pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Καταδίκη της Τουρκίας για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ντεμιρτάς – Το ΕΔΔΑ ζητά την αποφυλάκιση του Κούρδου πολιτικού

Το ΕΔΔΑ καταδίκασε αυστηρά την Άγκυρα για την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη

22/12/2020 - 9:05μμ
Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς (φωτ.: EPA / Sedat Suna)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) που συνεδρίασε σε ευρεία σύνθεση καταδίκασε αυστηρά σήμερα την Άγκυρα για την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που είναι φυλακισμένος από τον Νοέμβριο του 2016 στις τουρκικές φυλακές. «Το Δικαστήριο διαπιστώνει αρκετές παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και διατάζει την άμεση απελευθέρωση» του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ανακοίνωσε το δικαστήριο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποφάσισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τον εξέχοντα Κούρδο πολιτικό Σελαχατίν Ντεμιρτάς και είπε ότι η δικαιολογία για τα χρόνια φυλάκισής του ήταν για συγκάλυψη του περιορισμού του πλουραλισμού και της συζήτησης.

Το τμήμα μείζονος σύνθεσης του ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι ο Ντεμιρτάς, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατικά» αδικήματα, έχει υποστεί παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης, της ελευθερίας και άλλων δικαιωμάτων. Η προδικαστική του κράτηση έστειλε «ένα επικίνδυνο μήνυμα σε ολόκληρο τον πληθυσμό», που περιόρισε σε μεγάλο βαθμό την ελεύθερη δημοκρατική συζήτηση, ανέφερε το δικαστήριο.

«Το Δικαστήριο κατέληξε επομένως στο συμπέρασμα ότι οι λόγοι που προέβαλαν οι αρχές για την προδικαστική κράτηση του αιτούντος ήταν απλώς για συγκάλυψη για έναν απώτερο πολιτικό σκοπό, ο οποίος ήταν θέμα αδιαμφισβήτητης βαρύτητας για τη δημοκρατία», σύμφωνα με το δικαστήριο.

Αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης 142 χρόνων
Ο Ντεμιρτάς είναι στην φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016. Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 142 χρόνων εάν καταδικαστεί στην κύρια δίκη εναντίον του, στην οποία κατηγορείται ότι ήταν αρχηγός «τρομοκρατικής» οργάνωσης, για τις ενέργειές του κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2014. Εκείνη τη χρονιά, οι διαμαρτυρίες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας κατηγορούσαν τον στρατό ότι ήταν σε ετοιμότητα καθώς μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πολιορκούσαν τη κουρδική πόλη Κομπάνι της Συρίας, ακριβώς απέναντι από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι διαδηλώσεις έγιναν βίαιες και οδήγησαν στο θάνατο 37 ανθρώπων.

Ο Ντεμιρτάς ηγείτο του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) μεταξύ του 2014 και του 2018. Το ΕΔΔΑ ανακοίνωσε ότι δεν βλέπει στοιχεία στις αποφάσεις για την κράτησή του που να συνδέουν τις ενέργειές του και τα φερόμενα αδικήματα. Το 2018, ένα τμήμα του ΕΔΔΑ απεφάνθη ότι παραβιάστηκε το δικαίωμά του σε μια γρήγορη δίκη, δεδομένης της μακράς κράτησής του χωρίς τελεσίδικη καταδίκη.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απάντησε τότε λέγοντας ότι η Τουρκία θα αντιδράσει κατά της απόφασης. Λίγο αργότερα, εφετείο ενέκρινε ποινή φυλάκισης σε βάρος του Ντεμιρτάς για κατηγορίες διάδοσης «τρομοκρατικής» προπαγάνδας για ομιλία που έκανε το 2013, οριστικοποιώντας έτσι την καταδίκη του. Οι πρόσφατες δεσμεύσεις του Ερντογάν για νομική μεταρρύθμιση οδήγησαν σε κάποιες εικασίες ότι ο Ντεμιρτάς μπορεί να απελευθερωθεί. Αλλά ο Ερντογάν απέρριψε αυτή την εκδοχή τον περασμένο μήνα, αποκαλώντας τον Ντεμιρτάς «τρομοκράτη» και λέγοντας ότι έχει «το αίμα χιλιάδων Κούρδων στα χέρια του».

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ότι επιδιώκουν να καταστείλουν τη διαφωνία κάμπτοντας το δικαστικό σώμα και φυλακίζοντας μέλη της αντιπολίτευσης και επικριτές της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Η κυβέρνηση είπε ότι οι ενέργειές της δικαιολογούνται από τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα και ότι τα δικαστήρια λαμβάνουν αποφάσεις ανεξάρτητα.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: x.com/AlArabiya_Eng)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ιράν: Εξαντλούνται τα αποθέματα πυραύλων των ΗΠΑ – Ανησυχία για την αμυντική ετοιμότητα

4/08/2026 - 7:50μμ
Το υπό σημαία Λιβερίας «Minoan Pioneer», ελληνικής διαχείρισης (πηγή: marinetraffic.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Στενά του Ορμούζ: Πλήγμα σε πλοίο ελληνικής διαχείρισης – Αγνοείται ναυτικός

4/08/2026 - 2:09μμ
Ισραηλινό άρμα μάχης στη Ζαουτάρ αλ-Σαρκίγια, όπως φαίνεται από τη Ζαουτάρ αλ-Γκαρμπίγια, στην περιφέρεια Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου. 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Stringer)
ΚΟΣΜΟΣ

Λίβανος-Ισραήλ: Η ειρήνη περνά από τα όπλα της Χεζμπολάχ – Νέες συνομιλίες στη Ρώμη

4/08/2026 - 1:21μμ
Μέλη των μαροκινών βοηθητικών δυνάμεων περιπολούν κατά μήκος του φράχτη που χωρίζει τη Θέουτα από το Μαρόκο. 3 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Reduan)
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Οι «27» αναζητούν κοινή γραμμή μετά τη μαζική είσοδο 60.000 μεταναστών

4/08/2026 - 10:56πμ
Φωτογραφία που διανεμήθηκε από τη Νομαρχιακή Υπηρεσία Πυρόσβεσης και Διάσωσης 33 (SDIS 33), την επίσημη πυροσβεστική υπηρεσία της περιοχής της Ζιρόντ, απεικονίζει αεροσκάφος Canadair να πραγματοποιεί ρίψη νερού σε πυρκαγιά που μαίνεται στο Στρατόπεδο Σουζ (Camp de Souge) στο Μαρτινιάς-συρ-Ζαλ, κοντά στο Μπορντό της νοτιοδυτικής Γαλλίας (φωτ.: EPA/ SDIS33/MATTHIEU PENZ HANDOUT)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Δεκάδες βόμβες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου ήρθαν στο φως μετά τη φωτιά στο Μπορντό

4/08/2026 - 8:57πμ
Εικόνα από ανατίναξη βράχων στον Δούναβη (πηγή: digi24.ro)
ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτα μέτρα σε Ρουμανία και Ουγγαρία λόγω της πτώσης της στάθμης στον Δούναβη

3/08/2026 - 10:33μμ
Στο βάθος διακρίνεται καπνός μετά την έκρηξη που ακολούθησε την πτώση του drone-καμικάζι (πηγή: Χ)
ΚΟΣΜΟΣ

Σοκαριστικό βίντεο: Drone έπεσε σε πολυσύχναστη παραλία στην Κριμαία – Επτά νεκροί, ανάμεσά τους τρία παιδιά

3/08/2026 - 6:24μμ
Νεαροί που επέστρεψαν από την Ισπανία συγκεντρώνονται στο συνοριακό πέρασμα Μπαμπ Σεμπτά, κοντά στη Φνιντέκ του Μαρόκου. 31 Ιουλίου 2026 (φωτ.: EPA / Jalal Morchidi).
ΚΟΣΜΟΣ

Θέουτα: Στους 72 οι νεκροί της μαζικής διέλευσης από το Μαρόκο – Πέντε ακόμη πτώματα στις ακτές

2/08/2026 - 8:33μμ
Ο πυρηνικός σταθμός της Ουγγαρίας στον Δούναβη (φωτ.: EPA / Daniel Kiss)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Κρίσιμο το επόμενο πενθήμερο για την ενεργειακή επιβίωση της χώρας – Έκλεισε το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο λόγω καύσωνα

2/08/2026 - 1:47μμ
(Φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ «ακυρώνει» σχεδιαζόμενους νέους βομβαρδισμούς στο Ιράν

2/08/2026 - 11:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Χωρίς εκπλήξεις και σήμερα – Μέχρι 38°C η θερμοκρασία, έως 7 μποφόρ οι άνεμοι

17 λεπτά πριν
Εικόνα από την προσαγωγή του 41χρονου στην ανακρίτρια (φωτ.: Eurokinissi)

Προφυλακιστέος ο 41χρονος για τον θάνατο της διασώστριας του ΕΚΑΒ στη Σύρο

8 ώρες πριν

Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης: Δωρεά σε τέσσερις κοινωνικούς φορείς, στη μνήμη του Γιώργου Παρχαρίδη

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Ψάθα: Παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας θα δηλώσουν η μητέρα και η αδελφή του Έλληνα χειριστή του μοιραίου ελικοπτέρου – Περί ανθρωποκτονίας ο λόγος

9 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δημήτρης Μπίρνταχας)

Champions League: «Κόλλησε» στο 0-0 με τη Ναϊμέγκεν ο Ολυμπιακός

9 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Φρίκη στον Μυστρά: 55χρονος έκρυβε χρόνια σε καταψύκτη τη σορό του πατέρα του για να εισπράττει τη σύνταξή του

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign