pontosnews.gr
Τετάρτη, 7/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Oxfam: Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι ή κάλυψαν τις ζημιές εν μέσω κορονοϊού

Οι φτωχότεροι θα χρειαστούν δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τις συνέπειες της πανδημίας

25/01/2021 - 9:07πμ
(Φωτ.: en.wikipedia.org)

(Φωτ.: en.wikipedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ο κορονοϊός είναι ο «ιός της ανισότητας», που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Αυτό υποστηρίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam που διαπιστώνει ότι εν μέσω πανδημίας οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη κατάφεραν να καλύψουν τις ζημίες, αν δεν αύξησαν τα κέρδη τους.

Την ίδια ώρα οι φτωχότεροι υπέστησαν σοβαρό πλήγμα και η πλειονότητά τους θα χρειαστεί περισσότερα από δέκα χρόνια για να συνέλθει από τον οικονομικό αντίκτυπο της Covid-19.

Για να εξομαλυνθούν αυτές οι τεράστιες ανισότητες, η βρετανική ΜΚΟ προτείνει στην ετήσια έκθεσή της να φορολογηθούν περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες.

«Οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο επανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των περιουσιών τους που καταγραφόταν πριν από την πανδημία μέσα σε μόλις εννέα μήνες, ενώ οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης», υπογραμμίζει στην έκθεσή της, η οποία δημοσιοποιείται την ημέρα που ξεκινούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικό Φόρουμ (WEF) – φέτος θα διεξαχθεί ψηφιακά, όχι στο Νταβός της Ελβετίας ως είθισται, μέχρι την Παρασκευή.

Σε παγκόσμια κλίμακα οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μαρτίου ως την 31η Δεκεμβρίου 2020, σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η οποία βασίζεται στα δεδομένα του αμερικανικού περιοδικού Forbes και της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse.

Στη Γαλλία οι δισεκατομμυριούχοι –συμπεριλαμβανομένου του Μπερνάρ Αρνό, του ανθρώπου με την 3η μεγαλύτερη περιουσία στον πλανήτη, πίσω από δύο Αμερικανούς, τον Τζεφ Μπέζος και τον Ίλον Μασκ– «κέρδισαν περίπου 175 δισεκατομμύρια ευρώ» την υπό εξέταση περίοδο, ξεπερνώντας έτσι «το επίπεδο του πλούτου τους πριν από την κρίση». Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, πίσω από αυτές που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και στην Κίνα.

«Η κρίση του (νέου) κορονοϊού πρέπει να αποτελέσει σημείο καμπής ως προς τη φορολογία των πλουσιότερων ανθρώπων και των μεγάλων επιχειρήσεων», τονίζει η Oxfam. Και συμπληρώνει ότι πρέπει να δώσει την ευκαιρία να υπάρξει «επιτέλους δίκαιη φορολόγηση», να γίνει η στιγμή που θα τερματιστεί η «κούρσα προς τον πάτο» του επιπέδου των φορολογικών συντελεστών, θα αρχίσει «η κούρσα προς την κορυφή».

Η φορολογία «μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η ΜΚΟ επικαλείται το παράδειγμα της Αργεντινής, όπου υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο νόμος που επιβάλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στους κατόχους των μεγαλύτερων περιουσιών, που εκτιμάται ότι θα εξασφαλίσει περίπου 3 δισ. δολάρια, με τα οποία θα καλυφθούν τα κόστη του ιατροφαρμακευτικού υλικού και τα μέτρα ανακούφισης των φτωχότερων και των μικρών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Στη Γαλλία, όπου ο φόρος στις μεγάλες περιουσίες καταργήθηκε το 2018, η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο να αυξήσει τους φόρους για τους πλουσιότερους ως τα τέλος της πενταετίας της, το 2022, για να χρηματοδοτηθεί το δαπανηρό σχέδιο στήριξης της οικονομίας της χώρας.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Bernd Hildebrandt / Pixabay)
ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Προτεραιότητα εθνικής ασφαλείας η απόκτηση της Γροιλανδίας – Στο τραπέζι η στρατιωτική δράση

7/01/2026 - 8:38πμ
(Φωτ.: EPA / Ludovic Marin)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμμαχία των Προθύμων: Ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία από τους 35

6/01/2026 - 11:15μμ
Πολίτες στέκονται μπροστά στον αυτοσχέδιο βωμό στο σημείο της τραγωδίας στο Κραν Μοντανά (φωτ.: EPA/Cyril Zingaro)
ΚΟΣΜΟΣ

Κραν Μοντανά: Κανένας έλεγχος ασφαλείας στο μοιραίο κλαμπ από το 2019

6/01/2026 - 4:13μμ
(Φωτ.: glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγικό τέλος διακοπών για ζευγάρι Ελλήνων στον Παναμά

6/01/2026 - 10:15πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα ώρα… μηδέν – Τα πυρά στο προεδρικό παλάτι στο Καράκας, ο αιχμάλωτος Μαδούρο και ο διεθνής συναγερμός

6/01/2026 - 9:48πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρή σεισμική δόνηση στη δυτική Ιαπωνία αλλά δεν υπάρχει κίνδυνος τσουνάμι

6/01/2026 - 8:50πμ
Ιταλοί αξιωματούχοι μεταφέρουν μια από τις σορούς στη διάρκεια επαναπατρισμού ενός από τα θύματα της φωτιάς στο Κραμ Μοντανά (φωτ.: EPA/Matteo Corner)
ΚΟΣΜΟΣ

Κραν Μοντανά: Ταυτοποιήθηκαν όλοι οι νεκροί και οι τραυματίες – Το συγκινητικό βίντεο των εργαζομένων

5/01/2026 - 9:58μμ
Ο Νικολάς Μαδούρο και η Σίλια Φλόρες λίγο μετά την αποβίβασή τους στο ελικοδρόμιο, στη Wall Street, 5 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.:   EPA / Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

«Είμαι αθώος»: H κινηματογραφική μεταφορά Μαδούρο στο δικαστήριο και η ημερομηνία-κλειδί της υπόθεσης

5/01/2026 - 8:43μμ
Φωτογραφία του Reuters δείχνει τον Νικολάς Μαδούρο να κατεβαίνει από το ελικόπτερο συνοδεία ομοσπονδιακών πρακτόρων (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Μπρούκλιν-Μανχάταν: Από τη διαβόητη φυλακή στο δικαστήριο ο Μαδούρο

5/01/2026 - 3:09μμ
Δεξαμενόπλοιο στη λίμνη Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα, τον Δεκέμβριο του 2025 (φωτ.: (EPA / Henry Chirinos)
ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα σε «dark mode»: Δεξαμενόπλοια έφυγαν με κλειστό το AIS

5/01/2026 - 2:17μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η οικοδομή στην οποία ξεψύχησε ο άτυχος 17χρονος (φωτ.: EUROKINISSI)

Σέρρες: Για ανθρωποκτονία από πρόθεση διώκεται ο 16χρονος – Συνελήφθη και η μητέρα του

17 λεπτά πριν
Συγγενείς και φίλοι του θύματος στο δικαστικό μέγαρο Πάτρας (φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος)

Πάτρα: Προθεσμία για να απολογηθούν έλαβαν οι τρεις κατηγορούμενοι για το θάνατο του 31χρονου

52 λεπτά πριν
(Φωτ.: Bernd Hildebrandt / Pixabay)

Λευκός Οίκος: Προτεραιότητα εθνικής ασφαλείας η απόκτηση της Γροιλανδίας – Στο τραπέζι η στρατιωτική δράση

1 ώρα πριν
Με βροχή και κακοκαιρία αποχαιρετούμε την εορταστική περίοδο (φωτ.: EUROKINISSI / ToKlik.gr / Δήμητρα Κούτρα)

Αϊ-Γιαννιού με ισχυρές βροχές, υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Αργυρώ Αναστασίου)

Euroleague: Κατέρρευσε στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός κόντρα στην Αρμάνι

10 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Δεν τα κατάφερε στο πρώτο ματς στη Βουργουνδία ο Προμηθέας

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign