pontosnews.gr
Πέμπτη, 30/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Μικρός Πρίγκιπας πλέον μιλά και ποντιακά: Η ιδέα, η αφορμή, το βιβλίο (video)

Διαδικτυακή παρουσίαση από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

17/01/2021 - 12:44μμ
Αχιλλέας Βασιλειάδης και Άννυ-Ανατολή Καριπίδου (πηγή: YouTube)

Αχιλλέας Βασιλειάδης και Άννυ-Ανατολή Καριπίδου (πηγή: YouTube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Το τρίτο πιο ευπώλητο βιβλίο στον κόσμο, μετά τη Βίβλο και Το Κεφάλαιο του Μαρξ, παραμένει Ο Μικρός Πρίγκιπας, σχεδόν 80 χρόνια μετά τη συγγραφή του από τον Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί. Αυτό το εμβληματικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες πλέον μιλά και… ποντιακά, χάρη στην Άννυ-Ανατολή Καριπίδου που έκανε την απόδοση και στον εκδοτικό οίκο «Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις ΑΕ».

«Ο Μικρόν ο Πρίγκιπας», όπως είναι ο τίτλος του, παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.

«Διάβασα το βιβλίο πολύ προσεκτικά και όχι μόνο μία φορά. Είμαι βέβαιος πως κάθε αναγνώστης ποντιακής καταγωγής δεν θα αρκεστεί σε μία και μόνη ανάγνωση. Θα θελήσει να το διαβάσει ξανά και ξανά, για να ξαναθυμηθεί το αλληγορικό αφήγημα που είχε πρωτοδιαβάσει στα μαθητικά του χρόνια, να κάνει το δικό του “ισοζύγιο” ζωής κατά τον αξιακό κώδικα που υποδεικνύει ο μικρός πρίγκιπας, αλλά και για να απολαύσει τη δύναμη και το σφρίγος της ποντιακής διαλέκτου», τόνισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιώργος Λυσαρίδης.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι χάρη στη δουλειά της εκπαιδευτικού και πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας της ποντιακής διαλέκτου, Άννυς-Ανατολής Καριπίδου, το ύφος διατηρείται ακέραιο, χωρίς να αλλοιώνονται νοήματα και μηνύματα, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται ο πλούτος, η πλαστικότητα και η εκφραστικότητα της ποντιακής διαλέκτου.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου (φωτ.: «Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις ΑΕ»)

Έτσι λοιπόν, ο «μικρίκον ο πρίγκιπας», «ο ανθρωπίτσον» και «ατό το χαμένον το χάταλον» συνεχίζει να κάνει βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις για τη ζωή και την ανθρώπινη φύση.

Η ιδέα, όπως είπε η εκπαιδευτικός, ανήκε στον καθηγητή στην Γερμανία και μέλος στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών Τέντε Καλ, με τον οποίο γνωρίστηκε το φθινόπωρο του 2018.

«Διαπίστωσα, με συγκίνηση, ότι εκτός από πολύ καλά ελληνικά καλατζεύ’ και ποντιακά» τόνισε προσθέτοντας ότι τότε είχε ενδιαφερθεί να μάθει και για το έργο της σχετικά με τη μεταφορά Οδύσσειας και της Ιλιάδας, σε περιληπτική απόδοση στην ποντιακή διάλεκτο.

«Στην αρχή ήμουν αρκετά επιφυλακτική. Θεωρούσα ότι θα ήταν δύσκολο λέξεις όπως αστεροειδής, εφήμερο, εύθραυστο, προφανές ή τελετουργία, να μπορέσουν να αποδοθούν εύστοχα στα ποντιακά», εξήγησε η Άννυ-Ανατολή Καριπίδου, η οποία στη συνέχεια ανέφερε πως όσο το σκεφτόταν τόσο ενθουσιαζόταν με την ιδέα να δώσει ένα έργο και για μικρούς και για μεγάλους.

«Το θεώρησα εξαιρετικό εργαλείο. Άλλωστε η εμπειρία μου από την ανάγνωση παρόμοιων έργων στα τμήματα της ποντιακής διαλέκτου, όπου δίδαξα, ήταν άκρως ενθαρρυντική», σημείωσε.

Η απόδοση βιβλίου του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί στα ποντιακά ολοκληρώθηκε σε περίπου δύο χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η εκπαιδευτικός ξαναθυμήθηκε φράσεις του παππού και της γιαγιάς της. «Φράσεις όπως: έναν τέκ’ και μαναχόν έχω σε ή ποδεδίζω τα ψήα σ’», είπε.

Στην εκδήλωση συμμετείχε μέσω Skype και ο δρ Τέντε Καλ, ο οποίος μιλώντας τόσο στα νέα ελληνικά όσο και στα ποντιακά τόνισε ότι χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια έρευνας που έκανε στα χωριά της Θεσσαλονίκης, είχε σκεφτεί ότι είναι κρίμα Ο Μικρός Πρίγκιπας να μην υπάρχει και σε αυτή την εκδοχή.

Στη συνέχεια μίλησε η εκπαιδευτικός Αντωνία Καραγιαννίδου, η οποία ανέλυσε το πώς το συγκεκριμένο έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο διδασκαλίας, ενώ η φιλόλογος και γλωσσολόγος Αναστασία Μαχαιρίδου έκανε μια γενικότερη εισήγηση για την ποντιακή διάλεκτο.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Αχιλλέα Βασιλειάδη να διαβάζει αποσπάσματα του βιβλίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, όπου τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος (φωτ.: Lemur12 / Wikimedia Commons Attribution (CC BY))
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά: Τρισάγιο μνήμης για τους πυροσβέστες που έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες

30/07/2026 - 5:45μμ
Το υπό διαμόρφωση μνημείο της ποντιακής λύρας στη Λευκόπετρα Ξάνθης (φωτ.: Κωνσταντίνα Ναβροζίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Λευκόπετρα Ξάνθης: Οι νέοι ξύπνησαν τους «Σταυραετούς του Πόντου» – Με τα χέρια τους στήνουν μια λύρα μνήμης

30/07/2026 - 3:19μμ
Στιγμιότυπο από τιμητική απονομή στον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, σε παλιότερη συγκέντρωση της ΠΟΕ για την επέτειο της 19ης Μαΐου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (φωτ.: Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: «Μην με επιστρέψετε στην Τουρκία» – Η δραματική έκκληση στα ελληνικά

30/07/2026 - 12:51μμ
ΠΟΝΤΟΣ

ΕΠΟΝΑ: Χαιρετίζουμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την πολιτεία της Πενσιλβάνιας

29/07/2026 - 10:28μμ
Ο δημοσιογράφος και υπεύθυνος του ερευνητικού έργου της ΑΜΚΕ «Ψηφιακή Σάντα» Δημήτρης Πιπερίδης κατά την εισήγησή του στο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (φωτ.: Facebook / Flynn Sunsey)
ΠΟΝΤΟΣ

Σάντα του Πόντου: Σπάνιο δερματόδετο σημειωματάριο σε καραμανλίδικη γραφή

29/07/2026 - 7:58μμ
Tο δημαρχείο Κορδελιού-Ευόσμου (φωτ.: Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου)
ΠΟΝΤΟΣ

Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου: Επιστρέφει το ιστορικό «Ελευθέριο» στην ονομασία του

29/07/2026 - 5:56μμ
Μέλη του ποντιακού συλλόγου έξω από το ναό των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων στο Ρέθυμνο (φωτ.: Faceboook / Σύλλογος Ποντίων και Φίλων Π. Ε. Ρεθύμνης «Αροθυμία»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ρέθυμνο: Η «Αροθυμία» στη «Φλόγα της Αγάπης» για την εθελοντική αιμοδοσία

29/07/2026 - 2:58μμ
(Φωτ.: Κολάζ -Szegedi Balkán Tánctábor/Facebook)
ΠΟΝΤΟΣ

Η ποντιακή μουσική ταξίδεψε στην Ουγγαρία – Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος δίδαξε την παράδοση του Πόντου στο ετήσιο Φεστιβάλ Βαλκανικών Χορών

29/07/2026 - 10:50πμ
Πανοραμική άποψη του ανασκαφικού χώρου στη Φάτσα του Πόντου, όπου βρίσκεται ο οκταγωνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (φωτ.: Δήμος Φάτσας)
ΠΟΝΤΟΣ

Φάτσα του Πόντου: Νέα ανασκαφή στο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης – Οι Τούρκοι αναζητούν τα ψηφιδωτά

29/07/2026 - 9:55πμ
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

28/07/2026 - 9:07μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βρετανικό διαβατήριο του Γιώργου Κυριακίδη, με ημερομηνία 12 Ιουλίου 1947 (φωτ.: Museums Victoria/ Moya McFadzean/ Public Domain Mark)

Από τη Λάρνακα στη Μελβούρνη: Η ιστορία του Κύπριου Γιώργου Κυριακίδη που ταξίδεψε στην Αυστραλία μόνο με ένα διαβατήριο στην τσέπη

14 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Europa League: Ο Κωνσταντέλιας υπέγραψε την πρόκριση του ΠΑΟΚ

36 λεπτά πριν
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ/ EUROKINISSI)

Πύρινος κλοιός σε Πρέβελη, Πάρο και Κάλυμνο – Μάχη με τις φλόγες και τους θυελλώδεις ανέμους

57 λεπτά πριν
(Φωτ.: Italia 24H Live/Χ.com)

Ιταλία: Επτά αγνοούμενοι μετά την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στη Σικελία

1 ώρα πριν
Εξόδιος Ακολουθία του πυροσβέστη Εμμανουήλ Στρατιδάκη που έπεσε εν ώρα καθήκοντος στη μεγάλη πυρκαγιά στη περιοχή του Ρεθύμνου, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Γερακάρι Αμαρίου (φωτ.: ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ / EUROKINISSI)

Ρέθυμνο: Σε κλίμα οδύνης το τελευταίο αντίο στον 58χρονο πυροσβέστη Μανώλη Στρατιδάκη

2 ώρες πριν
(Φωτ.: masterchefau/instagram)

Πέτρος Παπαθωμάς: Κάνει περήφανη την ομογένεια καθώς διεκδικεί τον τίτλο του MasterChef Αυστραλίας

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign