pontosnews.gr
Τρίτη, 11/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

«Ξυλόγλυπτη» κομπανία και σβούρες με σπάνια ξύλα από τον Βασίλη Ιωαννίδη

Μουσικά όργανα που πήραν σχήμα και ζωή από έναν 53χρονο από το Πολύκαστρο Κιλκίς!

14/01/2021 - 1:07μμ
(Φωτ.: Δημήτρης Παρίδης)

(Φωτ.: Δημήτρης Παρίδης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σκαφτές κιθάρες φτιαγμένες από μονοκόμματο ξύλο, μισομπούζουκα, μπαγλαμαδάκια- γόνατα, μαντολίνα και άλλα μικρά όργανα, πήραν σχήμα και ζωή από έναν 53χρονο από το Πολύκαστρο Κιλκίς. Ο ίδιος είναι και η ψυχή του συγκροτήματος «Αστρολάβοι», το οποίο έχει στο ενεργητικό του τραγούδια που παίζονται με τα συγκεκριμένα χειροποίητα όργανα.

Ο Βασίλης Ιωαννίδης είναι δημόσιος υπάλληλος και στον ελεύθερο του χρόνο αναζητά σπάνια είδη ξύλου τα οποία μετατρέπει σε μουσικά όργανα.

«Όλα τους έχουν έναν δικό τους ιδιαίτερο ήχο. Δεν είναι φάλτσα, αλλά ο ήχος τους διαφέρει από των αντίστοιχων του εμπορίου», είπε στον ρ/σ Πρακτορείο.

Τα τρία μέλη των «Αστρολάβων» δεν επιδίωξαν να μπουν στη δισκογραφία παρόλο που από το 1995 έχουν γράψει περισσότερα από πεντακόσια τραγούδια και έχουν μελοποιήσει Έλληνες ποιητές. Αυτό που τους ικανοποιεί περισσότερο είναι οι ζωντανές εμφανίσεις τους, όπως και το να γράφουν στίχους για άστρα, φεγγάρια, πλανήτες και ήλιους μακρινούς.

«Έτσι προέκυψε και το όνομα του συγκροτήματος. Την περίοδο που αποφασίσαμε να το ιδρύσουμε, μελετούσαμε αστρονομία», ανέφερε ο Βασίλης Ιωαννίδης.

(Φωτ.: Δημήτρης Παρίδης)

Η αστρονομία, η μουσική και το ξύλο είναι οι μεγάλες του αγάπες, τις οποίες κατάφερε να «παντρέψει» ευχάριστα, αξιοποιώντας το ταλέντο του στις κατασκευές. Τα ξύλα που χρησιμοποιεί έχουν τον δικό τους χαρακτήρα, τα δικά τους σχέδια, τα δικά τους χρώματα, ακόμη και… αρώματα.

«Το παντούκ, ένα είδος μαονιού, μυρίζει σαν λουλούδι, όπως και το αγαπημένο μου είδος, ο κέδρος, που όταν τον κόβω μοσχοβολάει το εργαστήρι μου για μέρες», περιέγραψε.

(Φωτ.: Δημήτρης Παρίδης)

Αυτή η μυρωδιά ήταν που γοήτευε τον Βασίλη Ιωαννίδη από τα παιδικά του χρόνια, γι’ αυτό κι όταν «χανόταν» η μητέρα του τον έβρισκε στο ξυλουργείο της γειτονιάς, να παρατηρεί τη διαδικασία μεταμόρφωσης του αγαπημένου του υλικού. Με το πρώτο μαχαιράκι που έπιασε στα χέρια του κατασκεύασε ένα μικρό καράβι. Του άρεσε το αποτέλεσμα και γι’ αυτό αγόρασε σκαρπέλα και άλλα εργαλεία πελεκήματος και ανακάλυψε πολλές μορφές που μπορούσε να πάρει το ξύλο, από σκαλιστές επιγραφές, έπιπλα, διακοσμητικά αντικείμενα και διάφορα παιχνίδια.

«Η πρώτη μου επαφή με την ξυλογλυπτική έγινε όταν ήμουν 20 ετών. Ψάχνοντας τρόπους να ξεγελάσω το σκοτάδι στο κέντρο της ύπαρξής μου, επέλεγα να φτιάχνω πράγματα. Λίγα χρόνια αργότερα, αυτό που με μάγεψε ήταν η σβούρα, που θεωρώ ότι είναι η μικρογραφία του φυσικού κόσμου», δήλωσε.

(Φωτ.: Δημήτρης Παρίδης)

Τη μεγάλη του συλλογή από σβούρες διαρκώς την ανανεώνει, διότι τις περισσότερες απ’ αυτές τις δωρίζει σε φίλους και γνωστούς. Όταν θέλει να προσθέσει μια πινελιά χρώματος δεν τις βάφει, αλλά κόβει σε κυλίνδρους διαφορετικά έγχρωμα ξύλα, τα οποία ενώνει και τα περνά σε μία καβίλια που λειτουργεί ως άξονας, πάνω στον οποίο περιστρέφεται η σβούρα.

Ξύλα όπως το κατακόκκινο παντούκ, το καφέ της αμερικάνικης καρυδιάς, το γκρι από την αντίστοιχη ελληνική ποικιλία.

Επιλέγει ακόμη τον έβενο που είναι κατάμαυρος σαν πίσσα, τον ινδονησιακό παλίσανδρο που είναι κυρίως μοβ, αλλά υπάρχει επίσης σε καφέ ή μαύρο. Όταν αναζητά ένα ξύλο αντοχής, αυτό είναι το βραζιλιάνικο αζομπέ ή το αφρικάνικο κοκομπόλο, ενώ χαρακτηρίζει ως ομορφότερο το ξύλο της ελιάς, λόγω του σχήματος που κάνουν τα νερά στο εσωτερικό του κορμού της.

*Αναδημοσίευση από το ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βαρβάρα Καζαντζίδου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το φρούριο της Σταυρούπολης τον 19ο αιώνα και αριστερά ο Γεώργιος Βλαστώφ (εικ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Γεώργιος Βλαστώφ, ένας χαρισματικός Έλληνας της Ρωσίας – Κυβερνήτης της Σταυρούπολης, μυστικοσύμβουλος του τσάρου, λόγιος

10/11/2025 - 10:44μμ
(Φωτ: Ένωση Ποντίων ν. Κιλκίς "Οι Αργοναύτες'')
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Αργοναύτες» τίμησαν τους Πολιούχους του Κιλκίς με χορούς και παράδοση

10/11/2025 - 10:20μμ
(Φωτ.: Youtube Ένωση Ποντίων Αμπελοκήπων)
ΠΟΝΤΟΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε ο ετήσιος χορός της Ένωσης Ποντίων Αμπελοκήπων

10/11/2025 - 9:26μμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Πυρρίχιος Φίλντερστατ)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Σύλλογος Ποντίων Φίλντερσταντ «Πυρρίχιος» οργανώνει τον 1ο χορό νεολαίας

10/11/2025 - 7:49μμ
Ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνα σε φθινοπωρινό φόντο (φωτ.: Anadolu)
ΠΟΝΤΟΣ

Τα μοναστήρια του Πόντου έχουν βάλει τα φθινοπωρινά τους – Αναλλοίωτες η ομορφιά και η πίστη

10/11/2025 - 6:10μμ
Στιγμιότυπο από τη Γενική Συνέλευση του «Διγενή» (φωτ.: Facebook / Christos Topkaras)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Χρήστος Τοπκαράς παραμένει πρόεδρος στο Σύλλογο Ποντίων Ρόδου «Ο Διγενής»

10/11/2025 - 3:13μμ
Ο Στάθης Νικολαΐδης χαρίζοντας κέφι και διασκέδαση με τα τραγούδια του (φωτ.: Αρχείο Σ. Νικολαΐδη)
ΠΟΝΤΟΣ

Στάθης Νικολαΐδης: Από έναν γάμο στην ψαραγορά, βρέθηκα να παίζω με τον Γώγο

10/11/2025 - 10:53πμ
Ο Θεόδωρος Κασάπης με ευρωπαϊκά ρούχα και φέσι (πηγή: Wikipedia)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Θεόδωρος Κασάπης, ένας ξεχασμένος διανοούμενος της οθωμανικής Τουρκίας – Έλληνας της Καππαδοκίας, επαναστάτης του Τύπου

10/11/2025 - 9:52πμ
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Λαυρίου «O Μιθριδάτης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Γενική συνέλευση στον Σύλλογο Ποντίων Λαυρίου «Ο Μιθριδάτης»

10/11/2025 - 8:56πμ
Αριστερά, μεταλλεύματα στο Ορυκτολογικό Μουσείο Λαυρίου και δεξιά η έδρα της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Δράσεις για τον ποντιακό ελληνισμό σε Λαύριο και Κατερίνη στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2025

9/11/2025 - 6:26μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

myΘέρμανση: 24 ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης – Νέες οδηγίες από την ΑΑΔΕ

14 λεπτά πριν
Ο Χριστός απεικονίζεται στο κέντρο, όρθιος και ολόσωμος σε στάση τριών τετάρτων προς τις θύρες του Παραδείσου. Στα δεξιά η πλούσια βλάστηση παραπέμπει στον Παράδεισο, στον οποίο εισήλθαν οι φρόνιμες παρθένες. Σκούρο μπλε είναι το βάθος πίσω από τις μωρές παρθένες. Μέρος φορητής εικόνας του 1899 (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης / Υπουργείο Πολιτισμού)

Στις δέκα παρθένους (Μέρος Γ’)

42 λεπτά πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Κυψέλη: Πυροβολισμοί στη Δροσοπούλου – Εντοπίστηκαν 6 κάλυκες, ένας τραυματίας στο «Γεννηματάς»

1 ώρα πριν
(Πηγή: gein.noa.gr)

Σεισμική δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ανοιχτά των Αντικυθήρων

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)

Νεφώσεις στην Αττική, τοπικές βροχές στη Θεσσαλονίκη, σποραδικές καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Γιάννης Αγγελάκης/EUROKINISSI)

Βορίζια: Αιτία ένα αποτυχημένο προξενιό; Στο μικροσκόπιο των Αρχών η βόμβα στο σπίτι

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign