pontosnews.gr
Παρασκευή, 7/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Παπαευαγγέλου: Αρκούν 8 λεπτά για διασπορά του κορονοϊού σε σπίτι με 20 καλεσμένους

Τονίζεται συνεχώς η ανάγκη μικρής παρέας λίγων ανθρώπων σε κλειστούς χώρους

14/12/2020 - 8:06μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Την ανάγκη να καθορίσουμε την «κοινωνική φούσκα» μας, δηλαδή μια μικρή και σταθερή ομάδα συγγενών και φίλων που θα επιλέξουμε να γιορτάσουμε παρέα φέτος, επεσήμανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας από το υπουργείο Υγείας,

«Τονίζουμε συνεχώς την ανάγκη να είμαστε με μια μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν είμαστε σε κλειστό χώρο, γιατί απλά έχει υπολογιστεί με μαθηματική ακρίβεια ότι αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερο από 4 ώρες, ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς, υπάρχει κίνδυνος διασποράς. Ενώ αν κανείς από τους καλεσμένους δεν φοράει μάσκα και μάλιστα πιάσουν και κανένα τραγουδάκι την ώρα της διασκέδασης, αρκούν μόλις 8 λεπτά, προσέξτε, μόλις 8 λεπτά για να γίνει η διασπορά», είπε χαρακτηριστικά.

Η Β. Παπαευαγγέλου τόνισε την αίσθηση όλων όσοι παρακολουθούν την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας για τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. «Έχουμε πλέον εμφανή μείωση και των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και ίσως βλέπουμε και κάποια πρώτα σημεία σταθεροποίησης των νέων διασωληνωμένων ασθενών και καθημερινών θανάτων», ανέφερε.

Μιλώντας για όσα ακούγονται περί παρενεργειών του εμβολίου κατά της Covid-19, σημείωσε ότι η πιο συχνή παρενέργεια ήταν ο πόνος. Από τις συστηματικές ανεπιθύμητες ενέργειες, η πιο συχνή ήταν η κόπωση, η κεφαλαλγία και σπανιότερα ο πυρετός. «Σημασία έχει να αναφερθεί ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν ηπιότερες, ήταν λιγότερο έντονες στα άτομα άνω των 65 ετών. Και ότι τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, οι χρονίως πάσχοντες, δεν εμφάνιζαν περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες», συμπλήρωσε.

Έγκυες και παιδιά
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας είπε ότι έγκυες δεν εμβολιάζονταν στην κλινική μελέτη. Όμως έτυχε και 12 γυναίκες, ενώ ήταν έγκυες, δεν το γνώριζαν και εμβολιάστηκαν. «Το ευχάριστο μήνυμα είναι ότι η εγκυμοσύνη τους προχωράει κανονικά χωρίς κανένα σύμπτωμα», υπογράμμισε. Αναφορικά με τα παιδιά, είπε ότι έχει εμβολιαστεί πολύ μικρός αριθμός παιδιών κάτω των 16 ετών, «αλλά ακόμα δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της ασφάλειας και αποτελεσματικότητας για την ομάδα αυτή πληθυσμού».

Για τα σχολεία. η Β. Παπαευαγγέλου είπε ότι «στόχος μας είναι στις 7 Ιανουαρίου να γυρίσουν όλα τα παιδιά στα θρανία τους» και ότι αυτήν τη στιγμή «δεν υπάρχουν σκέψεις για διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες».

Ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι τα σημεία πίεσης στο σύστημα Υγείας δείχνουν ελαφρά υποχώρηση. Ωστόσο, επισήμανε παράλληλα ότι αυτά τα σημεία βελτίωσης «δεν έχουν ανακουφίσει σημαντικά το συσσωρευμένο φορτίο νοσηρότητας στο ΕΣΥ και η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη».

Εμβόλιο από Johnson & Johnson
Στο μέτωπο των εμβολίων, ο Γκ. Μαγιορκίνης είπε πως η εταιρεία Johnson & Johnson ανακοίνωσε ότι είναι πιθανόν να έχει αποτελέσματα από την κλινική της δοκιμή μέχρι και τέλη Ιανουαρίου, οπότε προβλέπει να προσπαθήσει να πάρει έγκριση μέχρι και τέλος Φεβρουαρίου. Το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο μίας δόσης, που μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία κοινού ψυγείου μέχρι και 3 μήνες, εξήγησε ο καθηγητής και χτύπησε για ακόμα μια φορά το καμπανάκι αναφορικά με «τον μεγάλο κίνδυνο και το μεγάλο στοίχημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες, και αυτό είναι η συνάντηση με άτομα άλλου νοικοκυριού στα πλαίσια εορταστικής ατμόσφαιρας».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Καμένο σπίτι στο Πόρτο Γερμενό, Δευτέρα 3 Αυγούστου 2026  (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυρκαγιές: Ολοκληρώθηκαν 325 αυτοψίες της στις πυρόπληκτες περιοχές όλης της χώρας

6/08/2026 - 7:59μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Άνω Λιόσια: Διαλευκάνθηκε η υπόθεση του 72χρονου που βρέθηκε νεκρός σε αυτοκίνητο – Δύο συλλήψεις

6/08/2026 - 7:30μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Προσωρινές αλλαγές στο ωράριο λειτουργίας σήμερα και αύριο

6/08/2026 - 5:09μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Αντώνης Νικολόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καστοριά: Έκτακτα μέτρα μετά τον εντοπισμό ευλογιάς των προβάτων στον Γέρμα

6/08/2026 - 3:33μμ
Στιγμιότυπο από τη μεταφορά του 26χρονου Αφγανού που κατηγορείται για τη δολοφονία της Βρετανίδας Ελίζαμπεθ Τζέιν Ρος, στον ανακριτή (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Προφυλακιστέος ο 26χρονος Αφγανός που κατηγορείται για τον φόνο της 38χρονης Βρετανίδας στην Κυψέλη

6/08/2026 - 3:08μμ
(Φωτ.: mathias70 / pixabay.com)
ΕΛΛΑΔΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: 65 κρούσματα έως σήμερα στην Ελλάδα – Έξι θάνατοι και 23 νέα περιστατικά

6/08/2026 - 9:54πμ
Καπνός στο υποκατάστημα της Marfin, 5 Μαΐου 2010
(φωτ.: PHASMA / EFE / Α. Πασβαντής)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Μarfin: Στην Ελλάδα φτάνει η 46χρονη που είχε συλληφθεί στο Λονδίνο

6/08/2026 - 9:30πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Τοπικά στους 38°C η θερμοκρασία – Βοριάδες έως και 7 μποφόρ πρόσκαιρα

6/08/2026 - 8:08πμ
(Φωτ.: Δήμος Καλαμαριάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Στον Δήμο Καλαμαριάς μεταφέρθηκε το φωτογραφικό αρχείο του Γιάννη Κυριακίδη

5/08/2026 - 11:29μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για πρόκληση πυρκαγιάς και παραβάσεις πυροπροστασίας

5/08/2026 - 11:00μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άνδρας παρακολουθεί τηλεοπτική μετάδοση με τις τελευταίες εξελίξεις στη σύγκρουση της Υεμένης, στη Σαναά. 6 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / Yahya Arhab)

Υεμένη: Οι Χούθι ξανανοίγουν το μέτωπο – 58 νεκροί στη φονικότερη επίθεση από το 2022

8 ώρες πριν
Εκμαγείο απολιθώματος του Μικροράπτορα, ενός από τους μικρότερους μη πτηνούς δεινοσαύρους που έχουν εντοπιστεί, στο Horniman Museum του Λονδίνου (φωτ.: Tom Page / Wikimedia Commons)

Γιατί δεν υπήρχαν δεινόσαυροι σε μέγεθος ποντικιού – Οι «ένοχοι» ήταν τα θηλαστικά

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Europa League: Έβαλε δύσκολα στον εαυτό του ο ΠΑΟΚ και ψάχνει διπλό στις Βρυξέλλες

9 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Δήμος Καλαμαριάς: Υπερπαραγωγή ποντιακής μνήμης το Πανηγύρι Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

9 ώρες πριν
Γυναίκα και παιδί στέκονται δίπλα σε οχήματα του λιβανέζικου στρατού στο Ζαουτάρ αλ Γαρμπίγια, στον νότιο Λίβανο. 5 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EPA / STRINGER)

Λίβανος: Το Ισραήλ μπλοκάρει νέες ζώνες αποχώρησης στο νότο

9 ώρες πριν
Μνημείο για τη Γενοκτονία των Ασσυρίων στο Δήμο Αιγάλεω (πηγή: Wikipedia)

Γενοκτονία των Ασσυρίων: Εκδήλωση μνήμης στις 7 Αυγούστου στο Αιγάλεω

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign