pontosnews.gr
Πέμπτη, 1/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τζο Μπάιντεν: Η επιστημονική ομάδα συμβούλων του Αμερικανού προέδρου

Είναι διακεκριμένοι στον τομέα τους

21/01/2021 - 11:47πμ
(Φωτ.: en.wikipedia.org)

(Φωτ.: en.wikipedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Ευχάριστη έκπληξη για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αποτελούν οι επιλογές του Τζο Μπάιντεν για τη στελέχωση των επιστημονικών θέσεων συμβούλων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι είτε χαίρουν εκτίμησης μεταξύ των συναδέλφων τους, είτε έχουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο τους και διάθεση να συνεργάζονται με τους επιστήμονες.

Ξεχωριστή προσοχή προσέλκυσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να δημιουργήσει και μία θέση συμβούλου για την κλιματική αλλαγή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το Nature, οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές του Τζο Μπάιντεν είναι οι εξής:

  1. Ο έμπειρος γενετιστής Έρικ Λάντερ επιλέχθηκε ως επιστημονικός σύμβουλος του Προέδρου και επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Πολιτικής για την Τεχνολογία, θέση που για πρώτη φορά ανυψώνεται στην ιεραρχία, ώστε πλέον να συμμετέχει στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Έχει διατελέσει συμπρόεδρος του προεδρικού Συμβουλίου Συμβούλων Επιστήμης και Τεχνολογίας επί προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής του κοινού βιοϊατρικού ερευνητικού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ. Έπαιξε ρόλο-κλειδί στο Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος και, με βάση τις δημοσιεύσεις του, είναι ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Διαδέχεται τον καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα Κέλβιν Ντρογκεμάγιερ.
  2. Ο παιδίατρος, νομικός και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων-FDA (1990-97) Ντέιβιντ Κέσλερ αναλαμβάνει υπεύθυνος της Επιχείρησης «Warp Speed» για τη χρηματοδότηση, ανάπτυξη και διάθεση των εμβολίων και θεραπειών Covid-19 στις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ. Διαδέχεται τον ανοσολόγο Μονσέφ Σλάουι, πρώην στέλεχος των φαρμακευτικών εταιρειών GlaxoSmithKline και Moderna.
  3. Ο βετεράνος σε θέματα Περιβαλλοντικής Εποπτείας Μάικλ Ρέγκαν θα είναι ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ). Διαδέχεται τον Άντριου Γουίλερ, που έκανε ό,τι μπορούσε για να περιορίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία και την επιρροή των επιστημόνων σε περιβαλλοντικά θέματα.
  4. Η καθηγήτρια Ροσέλ Γουαλένσκι, ερευνήτρια του ιού HIV στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και υπεύθυνη του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, θα είναι η νέα επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC). Ήδη έχει δώσει έμφαση στην ανάγκη οι αποφάσεις που αφορούν την πανδημία να καθοδηγούνται από την επιστήμη, έχοντας ταχθεί αναφανδόν κατά της ιδέας για γρήγορη «ανοσία της αγέλης» ως μέσου ελέγχου της μετάδοσης του κορονοϊού. Διαδέχεται τον επίσης ερευνητή του HIV και επιδημιολόγο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο οποίος δέθηκε κριτικές ότι επέτρεψε στον Τραμπ να υποσκάψει τον ρόλο του CDC στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  5. Ο προβεβλημένος επιστήμονας Φράνσις Κόλινς, πρώην επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρωπίνου Γονιδιώματος, θα παραμείνει επικεφαλής του μεγαλύτερου βιοϊατρικού ερευνητικού φορέα της χώρας, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ). Είχε διοριστεί σε αυτήν τη θέση από τον Ομπάμα το 2009 και ο Τραμπ –περιέργως– τον κράτησε το 2017.
  6. Η Τζίνα ΜακΚάρθι, ειδική σε θέματα Περιβαλλοντικής Υγείας και Ποιότητας του Αέρα, θα είναι η πρώτη «τσαρίνα» των ΗΠΑ για το κλίμα, η οποία αναλαμβάνει να προωθήσει, με έδρα τον Λευκό Οίκο, την κλιματική ατζέντα του Μπάιντεν. Διετέλεσε επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) επί Ομπάμα την περίοδο 2013-17 και μέχρι τώρα ήταν επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων. Δεν έχει προκάτοχο.
  7. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και γερουσιαστής Τζον Κέρι θα είναι το διεθνές «πρόσωπο» των ΗΠΑ και ο ειδικός μόνιμος απεσταλμένος στις διαπραγματεύσεις και δράσεις, παγκοσμίως, για την κλιματική αλλαγή. Θα εργάζεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της διεθνούς Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015. Δεν έχει προκάτοχο σε αυτό το πόστο.

Ο διορισμός ορισμένων από τους υποψήφιους του νέου προέδρου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔΡ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EPA / Pawel Supernak)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο αντιπολιτευόμενος Κασπάροφ προειδοποιήθηκε ότι κινδυνεύει η ζωή του

1/10/2026 - 10:27πμ
Περαστικοί έξω από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, στις 29 Απριλίου 2025 (φωτ. αρχείου: EPA / Afolabi Sotunde)
ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Η ανύπαρκτη υπηρεσία που απέκτησε διευθυντή, γραφεία και… προϋπολογισμό

30/09/2026 - 10:59μμ
Επιβάτες της πτήσης FZ 1073 στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, μετά την περιπέτεια που έζησαν στον αέρα. 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Flydubai: Το Ισραήλ μιλά για τρομοκρατική απόπειρα – Τι καταγγέλλει ο Νετανιάχου

30/09/2026 - 10:37μμ
Η βρετανική σημαία αφαιρείται από το κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά την ολοκλήρωση του Brexit, 31 Ιανουαρίου 2020 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: «Καλώς ήρθατε πίσω» από τον Μακρόν – Ο Μπέρναμ συζητά επιστροφή στην ΕΕ

30/09/2026 - 10:13μμ
Το αεροσκάφος της Flydubai μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, κοντά στο Τελ Αβίβ. 30 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Abir Sultan)
ΚΟΣΜΟΣ

Flydubai: Στο Τελ Αβίβ οι επιβάτες μετά το θρίλερ – Βουτιά 17.000 ποδιών σε ένα λεπτό

30/09/2026 - 7:48μμ
(Φωτ. αρχείου: Mohammadreza Farhadi Aref / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Περιστατικό σε πτήση της Flydubai – Άγνωστο παραμένει τι ακριβώς συνέβη στο αεροσκάφος

30/09/2026 - 1:32μμ
(Φωτ.: EPA/Ernesto Mastrascusa)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Νέες σκληρότερες κυρώσεις κατά της Κούβας

30/09/2026 - 12:10μμ
Πρόταση της Boeing για το F/A-XX (πηγή: news.usni.org/Boeing)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Στη Boeing η σύμβαση για το νέο μαχητικό του αμερικανικού ναυτικού

30/09/2026 - 9:26πμ
Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Μαρόκου Φατίμα Εζάχρα Ελ Μανσούρι (φωτ.: moroccoworldnews.com)
ΚΟΣΜΟΣ

Μαρόκο: Η Φατίμα Εζάχρα Ελ Μανσούρι έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας

29/09/2026 - 10:51μμ
Στιγμιότυπο από το Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κατά τη συμμετοχή του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας μέσω τηλεδιάσκεψης. Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2026 (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τις υβριδικές επιθέσεις εξετάζουν οι υπουργοί Άμυνας

28/09/2026 - 8:08μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Συνεχίζονται και φέτος οι επισκέψεις στην Έκθεση Λαογραφίας «Μνήμες Πόντου»

4 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΣΚΟΕ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα σκοποβολής: Ασημένιο μετάλλιο ο Μπαξεβανάκης στο Σκητ Εφήβων

32 λεπτά πριν
Τα πλοία παραμένουν δεμένα στο λιμάνι της Ραφήνας λόγω των θυελλωδών ανέμων (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

Ακτοπλοΐα: Προβλήματα και καθυστερήσεις στα δρομολόγια – Ισχυροί άνεμοι έως 9 μποφόρ

59 λεπτά πριν
Κατηγορούμενοι στο εδώλιο της Δίκης της Νυρεμβέργης, το 1945–1946. Στην πρώτη σειρά, από αριστερά, ο Χέρμαν Γκέρινγκ, ο Ρούντολφ Ες, ο Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ και ο Βίλχελμ Κάιτελ (φωτ.: NARA / U.S. Army)

Δίκη της Νυρεμβέργης: 80 χρόνια από την ετυμηγορία που άλλαξε το διεθνές δίκαιο

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κρήτη: Νεκρός εντοπίστηκε κτηνοτρόφος που αγνοοούνταν στις Καρίνες Ρεθύμνου – Στα όριά του ο Ζωνιανός ποταμός

2 ώρες πριν
Το ιαπωνικό πλοίο «Tokei Maru» και η ιστορικός Νανάκο Μουράτα-Σαουαγιανάγκι (φωτ.: Αρχείο Νανάκο Μουράτα-Σαουαγιανάγκι / σύνθεση pontosnews.gr)

Σμύρνη 1922: Έσωσε πρόσφυγες το ιαπωνικό πλοίο «Tokei Maru»; Τι λέει η Ιαπωνίδα ιστορικός που ερευνά την υπόθεση

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV