην κορυφαία 25άδα.

Η EDGE, που καταλαμβάνει την 22η θέση, «δείχνει πώς ο συνδυασμός μεγάλης εγχώριας ζήτησης στρατιωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, σε συνδυασμό με την επιθυμία μείωσης της εξάρτησης από ξένους προμηθευτές, γίνεται κινητήρας της ανάπτυξης των εταιρειών εξοπλισμών στη Μέση Ανατολή», σχολιάζει ο Πίτερ Βέζεμαν, άλλος ερευνητής του SIPRI.

Το SIPRI επισημαίνει επίσης την παρουσία του γαλλικού ομίλου Dassault, ο οποίος βρέθηκε αλματωδώς από την 38η στη 17η θέση το 2019, χάρη στις εξαγωγές του αεροσκάφους Rafale.

Δύο ρωσικές εταιρείες, οι Almaz-Antey (15η) και United Shipbuilding (25η) φιγουράρουν επίσης στην κατάταξη, όπως και η ιταλική Leonardo, 12η σε τζίρο παγκοσμίως.

Η Λουσί Μπερό-Σιντρό σημειώνει πως παρότι οι ρωσικές εταιρείες βρίσκονταν σε καλύτερη φόρμα πριν από μερικά χρόνια, χάρη σ’ ένα μεγάλο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ρωσικού στρατιωτικού υλικού, η ορμή τους έχει «επιβραδυνθεί πολύ». Για την ερευνήτρια, δύο λόγοι δικαιολογούν τη συρρίκνωσή τους: οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, και η πτώση των τιμών του πετρελαίου και του αερίου, από τις οποίες εξαρτάται η ρωσική οικονομία σε καίριο βαθμό.

«Η Ρωσία αναγκάστηκε να επιβραδύνει τις προσπάθειές της να εκσυγχρονίσει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της […]. Κατά συνέπεια γίνονται λιγότερες παραγγελίες από το ρωσικό κράτος, προχωρούν λιγότερα σχέδια, και καταγράφεται μείωση εσόδων», εξήγησε.

Οι 25 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου
Ακολουθεί κατάλογος με τις 25 μεγαλύτερες εταιρείες, τους τζίρους τους από τις πωλήσεις όπλων και το ποσοστό τους επί του συνόλου των τζίρων των ομίλων στους οποίους ανήκουν.

1. Lockheed Martin (ΗΠΑ): 53,23 δισ. δολάρια το 2019 (89% των συνολικών πωλήσεων του ομίλου)
2. Boeing (ΗΠΑ): 33,58 δισ. δολάρια (44%)
3. Northrop Grumman (ΗΠΑ): 29,22 δισ. δολάρια (86%)
4. Raytheon (ΗΠΑ): 25,32 δισ. δολάρια (87%)
5. General Dynamics (ΗΠΑ): 24,5 δισ. δολάρια (62%)
6. Aviation Industry Corporation of China, AVIC (Κίνα): 22,47 δισ. δολάρια (34%)
7. BAE Systems (Ηνωμένο Βασίλειο): 22,24 δισ. δολάρια (95%)
8. China Electronics Technology Group Corporation, CETC (Κίνα): 15,09 δισ. δολάρια (46%)
9. China North Industries Group Corporation, Norinco (Κίνα): 14,54 δισ. δολάρια (22%)
10. L3Harris Technologies (ΗΠΑ): 13,92 δισ. δολάρια (77%)
11. United Technologies (ΗΠΑ): 13,1 δισ. δολάρια (17%)
12. Leonardo (Ιταλία): 11,11 δισ. δολάρια (72%)
13. Airbus (ευρωπαϊκή): 11,05 δισ. δολάρια (14%)
14. Thales (Γαλλία): 9,47 δισ. δολάρια (46%)
15. Almaz-Antey (Ρωσία): 9,42 δισ. δολάρια (98%)
16. Huntington Ingalls Industries (ΗΠΑ): 7,74 δισ. δολάρια (87%)
17. Dassault Aviation Group (Γαλλία): 5,76 δισ. δολάρια (70%)
18. Honeywell International (ΗΠΑ): 5,33 δισ. δολάρια (15%)
19. Leidos (ΗΠΑ): 5,33 δισ. δολάρια (48%)
20. Booz Allen Hamilton (ΗΠΑ): 5,14 δισ. δολάρια (69%)
21. General Electric (ΗΠΑ): 4,76 δισ. δολάρια (5%)
22. EDGE (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα): 4,75 δισ. δολάρια (95%)
23. Rolls-Royce (Ηνωμένο Βασίλειο): 4,71 δισ. δολάρια (24%)
24. China South Industries Group Corporation, CSGC (Κίνα): 4,61 δισ. δολάρια (16%)
25. United Shipbuilding (Ρωσία): 4,5 δισ. δολάρια (83%).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Παλαιστίνιοι ερευνούν ανάμεσα στα ερείπια συγκροτήματος κατοικιών μετά από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καλεί τις ΗΠΑ να «φρενάρουν» το Ισραήλ

15/09/2025 - 11:25μμ
Computer room (φωτ.: Pixabay / Wolfgang Eckert)
ΚΟΣΜΟΣ

Χάκερ «χτύπησαν» κορυφαίους οίκους ειδών πολυτελείας – Έκλεψαν προσωπικά στοιχεία

15/09/2025 - 8:54μμ
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (φωτ. αρχείου: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi)
ΚΟΣΜΟΣ

Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Θα συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο

15/09/2025 - 9:09πμ
Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Άνετη επικράτηση του CDU στις τοπικές εκλογές δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα

15/09/2025 - 8:37πμ
Ο Οζγκιούρ Οζέλ ηγέτης του CHP την ώρα της ομιλίας του στην Άγκυρα (φωτ.:  EPA/NECATI SAVAS)
ΚΟΣΜΟΣ

Οζγκιούρ Εζέλ: Η κυβέρνηση Ερντογάν δεν θέλει τη δημοκρατία

14/09/2025 - 11:56μμ
Εκτροχιασμένα βαγόνια-βυτιοφόρα σε τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης και της Πσκοβ (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλή επίθεση από την Ουκρανία στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Ρωσίας

14/09/2025 - 6:04μμ
Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η φωτιά στο διυλιστήριο έχει κατασβεστεί (φωτ.: Χ/EMPR.media)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Πυρκαγιά σε διυλιστήριο από drones που εξαπέλυσε στη Ρωσία

14/09/2025 - 2:50μμ
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις είναι καθημερινό φαινόμενο στο Ισραήλ (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Ένα εμπόδιο υπάρχει για το τέλος του πολέμου: Ο Νετανιάχου», λένε οι οικογένειες των ομήρων

13/09/2025 - 11:19μμ
(Φωτ.: x.com/nexta_tv)
ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός σε Ρουμανία-Πολωνία: Απογειώθηκαν μαχητικά προ της απειλής drone

13/09/2025 - 9:24μμ
Ο λογότυπος της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ (πηγή: ngb.army.mil/resources/photo_gallery/states/index.htm)
ΚΟΣΜΟΣ

«Washington Post»: Το σχέδιο της κυβέρνησης Τραμπ για ανάπτυξη 1.000 μελών της Εθνοφρουράς στη Λουιζιάνα

13/09/2025 - 3:38μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο (φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/John Mindala /Archons/Orthodox Observer)

Σε εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Ντόναλντ Τραμπ

3 ώρες πριν
Παλαιστίνιοι ερευνούν ανάμεσα στα ερείπια συγκροτήματος κατοικιών μετά από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη της Γάζας (φωτ.: EPA/Haitham Imad)

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καλεί τις ΗΠΑ να «φρενάρουν» το Ισραήλ

3 ώρες πριν
Η παλιά παραλία της Θεσσαλονίκης (φωτ.: 'Ελλη Τσολάκη)

Θεσσαλονίκη: Δύο νεκροί στα νερά του Θερμαϊκού

4 ώρες πριν
«Χορεύουμε για τον Ηλία» ο τίτλος της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στον Ηλία Ιορδανίδη (φωτ.: Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης)

Για τον Ηλία – Η μνήμη του Ιορδανίδη στην Αργυρούπολη, στο δημαρχείο αλλά και παντού

5 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Παγκόσμιος πρωταθλητής πάλης ο Κουγιουμτσίδης!

5 ώρες πριν
Πλακάτ έξω από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης (φωτ.: EUROKINISSI)

Τέμπη: Να μην κλείσει η υπόθεση ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων – Καταγγέλλουν κενά και παραλείψεις

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign