pontosnews.gr
Τετάρτη, 8/10/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Ιστορίες από τον Πόντο: Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στη Χάρσερα το 1908

Ο Ηλίας Θεοδωρίδης από την Αγροσυκιά Πέλλας γράφει στην «Ποντιακή Εστία» το 1960

30/01/2023 - 11:53πμ
Εικόνισμα των Τριών Ιεραρχών στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (πηγή: commons.wikimedia.org)

Εικόνισμα των Τριών Ιεραρχών στο Βυζαντινό Μουσείο της Θεσσαλονίκης (πηγή: commons.wikimedia.org)

Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Ένα από τα πολλά έθιμα που φέραμε και διατηρούμε κι εδώ στη νέα μας πατρίδα, είναι ο πάνδημος πανηγυρικός εορτασμός της ημέρας των Τριών Ιεραρχών.

Με συγκίνησιν φέρω εις την μνήμην μου ένα τέτοιον εορτασμό στο χωριό μου, στην Χάρσερα, το έτος 1908. Αλησμόνητα χρόνια κι αλησμόνητοι τόποι.

Ύστερα απ’ τη θεία λειτουργία ξεκίνησε ολόκληρο το εκκλησίασμα για το σχολείο. Προηγούνται τα εξαπτέρυγα, ο δίσκος με τα κόλλυβα, ο ιερεύς με τα άμφιά του, και ύστερα από κείνον οι έφοροι, οι διδάσκαλοι και οι μαθηταί, οι επίτροποι και όλοι οι κάτοικοι του χωριού.

Στη μεγάλη αίθουσα του Σχολείου ο ιερεύς ευλογεί τα κόλλυβα. Κάθηνται όλοι και δύο μέλη της σχολικής εφορίας προσφέρουν τα κόλλυβα με ούζο. Ακολουθεί ο πανηγυρικός της ημέρας που τον εκφωνεί ο διδάσκαλος Αθανάσιος Ελευθεριάδης και μόλις τελειώνει εκείνος ψάλλουν οι μαθηταί «Τους τρεις μεγίστους Φωστήρας…» και μερικά εθνικά τραγούδια και αποχωρούν.

Με την αποχώρησιν των μαθητών άρχισε το κοινωνικόν μέρος της εορτής. Τα δύο μέλη της σχολικής επιτροπής προσφέρουν εκ νέου κόλλυβα με ούζον, αλλά τα συνοδεύει και ο Ταμίας με τον «δίσκον». Πάνω στον δίσκο είναι απλωμένο ένα μεγάλο μαντίλι. Ο καθένας ρίπτει την προσφορά του εις χρήμα. Άλλοι εις διάφορα αντικείμενα αξίας.

Μόλις τελειώση η περιφορά του δίσκου, γίνεται δημοπρασία των αντικειμένων.

Θυμάμαι όταν καταμετρήθησαν αι προσφοραί, μαζί με τα συγκεντρωθέντα απ’ την δημοπρσίαν ποσά, σύνολον εμετρήθησαν γρόσια χίλια εξακόσια! Αλλά η μεγάλη συγκίνησις της ημέρας ήτο το εξής γεγονός: Όταν ο Ταμίας εσήκωσε το μαντίλι πάνω απ’ τον δίσκο, βρέθηκε κάτω απ’ αυτό ένας φάκελος. Απευθύνετο προς την σχολικήν επιτροπήν. Τον άνοιξαν και διάβασαν το περιεχόμενόν του. Περιελάμβανε τα εξής: «ο υπογεγραμμένος Αναστάσιος Χαραλαμπίδης, προσφέρω υπέρ του ιερού Σχολείου Χάρσερας χίλια (1.000) ρούβλια άτινα κατέθεσα εις την τράπεζαν Καπαγιαννίδη εις Τραπεζούντα».

Χωρίς καμιά αναβολή, ευθύς επιτόπου εγένετο επίσημη συνεδρία των μελών της Σχολικής Εφορίας και της Δημογεροντίας και ανεκήρυξαν τον Αναστάσιον Χαραλαμπίδην μέγαν ευεργέτην του σχολείου και έλαβε την απόφασιν 1) ν’ αναρτήση την φωτογραφίαν του εν τη σχολή, 2) να τελεσθή την πρώτην Κυριακήν μετά της Υπαπαντής, κατ’ έτος, μνημόσυνον υπέρ των ευεργετών, δωρητών και συνδρομητών του σχολείου. […]

Με τον απλούν και σεμνόν αυτόν τρόπον ενισχύοντο τα Σχολεία μας στα βάθη εκείνα του Πόντου και ο αναλφαβητισμός ήτο σχεδόν άγνωστος δια τους Έλληνας, ενώ για τους γείτονάς μας Τούρκους ήσαν γενικώς άγνωστα… τα γράμματα!

Οι περισσότεροι σημερινοί κάτοικοι της Αγροσυκιάς Πέλλης κατάγονται από τας ενορίας Διακόνια και Ομάλια της Χάρσερας. Προσπαθούν να μιμούνται σ’ όλα τους προγόνους των, και επειδή το σημερινόν σχολείον των έχει πολλάς ελλείψεις, επαναλαμβάνουν την ημέραν των Τριών Ιεραρχών την τελετήν που έλαβε χώραν εδώ και πενήντα χρόνια στο αλησμόνητο χωριό τους, στην παλιά την πατρίδα.

Ας ευχηθώμε στον «δίσκο» εκείνης της ημέρας να προσφέρουν όλοι οι Χαρσαρέτ’, όπου και αν βρίσκωνται.

Ηλίας Θεοδωρίδης
Αγροσυκιά, Ιανουάριος 1960

• Πηγή: Ποντιακή Εστία, τχ. 121-122.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

7/10/2025 - 10:59μμ
(Φωτ.: Τζ.Ρ.)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Εύξεινος Λέσχη Κοζάνης: Επαναλειτουργεί το χορωδιακό τμήμα, με μπροστάρη τον Κώστα Καραπαναγιωτίδη

7/10/2025 - 8:16μμ
Οικογενειακή φωτογραφία μετά την έναρξη της 19ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας στην Πρώτη Φλώρινας (φωτ.: ΠΟΕ)
ΠΟΝΤΟΣ

19η Πανελλήνια Συνάντηση Ποντιακής Νεολαίας ΠΟΕ: Επιστροφή στις ρίζες για φυγή μπροστά, στο ψηφιακό μέλλον

7/10/2025 - 4:55μμ
Η Μονή της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο σκηνικό για το νέο τουρκικό σίριαλ  «Taşacak bu deniz» (πηγή: YouTube)
ΠΟΝΤΟΣ

Η Μονή της Παναγίας Σουμελά και η Τραπεζούντα σκηνικό σε νέο τουρκικό σίριαλ

7/10/2025 - 2:05μμ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Επαναλειτουργεί το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Νομού Αττικής!

7/10/2025 - 12:40μμ
Το κτήριο της τράπεζας Φωστηρόπουλου σήμερα στεγάζει το Ταχυδρομείο της πόλης (φωτ.: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ελληνικές οι τράπεζες που κυριαρχούσαν σε Τραπεζούντα, Κερασούντα, Αμισό – Οι δυνατές οικογένειες τραπεζιτών

7/10/2025 - 10:40πμ
(Φωτ.: facebook/Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροβάτου «Το Καρς»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικά αρχίζει η νέα χρονιά στον Μαυρόβατο

6/10/2025 - 6:20μμ
Mε τον καθιερωμένο αγιασμό και με μια ημερίδα ξεκίνησε η νέα πολιτιστική χρονιά της Ένωσης Ποντίων Πιερίας (φωτ.: Ολύμπιο Βήμα)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Δυναμικό ξεκίνημα για την Ένωση Ποντίων Πιερίας, με το νέο μουσείο στο επίκεντρο

6/10/2025 - 5:47μμ
Παρέλαση στους Φιλίππους, στη μνήμη των θυμάτων της σφαγής της 4ης Οκτωβρίου 1941 (φωτ.: Δήμος Καβάλας / Κώστας Σαραϊδάρης)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Φίλιπποι Καβάλας: Ποντιακό παρών για τα θύματα της σφαγής του 1941 – Θυμόμαστε, τιμούμε

6/10/2025 - 2:20μμ
Ο Σταύρος Κελεσίδης επί το έργον (φωτ.: finosfilm.com· εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Σταύρος Κελεσίδης: Από το Σταυρίν στη Μόσχα, και από εκεί στο πάνθεον της Φίνος Φιλμ

6/10/2025 - 10:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αστυνομικοί της σήμανσης ερευνούν το σημείο όπου βρέθηκε μαχαιρωμένη η 57χρονη δήμαρχος (φωτ.: EPA/Christopher Neundorf)

Γερμανία: Υπό κράτηση ο 15χρονος θετός γιος της δημάρχου που βρέθηκε μαχαιρωμένη

3 ώρες πριν
Αστυνομικοί της Σήμανσης ελέγχουν την είσοδο του κέντρου διασκέδασης για στοιχεία (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Έκρηξη σε κέντρο διασκέδασης στα Ιλίσια

4 ώρες πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Ξεκίνημα με «διπλό» στη Ρίγα η ΑΕΚ

4 ώρες πριν
Ο Λάζος Τερζάς ως Βασίλειος Διγενής Ακρίτας σε παράσταση στο Θέατρο Βράχων, 6 Ιουλίου 1996 (φωτ.: Δήμος Βύρωνα)

Στον Πόντο, στις εσχατιές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, «γεννήθηκε» ο Βασίλειος Διγενής Ακρίτας

4 ώρες πριν
(Φωτ.: X / ratiopharmulm)

EuroCup: Λύγισε από την Ουλμ ο Πανιώνιος

5 ώρες πριν
Ο Πάνος Ρούτσι δέχεται τα χειροκροτήματα του κόσμου μόλις ανακοίνωσε ότι σταματά την απεργία πείνας (φωτ.: EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη)

Σταμάτησε την απεργία πείνας ο Πάνος Ρούτσι μετά από 23 ημέρες

5 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign