pontosnews.gr
Πέμπτη, 8/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γκι και ου: H λαγομηλιά, ο… κρυφός έρωτας και τα Χριστούγεννα

Οι φαρμακευτικές τους ιδιότητες

22/12/2020 - 12:53μμ
(Φωτ.: Jürgen Howaldt / commons.wikimedia.org)

(Φωτ.: Jürgen Howaldt / commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η λαγομηλιά ή ρούσκος (Ruscus aculeatus) ή «κρυφός έρωτας» είναι ένας αειθαλής θάμνος πολύ ανθεκτικός στην ξηρασία, ευρέως διαδεδομένος στο Ιράν, τη Μεσόγειο και τις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες. Αξίζει να σημειώσουμε πως ονομάζεται κρυφός έρωτας γιατί βγάζει τα άνθη του πίσω από τα φύλλα του, τα οποία και δίνουν στη συνέχεια κατακκόκινους σφαιρικούς καρπούς.

Ο… κρυφός έρως (φωτ.: Giscan / commons.wikimedia.org)

Το θάμνο αυτόν τον συναντάμε σε ορεινές, πετρώδεις περιοχές της Κρήτης και γενικότερα της Μεσογείου, και παρότι όμορφος, ειδικά όταν φέρει τους κατακόκκινους καρπούς του επάνω, δεν είναι εύκολο να τον ακουμπήσουμε γιατί τα φύλλα του πληγώνουν τα χέρια.

Επιστημονικές έρευνες στη σύγχρονη εποχή έδειξαν ότι το εκχύλισμα ρούσκου θα μπορούσε να προκαλέσει αγγειοσύσπαση, συνεπώς είναι χρήσιμο για τις ασθένειες του κυκλοφορικού.

Ο ρούσκος περιέχει γλυκοζίτες, φλαβονοειδή και σαπωνίνες, την νεορουσκογενίνη και την ρουσκογενίνη, ουσίες που αποτελούν το ενεργό συστατικό σε πολλά προϊόντα και τοπικές θεραπευτικές αλοιφές για φλεβίτιδα και αιμορροΐδες.

Αλλά και σε μορφή αφεψήματος λέγεται πως επιδρά θετικά στους κιρσούς, στις φλεβίτιδες και τις αιμορροΐδες. Η ρίζα του μάλιστα συνιστάται ως διουρητική, αντιπυρετική, αγγειοσυσταλτική και καθαρτική. Επιπλέον, έχει αποσυμφορητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αφήσουν απαθή την κοσμετολογία που χρησιμοποιεί το εκχύλισμά του σε σειρά καλλυντικών κρεμών για την καταπολέμηση των μαύρων κύκλων γύρω από τα μάτια, αλλά και σε προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας.

Τέλος, λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης του, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή και το έκζεμα.

Τι είναι το ου και το γκι

Το ου και το γκι είναι δύο πολύ ιδιαίτερα φυτά εξαιρετικής ομορφιάς που συμβολίζουν την καλή τύχη. Τα επιλέγουμε για να στολίζουμε τα σπίτια μας τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και να μεταδώσουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης.

Συχνά τα προμηθευόμαστε από ανθοπωλεία και φυτώρια, αν και μπορούμε να τα αναζητήσουμε και στην ύπαιθρο.

Το ου, ή αλλιώς Ίληξ, είναι θάμνος που ξεχωρίζει για τους κόκκινους γυαλιστερούς καρπούς του που ξεπροβάλλουν μέσα από τα γυαλιστερά δερματώδη κι ενίοτε αγκαθωτά φύλλα του. Στη χώρα μας το ου είναι γνωστό με τη λαϊκή ονομασία αρκουδοπούρναρο, αλλά και ως ελαιόπρινο ή λιόπρινο.

Κάποιοι μύθοι υποστηρίζουν ότι το ου φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι τα αγκαθωτά φύλλα του αλλά και οι κόκκινοι καρποί του συμβολίζουν τα μαρτύριά του. Σε κάθε περίπτωση, έχει συνδεθεί με τη μεγαλύτερη γιορτή αγάπης στον κόσμο, τα Χριστούγεννα, και αποτελεί αγαπημένο στολίδι την εορταστική περίοδο.

Το φυτό γκι ή ιξός επιβιώνει παρασιτικά σε πολλά είδη δένδρων και ξεχωρίζει για τους μικρούς διαφανείς στρογγυλούς καρπούς του που μοιάζουν με μαργαριτοφόρα όστρακα του βυθού των θαλασσών.
____
Υ.Γ. Ευχαριστώ τον φίλο κηποτέχνη Νίκο Θυμάκη για τις χρήσιμες διευκρινίσεις του για να αντιληφθώ τι είναι τα «κόκκινα» και σε τι διαφέρουν από τα «ου».

  • Πηγή: facebook / Christos Plengas.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σερρών οδηγήθηκε ο 16χρονος, ο οποίος συνελήφθη για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 17χρονου (φωτ. EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Αντιμέτωπος με δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο ο 16χρονος μετά τον θάνατο 17χρονου

7/01/2026 - 11:17μμ
(Φωτ.: Μotionteam/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Λύση μέσω διαλόγου για τις λαϊκές αγορές – Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις

7/01/2026 - 10:22μμ
Συνέλευση των αγροτών στο μπλόκο της Νίκαιας στη Λάρισα. Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Το αγροτικό μέτωπο σε κρίσιμη καμπή: Ζητούν απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό – Κλιμακώνουν τα μπλόκα με 48ωρους αποκλεισμούς και μπλακ άουτ

7/01/2026 - 8:37μμ
Λουλούδια σε κολόνα επί της Εγνατίας, στο σημείο όπου παρασύρθηκε η 21χρονη Έμμα (φωτ. αρχείου pontosnews.gr:  Έλλη Τσολάκη)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Αναβλήθηκε η δίκη για το θάνατο της Έμμας, με κατηγορούμενη την συνοδηγό του μοιραίου αυτοκινήτου

7/01/2026 - 7:41μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Απογοήτευση και δυσαρέσκεια από τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση

7/01/2026 - 5:35μμ
Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σερρών οδηγήθηκε ο ανήλικος που συνελήφθη για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του 17χρονου (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Σέρρες: Εκτεταμένα και πολλαπλά τραύματα σε ζωτικά όργανα δείχνει η ιατροδικαστική εξέταση του 17χρονου – Τι καταγγέλλει το «Χαμόγελο του παιδιού»

7/01/2026 - 4:18μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δικάζονται οι δύο πρώην αστυνομικοί για βία και σεξουαλική κακοποίηση σε βάρος των παιδιών τους

7/01/2026 - 1:52μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: «Πορτοκαλί προειδοποίηση» λόγω επικινδύνων καιρικών φαινομένων – Ποιες περιοχές αναμένεται να πληγούν από την κακοκαιρία

7/01/2026 - 12:56μμ
Στιγμιότυπο από τη συγκέντρωση των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: EUROKINISSI/Μιχάλης Καραγιάννης)
ΕΛΛΑΔΑ

Στο κέντρο της Αθήνας οι παραγωγοί και επαγγελματίες των λαϊκών αγορών – «Ένας αγώνας επιβίωσης»

7/01/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/ToKlik/Δήμητρα Κούτρα)
ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Ανοιχτά τα μπλόκα στη Βόρεια Ελλάδα – Ανακοινώνεται πακέτο κυβερνητικών μέτρων

7/01/2026 - 10:58πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Instagram antoniskallergis)

Κραν Μοντανά: Τη Δευτέρα το ύστατο «χαίρε» στην 15χρονη Αλίκη

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος»)

Ο Σύλλογος Ποντίων Κορυδαλλού «Εύξεινος Πόντος» ετοιμάζει μεγάλο γλέντι στον ετήσιο χορό του

2 ώρες πριν
Στον εισαγγελέα πρωτοδικών Σερρών οδηγήθηκε ο 16χρονος, ο οποίος συνελήφθη για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό 17χρονου (φωτ. EUROKINISSI)

Σέρρες: Αντιμέτωπος με δίωξη για ανθρωποκτονία με δόλο ο 16χρονος μετά τον θάνατο 17χρονου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Νάσος Σιμόπουλος)

ENBL: Επέστρεψε στις νίκες ο Ηρακλής – Επικράτησε της Ντζίκι

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Μotionteam/Βασίλης Βερβερίδης)

Λύση μέσω διαλόγου για τις λαϊκές αγορές – Αναστέλλονται οι κινητοποιήσεις

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Επιτέλους νίκη για τον Πανιώνιο, με Μάρκοβιτς στον πάγκο

4 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign