pontosnews.gr
Παρασκευή, 16/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τζο Μπάιντεν: Η επιστημονική ομάδα συμβούλων του Αμερικανού προέδρου

Είναι διακεκριμένοι στον τομέα τους

21/01/2021 - 11:47πμ
(Φωτ.: en.wikipedia.org)

(Φωτ.: en.wikipedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ευχάριστη έκπληξη για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αποτελούν οι επιλογές του Τζο Μπάιντεν για τη στελέχωση των επιστημονικών θέσεων συμβούλων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Οι επιστημονικοί σύμβουλοι είτε χαίρουν εκτίμησης μεταξύ των συναδέλφων τους, είτε έχουν μεγάλη εμπειρία στον χώρο τους και διάθεση να συνεργάζονται με τους επιστήμονες.

Ξεχωριστή προσοχή προσέλκυσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να δημιουργήσει και μία θέση συμβούλου για την κλιματική αλλαγή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με το Nature, οι πιο χαρακτηριστικές επιλογές του Τζο Μπάιντεν είναι οι εξής:

  1. Ο έμπειρος γενετιστής Έρικ Λάντερ επιλέχθηκε ως επιστημονικός σύμβουλος του Προέδρου και επικεφαλής του Γραφείου Επιστήμης και Πολιτικής για την Τεχνολογία, θέση που για πρώτη φορά ανυψώνεται στην ιεραρχία, ώστε πλέον να συμμετέχει στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου. Έχει διατελέσει συμπρόεδρος του προεδρικού Συμβουλίου Συμβούλων Επιστήμης και Τεχνολογίας επί προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και μέχρι πρόσφατα ήταν επικεφαλής του κοινού βιοϊατρικού ερευνητικού Ινστιτούτου Broad των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ. Έπαιξε ρόλο-κλειδί στο Πρόγραμμα Ανθρωπίνου Γονιδιώματος και, με βάση τις δημοσιεύσεις του, είναι ένας από τους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Διαδέχεται τον καθηγητή Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα Κέλβιν Ντρογκεμάγιερ.
  2. Ο παιδίατρος, νομικός και πρώην επικεφαλής της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων-FDA (1990-97) Ντέιβιντ Κέσλερ αναλαμβάνει υπεύθυνος της Επιχείρησης «Warp Speed» για τη χρηματοδότηση, ανάπτυξη και διάθεση των εμβολίων και θεραπειών Covid-19 στις ΗΠΑ. Έχει διατελέσει κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γέιλ. Διαδέχεται τον ανοσολόγο Μονσέφ Σλάουι, πρώην στέλεχος των φαρμακευτικών εταιρειών GlaxoSmithKline και Moderna.
  3. Ο βετεράνος σε θέματα Περιβαλλοντικής Εποπτείας Μάικλ Ρέγκαν θα είναι ο νέος επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ). Διαδέχεται τον Άντριου Γουίλερ, που έκανε ό,τι μπορούσε για να περιορίσει την περιβαλλοντική νομοθεσία και την επιρροή των επιστημόνων σε περιβαλλοντικά θέματα.
  4. Η καθηγήτρια Ροσέλ Γουαλένσκι, ερευνήτρια του ιού HIV στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και υπεύθυνη του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, θα είναι η νέα επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC). Ήδη έχει δώσει έμφαση στην ανάγκη οι αποφάσεις που αφορούν την πανδημία να καθοδηγούνται από την επιστήμη, έχοντας ταχθεί αναφανδόν κατά της ιδέας για γρήγορη «ανοσία της αγέλης» ως μέσου ελέγχου της μετάδοσης του κορονοϊού. Διαδέχεται τον επίσης ερευνητή του HIV και επιδημιολόγο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο οποίος δέθηκε κριτικές ότι επέτρεψε στον Τραμπ να υποσκάψει τον ρόλο του CDC στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
  5. Ο προβεβλημένος επιστήμονας Φράνσις Κόλινς, πρώην επικεφαλής του Προγράμματος Ανθρωπίνου Γονιδιώματος, θα παραμείνει επικεφαλής του μεγαλύτερου βιοϊατρικού ερευνητικού φορέα της χώρας, των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ). Είχε διοριστεί σε αυτήν τη θέση από τον Ομπάμα το 2009 και ο Τραμπ –περιέργως– τον κράτησε το 2017.
  6. Η Τζίνα ΜακΚάρθι, ειδική σε θέματα Περιβαλλοντικής Υγείας και Ποιότητας του Αέρα, θα είναι η πρώτη «τσαρίνα» των ΗΠΑ για το κλίμα, η οποία αναλαμβάνει να προωθήσει, με έδρα τον Λευκό Οίκο, την κλιματική ατζέντα του Μπάιντεν. Διετέλεσε επικεφαλής της Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) επί Ομπάμα την περίοδο 2013-17 και μέχρι τώρα ήταν επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων. Δεν έχει προκάτοχο.
  7. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και γερουσιαστής Τζον Κέρι θα είναι το διεθνές «πρόσωπο» των ΗΠΑ και ο ειδικός μόνιμος απεσταλμένος στις διαπραγματεύσεις και δράσεις, παγκοσμίως, για την κλιματική αλλαγή. Θα εργάζεται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις της διεθνούς Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα το 2015. Δεν έχει προκάτοχο σε αυτό το πόστο.

Ο διορισμός ορισμένων από τους υποψήφιους του νέου προέδρου θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από τη Γερουσία και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΠΔΡ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διαδηλωτές ανακρίνονται στην κρατική τηλεόραση – Πάνω από 800 εκτελέσεις ανεστάλησαν

15/01/2026 - 11:15μμ
Πυροσβέστες επιχειρούν στο κτήριο όπου ξέσπασε φωτιά μετά από ισχυρή έκρηξη (φωτ.: EPA/JEROEN JUMELET)
ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Ισχυρή έκρηξη σε κτήριο στο κέντρο της Ουτρέχτης

15/01/2026 - 7:30μμ
Η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και η πριγκίπισσα Ειρήνη της Ελλάδας, σε εκδήλωση στο Βασιλικό Θέατρο της Ισπανίας, το 2017 (φωτ.: EPA/Javier Lopez)
ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε η πριγκίπισσα Ειρήνη στη Μαδρίτη

15/01/2026 - 6:37μμ
Ο Πούτιν με στολή παραλλαγής σε στρατηγείο της Ρωσίας, σε άγνωστη τοποθεσία (φωτ.: Γραφείο Τύπου Προεδρίας της Ρωσίας)
ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί το Ιράν είναι «κόκκινη γραμμή» για τη Ρωσία

15/01/2026 - 12:51μμ
Ιρανοί φοιτητές κρατούν πανό στη διάρκεια διαμαρτυρίας μπροστά από τη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Στο κεντρικό πανό απεικονίζεται η απόπειρα δολοφονίας του Ντ. Τραμπ τον Ιούλιο του 2024 με τη φράση «Το βέλος δεν αστοχεί πάντα» (φωτ.: EPA/Abedin Taherkenareh)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Δεν αποκλείει στρατιωτική επίθεση στο Ιράν – «Οι προγραμματισμένες εκτελέσεις διαδηλωτών δεν έγιναν»

15/01/2026 - 9:37πμ
Κάτοικοι κοιτάζουν μέσα από ένα κατεστραμμένο κτήριο, μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές ανατολικά της Πόλης της Γάζας (φωτ.: EPA / Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ανακοινώθηκε ο επικεφαλής της μεταβατικής επιτροπής διακυβέρνησης

14/01/2026 - 8:52μμ
Η σάλα στο εστιατόριο Fanático στη Μαδρίτη (φωτ.: GLH Singular)
ΚΟΣΜΟΣ

Παραλίγο νέα τραγωδία: Φωτιά από πυροτεχνήματα σε εστιατόριο της Μαδρίτης

14/01/2026 - 8:27μμ
Αμερικανικά στρατιωτικά μέσα σε επιχειρησιακή ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (φωτ.: EPA / Matt Herbst)
ΚΟΣΜΟΣ

Φουντώνουν τα σενάρια για αμερικανική επίθεση κατά του Ιράν – Φυγή Ιρανών προς την Τουρκία

14/01/2026 - 7:16μμ
Διαδήλωση στο Νουούκ με σύνθημα «Η Γροιλανδία ανήκει στον γροιλανδικό λαό» 
(φωτ.: EPA / Christian Klindt Soelbeck)
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη αναζητά «φόρμουλα» για τη Γροιλανδία: Φόβοι για ρήξη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

14/01/2026 - 5:37μμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη συνέντευξη Τύπου για την πρόταση της Κομισιόν να δοθεί νέο δάνειο στην Ουκρανία, για τη διετία 2026-2027 (φωτ.: EPA/OLIVIER HOSLET)
ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Πρόταση δανείου 90 δισ. ευρώ παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

14/01/2026 - 3:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Νίκος Παπαχρήστου/ec-patr.org)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευλόγησε την βασιλόπιτα των ομογενειακών φορέων

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πόλο: Ιστορική νίκη επί της Κροατίας η Ελλάδα και βλέπει ημιτελικά

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Ιράν: Διαδηλωτές ανακρίνονται στην κρατική τηλεόραση – Πάνω από 800 εκτελέσεις ανεστάλησαν

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Begum Unal)

Euroleague: Ήττα στο Μόναχο για τον Παναθηναϊκό

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/Σωματείο Ποντίων Σουρμένων)

Σωματείο Ποντίων Σουρμένων: Μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση και τη μνήμη

5 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)

Εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη μνήμη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστασίου

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign