pontosnews.gr
Τετάρτη, 15/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παραποιημένα τα στοιχεία για την πανδημία στην Τουρκία

Καθώς η πανδημία είναι πλέον εκτός ελέγχου, αποκαλύπτεται η πραγματική έκταση του προβλήματος

18/12/2020 - 3:03μμ
(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoğlu)

(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoğlu)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

«Μία τούρτα με τον Χάρι Πότερ και να συναντηθεί με τις φίλες της» ήθελε η Ίρις Ερτεκίν για τα γενέθλιά της. Η μικρή, που ζει στη συνοικία Καντίκιοϊ της Κωνσταντινούπολης, έκλεισε τα οκτώ της χρόνια. Οι γονείς της έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ανταποκριθούν στην επιθυμία της, και οργάνωσαν ένα αυτοσχέδιο πάρτι σε παιδική χαρά, με τους μεγάλους να κάθονται σε καρέκλες και τραπεζάκια κάμπινγκ που είχαν φέρει μαζί τους και να σερβίρουν τσάι, μεζεδάκια και γλυκά.

Δύσκολο πια να οργανώσεις ένα τέτοιο πάρτι στην Κωνσταντινούπολη, καθώς έχουν τεθεί σε ισχύ νέα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, παιδιά και νέοι κάτω των 20 ετών δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν στους δρόμους και σε δημόσιους χώρους, παρά μόνο για τρεις ώρες την ημέρα, μεταξύ 13:00 και 16:00. «Πριν έβγαινα από το σπίτι όποτε ήθελα, ήταν πιο ωραία» λέει η Ίρις, φτιάχνοντας την πολύχρωμη μάσκα της. «Μου λείπει και το σχολείο, κάνουμε μάθημα μέσω Zoom και με νευριάζει αυτό…», συμπληρώνει.

Τον Σεπτέμβριο τα σχολεία στην Τουρκία είχαν ανοίξει, αλλά τον Νοέμβριο έκλεισαν και πάλι. Το μάθημα γίνεται μόνο μέσω διαδικτύου.

Η μικρή Ίρις γιορτάζει τα γενέθλιά της με τις φίλες της (φωτ.: Julia Hahn / dw.com)

Ένα λόκνταουν που άργησε πολύ…
Η Γκιουλάι, μητέρα της Ίρις, προσπαθεί να οργανώσει όσο καλύτερα μπορεί τη νέα καθημερινότητα μεταξύ εργασιακών υποχρεώσεων και απαγορεύσεων. Πολλές φορές εκπλήσσεται και η ίδια με το πόσο εύκολα προσαρμόζονται τα μικρά παιδιά στις δύσκολες συνθήκες. «Φοράνε μάσκα χωρίς πολλές γκρίνιες, ακόμη κι όταν παίζουν», λέει.

«Μόνο όταν ξανακοιτάμε μαζί παλιές φωτογραφίες, θυμόμαστε ότι δεν κυκλοφορούσαμε πάντοτε με μάσκα».

Φυσικά η Γκιουλάι ανησυχεί για τη συνεχή εξάπλωση της πανδημίας στην Τουρκία. Όπως λέει, «έχουμε γνωστούς που αρρώστησαν, είχαμε κρούσματα στο σχολείο κι ένας συγγενής επίσης είναι άρρωστος. Για μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρούσαμε ότι δεν μας αφορά το θέμα, αλλά τώρα βλέπουμε ότι ο ιός πλησιάζει όλο και περισσότερο».

Τα περιοριστικά μέτρα συνεχώς επεκτείνονται. Ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών απαγορεύεται επίσης να βγουν από το σπίτι, με εξαίρεση κάποιες συγκεκριμένες ώρες. Τόσο οι ηλικιωμένοι όσο και οι νέοι δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το σαββατοκύριακο επιβάλλεται απόλυτη απαγόρευση κυκλοφορίας, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις. Τετραήμερη απαγόρευση ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακόμη και για την Πρωτοχρονιά.

(Φωτ.: EPA / Tolga Bozoğlu)

Στην Κωνσταντινούπολη, τη ζωντανή μητρόπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων, παραμένουν κλειστά εστιατόρια, μπαρ, και πολλά εμπορικά καταστήματα. Ολόκληροι δρόμοι δίνουν εικόνα στοιχειωμένης πόλης. Μόνο που όλα αυτά τα μέτρα έρχονται πολύ αργά, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Στοιχεία που λένε τη «μισή αλήθεια»
Από τον Ιούλιο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου η κυβέρνηση περιλάμβανε στη στατιστική μόνο τους ασθενείς που εμφάνιζαν συμπτώματα, όχι τους ασυμπτωματικούς. Πολλοί είχαν μείνει με την εντύπωση ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει με επιτυχία την πανδημία. Στο μεταξύ όμως οι Αρχές άλλαξαν τακτική και περιλαμβάνουν πλέον στη στατιστική και ασυμπτωματικούς ασθενείς.

Πάνω από 30.000 κρούσματα ημερησίως, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, ανακοινώνει το υπουργείο Υγείας. Ο αριθμός των θυμάτων έχει υπερδιπλασιαστεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, ξεπερνά πλέον τα 200 την ημέρα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων έχει «διορθωθεί» στη στατιστική, από 550.000 φτάνει πλέον τα 1,8 εκατομμύρια. Η υγειονομική κατάσταση στην Τουρκία είναι σήμερα από τις χειρότερες σε όλον τον κόσμο.

«Έχουμε αγανακτήσει για το πώς διαχειρίζεται την κρίση η κυβέρνηση, αλλά τι μπορούμε να κάνουμε;» λέει μια περαστική στην Κωνσταντινούπολη. «Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για την εικόνα της, επικρατεί αδιαφάνεια» λέει ένας άλλος.

Εδώ και μήνες οι ειδικοί επικρίνουν την κυβέρνηση Ερντογάν, λέγοντας ότι έχει αποσιωπήσει την πραγματική έκταση της πανδημίας για να προστατέψει την οικονομία. Ο ιατρικός σύλλογος TTB, ο μεγαλύτερος στην Τουρκία, καταγγέλλει ότι ο εξωραϊσμός των στοιχείων συμβάλλει στην περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ενώ η κυβέρνηση «έχει χάσει τον έλεγχο».

Ο παθολόγος Εμρά Κιριμλί (φωτ.: Julia Hahn / dw.com)

Ο παθολόγος Εμρά Κιριμλί πιστεύει ότι «έχουμε και σήμερα περισσότερους ασθενείς απ’ ό,τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία, εκτιμώ ότι εκδηλώνονται 50.000-60.000 νέα κρούσματα κάθε μέρα. Στην Κωνσταντινούπολη είναι πλήρεις οι κλινικές και οι ΜΕΘ, οι γιατροί έχουν φτάσει στα όριά τους».

Πιο δραστικά μέτρα ζητούν και επιφανείς πολιτικοί της αντιπολίτευσης.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου κατηγορεί την κυβέρνηση Ερντογάν ότι συνεχίζει την παραποίηση των στοιχείων και υποστηρίζει ότι ο αριθμός των νεκρών από κορονοϊό που κηδεύονται κάθε μέρα στην πόλη του ισούται με τον αριθμό των θυμάτων που δίνει η επίσημη στατιστική για ολόκληρη την Τουρκία. Η κυβέρνηση διαψεύδει τις αιτιάσεις.

Πάντως ο δήμαρχος επιμένει ότι χρειάζεται «απόλυτη απαγόρευση της κυκλοφορίας» που θα παραλύσει τη δημόσια ζωή στην Κωνσταντινούπολη για δύο με τρεις εβδομάδες.

Γιούλια Χαν
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

  • Πηγή: dw.com.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα απειλή Τραμπ προς το Ιράν: «Θα βομβαρδίσουμε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και γέφυρες αν δεν υπάρξει συμφωνία»

15/07/2026 - 8:29πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ζήτησε από τον Νετανιάχου αποχώρηση από Λίβανο και Συρία – Νέα σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή

14/07/2026 - 11:21μμ
(Πηγή: brusselstimes.com/ Belga/Emile Windal)*
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στις Βρυξέλλες: Νεκροί και αγνοούμενοι από φωτιά στο υπό ανακαίνιση εμβληματικό κτήριο Oxy Tower

14/07/2026 - 9:04μμ
(Φωτ.: ertnews.gr/glomex)
ΚΟΣΜΟΣ

Από το 1919 στο 2026: Το ελληνικό άγημα στην παρέλαση για την Ημέρα της Βαστίλης και ο ιστορικός συμβολισμός

14/07/2026 - 8:37μμ
Οι σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν από την επίσημη υπογραφή της διμερούς συνθήκης για το Γιβραλτάρ στις Βρυξέλλες (φωτ.: EPA/ OLIVIER MATTHYS)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιβραλτάρ: Ιστορική συνθήκη μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μελλοντικό καθεστώς του θύλακα

14/07/2026 - 5:22μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ επαναφέρει τον ναυτικό αποκλεισμό του Ιράν και απαιτεί τέλος 20% για τη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ – Αντιδράσεις από ΟΗΕ και Τεχεράνη

13/07/2026 - 11:06μμ
(Φωτ.: EPA / Gauthier Bedrignans)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Μεγάλη πυρκαγιά στο Φοντενεμπλό εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα – Στάχτη 10.000 στρέμματα δάσους

13/07/2026 - 9:14μμ
Πισίνα στο Λονδίνο, στις 23 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Tolga Akmen)
ΚΟΣΜΟΣ

Καύσωνας στην Ευρώπη: Καταγράφηκαν 10.000 πλεονάζοντες θάνατοι στο κύμα ακραίας ζέστης που σημειώθηκε στα τέλη Ιουνίου

13/07/2026 - 4:08μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ισόβια σε ζευγάρι μελών του Ισλαμικού Κράτους που κρατούσε δύο κορίτσια Γεζίντι ως σκλάβες

13/07/2026 - 2:15μμ
(Πηγή: tradetreasurypayments.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ιδρυτικό μέλος στην καναδική Τράπεζα Άμυνας DSRB με συμμετοχή και της Ελλάδας

13/07/2026 - 12:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας)

Συναγερμός για πυρκαγιές σε Κρήτη και νησιά του Αιγαίου – Πολύ υψηλός κίνδυνος σήμερα, αυξημένη επιφυλακή των Αρχών

30 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Νέα απειλή Τραμπ προς το Ιράν: «Θα βομβαρδίσουμε ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς και γέφυρες αν δεν υπάρξει συμφωνία»

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ/ EUROKINISSI)

Ζέστη με το θερμόμετρο έως τους 37°C – Βροχές στα ορεινά και ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Μουντιάλ 2026: «Έσβησε» τη Γαλλία και πέρασε στον τελικό η Ισπανία!

9 ώρες πριν
(Φωτ.: The Greek Herald)

Σίδνεϊ: Η ανεξιχνίαστη εξαφάνιση της 10χρονης Ελένης Καριπίδη – Το μυστήριο που παραμένει άλυτο εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες

10 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Τραμπ: Ζήτησε από τον Νετανιάχου αποχώρηση από Λίβανο και Συρία – Νέα σύγκρουση ΗΠΑ και Κίνας για το Ιράν και τη Μέση Ανατολή

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign