pontosnews.gr
Τετάρτη, 12/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Χειμώνας και επισήμως τη Δευτέρα, με ένα σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο (βίντεο)

Και πεφταστέρια στον νυχτερινό ουρανό

20/12/2020 - 11:55μμ
Ο Κρόνος (από πάνω) και ο Δίας όπως φαίνονταν μετά το ηλιοβασίλεμα από το Εθνικό Πάρκο Σεναντόα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, στις 13 Δεκεμβρίου 2020 (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)

Ο Κρόνος (από πάνω) και ο Δίας όπως φαίνονταν μετά το ηλιοβασίλεμα από το Εθνικό Πάρκο Σεναντόα στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ, στις 13 Δεκεμβρίου 2020 (φωτ.: NASA / Bill Ingalls)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις 21 Δεκεμβρίου, και συγκεκριμένα στις 12:02 το μεσημέρι της Δευτέρας, ξεκινά επισήμως ο χειμώνας στην Ελλάδα. Χειμερινό ηλιοστάσιο δεν θα υπάρξει μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλες τις χώρες στο βόρειο ημισφαίριο.

Το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν «πέφτει» πάντα την ίδια ημερομηνία, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της 20ής και της 23ης Δεκεμβρίου. Οι ημερολογιακές αυτές διακυμάνσεις οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Όταν ο Ήλιος περάσει το χειμερινό ηλιοστάσιο αρχίζει και πάλι να ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά στον ουρανό, με αποτέλεσμα η ημέρα να κερδίζει ξανά το χαμένο «έδαφος», εωσότου φτάσουμε στην εαρινή ισημερία, οπότε το φως και το σκοτάδι θα έχουν πάλι σχεδόν ίση διάρκεια.

Ωστόσο, φέτος για πρώτη φορά την ίδια μέρα θα υπάρξει ένα σπάνιο «πάντρεμα» των πλανητικών γιγάντων Δία και Κρόνου, οι οποίοι θα φαίνονται σχεδόν να αγγίζονται, σαν διπλός πλανήτης, σύμφωνα με τη NASA.

Το θεαματικό αυτό αστρονομικό φαινόμενο, που ονομάστηκε και «Μεγάλη Σύζευξη», είναι η πρώτη φορά που θα συμβεί στο γήινο νυχτερινό ουρανό εδώ και αιώνες. Στην πραγματικότητα βέβαια ο Κρόνος θα βρίσκεται τουλάχιστον 730 εκατομμύρια χιλιόμετρα πίσω από τον Δία, ο οποίος θα απέχει 890 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Σύμφωνα με το Sky & Telescope, ο Κρόνος θα φαίνεται με κιάλια ή και με γυμνά μάτια πάνω δεξιά από τον φωτεινότερο Δία, ενώ ορατοί θα είναι επίσης με ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο τέσσερις μεγάλοι δορυφόροι του Δία και τουλάχιστον ένας του Κρόνου, συνολικά επτά ουράνια σώματα, σε κατεύθυνση νοτιοδυτική.

Οι προσεγγίσεις των δύο πλανητών –όπως φαίνονται από το δικό μας πλανήτη– είναι σχετικά αραιές, καθώς συμβαίνουν κάθε 20 περίπου χρόνια.

Όμως η φετινή σύζευξη είναι ξεχωριστή, επειδή Δίας και Κρόνος, οι οποίοι έχουν αταίριαστες τροχιές, θα φαίνονται ότι έρχονται τόσο κοντά. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, την τελευταία φορά που μπόρεσαν οι άνθρωποι να δουν κάτι παρόμοιο ήταν το 1623, όταν ακόμη ζούσε ο Γαλιλαίος, ενώ η προηγούμενη φορά ήταν το 1226.

Και «βροχή» Αρκτίδων

Παράλληλα, το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου θα κορυφωθεί η σχετικά μικρή βροχή διαττόντων αστέρων Αρκτίδες, τα τελευταία «πεφταστέρια» του έτους.

Οι Αρκτίδες, που συμβαίνουν μεταξύ 17-25 Δεκεμβρίου και παράγουν πέντε έως δέκα μετέωρα την ώρα, προέρχονται από τη σκόνη που άφησε πίσω του ο κομήτης Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1790.

Οι διάττοντες φαίνεται να έρχονται από την κατεύθυνση του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, εξ ου και το όνομα τους. Ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός για παρατήρηση, καθώς η επόμενη πανσέληνος θα συμβεί στις 30 Δεκεμβρίου.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολική έκλειψη Ηλίου, με το ηλιακό στέμμα να διακρίνεται γύρω από τον σκοτεινό δίσκο της Σελήνης (φωτ. αρχείου: NASA / Gopalswamy)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο ουρανός έχει διπλή παράσταση απόψε: Έκλειψη Ηλίου και Περσείδες – Οι ώρες για την Ελλάδα

12/08/2026 - 4:36μμ
(Φωτ.: Σάββας Παραγκαμιάν/ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Δράμα: Τρία νέα ενδημικά είδη στο σπήλαιο Αγγίτη

12/08/2026 - 1:27μμ
Απαραίτητα τα ειδικά γυαλιά για να δει κανείς την έκλειψη Ηλίου (φωτ. αρχείου: EPA / Rodrigo Sura)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

12 Αυγούστου: Ολική έκλειψη Ηλίου – Από ποιες περιοχές θα περάσει το «μονοπάτι της ολότητας»

11/08/2026 - 10:45μμ
Διάττοντες των Περσείδων διασχίζουν τον ουρανό πάνω από την Καλιφόρνια (φωτ.: NASA / Preston Dyches)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ολική έκλειψη Ηλίου και Περσείδες την ίδια νύχτα – Τι θα δούμε από την Ελλάδα

9/08/2026 - 6:25μμ
(Φωτ.: pixabay.com/
users/torstensimon-5039407/)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνολογία: Από το 5G στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και του 6G

8/08/2026 - 3:31μμ
Εκμαγείο απολιθώματος του Μικροράπτορα, ενός από τους μικρότερους μη πτηνούς δεινοσαύρους που έχουν εντοπιστεί, στο Horniman Museum του Λονδίνου (φωτ.: Tom Page / Wikimedia Commons)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Γιατί δεν υπήρχαν δεινόσαυροι σε μέγεθος ποντικιού – Οι «ένοχοι» ήταν τα θηλαστικά

6/08/2026 - 11:34μμ
(Φωτ.:  NSF/NSO/AURA/MPS)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ήλιος: Εικόνες ασύλληπτης ανάλυσης από το τηλεσκόπιο «Daniel K. Inouye» – Άγνωστα στροβιλιστικά φαινόμενα

5/08/2026 - 7:21μμ
(Φωτ.: Pixabay / Pete Linforth)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

H χάρτα δικαιωμάτων στην κοινωνία της Tεχνητής Νοημοσύνης

3/08/2026 - 6:48μμ
Η Τεχνητή Νοημοσύνη εξελίσσεται ταχύτερα από τους μηχανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για να την περιορίζουν, προειδοποιούν περισσότεροι από 1.100 εργαζόμενοι του κλάδου (εικ.: δημιουργία με Τεχνητή Νοημοσύνη / OpenAI)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πάνω από 1.100 άνθρωποι που την δημιουργούν ζητούν όρια – Τι σημαίνει αυτό για όλους μας

29/07/2026 - 6:20μμ
O Κωνσταντίνος Δασκαλάκης στο συνέδριο «Greeks in AI» που έγινε στην Αθήνα, Παρασκευή 18 Ιουλίου 2025
(φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πώς η Αθήνα θα γίνει η Silicon Valley της Ευρώπης

29/07/2026 - 2:34μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέλος σωστικού συνεργείου του κολομβιανού στρατού δίνει οδηγίες σε εθελοντές κατά τη διάρκεια ερευνών σε κτήρια που κατέστρεψε ο σεισμός, στην Περέιρα της Κολομβίας (φωτ.: EPA / Carlos Ortega)

Σεισμός στην Κολομβία: Μάχη με το χρόνο στα ερείπια – Αγωνία για 11χρονη και τους παππούδες της

3 λεπτά πριν
(Φωτ.: EPA / Mohammed Badra)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υγρού στίβου: Ασημένιος ο Σίσκος στα 200μ. ύπτιο με πανελλήνιο ρεκόρ

26 λεπτά πριν
Στο Παγκρήτιο, πριν από την έναρξη του αγώνα της ΑΕΚ με τον ΟΦΗ, για τον τελικό του Super Cup. Τετάρτη 12 Αυγούστου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

Super Cup ΑΕΚ-ΟΦΗ: Κρήτη και Μικρά Ασία χόρεψαν πριν από τη σέντρα στο Παγκρήτιο

48 λεπτά πριν
Δεκαπενταύγουστος 2025 στη Παναγία Σουμελά του Keilor East, στη Μελβούρνη (φωτ.: Facebook / Pontiaki Estia Melbourne)

Δεκαπενταύγουστος στη Μελβούρνη: Πόντιοι, Κρητικοί και Καλύμνιοι στήνουν μεγάλο ελληνικό πανηγύρι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Samuel Corum)

Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Έχουμε τον απόλυτο έλεγχο και θα τον κρατήσουμε»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: αρχείο EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γ’ Γυμνασίου: Δωρεάν κρατική πιστοποίηση ξένης γλώσσας – Πώς και πότε ξεκινά

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign