pontosnews.gr
Τρίτη, 7/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βραζιλία: Ένας μαύρος Ιησούς γεννιέται στη φάτνη μέσα στην καμένη Αμαζονία

Με μηνύματα κατά του ρατσισμού και της καταστροφής του περιβάλλοντος

14/12/2020 - 7:50μμ
(Φωτ.: mercopress.com)

(Φωτ.: mercopress.com)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Τα φετινά Χριστούγεννα στο Ρίο ντε Τζανέιρο ο Ιησούς δεν θα γεννηθεί σε μια φάτνη στη Βηθλεέμ, αλλά σε ένα απανθρακωμένο ξέφωτο του δάσους της Αμαζονίας. Ένα μαύρο νεογέννητο που το φροντίζουν αυτόχθονα χερουβείμ.

Η παρθένος Μαρία και ο Ιωσήφ είναι κι αυτοί μαύροι, ντυμένοι στα κόκκινα, ανάμεσα σε κούτσουρα δένδρων καλυμμένα με στάχτες.

Αυτή είναι η σκηνή που τραβάει την προσοχή των περαστικών στη μνημειώδη φάτνη που έχει στηθεί, όπως κάθε χρόνο, σε μια πλατεία της Γκλόρια, μιας συνοικίας του Ρίο, απέναντι από τον ναό της Ιεράς Καρδίας του Ιησού.

Οι εθελοντές της εκκλησίας θέλουν με τη φάτνη αυτή να επισημάνουν στους πιστούς και σε όλους τους κατοίκους αυτής της βραζιλιάνικης πόλης τα σύγχρονα προβλήματα. Πάνω από τη φάτνη υπάρχουν οι επιγραφές «πείτε όχι στον ρατσισμό» και «προστατέψτε την Αμαζονία».

Τα δύο θέματα που επελέγησαν φέτος, ο ρατσισμός και η καταστροφή των δασών, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα μετά την άνοδο στην εξουσία του προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, το 2019.

«Αυτή η σκηνή της γέννησης δείχνει πως οι άνθρωποι που καίνε τη Μητέρα Φύση, που επιτίθενται στους αδελφούς και τις αδελφές μας επειδή το χρώμα του δέρματός τους είναι διαφορετικό, δεν έχουν τον Θεό μέσα στο σώμα τους», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 63χρονος Μαουρίσιο Ροντρίγκες ντος Σάντος, εκπρόσωπος της ενορίας, η εκκλησία της οποίας βρίσκεται ακριβώς δίπλα από την έδρα της αρχιεπισκοπής του Ρίο.

Πέρυσι, το θέμα που είχε επιλεγεί ήταν και πάλι η καταστροφή των δασών, όμως η φάτνη δεν κατέστη δυνατό να στηθεί εξαιτίας απειλών.

Ωστόσο η ενορία αποφάσισε φέτος να την κατασκευάσει και να προσθέσει σ’ αυτή την καταγγελία του ρατσισμού, που εξακολουθεί να υπονομεύει την τελευταία χώρα η οποία κατήργησε τη δουλεία, το 1888.

Πριν από δύο χρόνια η φάτνη της Γκλόρια είχε προκαλέσει σκάνδαλο, καθώς η Παρθένος Μαρία παρουσιαζόταν σ’ αυτήν γυμνόστηθη να θηλάζει τον Ιησού, έπειτα από μια σειρά περιστατικών κατά τα οποία η αστυνομία είχε απαγορεύσει σε γυναίκες να θηλάσουν δημόσια τα μωρά τους.

Την προηγούμενη χρονιά, άγνωστοι είχαν βανδαλίσει τη φάτνη που κατήγγελλε τότε τα σκάνδαλα διαφθοράς.

«Αν οι μπαχαλάκηδες ξανάρθουν, θα σπάσουν το υλικό, όμως δεν μπορούν να σπάσουν το πνεύμα αυτής της φάτνης», λέει ο Μαουρίσιο Ροντρίγκες ντος Σάντος.

Από την αρχή της θητείας του, ο πρόεδρος Μπολσονάρου επικρίνεται έντονα σε όλο τον κόσμο για τη μεγάλη αύξηση της καταστροφής του δάσους και των πυρκαγιών στην Αμαζονία.

Ο Μπολσονάρου υποβαθμίζει επίσης τα προβλήματα του ρατσισμού στη Βραζιλία, μετά το θάνατο πριν από τρεις εβδομάδες ενός μαύρου που ξυλοκοπήθηκε από λευκούς φύλακες στο χώρο στάθμευσης ενός σουπερμάρκετ στο Πόρτο Αλέγκρε, στη νότια Βραζιλία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EPA/HANDOUT HANDOUT RESTRICTIONS: ISRAEL OUT - NO ACCESS ISRAEL MEDIA/PERSIAN LANGUAGE TV STATIONS OUTSIDE IRAN/STRICTLY NO ACCESS BBC PERSIAN/VOA PERSIAN/MANOTO TV/IRAN INTERNATIONAL TVHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολοκληρώθηκαν οι τελετές στην Κομ για τον Αλί Χαμενεΐ – Η σορός μεταφέρεται στο Ιράκ πριν από την ταφή στη Μασχάντ

7/07/2026 - 7:28μμ
(Φωτ.: EPA/EMRAH GUREL/ POOL POOL PHOTO/ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ και Ερντογάν ανοίγουν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα – Στο τραπέζι τα F-35, η ευρωπαϊκή άμυνα και οι γεωπολιτικές εξελίξεις

7/07/2026 - 4:41μμ
Η Μαρίν Λεπέν κατά την προσέλευσή της στο δικαστήριο (φωτ.: EPA/Mohammed Badra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρίν Λεπέν: Φυλάκιση τριών ετών και 15μηνη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι

7/07/2026 - 3:44μμ
Στιγμιότυπο από βίντεο (πηγή: x.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκρήξεις στη Δαμασκό, κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο Εμανουέλ Μακρόν

7/07/2026 - 11:24πμ
Παλαιστινιακή σημαία υψώνεται ανάμεσα στα ερείπια κατεστραμμένων κτηρίων στη συνοικία Σεΐχ Ραντβάν της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνησή της, το Ισραήλ μιλά για «τέχνασμα»

6/07/2026 - 11:04μμ
Ο Μαρκ Ρούτε κατά τη συνέντευξη Τύπου ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα, Δευτέρα 6 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Filip Singer)
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Το μήνυμα Ρούτε για το ρόλο της Τουρκίας και του Ερντογάν – «Κρίσιμοι για το μέλλον της Συμμαχίας»

6/07/2026 - 9:04μμ
Πυρετώδεις οι προετοιμασίες στην Άγκυρα για τη Σύνοδο Κορυφής (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία-ΝΑΤΟ: Αύριο στις 15:00 η συνάντηση Ερντογάν-Τραμπ – Το Ουκρανικό θα θέσει στη Σύνοδο ο Αμερικανός πρόεδρος

6/07/2026 - 7:20μμ
(Φωτ.: EPA / Ronald Pena R)
ΚΟΣΜΟΣ

Λέκκας από Βενεζουέλα για τους σεισμούς: Άθικτο το επίκεντρο – Πρωτοφανή τα φαινόμενα που εκδηλώθηκαν

6/07/2026 - 5:56μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δύο νεκροί από πυροβολισμούς σε συγκρότημα κατοικιών στο Όφενμπουργκ

6/07/2026 - 12:20μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεβαίνει δραματικά ο αριθμός των θυμάτων στη Βενεζουέλα – Ξεπέρασαν τους 3.300 οι νεκροί

6/07/2026 - 8:36πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η δρ Κάθι Έλντερ, η οποία επέλεξε να μάθει ελληνικά μετά τη συνταξιοδότησή της, φωτογραφήθηκε στα στούντιο του SBS στη Μελβούρνη (φωτ.: SBS Greek / Panos Apostolou)

Η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να εμπνέει – Το μήνυμα κορυφαίας διεθνούς γλωσσολόγου που αφορά ολόκληρο τον ελληνισμό της διασποράς

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Καταγγελίες κατά του αρχιεπισκόπου του Ραμπάτ: Πέντε γυναίκες τον κατηγορούν για σεξουαλική κακοποίηση

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Cristobal Herrera-Ulashkevich)

Μουντιάλ 2026: Από την κόλαση, στον παράδεισο των «8» η Αργεντινή

60 λεπτά πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Άλιμος: Μια επίσκεψη μνήμης για τους Αυστραλούς πεσόντες και μια γέφυρα συνεργασίας Ελλάδας – Αυστραλίας

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Ανοιξιάς «Κοτύωρα»)

Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης στον ετήσιο χορό του Συλλόγου Ποντίων Ανοιξιάς «Κοτύωρα»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΠ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης U20: Χάλκινο μετάλλιο ο Παπαγεωργίου

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign