pontosnews.gr
Πέμπτη, 20/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πέτρος Τσαφρακίδης: «Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έκανα το εμβόλιο», λέει ο Θεσσαλονικιός γιατρός

Εργάζεται σε νοσοκομείο της Σκωτίας

11/12/2020 - 3:22μμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Όταν ο Πέτρος Τσαφρακίδης, γιατρός ουρολόγος στη Σκωτία, έλαβε ένα εσωτερικό μέιλ στο νοσοκομείο όπου εργάζεται, ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία του εμβολιασμού κατά της Covid-19 για το προσωπικό, δεν το σκέφτηκε και πολύ. Αμέσως ρώτησε να μάθει πού γίνεται, και πήγε να κάνει το εμβόλιο.

«Κυκλοφόρησε ένα εσωτερικό μέιλ στο νοσοκομείο, προχθές, που έλεγε: “Τα μάθατε; Άρχισε το εμβόλιο”. Είχαμε μια απορία πού γίνεται, και τελικά μέσω κάποιων εσωτερικών γκρουπ που έχουμε στο whatsapp οι επιμελητές, μάθαμε ότι είναι στη Βιβλιοθήκη, στο αμφιθέατρο. Πήγαμε εκεί και μπήκαμε σε μια ουρά. Ρωτήσαμε αν αξίζει τον κόπο να μείνουμε, και μας απάντησαν: “Ναι, αλλά μπορεί να περιμένετε κανένα μισάωρο”. Περίμενα, λοιπόν, και το έκανα», εξιστορεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Θεσσαλονικιός στην καταγωγή γιατρός.

«Ήθελα να το κάνω, θεώρησα ότι ήταν ευθύνη μου και θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που το έκανα», τονίζει, κι εξηγεί πως ως γιατρός το αισθάνθηκε και ως χρέος.

«Την άλλη εβδομάδα εφημερεύω. Ποιος περνάει την πόρτα του νοσοκομείου στα επείγοντα; Ο Θεός και η ψυχή του… Κάποιοι δεν έχουν καν τις αισθήσεις τους, όταν τους φέρνουν. Οπότε και σαν προστασία δική μου, και για να προσφέρω στην έρευνα και για την οικογένειά μου έκανα το εμβόλιο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Πέτρος Τσαφρακίδης

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με τον εμβολιασμό, ο Π. Τσαφρακίδης δηλώνει την αντίθεσή του με τους… ομηρικούς ενίοτε καβγάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Βλέπω στα social media ότι άλλοι τάσσονται υπέρ κι άλλοι κατά, φίλοι μαλώνουν και μπλοκάρει ο ένας τον άλλον στο facebook. Δεν τα εγκρίνω αυτά, νομίζω είναι απαράδεκτα. Αν θες το κάνεις, αν θες δεν το κάνεις. Τα στοιχεία είναι εκεί, τα data είναι εκεί, τα βλέπεις», ξεκαθαρίζει.

Ο ίδιος πάντως δεν δίστασε, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο είναι στο αρχικό στάδιο και δεν έχει πάρει την έγκριση από την ΕΕ, και αποφάσισε να το κάνει δίνοντας παράλληλα τη συγκατάθεσή του για μελλοντική επικοινωνία με ερευνητικές ομάδες.

«Διάβαζα μια μελέτη που έλεγε πως απ’ όλα τα κράτη της Ευρώπης, γενικά οι Βρετανοί είναι πιο πρόθυμοι να κάνουν το εμβόλιο και ανησυχούν λιγότερο για τις πιθανές παρενέργειες σε σχέση με τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς. Προτού το κάνω κι εγώ, έκανα το δικό μου homework για να ξέρω τι με περιμένει», σημειώνει, εξηγώντας πως στην Αγγλία το εμβόλιο, που δεν έχει ακόμη λάβει έγκριση από τον ευρωπαϊκό ή τον βρετανικό οργανισμό φαρμάκων, αφορά συγκεκριμένες ομάδες. «Δεν είναι για επαγγελματική χρήση, δεν μπορείς π.χ. να εμβολιάσεις όλο τον πληθυσμό όπως κάνεις με το εμβόλιο της γρίπης», επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι «έχει αποδεχθεί η κεντρική κυβέρνηση να γίνουν τα εμβόλια για ορισμένες πληθυσμιακές ή ηλικιακές ομάδες (άνω των 80), γιατρούς, νοσηλεύτριες, αυτούς που αποκαλούμε “frontline workers”».

Στην ερώτηση αν έχει διαπιστώσει κάποια παρενέργεια από το εμβόλιο που έκανε, απαντά αρνητικά εξηγώντας πως το μόνο που νιώθει είναι «ένα ηπιότατο άλγος στο σημείο του εμβολίου, σαν ένα απλό εμβόλιο». Αναφέρει πως έχει ακούσει για δύο περιστατικά αλλεργικών αντιδράσεων ευρύτερα στη χώρα, ενώ και δύο νοσηλεύτριες του νοσοκομείου όπου εργάζεται εμφάνισαν εξανθήματα αλλά, σύμφωνα με όσα είναι σε θέση να γνωρίζει, όπως λέει, πρόκειται για ήπιες γενικευμένες αντιδράσεις.

Η αγάπη για την Ελλάδα και τους φοιτητές του

Θεσσαλονικιός, μεγαλωμένος στην Καμάρα –«πιο κεντρικά δεν γίνεται!», όπως χαρακτηριστικά λέει–, ο Πέτρος Τσαφρακίδης δεν κρύβει ότι του λείπει η πόλη του και η Ελλάδα, έχοντας ήδη συμπληρώσει 14 χρόνια στο εξωτερικό, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Σκωτία, όπου ζει κι εργάζεται.

«Μου λείπει η Ελλάδα και θα ήθελα πάρα πολύ να προσφέρω στη χώρα μου», τονίζει, ενώ στην ερώτηση αν είναι παιδί του «brain drain», απαντά: «Μπορείτε να το πείτε κι έτσι. Έφυγα γιατί ήθελα να μάθω κάτι καινούργιο, να δω κάτι άλλο».

Όπως λέει, θα γύριζε υπό κάποιες προϋποθέσεις· και εξηγώντας τι ακριβώς εννοεί, σημειώνει χαρακτηριστικά: «Είμαστε τριμελής οικογένεια με τρία διαφορετικά διαβατήρια, αλλά κι εγώ και η γυναίκα μου και ο γιος μου θα θέλαμε να γυρίσουμε στην Ελλάδα, αν έχουμε μια ποιότητα ζωής όπως την εννοούμε εμείς, δηλαδή όχι απαραίτητα τα πολλά λεφτά ή την “τρελή” ζωή ή τα πολλά έξοδα. Οικογενειακή γαλήνη, μια ισορροπία μεταξύ δουλειάς και καθημερινότητας, να μπορούμε να κάνουμε τα ταξίδια μας και να νιώθω πως αυτό που κάνω με γεμίζει στο νοσοκομείο. Οι αμοιβές σε σχέση μ’ εδώ δεν είναι οι ίδιες, αλλά αυτό απαραίτητα δεν θα με σταματούσε αν υπήρχε η προοπτική ή η δυναμική σ’ ένα ιατρικό κέντρο να γυρίσω».

Με τον ίδιο ενθουσιασμό που μιλά για την Ελλάδα, μιλά και για τη διδασκαλία. «Έχω πάθος με τους φοιτητές και τους ειδικευόμενους. Μ’ αρέσει πολύ να διδάσκω. Είμαι σε δύο πανεπιστήμια εδώ στην Ιατρική και μ’ αρέσει πάρα πολύ», λέει με έκδηλη τη χαρά στη φωνή που φτάνει από την άλλη άκρη της γραμμής καθώς μας αποχαιρετά.

Σημειώνεται ότι η Αγγλία είναι η πρώτη χώρα που από τις 8 Δεκεμβρίου χορηγεί το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Παπαδοπούλου.
  • (Φωτ.: EPA / Owen Humphreys)
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Σύλλογος Σαμίων Νότιας Αυστραλίας αναβίωσε τον ιστορικό «Χορό της Ένωσης»  

19/11/2025 - 9:01πμ
Από αριστερά, η Ευτυχία Πυλαρινού-Πάιπερ, ο Γιάννης Κούστας και ο Νίκος Κατσάνος (φωτ.: Εθνικός Κήρυκας/Χριστόδουλος Αθανασάτος)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: «Πρόσωπο της Χρονιάς» ο εφοπλιστής Γιάννης Κούστας και σταρ της βραδιάς η Άννα Βίσση

17/11/2025 - 6:14μμ
(Φωτ.: facebook / Pontoxeniteas NSW)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Εικόνες από το Ελληνικό Φεστιβάλ στο Σίδνεϊ – Έντονη η παρουσία των ποντιακών συλλόγων της Νέας Νότιας Ουαλίας

16/11/2025 - 4:27μμ
Οι τέσσερις ομογενείς μαθήτριες με τα βραβεία τους (φωτ.: neoskosmos.com)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αυστραλία: Μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου Αγίων Αναργύρων διακρίθηκαν σε διαγωνισμό λογοτεχνίας

16/11/2025 - 12:29μμ
Αριστερά, ο Γιάννης Ερμείδης όταν είχε πρωτοφτάσει στην Αυστραλία και δεξιά το 2024 στην Αθήνα (φωτ.: neoskosmos.com/facebook/Jim Massis Killa)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Μελβούρνη: «Έφυγε» ο φωτογράφος της ομογένειας Γιάννης Ερμείδης

16/11/2025 - 8:37πμ
Η προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Αυστραλίας, Γεωργία Δημοπούλου (φωτ.: ΕΟΤ)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Επαναλειτουργεί το γραφείο του ΕΟΤ στη Μελβούρνη

15/11/2025 - 8:14μμ
O Ελληνομερικανός΄Τζον Κάλαμος οιράζεται την ιστορία της υπηρεσίας του στην Πολεμική Αεροπορία και πώς αυτή επηρέασε αργότερα την απόφασή του να ιδρύσει την επενδυτική του εταιρεία (φωτ.: A. P. / Greek Reporter)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Από πιλότος, πανίσχυρος επενδυτής διεθνώς – Η ιστορία του Ελληνοαμερικανού Βετεράνου Τζον Κάλαμος

15/11/2025 - 12:50μμ
(Φωτ: Από το αρχείο της Γεωργίας Πολίτη, για τη σειρά Darwin DiverCity 3 – Οι Έλληνες του Ντάργουιν/greekherald.com.au)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κληρονομιά των Καλύμνιων στο Ντάργουιν: Ένας αιώνας παράδοσης και προσφοράς από την οικογένεια Πονίρη

14/11/2025 - 9:45πμ
Ένας εκ των συγγραφέων του βιβλίου δρ. Π. Διαμαντής (τρίτος από αριστερά) μαζί με μαθητές του κολεγίου, στην αναμνηστική πλάκα και την ελιά που φυτεύτηκε στη μνήμη του Τζορτζ Τρελόαρ (φωτ.: Συντονιστική Επιτροπή για τις Εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Η κληρονομιά του Τζορτζ Ντέβιν Τρελόαρ επέστρεψε στο σχολείο που τον διαμόρφωσε

13/11/2025 - 12:27μμ
(Φωτ.: greekherald)
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Οι Κρητικοί του Σίδνεϊ τίμησαν την Επέτειο του Ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου με μια συγκινητική εκδήλωση

12/11/2025 - 2:02μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Pixabay / marioosh)

Πρόσφυγες του ελληνικού εμφυλίου πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη

7 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

FIBA Europa Cup: Απίθανη νίκη στο φινάλε για τον ΠΑΟΚ και πρωτιά στον όμιλο

7 ώρες πριν
Στο καρέ από το βίντεο διακρίνεται μπροστά το λευκό αυτοκίνητο του 58χρονου και πίσω του ο 29χρονος (πηγή: ΕΡΤ)

Σοκ από βίντεο-ντοκουμέντο για τη φονική επίθεση στον Νέο Κόσμο

7 ώρες πριν
(Φωτ.: ΕΛΟΤ)

Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ταεκβοντό: Ασημένιο μετάλλιο η Καλογήρου, χάλκινο ο Αηδονίδης

8 ώρες πριν
Η οικογένεια του «Horonevi» (πηγή: facebook.com/AclanSezerGenc)

«Horonevi»: Πόλος έλξης για τους Κωνσταντινουπολίτες που διψούν να μάθουν χορούς και ν’ ακούσουν ήχους του Εύξεινου Πόντου

8 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Στεφάνου)

EuroCup: Νέα ήττα για τον Πανιώνιο από τη Λιετκαμπέλις

8 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign