pontosnews.gr
Σάββατο, 11/04/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διήμερο διαδικτυακό συνέδριο για τους Μωμόγερους, το εθιμικό δρώμενο των Ποντίων

Θα παρουσιαστούν όλες οι παραλλαγές

8/12/2020 - 1:18μμ
Φωτογραφία Μωμόγερου από τον Τετράλοφο Κοζάνης που παρουσιάστηκε στην έκθεση «Ήθος: Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα» των Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά (πηγή: Μουσείο Μπενάκη)

Φωτογραφία Μωμόγερου από τον Τετράλοφο Κοζάνης που παρουσιάστηκε στην έκθεση «Ήθος: Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα» των Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά (πηγή: Μουσείο Μπενάκη)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Σε μια χρονιά που δεν μοιάζει με καμία άλλη λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, ο θίασος των Μωμόγερων αυτό το Δωδεκαήμερο θα μπει σε… lockdown μιας και κατά τη διάρκεια των γιορτών θα παραμείνουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις των μετακινήσεων και των συναθροίσεων.

Ωστόσο, όσοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το εθιμικό δρώμενο των Ποντίων δεν έχον παρά να παρακολουθήσουν το διήμερο συνέδριο που θα γίνει μέσω διαδικτύου.

Θέμα του «Μωμο’έρια, από την επιστήμη στην παράδοση». Διοργανώνεται από το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι», υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομίας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η έναρξη θα γίνει στις 7 το απόγευμα της Παρασκευής. Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι δήμαρχοι Κοζάνης και Εορδαίας, Λάζαρος Μαλούτας και Παναγιώτης Πλακεντάς αντίστοιχα, καθώς και ο πρόεδρος των «Μωμόγερων» Κώστας Αλεξανδρίδης.

Στις 19:40 ομιλία της αναπληρώτριας καθηγήτριας Λαογραφίας Ρέας Κακάμπουρα με θέμα την καταγραφή, την έρευνα και τη διαφύλαξη των παραλλαγών του συγκεκριμένου ποντιακού λαϊκού δρώμενου.

Ο Κώστας Αλεξανδρίδης με τους Μωμόγερους στην… πατρίδα τους, τη Ματσούκα του Πόντου, τον Ιανουάριο του 2010

Το Σάββατο είναι χωρισμένο σε τέσσερις συνεδρίες. Η πρώτη αφορά τις επιπτώσεις τις εγγραφής στην UNESCO και ξεκινά στις 10:30. Ομιλητές η διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Θέμης Απατσίδης, και η συνεργάτης του Δήμου Κοζάνης σε θέματα πολιτισμού Ευθυμία Κατσόγιαννου-Τριανταφύλλου.

Η δεύτερη συνεδρία (ξεκινά στις 12:15) είναι επικεντρωμένη στις παραλλαγές των Μωμό’ερων στην περιοχή της Τραπεζούντας, με ομιλητές τον ερευνητή και συγγραφέα Γιάννη Αμαραντίδη και τον πρόεδρο των «Μωμόγερων» Κώστα Αλεξανδρίδη.

Στην τρίτη συνεδρία που ξεκινά στις 5 το απόγευμα θα παρουσιαστούν οι παραλλαγές σε Σταυρίν, Κερασούντα και Καρς (Γαρς). Ομιλητές ο ερευνητής και χοροδιδάσκαλος Γιάννης Ευφραιμίδης, ο οικονομολόγος και ερευνητής Γιάννης Νικολαΐδης και ο πολιτικός μηχανικός και ερευνητής Αβραάμ Φωτιάδης.

Στην τέταρτη και τελευταία συνεδρία (18:15) θα παρουσιαστούν οι παραλλαγές της Αμισού και της Υοσγάτης, από τους ερευνητές Μιχάλη και Γιάννη Παπαδόπουλο.

Το συντονισμό του διαδικτυακού συνεδρίου έχει αναλάβει η δρ Λαογραφίας Μυροφόρα Ευσταθιάδου. Η παρακολούθηση είναι δωρεάν, μέσω Zoom και YouTube. Δηλώσεις συμμετοχής στο email [email protected] ή μέσω της σελίδας του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης και Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» στο Facebook.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Περιφορά Επιταφίων στην Κέρκυρα, Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΠΟΝΤΟΣ

«Μάνα μου, μάνα»: Ο απόλυτος θρήνος της Σταύρωσης από τους αδελφούς Τσαχουρίδη

10/04/2026 - 10:05μμ
Αγιογραφίες στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα, πριν από τις εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης. Τρίτη 14 Αυγούστου 2007 (φωτ.: MEGAPRESS / Παύλος Μακρίδης)
ΠΟΝΤΟΣ

Κρυπτοχριστιανοί στον Πόντο: Η πίστη που έμεινε ζωντανή στο σκοτάδι των διωγμών

10/04/2026 - 7:15μμ
Κεντητός Επιτάφιος από τη Λάλογλη του Καρς, ο οποίος μαζί με την εικόνα της Παναγίας φυλάσσονται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μεσονήσι Φλώρινας (φωτ.: Κωνσταντίνος Παυλίδης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Παρασκευή στον Πόντο: Νηστεία, Επιτάφιος και τα έθιμα που «ένωναν» ζωντανούς και νεκρούς

10/04/2026 - 8:38πμ
Έξω από τον καθεδρικό ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας, Μεγάλη Πέμπτη 9 Απριλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύνδεσμος Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Όπως οι γιαγιάδες μας»: Ζωντάνεψε το μικρασιατικό έθιμο βαφής αυγών

9/04/2026 - 11:46μμ
«Ρωσοτουρκικό Μέτωπο του Καυκάσου. Άποψη της Τραπεζούντας που απελευθερώθηκε από τους Τούρκους» αναγράφεται στη λεζάντα της εικόνας που δημοσιεύτηκε στο εβδομαδιαίο περιοδικό της προεπαναστατικής Ρωσίας «Niva» (τευχ. 25), το 1916, στην Αγία Πετρούπολη (πηγή: public domain/ commons.wikimedia.org)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Μαρίας Τσιναρίδου: Μεγάλη Πέμπτη μπήκανε οι Ρώσοι στ’ Αμπέλια… για μας είχε αναστηθεί ο Χριστός

9/04/2026 - 10:24μμ
Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης ομιλητής σε εκδήλωση για την Κύπρο Τετάρτη 20 Ιουλίου 2005 (φωτ.: ΚΥΠΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μόναχο: Εκδήλωση-αφιέρωμα στον Μιχάλη Χαραλαμπίδη – «Homo politicus»

9/04/2026 - 9:15μμ
(Πηγή: facebook.com/anc.gr)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

111 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Αρμενίων – Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή

9/04/2026 - 8:53μμ
ΠΟΝΤΟΣ

Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος: Η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας θα είναι η δική μας Ανάσταση

9/04/2026 - 1:47μμ
Καμπαναριό ελληνικού ορθόδοξου ναού στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου που πλέον ονόμαζεται Αρπαλί (πηγή: karadeniz.gov.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Εβδομάδα στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου: Εκεί ο εξαγνισμός της ψυχής ήταν συλλογική υπόθεση – Υποχρεωτική η συμφιλίωση και ο ασπασμός της αγάπης

9/04/2026 - 12:24μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Καταπέλτης» η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής κατά του Χουλουσί Ακάρ για τις δηλώσεις του περί Κύπρου

9/04/2026 - 12:21πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ EUROKINISSI)

Με ευλάβεια και κατάνυξη οι Επιτάφιοι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

4 ώρες πριν
Μονάδα πυροβολικού του Ισραήλ σε άγνωστη τοποθεσία στα ισραηλινά σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA/Atef Safadi)

Στην Ουάσινγκτον το πρώτο βήμα διαλόγου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου

4 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Θεσσαλονίκη: «Πλημμύρισε» η Αριστοτέλους από κόσμο για τη συνάντηση πέντε Επιταφίων

5 ώρες πριν
(Φωτ.: Facebook/The Greek Herald)

Σε κλίμα κατάνυξης η Μεγάλη Παρασκευή για τους Έλληνες της διασποράς στην Αυστραλία

5 ώρες πριν
Περιφορά Επιταφίων στην Κέρκυρα, Μεγάλη Παρασκευή (φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

«Μάνα μου, μάνα»: Ο απόλυτος θρήνος της Σταύρωσης από τους αδελφούς Τσαχουρίδη

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

ΠΣΑΤ: Πένθος για τον θάνατο του δημοσιογράφου Νίκου Παπαδάκου

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign