pontosnews.gr
Σάββατο, 18/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καταδίκη της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ντεμιρτάς – Το ΕΔΔΑ ζητά την αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε αυστηρά την Άγκυρα για την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη

22/12/2020 - 9:05μμ
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που συνεδρίασε σε ευρεία σύνθεση καταδίκασε αυστηρά σήμερα την Άγκυρα για την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016 στις τουρκικές φυλακές. «Το Δικαστήριο διαπιστώνει αρκετές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διατάζει την άμεση απελευθέρωση» του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάσισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τον εξέχοντα Κούρδο πολιτικό Σελαχατίν Ντεμιρτάς και είπε ότι η δικαιολογία για τα χρόνια φυλάκισής του ήταν για συγκάλυψη του περιορισμού του πλουραλισμού και της συζήτησης.

Το τμήμα μείζονος σύνθεσης του ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι ο Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατικά» αδικήματα, έχει υποστεί παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας και άλλων δικαιωμάτων. Η προδικαστική του κράτηση έστειλε «ένα επικίνδυνο μήνυμα σε ολόκληρο τον πληθυσμό», που περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την ελεύθερη δημοκρατική συζήτηση, ανέφερε το δικαστήριο.

«Το Δικαστήριο κατέληξε επομένως στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι που προέβαλαν οι αρχές για την προδικαστική κράτηση του αιτούντος ήταν απλώς για συγκάλυψη για έναν απώτερο πολιτικό σκοπό, ο οποίος ήταν θέμα αδιαμφισβήτητης βαρύτητας για τη δημοκρατία», σύμφωνα με το δικαστήριο.

Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 142 χρόνων
Ο Ντεμιρτάς είναι στην φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 142 χρόνων εάν καταδικαστεί στην κύρια δίκη εναντίον του, στην οποία κατηγορείται ότι ήταν αρχηγός «τρομοκρατικής» οργάνωσης, για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2014. Εκείνη τη χρονιά, οι διαμαρτυρίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας κατηγορούσαν τον στρατό ότι ήταν σε ετοιμότητα καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούσαν τη κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες και οδήγησαν στο θάνατο 37 ανθρώπων.

Ο Ντεμιρτάς ηγείτο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) μεταξύ του 2014 και του 2018. Το ΕΔΔΑ ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει στοιχεία στις αποφάσεις για την κράτησή του που να συνδέουν τις ενέργειές του και τα φερόμενα αδικήματα. Το 2018, ένα τμήμα του ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε μια γρήγορη δίκη, δεδομένης της μακράς κράτησής του χωρίς τελεσίδικη καταδίκη.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε τότε λέγοντας ότι η Τουρκία θα αντιδράσει κατά της απόφασης. Λίγο αργότερα, εφετείο ενέκρινε ποινή φυλάκισης σε βάρος του Ντεμιρτάς για κατηγορίες διάδοσης «τρομοκρατικής» προπαγάνδας για ομιλία που έκανε το 2013, οριστικοποιώντας έτσι την καταδίκη του. Οι πρόσφατες δεσμεύσεις του Ερντογάν για νομική μεταρρύθμιση οδήγησαν σε κάποιες εικασίες ότι ο Ντεμιρτάς μπορεί να απελευθερωθεί. Αλλά ο Ερντογάν απέρριψε αυτή την εκδοχή τον περασμένο μήνα, αποκαλώντας τον Ντεμιρτάς «τρομοκράτη» και λέγοντας ότι έχει «το αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του».

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι επιδιώκουν να καταστείλουν τη διαφωνία κάμπτοντας το δικαστικό σώμα και φυλακίζοντας μέλη της αντιπολίτευσης και επικριτές της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η κυβέρνηση είπε ότι οι ενέργειές της δικαιολογούνται από τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: x.com/CENTCOM)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

17/07/2026 - 11:49μμ
Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο με τη σύζυγό του Μαριάντζελα Σαντρόνε (πηγή: Instagram/MARIO ROGGERO)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο για τον φόνο δυο ληστών – Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα

17/07/2026 - 11:25μμ
(Φωτ. αρχείου: Weston Observatory in Massachusetts)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στο Μεξικό – Προειδοποίηση για τσουνάμι

17/07/2026 - 7:33μμ
Μαχητής των Χούθι σε πολυβόλο, δίπλα σε ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς τη Χεζμπολάχ στη Σαναά της Υεμένης (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Σχέδιο για «μπλόκο» στην Ερυθρά Θάλασσα – Σε ετοιμότητα οι Χούθι

17/07/2026 - 3:33μμ
Στιγμιότυπο από την τελευταία συνεδρίαση της Κνεσέτ με την παρούσα σύνθεση, καθώς το κοινοβούλιο του Ισραήλ διαλύθηκε ενόψει των εκλογών του Οκτωβρίου. Πέμπτη 13 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Διαλύθηκε η Κνεσέτ – Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων έμεινε στα χαρτιά

17/07/2026 - 1:09μμ
Στιγμιότυπο από τη μετάδοση του διαγγέλματος του Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα ενημέρωσης Τύπου «Τζέιμς Σ. Μπρέιντι» του Λευκού Οίκου. Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Aaron Schwartz / Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Βλέπει «πειρατεία» από την Κίνα και στρώνει το έδαφος για τις ενδιάμεσες εκλογές

17/07/2026 - 12:45μμ
Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι προσέρχονται για την προσευχή για το Έιντ αλ-Άντχα δίπλα στα ερείπια του τεμένους Αλ Χούντα, στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας (φωτ.: EΡΑ / Haitham Imad)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Από τη μεγάλη ανοικοδόμηση σε έναν καταυλισμό – Συρρικνώθηκε το σχέδιο Τραμπ

16/07/2026 - 11:39μμ
Ιρανός εργαζόμενος τοποθετεί αντιαμερικανική πινακίδα με φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ και μελών της οικογένειάς του πάνω σε φέρετρα καλυμμένα με αμερικανικές σημαίες, στην πλατεία Παλαιστίνης στην Τεχεράνη (φωτ.: ΕΡΑ  / Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τραμπ στοχοποιεί την «καρδιά» του ιρανικού πετρελαίου – Πλήγματα στην Κεσμ, σχέδιο κατάληψης της Χαργκ

16/07/2026 - 8:03μμ
Διαδηλωτές στο Κίεβο ζητούν την επιστροφή του Μιχαΐλο Φεντόροφ στο υπουργείο Άμυνας, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «Φέρτε πίσω τον Φεντόροφ» και «Θα αλλάξουμε ή θα πεθάνουμε». Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Ukraine world)
ΚΟΣΜΟΣ

Πολιτικές αναταράξεις στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι αλλάζει κυβέρνηση και προκαλεί έντονες αντιδράσεις

16/07/2026 - 6:51μμ
Διαδηλωτές συμμετέχουν σε συγκέντρωση μνήμης για τα θύματα των μαζικών σφαγών των Αρμενίων, στην Τιφλίδα της Γεωργίας, στις 24 Απριλίου 2023 (φωτ.: Epa / Zurab Kurtsikidze)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Γενοκτονία των Αρμενίων στο γεωπολιτικό παζάρι – Πάγωσε η ψηφοφορία στην Κνεσέτ

16/07/2026 - 5:04μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος «Άργος»/Facebook)

Ποντιακό Συναπάντεμα στον Άνω Άγιο Ιωάννη – Μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση

2 ώρες πριν
(Πηγή: x.com/CENTCOM)

Νέες αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράν – Η Τεχεράνη απειλεί με γενικευμένη σύρραξη

3 ώρες πριν
Ο Ιταλός κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο με τη σύζυγό του Μαριάντζελα Σαντρόνε (πηγή: Instagram/MARIO ROGGERO)

Ιταλία: Στη φυλακή ο κοσμηματοπώλης Μάριο Ροτζέρο για τον φόνο δυο ληστών – Η υπόθεση έχει διχάσει τη χώρα

3 ώρες πριν
Μονοπάτι για βάθρες στη Σαμοθράκη, το πανέμορφο νησί μας στο Θρακικό Πέλαγος (φωτ.: 
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παναγιώτης Ρόντος)

Αίσιο τέλος για τον 23χρονο πεζοπόρο στη Σαμοθράκη

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Στα ημιτελικά του Athens Open η Σάκκαρη

4 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/greeklibrarylondon)

Ελληνική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου: Νέος χώρος στο Camden και δωρεές

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign