pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ο Μικρός Πρίγκιπας πλέον μιλά και ποντιακά: Η ιδέα, η αφορμή, το βιβλίο (video)

Διαδικτυακή παρουσίαση από την Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης

17/01/2021 - 12:44μμ
Αχιλλέας Βασιλειάδης και Άννυ-Ανατολή Καριπίδου (πηγή: YouTube)

Αχιλλέας Βασιλειάδης και Άννυ-Ανατολή Καριπίδου (πηγή: YouTube)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Το τρίτο πιο ευπώλητο βιβλίο στον κόσμο, μετά τη Βίβλο και Το Κεφάλαιο του Μαρξ, παραμένει Ο Μικρός Πρίγκιπας, σχεδόν 80 χρόνια μετά τη συγγραφή του από τον Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί. Αυτό το εμβληματικό έργο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που έχει μεταφραστεί σε 250 γλώσσες πλέον μιλά και… ποντιακά, χάρη στην Άννυ-Ανατολή Καριπίδου που έκανε την απόδοση και στον εκδοτικό οίκο «Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις ΑΕ».

«Ο Μικρόν ο Πρίγκιπας», όπως είναι ο τίτλος του, παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης.

«Διάβασα το βιβλίο πολύ προσεκτικά και όχι μόνο μία φορά. Είμαι βέβαιος πως κάθε αναγνώστης ποντιακής καταγωγής δεν θα αρκεστεί σε μία και μόνη ανάγνωση. Θα θελήσει να το διαβάσει ξανά και ξανά, για να ξαναθυμηθεί το αλληγορικό αφήγημα που είχε πρωτοδιαβάσει στα μαθητικά του χρόνια, να κάνει το δικό του “ισοζύγιο” ζωής κατά τον αξιακό κώδικα που υποδεικνύει ο μικρός πρίγκιπας, αλλά και για να απολαύσει τη δύναμη και το σφρίγος της ποντιακής διαλέκτου», τόνισε κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιώργος Λυσαρίδης.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι χάρη στη δουλειά της εκπαιδευτικού και πιστοποιημένης εκπαιδεύτριας της ποντιακής διαλέκτου, Άννυς-Ανατολής Καριπίδου, το ύφος διατηρείται ακέραιο, χωρίς να αλλοιώνονται νοήματα και μηνύματα, ενώ παράλληλα αναδεικνύονται ο πλούτος, η πλαστικότητα και η εκφραστικότητα της ποντιακής διαλέκτου.

Το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο του βιβλίου (φωτ.: «Αφοί Κυριακίδη Εκδόσεις ΑΕ»)

Έτσι λοιπόν, ο «μικρίκον ο πρίγκιπας», «ο ανθρωπίτσον» και «ατό το χαμένον το χάταλον» συνεχίζει να κάνει βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις για τη ζωή και την ανθρώπινη φύση.

Η ιδέα, όπως είπε η εκπαιδευτικός, ανήκε στον καθηγητή στην Γερμανία και μέλος στην Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών Τέντε Καλ, με τον οποίο γνωρίστηκε το φθινόπωρο του 2018.

«Διαπίστωσα, με συγκίνηση, ότι εκτός από πολύ καλά ελληνικά καλατζεύ’ και ποντιακά» τόνισε προσθέτοντας ότι τότε είχε ενδιαφερθεί να μάθει και για το έργο της σχετικά με τη μεταφορά Οδύσσειας και της Ιλιάδας, σε περιληπτική απόδοση στην ποντιακή διάλεκτο.

«Στην αρχή ήμουν αρκετά επιφυλακτική. Θεωρούσα ότι θα ήταν δύσκολο λέξεις όπως αστεροειδής, εφήμερο, εύθραυστο, προφανές ή τελετουργία, να μπορέσουν να αποδοθούν εύστοχα στα ποντιακά», εξήγησε η Άννυ-Ανατολή Καριπίδου, η οποία στη συνέχεια ανέφερε πως όσο το σκεφτόταν τόσο ενθουσιαζόταν με την ιδέα να δώσει ένα έργο και για μικρούς και για μεγάλους.

«Το θεώρησα εξαιρετικό εργαλείο. Άλλωστε η εμπειρία μου από την ανάγνωση παρόμοιων έργων στα τμήματα της ποντιακής διαλέκτου, όπου δίδαξα, ήταν άκρως ενθαρρυντική», σημείωσε.

Η απόδοση βιβλίου του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί στα ποντιακά ολοκληρώθηκε σε περίπου δύο χρόνια, διάστημα κατά το οποίο η εκπαιδευτικός ξαναθυμήθηκε φράσεις του παππού και της γιαγιάς της. «Φράσεις όπως: έναν τέκ’ και μαναχόν έχω σε ή ποδεδίζω τα ψήα σ’», είπε.

Στην εκδήλωση συμμετείχε μέσω Skype και ο δρ Τέντε Καλ, ο οποίος μιλώντας τόσο στα νέα ελληνικά όσο και στα ποντιακά τόνισε ότι χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια έρευνας που έκανε στα χωριά της Θεσσαλονίκης, είχε σκεφτεί ότι είναι κρίμα Ο Μικρός Πρίγκιπας να μην υπάρχει και σε αυτή την εκδοχή.

Στη συνέχεια μίλησε η εκπαιδευτικός Αντωνία Καραγιαννίδου, η οποία ανέλυσε το πώς το συγκεκριμένο έργο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο διδασκαλίας, ενώ η φιλόλογος και γλωσσολόγος Αναστασία Μαχαιρίδου έκανε μια γενικότερη εισήγηση για την ποντιακή διάλεκτο.

Η εκδήλωση έκλεισε με τον Αχιλλέα Βασιλειάδη να διαβάζει αποσπάσματα του βιβλίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

«Ρίζες που ηχούν» και μουχαμπέτι από τους Πόντιους φοιτητές και σπουδαστές Θεσσαλονίκης

3/03/2026 - 10:55μμ
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο βήμα του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής (φωτ.: YouTube)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Παρέμβαση της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού στο περιφερειακό συμβούλιο για τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και τους πολιτιστικούς συλλόγους της Αττικής

3/03/2026 - 8:00μμ
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Μια ζεστή, γιορτινή αγκαλιά παράδοσης ο ετήσιος χορός του σωματείου

3/03/2026 - 3:25μμ
(Φωτ.: Facebook/Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σαν της γιαγιάς τα τσιριχτά… και ακόμη καλύτερα έφτιαξε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κομνηνών!

3/03/2026 - 1:22μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Οι «Ακρίτες του Πόντου» γλέντησαν με την ψυχή τους στον ετήσιο χορό – Ευχές για μια δημιουργική χρονιά στην κοπή της βασιλόπιτας

3/03/2026 - 12:18μμ
(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πολίχνης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χορός και κέφι με ποντιακή ψυχή στην Πολίχνη

3/03/2026 - 11:50πμ
(Εικ.: Ένωση Ποντίων Νίκαιας Κορυδαλλού)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιάννης-Βασίλης Γιαϊλαλί: Ο δήμος Νίκαιας -Αγ. Ι. Ρέντη υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα στήριξης για τον Έλληνα του Πόντου

3/03/2026 - 8:34πμ
Οι συμμετέχουσες (λύρες) και οι συμμετέχοντες (ερευνητές), στο διήμερο σεμινάριο (εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Μικροχώρι Δράμας: Ένας θεσμός γεννιέται – Η συνάντηση που θα γράψει ιστορία

2/03/2026 - 10:00μμ
Παναγία Σουμελά σαν από καρτ ποστάλ, Κυριακή 1 Μαρτίου 2026 (φωτ.: IHA)
ΠΟΝΤΟΣ

Χιονισμένη Παναγία Σουμελά: Το λευκό σκηνικό που καθηλώνει επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο

2/03/2026 - 11:45πμ
Με αμπελόφυλλο και χωρίς κρέας, τα γνωστά σαρμαδάκια γιαλατζί γιαλαντζί (πηγή: TikTok / Π.Ε.Ν. Ανατολικής Μ. & Θράκης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σαρμαδάκια στο TikTok: Όταν η παράδοση γίνεται viral

2/03/2026 - 9:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η γαλλική φρεγάτα Languedoc που η Γαλλία θα στείλει στην Κύπρο (φωτ.: wikipedia commons)

Το «ευχαριστώ» του Ν. Χριστοδουλίδη στον Εμ. Μακρόν για τη στήριξη της Γαλλίας – «Je remercie chaleureusement le Président»

6 ώρες πριν
Καπνός υψώνεται πάνω από το αμερικανικό προξενείο στο Ντουμπάι (φωτ.: Χ/Shakir ahmed)

Επίθεση με drone στο προξενείο των ΗΠΑ στο Ντουμπάι – Το Ισραήλ έπληξε υπόγεια εγκατάσταση πυρηνικών στην Τεχεράνη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης)

«Ρίζες που ηχούν» και μουχαμπέτι από τους Πόντιους φοιτητές και σπουδαστές Θεσσαλονίκης

7 ώρες πριν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια ομιλίας σε ναυτική βάση κοντά στην Μπρεστ (φωτ.: EPA/Yoan Valat/POOL)

Εμ. Μακρόν: Στέλνει αεροσκάφη και φρεγάτα στην Κύπρο – Έτοιμο για πόλεμο μακράς διάρκειας δηλώνει το Ιράν

8 ώρες πριν
Ο Γεώργιος Ζαρίφης, γιος του γενάρχη των Ζαρίφηδων, χρηματοδότησε και το σχολείο στα Θεραπειά, την παραλιακή περιοχή της Πόλης που απεικονίζεται στο καρτ ποστάλ (πηγή: levantineheritage.com/therap.htm)

Η οικογένεια Ζαρίφη, ο κόσμος του εμπορίου και των τραπεζών – Από τον Βόσπορο στα διεθνή εμπορικά κέντρα

9 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram/ipsilantisfrechen)

Οι Πόντιοι του Φρέχεν θα ανταμώσουν με τους Πόντιους Πανοράματος στον επετειακό χορό του «Υψηλάντη»

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign