pontosnews.gr
Τρίτη, 28/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το θρυλικό πανηγύρι στο παρχάρι της Κατίρκαγιας

21/07/2017 - 2:21μμ
Το θρυλικό πανηγύρι στο παρχάρι της Κατίρκαγιας - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι μελετητές της λαογραφίας αναφέρουν ότι τα πανηγύρια (η πανήγυρις, για τους αρχαίους) διατηρούν πολλά αρχέγονα στοιχεία τα οποία συντίθενται με νεότερα – κυρίαρχο είναι το «αυθόρμητον του λαϊκού πολιτισμού», όπως έχει γράψει η Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος.

Στα παρχάρια του Πόντου, όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρεται η κτηνοτροφική ζωή, με λιβάδια ως εκεί που φτάνει το μάτι, τα υπαίθρια πανηγύρια είναι σημείο αναφοράς.

Πιο γνωστό (και πλέον πιο τουριστικό από όλα, καθώς η φήμη του ξεπερνά τα όρια της σημερινής Τουρκίας) είναι αυτό που γίνεται στο παρχάρι της Κατίρκαγιας (τουρκικά: Kadırga), το οποίο ανήκει στην Τόνια και βρίσκεται ακριβώς στα σύνορα της Τραπεζούντας με την Αργυρούπολη. Για την προέλευση του ονόματος η Μυροφόρα Ευσταθιάδου καταγράφει δύο εκδοχές: η μία ότι προκύπτει από τις λέξεις katir (μουλάρι) και kaya (βράχος), ενδεικτικό της απότομης τοποθεσίας, και η δεύτερη είναι ότι προέρχεται από τη λέξη «κάτεργο», με την έννοια του πλοίου, καθώς λέγεται ότι εκεί είχαν βρεθεί κομμάτια ξύλου από καράβι. Κάποιοι μελετητές μάλιστα μιλούν και για την κιβωτό του Νώε.

Για τους ελληνόφωνους κυρίως του νομού Τραπεζούντας το πανηγύρι της Κατίρκαγιας είναι ένα σημείο συνάντησης, ένα ετήσιο γεγονός ιδιαίτερης σημασίας. Μιας και πραγματοποιείται κάθε τρίτη Παρασκευή του Ιουλίου, πολλοί το ταυτίζουν και με τη γιορτή του Προφήτη Ηλία. Αν και πια αρκετοί είναι αυτοί του του… γυρνούν την πλάτη καθώς η εμπλοκή των δήμων στη διοργάνωση του έχει αφαιρέσει πολλά παραδοσιακά στοιχεία από τη γοητεία του (πλέον στήνονται εξέδρες και μικροφωνικές εγκαταστάσεις), εντούτοις εκατοντάδες συνεχίζουν να δίνουν το παρών. Άλλωστε κάθε χρόνο στο συγκεκριμένο παρχάρι μαζεύονται 30.000-40.000 άνθρωποι.

Παλιά, θυμούνται οι Τονιαλήδες, στα καφενεία των χωριών της Τόνιας το βράδυ της Τετάρτης έκαναν μουχαπέτ’, κάτι σαν «ζέσταμα» για το γλέντι που θα ακολουθούσε. Την Πέμπτη το πρωί έπαιρναν τον λυράρη (κάθε χωριό τον δικό του), ψώνιζαν φαγητά και ρακή και χορεύοντας πήγαιναν στο παρχάρι με τα πόδια. Ποδαρόδρομος για 6, 7, ίσως και περισσότερες ώρες.

Σε κάθε χωριό και οικισμό από τον οποίο περνούσαν έστηναν γλέντι, γλέντι έστηναν και το βράδυ που έφταναν στον προορισμό τους.

Τους φιλοξενούσαν σε σπίτια, 10-15 άτομα κοιμόντουσαν μαζί, άλλοι κοιμόντουσαν στο ύπαιθρο, βουνίσιοι γαρ. Αχανής έκταση το παρχάρι, την Παρασκευή το πρωί κάθε χωριό κατέβαινε στο κέντρο της αλάνας, εκεί όπου βρίσκεται ο κύκλος του χορού. Λύρες, νταούλι και ζουρνάς τα όργανα, κι ένας κύκλος χωρίς αρχή και τέλος, χωρίς πρωτοχορευτή. Αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα: Δεν γίνονται μικρότεροι κύκλοι, όσοι δεν επιθυμούν να χορέψουν απομακρύνονται από αυτόν, δεν υπάρχουν «πρωταγωνιστές», και μόνο το στιλ ξεχωρίζει τους καλούς χορευτές. Υπάρχει ακόμα και ένας… ραβδούχος που τους βάζει σε τάξη ώστε να σχηματίσουν τον τέλειο κύκλο. «Εσύ χορεύεις και ο λυράρης μπορεί να περάσει από δίπλα σου μετά από 10-15 λεπτά. Παίρνουμε τη μουσική από το ρυθμό του ποδιού, σε έναν κύκλο που μπορεί να είναι 100-200 μέτρα», αναφέρουν όσοι έχουν ζήσει από κοντά το πανηγύρι της Κατίρκαγιας. Η μουσική μονότονη για τους μη μυημένους, αλλά δημιουργεί ένταση στα σώματα που εκτονώνονται ακόμα και με κραυγές.

Μακριά από την… πίστα, όπου οι σκοποί είναι αυστηρά τίκ’ διπλό και τρομαχτόν, στήνονται πάγκοι που πουλάνε κυριολεκτικά τα πάντα. Μέσα στη μέρα ο κόσμος σπάει και δημιουργεί τις δικές του παρέες (συνήθως ανά χωριό), και με τον λυράρη κάνει μουχαπέτ’ ή στήνει χορό. Αργότερα κάποιοι ξανακατεβαίνουν στον κύκλο, κι αυτό το πηγαινέλα συνεχίζεται όλη τη μέρα.

Μιας και οι ποντιόφωνοι Τονιαλήδες είναι σίγουροι… επισκέπτες, εξίσου σίγουρες είναι και οι μπαλωθιές. Γνωστοί για την αγάπη τους για τα όπλα, παλιότερα έριχναν σφαίρες βροχή. Πλέον γίνονται έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα. Σε μεγάλο ποσοστό στην Κατίρκαγια ανεβαίνουν και Τσαπνήδες (τα έθιμά τους είναι διαφορετικά από αυτά των Τούρκων), αλλά και Αλεβήδες (μουσουλμανική αίρεση).

«Παρευρισκόμενος κανείς ως επισκέπτης στο πανηγύρι της Κατίρκαγιας νιώθει άβολα με τον πρωτογονισμό που αυτό εκπέμπει. […] Το δέος καλλιεργείται στον επισκέπτη ακόμη πιο έντονα, καθώς ανά διαστήματα σύννεφα σκεπάζουν το πανηγύρι και ακούς μόνο τη μουσική. Και ξαφνικά, επανεμφανίζονται μπροστά σου οι χιλιάδες των πανηγυριστών. Είναι καταστάσεις άγνωστες και συμπεριφορές άξεστες, λαμβάνοντας υπόψη την καθημερινότητα της αστικής κοινωνίας», αναφέρει η Μυροφόρα Ευσταθιάδου στη μελέτη «Το πανηγύρι στην Κατίρκαγια (Kadirga) του Πόντου, ο κοινωνικός και πολιτισμικός του ρόλος».

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Δεξιά η ζουμοξύστρα που ανήκε στη Ζωή Λιανίδου-Καγκελίδου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το σεντούκι της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών: Πώς φτιαχνόταν το ψωμί στον Πόντο

26/07/2026 - 12:09μμ
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σάντα, όπως τον κατέγραψε ο Άντονι Μπράιερ (πηγή: «Αρχείον Πόντου», Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Προφήτης Ηλίας στον Πόντο: Το θαύμα του Αϊ-Λια στο Καρς και ο άγιος των κεραυνών

20/07/2026 - 9:26πμ
Στιγμιότυπο από το θύμισμαν, το γαμήλιο ποντιακό έθιμο (πηγή: TikTok / xristinabairaktaridou)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Θύμισμαν: Το ποντιακό έθιμο με το χορό των επτά ζευγαριών που είδαμε σε γάμο

16/07/2026 - 7:39μμ
Βελόνιασμα καπνών. Η φωτογραφία είναι δωρεά της Ουρανίας Λαμψίδου στην Επιτροπή Ποντιακών Μελετών
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τα «χρυσά φύλλα» του Πόντου: Η ιστορία του καπνού που ρίζωσε ξανά στην Ελλάδα

15/07/2026 - 12:26μμ
Σύνθεση σκίτσων του Χρήστου Γ. Δημάρχου για τις αγροτικές εργασίες του Ιουλίου (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Θερισμός στον Πόντο: Το «παλλάωμαν» και οι λέξεις που ζωντανεύουν τον χρυσό Ιούλιο

6/07/2026 - 10:40μμ
«Χτυποκάρδια» λέγεται το σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου, μιας και δείχνει το... νερό που μιλάει, μέσα από το χέρι της κοπέλας που βγάζει αντικείμενα από τη στάμνα (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη στον Κλήδονα: Πώς γιόρταζαν το θερινό ηλιοστάσιο οι Έλληνες του Πόντου

21/06/2026 - 9:36πμ
Λάπαθον το αμβλύφυλλον (πηγή: Wikipedia)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλοκαίρι στον Πόντο: Όταν οι αυλές γέμιζαν με πλεξούδες από αβλούκ’

5/06/2026 - 8:57πμ
Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών

1/06/2026 - 1:28μμ
Χειροποίητη σκούπα στολισμένη, σε προθήκη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η σκούπα και η νοικοκυροσύνη στον Πόντο: Όταν η αυλή «έλεγε» ποια είναι η νύφη

12/04/2026 - 10:14μμ
Εικόνα από το χωριό Κρηνίτα του Όφεως διά χειρός Αϊσέ Τουρσούν, το 2017 (φωτ.: facebook.com/Epoulim)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το Πάσχα στο χωριό Κρηνίτα του Όφεως είχαν την τιμητική τους οι τονανμάδες

11/04/2026 - 10:31μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαχητής των Χούθι κοιτάζει ψηφιακή πινακίδα που απεικονίζει επίθεση σε πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης αλληλεγγύης προς το Ιράν στη Σαναά της Υεμένης. 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA /  Yahya Arhab)

Χούθι: Πύραυλοι σε σαουδαραβικό τάνκερ – Η Κίνα ζητά ασφαλή διέλευση στην Ερυθρά Θάλασσα

12 λεπτά πριν
Εξόριστοι μεταφέρονται (στην καλύτερη περίπτωση) σε βαγόνια εμπορικών τρένων (πηγή: Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου)

Ιούλιος 1921: Η έκθεση που κατέγραψε τις πορείες θανάτου Ελλήνων εξορίστων

35 λεπτά πριν
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας Κυριάκος Τιλγκερίδης (φωτ.: Facebook / Kyriakos Tilgkeridis)

Ένωση Ποντίων Γλυφάδας: Πρωτοβουλίες για να γίνει ο ποντιακός ελληνισμός δύναμη πολιτιστικής διπλωματίας

59 λεπτά πριν
Ντόναλντ Τραμπ και Βολοντίμιρ Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (πηγή: Χ / Volodymyr Zelenskyy)

Τραμπ-Ζελένσκι: Στο τραπέζι οι Patriot και η επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών

1 ώρα πριν
Επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης προς Καλαμαριά. Σταθμός Νομαρχία, 26 Μαρτίου 2026 (φωτ.: 
EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Ταχιάος: Εντός Αυγούστου το μετρό στην Καλαμαριά – Τον Μάιο του 2027 το Flyover

2 ώρες πριν
Ο Έλληνας πρέσβης στη Μαδρίτη με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, στην αεροπορική βάση Τορεχόν. Τρίτη 28 Ιουλίου 2026 (φωτ.: Facebook / Embajada de Grecia en Madrid-Πρεσβεία της Ελλάδος στη Μαδρίτη)

Ισπανία: Παρατείνεται η αποστολή των ελληνικών Canadair στις μεγάλες πυρκαγιές

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign