pontosnews.gr
Κυριακή, 14/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821 μέσα από το ημερολόγιο της Ένωσης Ποντίων «Η Μαύρη Θάλασσα»

Μιλά στο pontos-news.gr η πρόεδρος του σωματείου, Ράνια Χρυσοχοΐδου

7/12/2020 - 9:20πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Μία επέτειος και μία υπόσχεση. Οι προετοιμασίες για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 μπορεί να γίνονται σε συνθήκες πανδημίας, ωστόσο ο καθένας βάζει το δικό του κομμάτι σε αυτό το παζλ της μνήμης, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Ένα τέτοιο κομμάτι είναι το φετινό επετειακό ημερολόγιο της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου – Δάφνης «Η Μαύρη Θάλασσα», το οποίο έχει τίτλο «Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821» και αριθμεί 36 σελίδες.

Η υπόσχεση βρίσκεται πίσω στα μαθητικά χρόνια της Ράνιας Χρυσοχοΐδου, της προέδρου του σωματείου, ένας ακόμα λόγος για να βάλει τόσο κόπο στην έρευνα, τη συγγραφή και την επιμέλεια και του φετινού ημερολογίου.

Όπως εξομολογείται μιλώντας στο pontos-news.gr, δεν θα ξεχάσει ποτέ έναν συμμαθητή της από την Πελοπόννησο που τη ρώτησε πώς συμμετείχαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας οι Πόντιοι. «Δεν ήξερα τι να απαντήσω, αλλά δεν το πίστευα ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κάνει κάτι», λέει. Έτσι, σήμερα αυτός είναι ο τρίτος λόγος που απαριθμεί όταν τη ρωτά κανείς γιατί η φετινή έκδοση είναι για τη συμβολή των Μικρασιατών: «Θα ήθελα να είναι σε θέση όλοι οι συμπατριώτες μου, κάθε ηλικίας, να δώσουν απάντηση σε κάθε τέτοια προσβολή».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το γιατί είναι αφιερωμένο στους Μικρασιάτες και όχι στους Πόντιους συγκεκριμένα, εξηγεί αφενός διότι ο Πόντος είναι κομμάτι της Μικράς Ασίας και αφετέρου διότι πολλά ονόματα που υπάρχουν στην ελάχιστη βιβλιογραφία είναι δύσκολο να αντιστοιχιστούν σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. Ο φόβος για αντίποινα ανάγκαζε πολλούς να υιοθετούν ως επίθετα έναν γεωγραφικό προσδιορισμό: για παράδειγμα, ο Γεώργιος Ανατολίτης που υπάρχει σε παραπάνω από μία πηγές δεν είναι σίγουρο εάν είναι ένα ή περισσότερα πρόσωπα.

Αυτό το… σκόπελο η Ράνια Χρυσοχοΐδου τον πέρασε αντιστοιχώντας κάθε μήνα σε μία περιοχή. Άλλωστε το μείζον, όπως σημειώνει, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι βοήθησαν με κάθε τρόπο, είτε με τη φυσική τους παρουσία είτε στέλνοντας χρήματα και πολεμοφόδια, για την απελευθέρωση μιας πατρίδας που δεν είχαν δει. «Υπήρξαν δε πολλοί που πέθαναν χωρίς να τη δουν ποτέ. Όπως ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που ως την τελευταία στιγμή η ψυχή του ήταν στην Ελλάδα. Και το πιο ειρωνικό; Οι Μικρασιάτες τελικά έμειναν σε χώματα σκλαβωμένα», αναφέρει η πρόεδρος της «Μαύρης Θάλασσας».

Ένα άλλο κομμάτι της ιστορίας που θέλησε να αναδείξει μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου ήταν τη συμμετοχή των γυναικών: μία Σμυρνιά και μια Πολίτισσα έχουν λάβει ιδιαίτερη θέση.

Τα επιτοίχια ημερολόγια – λευκώματα της Ένωσης Ποντίων Νέας Σμύρνης – Αγίου Δημητρίου – Δάφνης εκδίδονται από το 2014 με φροντίδα της Ράνιας Χρυσοχοΐδου. Κάθε χρόνο γίνονται ανάρπαστα (στέλνονται ακόμα και στο εξωτερικό). Θέματα λαογραφίας και ιστορίας βρίσκονται στο επίκεντρο και βασική ιδέα είναι να δίνονται βασικές και συμπυκνωμένες πληροφορίες, και γιατί όχι ν’ αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω έρευνα.

«Εμένα το χόμπι μου είναι η Ιστορία. Το φετινό θέμα ξεκίνησα να το δουλεύω από την άνοιξη, καθώς ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρω διασταυρωμένες πηγές. Μόλις μάζεψα το υλικό το πρότεινα στο ΔΣ. Αυτό γίνεται πάντα όταν έχω να κάνω μια έκδοση», αναφέρει.

Φέτος, όμως, η έρευνα λόγω της πανδημίας και του lockdown είχε μία ακόμα δυσκολία. Και στο ημερολόγιο του 2021, πάντως, υπάρχουν ενδεικτικές πηγές και βιβλιογραφία.

Το κόστος του ημερολογίου «Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821» είναι 10 ευρώ, και η διάθεσή του γίνεται μέσω των μελών του σωματείου, της σελίδας του στο Facebook ή της ιστοσελίδας του. Με μέρος των εσόδων θα στηριχθούν τουλάχιστον δύο οικογένειες ενόψει των γιορτών.

Γεωργία Βορύλλα

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: pontosnews.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

Λάρισα: Με νταούλι, λύρα και πισία, αλώθηκε η πλατεία Φιλιππούπολης στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

14/12/2025 - 3:59μμ
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση (φωτ.: Τάνια Λαζαρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

«Ρίζα μ’ και στερέα μ’»: Ένα βαθιά συγκινητικό ταξίδι, μια προσωπική αναζήτηση στον Πόντο

14/12/2025 - 3:01μμ
Η φωτογραφία αυτή είναι η τελευταία του Φώτη Κόντογλου, τον Μάιο του 1965 (πηγή: Facebook / Fotis Kontoglou Original - Φώτη Κόντογλου Αρχείο)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Φώτης Κόντογλου, ο εμβληματικός ζωγράφος που αδικήθηκε από το ελληνικό κράτος

14/12/2025 - 1:52μμ
(Φωτ.: facebook/Αντώνης Μαυρίδης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας: Οι Κοτσαμάνοι συναντούν το μέλλον της παράδοσης

14/12/2025 - 10:21πμ
Από το Ροδοχώρι στην Κω, για τα 8α «Διογένεια». Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: KOS-TV)
ΠΟΝΤΟΣ

Μωμόγεροι, γέλιο και παράδοση στην Κω – Το πιο κεφάτο στιγμιότυπο στα 8α «Διογένεια»

14/12/2025 - 9:44πμ
(Φωτ.: Facebook Θεοδώρα Παπαδοπούλου)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μια γιορτή παράδοσης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεχροκάμπου που ζέστανε καρδιές

14/12/2025 - 9:11πμ
Οι χορευτές του ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης (πηγή:. livemedia.gr)
ΠΟΝΤΟΣ

19ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ: Η καρδιά του ποντιακού ελληνισμού χτύπησε δυνατά στην Καρδίτσα

13/12/2025 - 11:35μμ
(Φωτ.: Facebook Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Το Σωματείο «Παναγία Σουμελά» δήμου Θέρμης σε χριστουγεννιάτικο μπαζάρ προσφοράς

13/12/2025 - 10:59μμ
Τα κορίτσια της Ένωσης Ποντίων Αμβρούργου και Περιχώρων, που βρίσκονται στην Κω (φωτ.: Facebook / Enosi Pontion Ambourgo)
ΠΟΝΤΟΣ

Από το Αμβούργο στα 8α «Διογένεια»: Πόντιοι και Πόντιες της διασποράς στην Κω

13/12/2025 - 8:45μμ
Οι «Κομνηνοί» της Εύβοιας στην χριστουγεννιάτικα στολισμένη Χαλκίδα (φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ν. Εύβοιας «Οι Κομνηνοί»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Χριστούγεννα στις γειτονιές της Χαλκίδας με διηγήσεις από τις αλησμόνητες πατρίδες

13/12/2025 - 8:19μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Έδεσσας «Αγ. Θεόδωρος Γαβράς»)

Έδεσσα: Ποντιακή χριστουγεννιάτικη παράσταση από το Σύλλογο Ποντίων «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς»

15 λεπτά πριν
Ο Φεριντούν Σινιρλίογλου (φωτ. αρχείου: EPA / Maxim Shemetov)

Αιχμάλωτοι του Σινιρλίογλου

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: pontosnews.gr)

Λάρισα: Με νταούλι, λύρα και πισία, αλώθηκε η πλατεία Φιλιππούπολης στο πλαίσιο του 19ου Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

1 ώρα πριν
(Φωτ.: admie.gr)

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας

2 ώρες πριν
Στιγμιότυπο από την παρουσίαση (φωτ.: Τάνια Λαζαρίδου)

«Ρίζα μ’ και στερέα μ’»: Ένα βαθιά συγκινητικό ταξίδι, μια προσωπική αναζήτηση στον Πόντο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: pixabay)

Όταν η Μαρινέλλα είπε «όχι»: Η περιπέτεια του τραγουδιού «Πες πως μ’ αντάμωσες» που έγινε τεράστια επιτυχία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign