pontosnews.gr
Κυριακή, 5/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης σε Τσίπρα και Ζάεφ

Το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης απονέμεται από το 1995, και στο παρελθόν έχουν βραβευτεί με αυτό μεγάλες διεθνείς προσωπικότητες

15/12/2020 - 9:42μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τους βραβευθέντες με το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης για το έτος 2020, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του τοπικού Κοινοβουλίου Μπόρις Ράιν, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Όπως σημειώνεται, το βραβείο απονέμεται ετησίως σε προσωπικότητες διεθνούς κύρους με αδιαμφισβήτητη συμβολή στην επίλυση πολυετών διαφορών και στην υπεράσπιση του Διεθνούς Δικαίου και των δικαιωμάτων των λαών.

Επιπλέον, αναφέρεται στην απόφαση της επιτροπής ότι χάρη στο έργο αυτών των δύο πολιτικών τερματίστηκε μια αντιπαράθεση 27 και πλέον ετών, που στεκόταν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής και είχε σοβαρές επιπτώσεις στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ.

«Γι’ αυτόν το λόγο σάς απονέμουμε από κοινού το Βραβείο Ειρήνης 2020 του κρατιδίου της Έσσης. Τιμούμε έτσι το θάρρος που επιδείξατε για την επίτευξη επίπονων συμβιβασμών και τον αγώνα σας για τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρά τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν στις χώρες σας. Δεν υπάρχουν πολλοί αρχηγοί κυβερνήσεων, κύριε Τσίπρα, που θα παρέμεναν σταθεροί στην πορεία τους, ενώ διακυβεύεται η κυβερνητική συνεργασία τους. Αντισταθήκατε και οι δύο σε όλες τις αντιξοότητες.

»Αυτό που δεν κατάφεραν επί δεκαετίες εκατοντάδες διπλωμάτες, το καταφέρατε εσείς οι δύο με την αισιοδοξία και την επιμονή σας! Το έθεσε, μάλιστα, εύστοχα ο πρωθυπουργός Ζ. Ζάεφ, όταν είπε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων: “Αν ήταν εύκολη υπόθεση, δεν θα χρειαζόμασταν εμείς οι δύο για να την εφαρμόσουμε”. Υπήρξατε αμφότεροι οι εγγυητές της επιτυχίας», ανέφερε μεταξύ άλλων, κατά την ανακοίνωση των βραβευθέντων, ο Μπόρις Ράιν.

Επιπλέον, παρέθεσε την αξιολόγηση του ΔΣ του Ιδρύματος Albert Osswald του κρατιδίου της Έσσης που απονέμει το Βραβείο Ειρήνης: «Παρεκκλίνατε από την πεπατημένη της επιμονής σε μαξιμαλιστικές θέσεις και του αποκλεισμού μιας συμφωνίας ως δείγματος ήττας ή εθνικής προδοσίας. Σε αυτό το πλαίσιο, διακυβεύσατε τις πολιτικές σταδιοδρομίες σας και υποχρεωθήκατε να φθάσετε μέσα από διαπραγματεύσεις σε πολυάριθμους συμβιβασμούς και παραχωρήσεις. Η συμφωνία συνοδεύεται από την ελπίδα για καλή συνεργασία και εταιρική σχέση μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας. Η διευθέτηση της διαφοράς αποτελεί υπόδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη συνολικά».

Κλείνοντας την ομιλία του επανέλαβε τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τα «αξιοσημείωτα»: «Η ιστορία δεν πρέπει να γράφεται από εκείνους οι οποίοι επενδύουν στο φόβο και τη διαίρεση, αλλά από εκείνους που τολμούν. Θα πρέπει να γράφεται από εκείνους οι οποίοι έχουν το θάρρος και τη στρατηγική διορατικότητα να ανταποκριθούν στις καταστάσεις και να σταθούν –παρά τις αντιδράσεις– στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

«Αυτό πετύχατε και οι δύο σας με υποδειγματικό τρόπο», κατέληξε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Έσσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Βραβείο Ειρήνης της Έσσης απονέμεται από το 1995, και στο παρελθόν έχουν βραβευτεί με αυτό προσωπικότητες όπως ο Δαλάι Λάμα, η γενική εισαγγελέας του Διεθνούς Δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε, η διεθνής διαμεσολαβήτρια και ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, αρχηγοί κρατών, διπλωμάτες και πολιτικοί στους οποίους οφείλεται κατά περίπτωση η ειρηνική επίλυση πολυετών συγκρούσεων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χρ.Β.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Πειραιάς: Σε σοβαρή κατάσταση στο Τζάνειο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο

4/04/2026 - 11:38μμ
(Πηγή: gein.noa.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσπρωτία: Νέος σεισμός 4 Ρίχτερ – Συνεχίζεται η ακολουθία

4/04/2026 - 8:22μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Λωλίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καβάλα: Όταν το νερό επιστρέφει, το υδάτινο μονοπάτι της Παλιάς Καβάλας ξαναζωντανεύει

4/04/2026 - 7:54μμ
(Φωτ. αρχείου: C. messier / commons.wikimedia.org)
ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Θανάσιμος τραυματισμός ηλικιωμένου που έπεσε από τα ενετικά τείχη

4/04/2026 - 6:58μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Με τραγούδια και χρώματα έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι Λαζαρίνες

4/04/2026 - 6:30μμ
(Φωτ.: EPA / Yahya Arhab)
ΕΛΛΑΔΑ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν ανοίγει τα Στενά του Ορμούζ για «βασικά αγαθά»

4/04/2026 - 5:40μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Κόρινθος: Γυναίκα έχασε τη ζωή της από κατάρρευση μπαλκονιού – Τραυματίστηκαν ελαφρά τα δύο παιδιά της

4/04/2026 - 4:46μμ
(Φωτ. αρχείου: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κιλκίς: Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη με λεία κοσμήματα αξίας 12.000 ευρώ

4/04/2026 - 1:34μμ
Καταναλωτές κάνουν τα ψώνια τους στην αγορά της Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αχιλλέας Χήρας)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριακή 5 Απριλίου: Ανοιχτά τα καταστήματα – Πώς θα κινηθεί η αγορά έως το Πάσχα, τι δείχνουν οι τιμές

4/04/2026 - 9:45πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου

4/04/2026 - 8:34πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Άνοιξη, παράδοση και δημιουργία: Ένα ξεχωριστό πολιτιστικό δρώμενο από τον Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Βασίλης Παπαδόπουλος/ Eurokinissi)

Πειραιάς: Σε σοβαρή κατάσταση στο Τζάνειο 17χρονος που παρασύρθηκε από αστικό λεωφορείο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Παπαχρήστου)

Επίσκεψη του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Super League – Play out: Φωτιά στην παραμονή με τις νίκες Πανσερραϊκού και Αστέρα

3 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Φ.Γ.)

Συνελήφθησαν στις ΗΠΑ συγγενείς του Κασέμ Σολεϊμανί

4 ώρες πριν
Ανάγλυφη παράσταση του Αλέξιου Α' Κομνηνού, Campiello de Cà Angaran, Βενετία, αρχές 12ου αιώνα (πηγή: Wikipedia)

Αλέξιος Α’ Μέγας Κομνηνός: Ο αυτοκράτορας που αναγέννησε το Βυζάντιο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign