pontosnews.gr
Δευτέρα, 15/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόσο θα στοιχίσει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι;

Οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού είναι αμετάβλητες κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2019

16/12/2020 - 10:35μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι τιμές των προϊόντων του τυπικού χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2020 είναι αμετάβλητες κατά μέσο όρο σε σχέση με το 2019, ενώ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2014.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από έρευνα τιμών του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).

Σημειώνεται ότι η έρευνα βασίζεται πρώτον σε τιμοληψίες από καταστήματα μεγάλων σουπερμάρκετ που πραγματοποιούν ερευνητές του ΙΕΛΚΑ (14-15/12) και σε συνεντεύξεις με στελέχη της αγοράς για την εκτίμηση-πρόβλεψή τους για τις τιμές την εβδομάδα ως τα Χριστούγεννα (κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο καθώς σε συγκεκριμένα φρέσκα προϊόντα οι τιμές διαφοροποιούνται συνεχώς). Η έρευνα αφορά 22 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κτλ.).

Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν σημαντικές προσφορές από τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, που δίνουν στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει και να εξοικονομήσει μεσοσταθμικά περίπου 12% της αξίας των αγορών του, ενώ με έξυπνες αγορές η εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει και το 24% της αξίας του καλαθιού.

Το μεγάλο εύρος τιμών που καταγράφεται, οφείλεται στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού κάθε έτος και ειδικά την τελευταία πενταετία ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων (προμηθευτές και λιανέμποροι) στην ανάγκη των καταναλωτών για μειωμένες τιμές και value for money.

Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται στην έρευνα, στις δέκα οι τιμές παρουσιάζουν μείωση, σε εννέα παρουσιάζουν αύξηση και τρεις είναι αμετάβλητες.

Οι τιμές των ειδών κρεοπωλείου και ορισμένων ειδών οπωροπωλείου –οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες– εκτιμάται ότι επηρεάζονται σε περιορισμένο βαθμό από τη μειωμένη ζήτηση λόγω της πανδημίας, τη μη λειτουργία της εστίασης και τις διεθνείς εξελίξεις στις τιμές στα εισαγόμενα είδη. Τονίζεται ότι οι συγκεκριμένες τιμές στα είδη κρέατος είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, και ανάλογα με τη ζήτηση μπορεί να παρουσιάσουν διαφορετική εξέλιξη μετά τις 18 Δεκεμβρίου. Τα συγκεκριμένα είδη επηρεάζονται και από τις προβλέψεις για μειωμένη ζήτηση λόγω του μικρότερου αναμενόμενου μεγέθους των εορταστικών συναθροίσεων.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην πατάτα (κατά 21%), με την τιμή κιλού να μειώνεται από 0,72 σε 0,57 ευρώ, κάτι που αποδίδεται σε διόρθωση της περυσινής αυξημένης τιμής (κατά 22%). Αντίθετα, τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα αναψυκτικά κατά 10%.

Σε σχέση με το εύρος τιμών στο οποίο έχει πρόσβαση ο καταναλωτής, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων παραμένει αυξημένη και υπολογίζεται περίπου στο 35-38% της αξίας τους.

Αυτή η τάση είναι και αποτέλεσμα των έντονων προσφορών και προωθητικών εκπτωτικών ενεργειών των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και των προμηθευτικών εταιρειών, οι οποίες πλέον παίρνουν διάφορες μορφές. Συνολικά εκτιμάται ότι τα φετινά Χριστούγεννα πάνω από ένα στα δύο προϊόντα που θα αγοραστεί θα σχετίζεται με κάποια προωθητική ενέργεια: εκπτώσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, εκπτώσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες, προσφορά επιπλέον προϊόντος (π.χ. 2+1 δώρο), εκπτωτικά κουπόνια, δωροεπιταγές για επόμενες αγορές και επιστροφή χρημάτων με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Το δείγμα προϊόντων που εξετάζονται στο πλαίσιο της μελέτης ανανεώθηκαν το 2014-2015 και περιλαμβάνουν: γαλοπούλα νωπή (κιλό), γαλοπούλα κατεψυγμένη (κιλό), χοιρινό χωρίς κόκαλο (κιλό), αρνί (κιλό), μελομακάρονα (κιλό), κουραμπιέδες (κιλό), βασιλόπιτα (κιλό), βούτυρο (500 γρ.), αυγά L (6 τμχ), πατάτες (5 κιλά), τομάτες (κιλό), μαρούλι (1 τμχ), αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κιλό), ρύζι καρολίνα (500 γρ.), φέτα βαρέλι (κιλό), καρύδια (500 γρ.), κάστανα (500 γρ.), ζάχαρη άχνη (κιλό), φύλλο κρούστας (500 γρ.), κρασί μοσχοφίλερο λευκό (750 ML), γάλα νωπό πλήρες (1 λίτρο), αναψυκτικό τύπου Cola (1,5 λίτρο).

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μ.Τσ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: seismos.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Διπλή σεισμική δραστηριότητα σε Πέλλα και Κιλκίς – Αισθητοί οι σεισμοί και στη Θεσσαλονίκη

15/12/2025 - 9:16μμ
Τροχονόμοι κόβουν κλήσεις σε οδηγούς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: 26 αστυνομικοί και 54 ιδιώτες στην υπόθεση με τις τροχονομικές παραβάσεις – Πληρώνονταν και με… λάστιχα ή οικοδομικές εργασίες

15/12/2025 - 7:15μμ
Ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ σε παλιότερη τηλεοπτική εκπομπή (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

«Έφυγε» στα 73 του ο Αλμπέρτο Εσκενάζυ

15/12/2025 - 6:01μμ
Το σχολείο στο οποίο σημειώθηκε το αιματηρό περιστατικό (φωτ.: glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυψέλη: Μαθήτρια μαχαίρωσε 14χρονη μέσα στο σχολείο

15/12/2025 - 5:26μμ
Αγρότες με τα τρακτέρ τους έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Λάρισα: Αναβλήθηκε η δίκη των δύο αγροτών για τα επεισόδια στο μπλόκο της Νίκαιας

15/12/2025 - 4:50μμ
(Φωτ.: ΟΠΑΠ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ο Λάκης Γαβαλάς ξαναχτυπά: Κάνει την Ερμού πασαρέλα και σκορπίζει τη λάμψη του

15/12/2025 - 3:02μμ
Ο Γιάννης Λαγός στη δίκη της «Χρυσής Αυγής» στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: «Σκληρή, ρατσιστική εγκληματική οργάνωση με φυλετικό μίσος» – Αποκαλούσαν τους ανθρώπους «κατσαρίδες»

15/12/2025 - 1:51μμ
Ο «Έλληνας Εσκομπάρ» οδηγείται στον ανακριτή από αστυνομικούς τον Οκτώβριο του 2004 (φωτ, αρχείου: EUROKINISSI/Θανάσης Δημόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Ξανά χειροπέδες στον «Έλληνα Εσκομπάρ» – Μετέφερε τόνους κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη

15/12/2025 - 1:13μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Χαλκιδική: Στον ανακριτή τρεις αστυνομικοί που συνελήφθησαν για χρηματισμό, με επίκεντρο τροχονομικές παραβάσεις

15/12/2025 - 12:03μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό: Τρεις σταθμοί της Γραμμής 2 κλείνουν νωρίτερα λόγω εργασιών

15/12/2025 - 11:06πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: seismos.gr)

Διπλή σεισμική δραστηριότητα σε Πέλλα και Κιλκίς – Αισθητοί οι σεισμοί και στη Θεσσαλονίκη

1 λεπτό πριν
(Φωτ.: glomex)

Βασικός ύποπτος στην υπόθεση της δολοφονίας του Ρομπ Ράινερ και της συζύγου του, ο γιος του διάσημου σκηνοθέτη

28 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάνει δηλώσεις στο Βερολίνο (φωτ.: EPA/Clemens Bilan)

ΗΠΑ: Το 90% των ζητημάτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει επιλυθεί

57 λεπτά πριν
Φωτογραφία του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη από το παρελθόν της Ένωσης Ποντίων Πανοράματος, ενώ τραγουδά ο Στέργιος Ζημπιλιάδης (φωτ.: facebook/Ένωση Ποντίων Πανοράματος)

Η μνήμη του Γιωργούλη Κουγιουμτζίδη παραμένει ζωντανή στην Ένωση Ποντίων Πανοράματος

1 ώρα πριν
Τροχονόμοι κόβουν κλήσεις σε οδηγούς (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI/Κώστας Τζούμας)

Χαλκιδική: 26 αστυνομικοί και 54 ιδιώτες στην υπόθεση με τις τροχονομικές παραβάσεις – Πληρώνονταν και με… λάστιχα ή οικοδομικές εργασίες

2 ώρες πριν
Από αριστερά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χειραψία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν (φωτ.: . EPA/Dimitar Dilkoff/Pool)

Ν. Χριστοδουλίδης: Νέο κεφάλαιο στις σχέσεις Κύπρου-Γαλλίας η Στρατηγική Κοινή Δήλωση

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign