pontosnews.gr
Πέμπτη, 18/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κίνα: 4 χρόνια φυλάκιση σε μη επαγγελματία δημοσιογράφο που κάλυψε την επιδημία κορονοϊού στην Ουχάν

Eνώ η κινεζική κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται για την «εξαιρετική» επιτυχία της στον αγώνα εναντίον της νόσου

28/12/2020 - 4:45μμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

(Φωτ. αρχείου: EPA / STR)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μια «πολίτης δημοσιογράφος», η Τζανγκ Ζαν, που κάλυψε την επιδημία του νέου κορονοϊού όταν εκδηλώθηκε στην κινεζική μεγαλούπολη Ουχάν, καταδικάστηκε να εκτίσει τέσσερα χρόνια φυλάκιση, ενώ η κινεζική κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται για την «εξαιρετική» επιτυχία της στον αγώνα εναντίον της νόσου που έχει εξαπλωθεί απ’ άκρου σ’ άκρο της υφηλίου.

Η 37χρονη πρώην δικηγόρος είχε όψη «καταβεβλημένη» όταν απαγγέλθηκε η ετυμηγορία και η ποινή της, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συνηγόρους της, ο Ρεν Τσουάνιου, δηλώνοντας πολύ ανήσυχος για την ψυχολογική της κατάσταση.

Δεν επιτράπηκε σε ξένους δημοσιογράφους και διπλωμάτες η είσοδος στην αίθουσα όπου έλαβε χώρα η ακροαματική διαδικασία, σε δικαστήριο της Σαγκάης. Η δίκη διήρκεσε μερικές ώρες. Ορισμένοι από τους υποστηρικτές της απωθήθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης κατά την έναρξη της δίκης, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η Τζανγκ Ζαν αντιμετώπιζε ποινή ως και πενταετούς κάθειρξης.

Η άλλοτε δικηγόρος με καταγωγή από τη Σαγκάη ταξίδεψε τον Φεβρουάριο στην Ουχάν, που αποτελούσε τότε το επίκεντρο της επιδημίας, κι άρχισε να μεταφορτώνει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με ρεπορτάζ ειδικά για το χάος στα νοσοκομεία και τα γεμάτα κρεματόρια.

Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό των κινεζικών Αρχών, η μητρόπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει σχεδόν 4.000 θανάτους εξαιτίας της Covid-19, τη συντριπτική πλειονότητα των 4.634 που καταγράφηκαν σε ολόκληρη τη γιγαντιαία ασιατική χώρα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο, όταν ανακοινώθηκε ο τελευταίος.

Η αρχική αντίδραση της Κίνας, όταν ξέσπασε η επιδημία, επικρίθηκε σφοδρά. Το Πεκίνο καθυστέρησε ως την 23η Ιανουαρίου προτού επιβάλει καραντίνα στην Ουχάν και την περιφέρειά της, ενώ τα πρώτα κρούσματα είχαν εντοπιστεί ήδη στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για την πρώτη περίπτωση άτυπης πνευμονίας πριν από περίπου έναν χρόνο, την 31η Δεκεμβρίου 2019. Όμως ταυτόχρονα, γιατροί που προειδοποιούσαν για την εμφάνιση ενός νέου μυστηριώδους ιού ανακρίνονταν από την αστυνομία, η οποία τους κατηγορούσε για «διασπορά φημών».

Ένας εξ αυτών, ο δρ Λι Ουενλιάνγκ, πέθανε εξαιτίας της Covid-19 στις αρχές Φεβρουαρίου, γεγονός που προκάλεσε χείμαρρο οργισμένων αντιδράσεων σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, που αμέσως οι Αρχές φρόντισαν να «κατέβουν».

Η Τζανγκ συνελήφθη και της απαγγέλθηκε η κατηγορία της «υποκίνησης ταραχών», κατά την ορολογία που χρησιμοποιείται συχνά εναντίον των αντιπάλων του καθεστώτος του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Στο δικαστήριο της απαγγέλθηκε ακόμη η κατηγορία της διασποράς ψευδών πληροφοριών μέσω διαδικτύου, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο άλλος συνήγορός της, ο Τζανγκ Κεκέ.

Η πρώην δικηγόρος, που έκανε απεργία πείνας τον Ιούνιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την φυλάκισή της, υποβάλλεται έκτοτε σε αναγκαστική σίτιση, καταγγέλλει η υπεράσπιση.

«Όταν την είδα την περασμένη εβδομάδα, είπε: “αν καταδικαστώ σε βαριά ποινή θα αρνηθώ την τροφή ως το τέλος”. Θεωρεί πως θα πεθάνει στη φυλακή», σύμφωνα με τον Τζανγκ Κεκέ. Σε άρθρα της που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο στην αρχή της χρονιάς, η Τζανγκ κατήγγειλε τα περιοριστικά μέτρα στην Ουχάν, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Άλλοι τρεις μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι επίσης φυλακίστηκαν
Άλλοι τρεις μη επαγγελματίες δημοσιογράφοι, οι Τσεν Τσιουσί, Φανγκ Μπιν και Λι Ζεχουά, επίσης φυλακίστηκαν διότι κάλυψαν την κατάσταση στην Ουχάν. Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους συνηγόρους υπεράσπισής τους.

Η κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, με αυτοπεποίθηση μετά την επιτυχία της στον αγώνα κατά της επιδημίας, επιδιώκει να αφήσει πίσω, να διαγράψει την εμφάνιση του νέου κορονοϊού στην κινεζική επικράτεια στα τέλη του 2019.

Η δίκη της Τζανγκ έγινε ενώ ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναμένεται να ταξιδέψει στην Κίνα στις αρχές του Ιανουαρίου προκειμένου να διενεργήσει έρευνα για την απαρχή της πανδημίας.

Η ηγεσία του κόμματος συνεχάρη τον εαυτό της για την «εξαιρετική» επιτυχία της φέτος, μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, έπειτα από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Η δίκη της Τζανγκ ήταν η πρώτη μη επαγγελματία δημοσιογράφου για την υγειονομική κρίση, αλλά μάλλον δεν θα είναι η τελευταία. Σήμερα αναμενόταν να αρχίσει στη Σεντζέν η δίκη ομάδας ακτιβιστών από το Χονγκ Κονγκ που συνελήφθησαν τον Αύγουστο ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από την πρώην βρετανική αποικία με πλοίο για να καταφύγουν στην Ταϊβάν.

*Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα – Στους 40°C θα φθάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά

18/06/2026 - 7:25μμ
Αγορά της πόλης Άντεν στη νότια Υεμένη, 8 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Najeeb Mohamed)
ΚΟΣΜΟΣ

Σήμα κινδύνου από τον ΟΗΕ: Η πείνα απειλεί εκατομμύρια ανθρώπους σε 13 χώρες

18/06/2026 - 3:56μμ
Ο Ζελένσκι και ο  Τραμπ συνομιλούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γαλλία, 16 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Ukrainian Presidential Press Service / EPA)
ΚΟΣΜΟΣ

G7: Η φωτογραφία που άλλαξε το κλίμα για την Ουκρανία – Πώς Μακρόν και Ζελένσκι κέρδισαν τη στήριξη του Τραμπ

18/06/2026 - 10:55πμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία απορρίπτει την έκθεση-κόλαφο του Ευρωκοινοβουλίου: «Αβάσιμη και πολιτικά υποκινούμενη»

18/06/2026 - 8:57πμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ, επιβιβάζεται στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One στο αεροδρόμιο της Γενεύης, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της G7 που φιλοξενήθηκε στο Εβιάν της Γαλλίας (φωτ.: EPA / Martial Trezzini)
ΚΟΣΜΟΣ

Συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν: Τι πήρε και τι έδωσε ο Τραμπ στην Τεχεράνη – Το στοίχημα των 60 ημερών

18/06/2026 - 8:33πμ
Ο Αχμέντ αλ Σάραα στη Δαμασκό της Συρίας (φωτ.: EPA / Giuseppe Lami)
ΚΟΣΜΟΣ

Το στοίχημα των «τεσσάρων θαλασσών»: Πώς η Συρία μπορεί να παρακάμψει το Στενό του Ορμούζ

17/06/2026 - 10:52μμ
Ιρανοί ψαράδες πλέουν ανάμεσα σε πλοία που έχουν ακινητοποιηθεί στα Στενά του Ορμούζ, ανοιχτά του Μπαντάρ Αμπάς στο νότιο Ιράν, την 1η Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Amirhossein Khorgooei / ISNA News Agency)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Στη δημοσιότητα το επίσημο μνημόνιο των 14 σημείων – Τι προβλέπει για Ορμούζ, κυρώσεις και πυρηνικά

17/06/2026 - 9:40μμ
Οι σημαίες της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο προς Τουρκία: Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις παραμένουν παγωμένες – Στο στόχαστρο οι παραβιάσεις σε Ελλάδα και Κύπρο

17/06/2026 - 6:54μμ
Οι τραχείς, άγονοι ορεινοί όγκοι της χερσονήσου Μουσάνταμ εισχωρούν στο στενό του Ορμούζ, το στενό πέρασμα ανάμεσα στο Ιράν (βόρεια), το Ομάν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (νότια), όπου τα ύδατα από τον κόλπο του Ομάν εισέρχονται στον Περσικό Κόλπο (πηγή: MODIS Land Rapid Response Team, NASA GSFC)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ-Ιράν: Τρία ιρανικά δεξαμενόπλοια έσπασαν τον αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ – Ξεκίνησαν οι εξαγωγές πετρελαίου;

17/06/2026 - 1:03μμ
(Φωτ.: EPA / Julien Warnand)
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωκοινοβούλιο: «Η Τουρκία δεν μπορεί να επανέλθει στην ενταξιακή πορεία υπό τις σημερινές συνθήκες»

17/06/2026 - 11:45πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Βασίλης Βερβερίδης/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)

Νέα τροπή στη δίκη για τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη – Η οικογένεια ζητά μεταφορά στο Εφετείο

7 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Ronald Wittek)

Μουντιάλ 2026: Ισόπαλες αλλά ελπίζουν Τσεχία και Νότια Αφρική

35 λεπτά πριν
Ο Β. Χελένσκι στις Βρυξέλλες, 18/6/2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Βρυξέλλες: Με τον Ζελένσκι συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

1 ώρα πριν
(Εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Μαρτυρία Κυριακής Τσάπα: 159 άτομα πήγαμε στην εξορία. Εννιά άτομα γυρίσαμε στο χωριό

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ανδρέας Αλεξόπουλος)

Διπλό φονικό στο Αίγιο: Ανατροπή από την εργαστηριακή πραγματογνωμοσύνη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Guillaume Horcajuelo)

Γαλλία: Νέο κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα – Στους 40°C θα φθάσει η θερμοκρασία στο Παρίσι και στα κεντροανατολικά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign