pontosnews.gr
Πέμπτη, 21/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κίνα: 4 χρόνια φυλάκιση σε μη επαγγελματία δημοσιογράφο που κάλυψε την επιδημία κορονοϊού στην Ουχάν

Eνώ η κινεζική κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται για την «εξαιρετική» επιτυχία της στον αγώνα εναντίον της νόσου

28/12/2020 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

(Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια «πολίτης δημοσιογράφος», η Τζανγκ Ζαν, που κάλυψε την επιδημία του νέου κορονοϊού όταν εκδηλώθηκε στην κινεζική μεγαλούπολη Ουχάν, καταδικάστηκε να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση, ενώ η κινεζική κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται για την «εξαιρετική» επιτυχία της στον αγώνα εναντίον της νόσου που έχει εξαπλωθεί απ’ άκρου σ’ άκρο της υφηλίου.

Η 37χρονη πρώην δικηγόρος είχε όψη «καταβεβλημένη» όταν απαγγέλθηκε η ετυμηγορία και η ποινή της, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συνηγόρους της, ο Ρεν Τσουάνιου, δηλώνοντας πολύ ανήσυχος για την ψυχολογική της κατάσταση.

Δεν επιτράπηκε σε ξένους δημοσιογράφους και διπλωμάτες η είσοδος στην αίθουσα όπου έλαβε χώρα η ακροαματική διαδικασία, σε δικαστήριο της Σαγκάης. Η δίκη διήρκεσε μερικές ώρες. Ορισμένοι από τους υποστηρικτές της απωθήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης κατά την έναρξη της δίκης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Τζανγκ Ζαν αντιμετώπιζε ποινή ως και πενταετούς κάθειρξης.

Η άλλοτε δικηγόρος με καταγωγή από τη Σαγκάη ταξίδεψε τον Φεβρουάριο στην Ουχάν, που αποτελούσε τότε το επίκεντρο της επιδημίας, κι άρχισε να μεταφορτώνει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με ρεπορτάζ ειδικά για το χάος στα νοσοκομεία και τα γεμάτα κρεματόρια.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών Αρχών, η μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει σχεδόν 4.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, τη συντριπτική πλειονότητα των 4.634 που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη γιγαντιαία ασιατική χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, όταν ανακοινώθηκε ο τελευταίος.

Η αρχική αντίδραση της Κίνας, όταν ξέσπασε η επιδημία, επικρίθηκε σφοδρά. Το Πεκίνο καθυστέρησε ως την 23η Ιανουαρίου προτού επιβάλει καραντίνα στην Ουχάν και την περιφέρειά της, ενώ τα πρώτα κρούσματα είχαν εντοπιστεί ήδη στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για την πρώτη περίπτωση άτυπης πνευμονίας πριν από περίπου έναν χρόνο, την 31η Δεκεμβρίου 2019. Όμως ταυτόχρονα, γιατροί που προειδοποιούσαν για την εμφάνιση ενός νέου μυστηριώδους ιού ανακρίνονταν από την αστυνομία, η οποία τους κατηγορούσε για «διασπορά φημών».

Ένας εξ αυτών, ο δρ Λι Ουενλιάνγκ, πέθανε εξαιτίας της Covid-19 στις αρχές Φεβρουαρίου, γεγονός που προκάλεσε χείμαρρο οργισμένων αντιδράσεων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που αμέσως οι Αρχές φρόντισαν να «κατέβουν».

Η Τζανγκ συνελήφθη και της απαγγέλθηκε η κατηγορία της «υποκίνησης ταραχών», κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται συχνά εναντίον των αντιπάλων του καθεστώτος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Στο δικαστήριο της απαγγέλθηκε ακόμη η κατηγορία της διασποράς ψευδών πληροφοριών μέσω διαδικτύου, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλος συνήγορός της, ο Τζανγκ Κεκέ.

Η πρώην δικηγόρος, που έκανε απεργία πείνας τον Ιούνιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκισή της, υποβάλλεται έκτοτε σε αναγκαστική σίτιση, καταγγέλλει η υπεράσπιση.

«Όταν την είδα την περασμένη εβδομάδα, είπε: “αν καταδικαστώ σε βαριά ποινή θα αρνηθώ την τροφή ως το τέλος”. Θεωρεί πως θα πεθάνει στη φυλακή», σύμφωνα με τον Τζανγκ Κεκέ. Σε άρθρα της που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην αρχή της χρονιάς, η Τζανγκ κατήγγειλε τα περιοριστικά μέτρα στην Ουχάν, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Άλλοι τρεις μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι επίσης φυλακίστηκαν
Άλλοι τρεις μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι, οι Τσεν Τσιουσί, Φανγκ Μπιν και Λι Ζεχουά, επίσης φυλακίστηκαν διότι κάλυψαν την κατάσταση στην Ουχάν. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους.

Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, με αυτοπεποίθηση μετά την επιτυχία της στον αγώνα κατά της επιδημίας, επιδιώκει να αφήσει πίσω, να διαγράψει την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην κινεζική επικράτεια στα τέλη του 2019.

Η δίκη της Τζανγκ έγινε ενώ ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα στις αρχές του Ιανουαρίου προκειμένου να διενεργήσει έρευνα για την απαρχή της πανδημίας.

Η ηγεσία του κόμματος συνεχάρη τον εαυτό της για την «εξαιρετική» επιτυχία της φέτος, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, έπειτα από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Η δίκη της Τζανγκ ήταν η πρώτη μη επαγγελματία δημοσιογράφου για την υγειονομική κρίση, αλλά μάλλον δεν θα είναι η τελευταία. Σήμερα αναμενόταν να αρχίσει στη Σεντζέν η δίκη ομάδας ακτιβιστών από το Χονγκ Κονγκ που συνελήφθησαν τον Αύγουστο ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από την πρώην βρετανική αποικία με πλοίο για να καταφύγουν στην Ταϊβάν.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή: iea.org/)
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Καμπανάκι» για ταχύτατη μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου

18/05/2026 - 3:30μμ
(Φωτ.: ertnews.gr)
ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα μείνει τίποτα» – Νέες απειλές Τραμπ κατά του Ιράν και φόβοι για γενικευμένη σύγκρουση

18/05/2026 - 11:24πμ
Ο Γιάσερ Αμπάς, γιος του Μαχμούντ Αμπάς, εξέλεγη στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ (πηγή: commons.wikimedia.org/wiki/File:NY_reunión_Pte_Palestina_y_autoridad_Nal_Palestina-_Juan_D_Cano_09)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιάσερ Αμπάς: Στην Κεντρική Επιτροπή της Φατάχ ο γιος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής

17/05/2026 - 1:50μμ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο συγκρότημα Τζονγκνανχάι, επίσημη κατοικία της κινεζικής ηγεσίας. Πεκίνο, 2 Σεπτεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Alexander Kazakov / Sputnik / Kremlin Pool)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί ο Πούτιν πηγαίνει στην Κίνα μόλις έφυγε ο Τραμπ

17/05/2026 - 11:41πμ
Οχήματα περνούν μπροστά από ένα άδειο βενζινάδικο στην Αβάνα της Κούβας (φωτ.: EPA/Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

Κούβα: «Προστατευτείτε, αντισταθείτε, επιβιώστε και νικήστε» σε περίπτωση επίθεσης από τις ΗΠΑ

17/05/2026 - 9:20πμ
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο σημείο όπου όχημα παρέσυρε αρκετούς πεζούς στο κέντρο της Μόντενα, στη βόρεια Ιταλία (φωτ.: EPA/FRANCESCO VECCHI)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: 31χρονος παρέσυρε με αυτοκίνητο εσκεμμένα πεζούς στη Μόντενα – Επιτέθηκε και με μαχαίρι

16/05/2026 - 10:13μμ
Το αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων USS Spruance του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού εκτοξεύει πύραυλο Tomahawk κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Epic Fury» (φωτ.: EPA / US Navy)
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα κούρσα εξοπλισμών στην Ευρώπη; Η Γερμανία ψάχνει Plan B για τους Tomahawk και κοιτάζει προς drones και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

16/05/2026 - 8:14μμ
Μέλη της 65ης Ανεξάρτητης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας συμμετέχουν σε άσκηση τακτικής εκπαίδευσης (φωτ.: EPA / Press Service of the 65th Mechanized Brigade)
ΚΟΣΜΟΣ

Πλησιάζει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία; Τα σενάρια που επαναφέρουν τη συζήτηση για την «επόμενη μέρα»

16/05/2026 - 6:06μμ
(Φωτ.: pixabay.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στη δυτική Αυστραλία: Νεκρός άνδρας μετά από επίθεση καρχαρία

16/05/2026 - 11:52πμ
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Ανακοίνωσε ότι είναι νεκρός ο υπαρχηγός του ISIS, Αμπού Μπιλάλ αλ Μινούκι

16/05/2026 - 10:56πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δυνάμεις της αστυνομίας σε επιφυλακή στα Βορίζια του Δήμου Φαιστού (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Χαλκιαδάκης)

Μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην Κρήτη: Δικογραφία-μαμούθ για ναρκωτικά, όπλα και παράνομες επιδοτήσεις

7 λεπτά πριν
Εμβολιασμός του Ερυθρού Σταυρού στη Σμύρνη (πηγή: Εκδόσεις «Νέα Σύνορα» – Α.Α. Λιβάνη & Σία Ε.Ε)

Μεταξύ εμβολίου και θαύματος: Η πολιορκία της Σμύρνης από την ευλογιά το 1903

31 λεπτά πριν
Η Άννα Καφέτση στο υπό κατασκευή κτήριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Δευτέρα 8 Απριλίου 2013 (φωτ.: EUROKINISSI / Κώστας Κατωμέρης)

Πέθανε η Άννα Καφέτση – Έστησε από το μηδέν το ΕΜΣΤ και άλλαξε το χάρτη της σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα

56 λεπτά πριν
(Φωτ.: Αllwyn)

Η Billie Kark συστήνεται στο κοινό μέσα από 5 facts (vid)

2 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονερίου «Ο Ακρίτας»)

«Ακρίτας» Κρυονερίου Καβάλας: Η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο μια ημέρα μνήμης. Είναι ημέρα ευθύνης και υπόσχεσης

2 ώρες πριν

«Αργοναύται-Κομνηνοί»: Στον 7ο Μήνα Θεάτρου και Ελληνικού Λόγου, η Μαρία Ευθυμίου μιλά για την ελληνική ναυτοσύνη

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign