pontosnews.gr
Σάββατο, 20/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το Λιμενικό απαντά στην τουρκική ακτοφυλακή για το πρόσφατο ναυάγιο με μετανάστες στη Λέσβο

Επίσημη ανακοίνωση από την τουρκική ακτοφυλακή προσπαθώντας ξεκάθαρα να επιρρίψει ευθύνη στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και τον Frontex

7/12/2020 - 6:35μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ανακοίνωση-απάντηση στους ισχυρισμούς της τουρκικής ακτοφυλακής περί ολιγωρίας της ελληνικής πλευράς κατά το πρόσφατο ναυάγιο (2/12) της Λέσβου με μετανάστες, όπου πνίγηκαν δύο γυναίκες, εξέδωσε σήμερα το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Όπως σημειώνει το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στην ανακοίνωσή του, διεξήγαγε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή δύο περιπολικών σκαφών του, δύο ελικοπτέρων των Ενόπλων Δυνάμεων, ενός σκάφους και ενός αεροσκάφους της δύναμης Frontex, καθώς και τη συμμετοχή ιδιωτών εθελοντών και πέτυχε τη διάσωση των υπολοίπων 32 μεταναστών από μία ημιβυθισμένη στα παγωμένα νερά του Αιγαίου λέμβο, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Και συνεχίζει: «Η απώλεια ζωής των δύο γυναικών προκαλεί θλίψη και έρχεται να προστεθεί ως κρίκος σε μία αλυσίδα από παρόμοια περιστατικά που έχουν λάβει χώρα στο ανατολικό Αιγαίο από το 2015 ως και σήμερα.  Όλα αυτά τα περιστατικά όμως έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: Την ανεξέλεγκτη δράση των εγκληματικών δικτύων στην Τουρκία, μια δράση η οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα, κάτω από την ανοχή και την ενθάρρυνση της Τουρκικής Ακτοφυλακής, λαμβάνει τεράστιες και κυρίως τραγικές διαστάσεις.

«Το γεγονός όμως ότι η τουρκική ακτοφυλακή εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση συνοδευόμενη από οπτικοακουστικό υλικό, προσπαθώντας ξεκάθαρα να επιρρίψει ευθύνη στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ και τον Frontex για ολιγωρία που είχε ως αποτέλεσμα την τραγική κατάληξη των δύο μεταναστών ξεπερνά – την γνωστή σε εμάς εδώ και χρόνια – προκλητικότητα της τουρκικής ακτοφυλακής.

«Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ έχει πλήρη επίγνωση της επικρατούσας κατάστασης στο θαλάσσιο χώρο του Ανατολικού Αιγαίου, η οποία πλέον αποτελεί ξεκάθαρα προϊόν εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού φαινομένου από την τουρκική πλευρά.

«Επίσης, γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια τη στάση της τουρκικής ακτοφυλακής στο συγκεκριμένο συμβάν, (όπως και στο σύνολο άλλωστε σχεδόν όλων των ανάλογων συμβάντων), από την ώρα εκκίνησης της λέμβου από το Αϊβαλί μέχρι και την κατάληξή της περί το 1,5 ναυτικό μίλι εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Είναι ανάγκη, για άλλη μια φορά, να τονισθεί ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η τουρκική ακτοφυλακή:

α) Αρνήθηκε να διασώσει τους επιβαίνοντες της λέμβου παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις τους από την πρώτη στιγμή εκκίνησης της λέμβου από τις ακτές.
β) Συνόδεψε και πίεσε τον χειριστή της λέμβου να συνεχίσει τον πλου, ενώ καθόλη την διάρκεια της συνοδείας πλωτό σκάφος της διενεργούσε επικίνδυνους ελιγμούς, γεγονός που συνέβαλε στην εισροή υδάτων και εν τέλει στην ημιβύθισή της (λέμβου) στο σημείο εντοπισμού.

«Ευνόητο είναι ότι, για την περαιτέρω ποινική αξιολόγηση και διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες ελληνικές δικαστικές αρχές.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η τουρκική ακτοφυλακή παραλείπει για προφανείς λόγους, να δώσει στοιχεία για την ακταιωρό και το πλήρωμά της που συμμετείχε σε όλα τα παραπάνω που βίωσαν και κατέθεσαν οι διασωθέντες. Αντίθετα, επιλεκτικά παραδίδει βίντεο από άλλο σκάφος της που εμφανίστηκε στην περιοχή όταν ήδη από πλευράς ΛΣ-ΕΛΑΚΤ είχε ξεκινήσει η επιχείρηση διάσωσης.

»Η προκλητική στάση της τουρκικής ακτοφυλακής έχει εμφανιστεί και σε αρκετά ακόμα περιστατικά κατά το παρελθόν, κατά τα οποία λόγω της ψυχραιμίας των πληρωμάτων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, αλλά και των κοινοτικών συναδέλφων δεν θρηνήσαμε θύματα. Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, ως οφείλει, καθιστά και πάλι κοινωνούς της τουρκικής προκλητικότητας, τους αρμόδιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς προς τους οποίους και υπογραμμίζει την σοβαρότητα της κατάστασης.

»Το ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, σε συνεργασία με τους εθνικούς φορείς και τον Frontex, θα συνεχίσουν να επιχειρούν και να επιτηρούν με τον ίδιο τρόπο δείχνοντας πλήρη σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα εγκληματικά δίκτυα θα παύσουν να δρουν ανεξέλεγκτα επιδιώκοντας μια επανάληψη του εφιαλτικού 2015. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος επίτευξης του αντικειμενικού σκοπού των επιχειρήσεων που δεν είναι άλλος από την προστασία και επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

»Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκική Ακτοφυλακή να πράξει το αυτονόητο. Να σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο. Να εφαρμόσει τις συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας για το μεταναστευτικό ζήτημα. Και να σώζει τους ανθρώπους που κινδυνεύουν στην θάλασσα, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χάρτης του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (πηγή: EMSC / LastQuake)
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ νότια της Κρήτης – Δύο δονήσεις σε 6 λεπτά κοντά στη Γαύδο

20/06/2026 - 1:12μμ
Καπνός από τη φωτιά στην Παλαιά Κρωβύλη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών (φωτ.: Facebook / FireNews Greece)
ΕΛΛΑΔΑ

Ροδόπη: Μάχη με τη φωτιά στην Παλαιά Κρωβύλη – Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

20/06/2026 - 12:22μμ
Η αφίσα για την εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Νέα τροπή στην εξαφάνιση της Σταυρούλας Λεβεντάκη – Τα στοιχεία που εξετάζουν οι Αρχές

20/06/2026 - 10:53πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καλοκαιρινό σκηνικό με ήλιο και 32άρια – Πού θα σημειωθούν τοπικές βροχές

20/06/2026 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: EPA / Andy Rain)
ΕΛΛΑΔΑ

Βρετανία: Ένας νεκρός και πολλοί τραυματίες από τη σύγκρουση τρένων

19/06/2026 - 11:59μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Αναστασία Κοτανίδου: Η νέα πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, από το προσφυγοχώρι Χωρύγι του Κιλκίς

19/06/2026 - 11:29μμ
Μέσα σε βαγόνι του μετρό Θεσσαλονίκης (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ /Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Μετρό Θεσσαλονίκης: Επιστρέφει σε πλήρη λειτουργία από αύριο, Σάββατο – Πώς θα αποζημιωθούν οι κάτοχοι καρτών διαρκείας

19/06/2026 - 11:00μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Δήμητρα Κούτρα)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ με τα 370.000 ευρώ στον Βόλο: Κακουργηματική πλέον η υπόθεση του 13χρονου

19/06/2026 - 9:02μμ
(Φωτ.: Γιάννης Αγγελάκης/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος κύκλος απολογιών για την υπόθεση της έκρηξης στα Βορίζια – Στο μικροσκόπιο πέντε μέλη της οικογένειας Καργάκη

19/06/2026 - 6:14μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι – «Ένοχος με ενδεχόμενο δόλο» χωρίς κανένα ελαφρυντικό για τον κατηγορούμενο

19/06/2026 - 5:20μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Νικολάι Αλεξάντροβιτς Αλεξέγιεφ ήταν δήμαρχος της Μόσχας από το 1885 έως το 1893 (πηγή: Σύλλογος Ελλήνων Μόσχας)

Μνημείο για έναν δήμαρχο με ελληνικές ρίζες σχεδιάζεται στη Μόσχα

23 λεπτά πριν
Χάρτης του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (πηγή: EMSC / LastQuake)

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ νότια της Κρήτης – Δύο δονήσεις σε 6 λεπτά κοντά στη Γαύδο

47 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Sam Wasson)

Για την πρόκριση η Γερμανία, πρόκληση για την Ολλανδία – Το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα

1 ώρα πριν
Καπνός από τη φωτιά στην Παλαιά Κρωβύλη του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών (φωτ.: Facebook / FireNews Greece)

Ροδόπη: Μάχη με τη φωτιά στην Παλαιά Κρωβύλη – Ισχυρές επίγειες και εναέριες δυνάμεις

2 ώρες πριν
Το πλοίο «Ionia» στον Πειραιά, τον Φεβρουάριο του 1923. Είχε αποπλεύσει από την Τραπεζούντα μεταφέροντας χιλιάδες πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων πέθαναν εν πλω από τύφο και ευλογιά. Το ταξίδι, που έγινε με ευθύνη της Near East Relief, ήταν στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ανταλλαγή των πληθυσμών (πηγή: Flickr Commons project, 2021)

Η «γέφυρα σωτηρίας» για τους πρόσφυγες – Το έργο των ξένων ανθρωπιστικών αποστολών (1915-1923)

2 ώρες πριν
Σημαία των Ψαρών με τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρείας και την επιγραφή: «ΨΑΡΡΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΘΑΝΑΤΟΣ» (πηγή: Εθνικό Ιστορικό Μουσείο / Συλλογή Σημαιών /  Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος)

Ψαρά 1824: Η μέρα που άρχισε η καταστροφή του νησιού – Το μακάβριο «έκθεμα» στην Κωνσταντινούπολη

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign