pontosnews.gr
Κυριακή, 9/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πώς βιώνουν οι Έλληνες το δεύτερο lockdown

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι συμμορφώνονται στους περιορισμούς

12/12/2020 - 10:30πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σημαντικές διαφορές στη στάση και στη συμπεριφορά των πολιτών σε σχέση με το lockdown της άνοιξης διαπιστώνει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονική υπεύθυνη τη δρ Μαρίνα Ψιλούτσικου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.571 άτομα κάθε ηλικίας, απ’ όλη την Ελλάδα, διαφορετικού κοινωνικοοικονομικού προφίλ.

Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι συμμορφώνονται στους περιορισμούς: το 68% κρατά αποστάσεις, το 86% φορά μάσκα, το 90% στέλνει SMS και το 58% βγαίνει από το σπίτι μόνο όταν αυτό είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, μειωμένη είναι η διάθεση για ενημέρωση για την Covid-19 σε σύγκριση με τον Απρίλιο, όπως και η εμπιστοσύνη. «Λιγότεροι από τους μισούς (38%) ενημερώνονται καθημερινά, ενώ σχεδόν ένας στους δέκα δεν ενημερώνεται καθόλου», σημειώνει η Μαρίνα Ψιλούτσικου.

Κατακόρυφη είναι και η πτώση της εμπιστοσύνης στην πολιτεία, καθώς από το 57% τον Απρίλιο φτάσαμε στο 39% στο δεύτερο lockdown. Αντιθέτως, οι Έλληνες εμπιστεύονται τον εαυτό τους: οι 85 στους 100 δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης πάνω απ’ όλα στη δική τους αντίληψη.

Σχετικά με το εμβόλιο, η έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών έδειξε ότι το 42% προτίθεται να το κάνει. Η Μαρίνα Ψιλούτσικου εξηγεί ότι οι γυναίκες και οι ηλικιωμένοι το βλέπουν πιο θετικά, και τονίζει ότι η επιλογή ανάμεσα σε εμβόλια διαφορετικών εταιρειών θα λειτουργήσει ενθαρρυντικά σε όσους διατηρούν επιφυλάξεις.

«Ο φόβος για παρενέργειες και η αμφιβολία για την αποτελεσματικότητά του είναι οι βασικοί λόγοι δισταγμού απέναντι στον εμβολιασμό. Πάντως, ένας στους τρεις στον πληθυσμό πιστεύει ότι το εμβόλιο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για όλους», προσθέτει.

Η Covid-19 διαφοροποίησε και τη συμπεριφορά σε σχέση με την υγεία, καθώς το 25% δήλωσε ότι ακύρωσε ή ανέβαλε εξετάσεις, το 26% δεν πήγε στον οδοντίατρο και το 22% ότι αποφεύγει να επισκεφθεί τον γιατρό για ύποπτα συμπτώματα. Επίσης, το 23% είπε ότι ξεκίνησε ή αύξησε την κατανάλωση βιταμινών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ακτινογραφία της τελευταίας… απόδρασης πριν από την εφαρμογή των μέτρων.

Τουλάχιστον ένας στους δύο πήγε είτε για ψώνια είτε για να δει φίλους και συγγενείς. Το 56% είπε πως «είχε ανάγκη να βγει έξω» και μόλις το 15% θεώρησε εκείνη την ημέρα ότι ήταν πιθανό να κολλήσει ή να μεταδώσει τον κορονοϊό.

Πάντως, μετά από δύο lockdown το online φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει: το 42% των Ελλήνων έκανε τηλεδιάσκεψη, το 33% αγορές από εμπορικά καταστήματα και το 14% συναλλαγές με το Δημόσιο. «Περισσότεροι από τους μισούς σκοπεύουν μάλιστα να συνεχίσουν κάποια ή κάποιες από αυτές τις δραστηριότητες», εξηγεί η υπεύθυνη για το σχεδιασμό και την υλοποίηση της έρευνας.

Σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες δεν «ξέσπασαν» κάνοντας ηλεκτρονικές αγορές, με δεδομένο ότι για πρώτη φορά η Black Friday στην Ελλάδα έγινε με κλειστά τα φυσικά καταστήματα. Η μέση δαπάνη ήταν ελαφρώς αυξημένη (στα 229 ευρώ από τα 216 πέρσι). Εντυπωσιακή, ωστόσο, ήταν η αύξηση των αγορών ηλεκτρονικών ειδών από τις γυναίκες (30% έναντι 14% το 2019) και ειδών σπιτιού από τους άνδρες (19% έναντι 7% το 2019).

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχολικά βιβλία και τσάντες σε προαύλιο σχολείου, κατά τον αγιασμό (φωτ.: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Πολλαπλό βιβλίο: Τι αλλάζει για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Πότε έρχονται τα νέα σχολικά βιβλία

9/08/2026 - 1:19μμ
Κατασχεμένες πινακίδες κυκλοφορίας (πηγή: Ελληνική Αστυνομία)
ΕΛΛΑΔΑ

Πινακίδες κυκλοφορίας με ψηφιακή αίτηση: Τι αλλάζει και ποια θα είναι η διαδικασία

9/08/2026 - 12:10μμ
Στον Υμηττό (φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΕΛΛΑΔΑ

Η χώρα σε «πυριτιδαποθήκη» για τρεις ημέρες: 39άρια, ριπές 9 μποφόρ και Red Code

9/08/2026 - 9:21πμ
Η κατεστραμμένη μηχανή των αστυνομικών της ΔΙΑΣ και το αυτοκίνητο που την εμβόλισε, στην Αθηνών-Σουνίου (πηγή: ΕΡΤ)
ΕΛΛΑΔΑ

Αθηνών-Σουνίου: ΙΧ συγκρούστηκε με μηχανή της ΔΙΑΣ – Τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί

9/08/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Σταθερά αυγουστιάτικη εικόνα και σήμερα – Δεν θα ξεπεράσει τους 37°C το θερμόμετρο στις περισσότερες περιοχές

9/08/2026 - 8:10πμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Κλειστός ο λόφος Φινόπουλου από σήμερα τα μεσάνυχτα – Η έκκληση του Δήμου Αθηναίων

8/08/2026 - 8:54μμ
(Φωτ.: pixabay/Mariakray)
ΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Πάρο: Τετράχρονο παιδί πνίγηκε σε πισίνα

8/08/2026 - 8:12μμ
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΑΣ: Συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η εξάρθρωση της ρωσόφωνης μαφίας – Συνελήφθησαν 49χρονος και 37χρονος

8/08/2026 - 7:27μμ
(Φωτ.:  fernando zhiminaicela / Pixabay)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΛΓΕΚΑ: Προληπτική ανάκληση προϊόντος μαρμελάδας φράουλας γνωστής μάρκας

8/08/2026 - 5:55μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λυκαβηττός: Σε 57χρονη Ελληνίδα ανήκει η σορός που βρέθηκε σε σπηλιά

8/08/2026 - 4:29μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άνδρες της 9ης Μεραρχίας Πεζικού βαδίζουν στην Αλμυρά Έρημο κατά την προέλαση προς τον Σαγγάριο, τον Αύγουστο του 1921 (φωτ.: Ελληνικός Στρατός / Wikimedia Commons)

Μάχη του Σαγγαρίου 1921: Μια στρατιά χωρίς ψωμί, 65 χιλιόμετρα από την Άγκυρα

59 δευτερόλεπτα πριν
Σχολικά βιβλία και τσάντες σε προαύλιο σχολείου, κατά τον αγιασμό (φωτ.: EUROKINISSI / Γεωργία Παναγοπούλου)

Πολλαπλό βιβλίο: Τι αλλάζει για μαθητές και εκπαιδευτικούς – Πότε έρχονται τα νέα σχολικά βιβλία

24 λεπτά πριν
Η Εύξεινος Λέσχη Κέρκυρας υποδέχθηκε τους «Ακρίτες του Πόντου» από τη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο 5ο Ποντιακό Πανηγύρι-Φεστιβάλ (φωτ.: Stamatis Katopodis Photography)

Η Κέρκυρα χόρεψε ποντιακά: Λύρα και νταούλι στο Παλιό Λιμάνι

48 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία / Τζούλια Κόβατσιτς)

Παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας Κ19: Χάλκινο για τη Μουρατίδου

1 ώρα πριν
Κατασχεμένες πινακίδες κυκλοφορίας (πηγή: Ελληνική Αστυνομία)

Πινακίδες κυκλοφορίας με ψηφιακή αίτηση: Τι αλλάζει και ποια θα είναι η διαδικασία

2 ώρες πριν
Ο Μιχάλης Κόκκινος κρατά το φωτογραφικό λεύκωμα για την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αλικαρνασσός Μικράς Ασίας: Το λεύκωμα με τις φωτογραφίες που δεν πήραν μαζί τους οι πρόσφυγες

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign