pontosnews.gr
Σάββατο, 2/05/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο ψηφιακός κόσμος του Μουσείου της Ακρόπολης «ανοίγει» τις πόρτες του

Πόση κλασική ομορφιά χωράει η οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού;

25/12/2020 - 11:56πμ
(Φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης)

(Φωτ.: Μουσείο Ακρόπολης)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Πόση κλασική ομορφιά χωράει η οθόνη ενός υπολογιστή ή ενός κινητού; Χάρη στη νέα ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης, πολλή. Το γνωστό πολιτιστικό ίδρυμα μας προσκαλεί –πίσω από τις κλειστές λόγω lockdown πόρτες του– σε μια online περιήγηση στα εκθέματά του και σε μια βόλτα στον μαγικό κόσμο της τέχνης,

Οι Καρυάτιδες, η εξαίσια «Κόρη του Αντήνορα», το εντυπωσιακό «Παιδί του Κριτίου», o μοναδικός «Μοσχοφόρος», το ανάγλυφο «Σκεπτομένη Αθηνά» καθώς και πολλά φημισμένα αντικείμενα του μουσείου, όπως τμήματα από τη ζωφόρο και τις μετόπες του Παρθενώνα, αποκαλύπτονται μέσα από την ολοκαίνουρια κοιτίδα πολιτισμού που αναδύθηκε πρόσφατα στο διαδίκτυο, ως μέρος του προγράμματος «Δημιουργία Ψηφιακού Μουσείου Ακρόπολης».

Μπαίνοντας στην ιστοσελίδα theacropolismuseum.gr ο χρήστης ενημερώνεται για τους εκθεσιακούς χώρους του πολιτιστικού ιδρύματος, τις περιοδικές παρουσιάσεις αλλά και όλες τις δράσεις που πραγματοποιούνται εκεί, χωρίς να λείπουν φυσικά και οι χρηστικές πληροφορίες.

Καρυάτιδα κόρη (αριστερά) και η κόρη του Αντίνορα

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν οι «πρωταγωνιστές» του, τα ίδια τα εκθέματα, μιας και είναι η πρώτη φορά που τα έργα τέχνης του Μουσείου Ακρόπολης είναι προσβάσιμα στο παγκόσμιο κοινό. Στα 2.156 έργα που περιλαμβάνονται σήμερα στον ιστότοπο θα προστεθούν σταδιακά και αυτά που φυλάσσονται στις αρχαιολογικές αποθήκες.

Όλα τους συνοδεύονται από εκτενείς περιγραφές, διαδραστικό γλωσσάρι, βιβλιογραφία, φωτογραφίες, σχέδια και σε πολλές περιπτώσεις βίντεο.

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Νότιας Μετόπης 1 του Παρθενώνα η οποία απεικονίζει ένα Κένταυρο να σφίγγει τον λαιμό ενός Λαπίθη. Το έκθεμα, εκτός από την περιγραφή και την εκτενή βιβλιογραφία του, συνοδεύεται και από βίντεο που δείχνει τη διαδικασία της μεταφοράς του από το μνημείο της Ακρόπολης το 2012 και τη μετέπειτα συντήρηση του.

Tο άγαλμα του «κυνηγετικού σκύλου»

Η διαδικτυακή εξερεύνηση όμως κρύβει και άλλες ευχάριστες εκπλήξεις. Όπως το άγαλμα του «κυνηγετικού σκύλου», έργο της αρχαϊκής εποχής που βρέθηκε στα βόρεια του Παρθενώνα, και μοιάζει έτοιμο να χιμήξει σε όποιον το πλησιάσει, ή το καθηλωτικό τμήμα προσώπου που βρέθηκε τοποθετημένο σε πεσσό το 1867, στην περιοχή του ιερού του Ασκληπιού. Στα ένθετα μάτια του θα δει κανείς τους διαφορετικούς λίθους που έχουν χρησιμοποιηθεί, ενώ στα φρύδια και στο εσωτερικό των βλεφάρων σώζονται ακόμη ίχνη κόκκινου χρώματος.

Για τις ανάγκες του νέου ψηφιακού κόσμου της Ακρόπολης αρχεία και φωτογραφίες ψηφιοποιήθηκαν και καταχωρίστηκαν. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό πως 500 εκθέματα φωτογραφήθηκαν από όλες τις όψεις ενώ 60 εξ αυτών σαρώθηκαν με τη μέθοδο της ψηφιακής φωτογραμμετρίας.

Νότια Μετόπη 1

Για τους μικρούς φίλους του Μουσείου δημιουργήθηκε μία ειδική ιστοσελίδα, το acropolismuseumkids.gr. Η ιστοσελίδα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6-12 ετών και τα προσκαλεί να γνωρίσουν τον συναρπαστικό κόσμο του πολιτιστικού ιδρύματος διασκεδάζοντας. Ευφάνταστα παιχνίδια, ευχάριστα βίντεο και μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες τα παρακινούν να σκεφτούν, να ανακαλύψουν, να παίξουν, να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν.

Τέλος, αξίζει να τονιστεί πως το καινούριο site διατίθεται στα ελληνικά και στα αγγλικά και εξασφαλίζει την πρόσβαση στους επισκέπτες με αχρωματοψία, αλλά και άτομα με μειωμένη όραση.

Γιώτα Βαζούρα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ:. Κολάζ/ Εurokinissi Σωτήρης Δημητρόπουλος & Τατιάνα Μπόλαρη και parthena_chorozidou instagram)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τρεις Πόντιοι φέτος στη Eurovision για την Ελλάδα – Το Ferto του Ακύλα, το 12άρι της Κλαυδίας και το act της Παρθένας Χοροζίδου

1/05/2026 - 1:59μμ
(Φωτ.: pixabay.com/users/jstarj-884623/)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πρωτομαγιά 2026: Η Αττική γιορτάζει με πικ νικ, συναυλίες – Οι δήμοι υποδέχονται τον Μάιο

1/05/2026 - 10:06πμ
Από την φετινή παράσταση του Εθνικού Θεάτρου (Φωτ.:n-t.gr)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Βυσσινόκηπος»: Το κύκνειο άσμα του Άντον Τσέχοφ και το διπλό ανέβασμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

30/04/2026 - 5:54μμ
(Φωτ.: youtube.com)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ένας εγωισμός γέννησε το «Μυστικέ μου έρωτα» – Η άγνωστη ιστορία της μεγάλης επιτυχίας της Στανίση και η Ρίτα Σακελλαρίου

29/04/2026 - 8:48μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Ίδρυμα Ωνάση/Stelios Tzetzias)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Καβάφης βρήκε τη θέση του στην καρδιά της Αθήνας με το νέο γλυπτό-παγκάκι

29/04/2026 - 4:36μμ
(Φωτ.: Εύη Φυλακτού/Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Νένα Βενετσάνου στο Χάρβαρντ: Μουσική, Γυναίκες και Πολιτιστική Πολιτική σε διεθνή διαδικτυακή ομιλία

28/04/2026 - 11:52μμ
(Φωτ.: Facebook / Θέατρο Διάνα (Επίσημη Σελίδα) - Ελένη Ράντου / Γιάννης Μαργετουσάκης)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ελένη Ράντου: Η κυρία «sold out» ζει το «πάρτι της ζωής της»

27/04/2026 - 7:25μμ
Άποψη της περιοχής της Ηετιώνειας Πύλης (φωτ.: ΥΠΠΟΑ)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επέκταση της Ηετιώνειας Πύλης στον Πειραιά – Νέα παρέμβαση σε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής

27/04/2026 - 5:06μμ
Η Χριστίνα Αλεξανιάν αφηγείται επί σκηνής την ιστορία της Ανζέλ Κουρτιάν, σε μια παράσταση φόρο τιμής στη Γενοκτονία των Αρμενίων, 23 Απριλίου 2026 (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων / Αλίκη Ελευθερίου)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βουλή: Συγκίνηση για τη Γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τη θεατρική παράσταση «Τα Τετράδια της Ανζέλ Κουρτιάν»

24/04/2026 - 8:42μμ
(Πηγή: x.com/celal1964)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχαιολική ανακάλυψη: Αποκαλύφθηκε εντυπωσιακό άγαλμα της θεάς Αθηνάς ύψους δύο μέτρων στη Λαοδικεία

23/04/2026 - 7:59μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ερευνήτρια στην Κρατική Συλλογή Ανθρωπολογίας του Μονάχου (SAM) εξετάζει τον σκελετό γυναίκας που έζησε μεταξύ 510 και 560 μ.Χ. και ενταφιάστηκε στο χωριό Άλτχαϊμ της Γερμανίας (φωτ.: SNSB / M. Harbeck)

Η Ρώμη δεν έπεσε με… εισβολή: DNA ανατρέπει το μύθο των «βαρβάρων»

2 λεπτά πριν
Μετά το τέλος του σεμιναρίου με τον Νίκο Ζουρνατζίδη (φωτ.: Facebook / Sevasteia - Pontic Greek Society of London)

Λονδίνο: Ο πρώτος ποντιακός σύλλογος είναι γεγονός – Η «Σεβάστεια» φέρνει τον Πόντο στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας

26 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

«Φάκελος ενοικιαστή» πριν το συμβόλαιο: Έρχονται Μητρώο Φερεγγυότητας και εξώσεις – εξπρές

50 λεπτά πριν
Το Νόμπελ Ειρήνης που απονεμήθηκε στη Ναργκίς Μοχαμαντί και παραλήφθηκε από τα παιδιά της εκ μέρους της, τοποθετημένο σε άδεια καρέκλα κατά την τελετή στο Δημαρχείο του Όσλο, 10 Δεκεμβρίου 2023 (φωτ.: EPA / Javad Parsa)

Σε κρίσιμη κατάσταση η Ιρανή Νομπελίστρια Ναργκίς Μοχαμαντί – Κατέρρευσε μέσα στη φυλακή

1 ώρα πριν
Οι System of a Down στη σκηνή του φεστιβάλ Sick New World. Λας Βέγκας, 25 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook /  System of a Down / Clemente Ruiz)

System of a Down στο Λας Βέγκας: «Αρμένιοι, Έλληνες και Ασσύριοι σφαγιάστηκαν» – Μήνυμα μνήμης και καταγγελίας από τον Σερζ Τανκιάν

2 ώρες πριν
Ο Ντόναλντ Τραμπ κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, 1 Μαΐου 2026 (φωτ.: EPA / Jim Lo Scalzo)

Κλιμακώνει παντού ο Τραμπ: Από το Ιράν μέχρι την Ευρώπη, με την κρίση να βαθαίνει αντί να αποκλιμακώνεται

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign