pontosnews.gr
Τρίτη, 23/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Τα δαρμενείας (Περιοχής Όφεως)

12/10/2014 - 2:22μμ
Τα δαρμενείας (Περιοχής Όφεως) - Cover Image
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Έτουνε ένας εφτωχός, είχε ένα γυναίκα και ένα δέκα χρονώ παιδί. Έναν ημέρα είπε τη γυναίκα ’τ’ «γυναίκα εγώ να πάγω ’ς σην ξενιτεία, ως να έρχωμαι, απ’ εμένα παράδας μη περμένης». Επήγε ’ς σην ξενιτεία. Εστάθε ’ς ένα άρχοντα εμποστά δέκα χρόνα. Απάν’ ’ς σα δέκα χρόνα είπε τον οικοκύρην ατ’ «εγώ να πάγω ’ς σην πατρίδα». Και ο οικοκύρης ατ’ εξέγκε και εδώκεν ατόνα για τα δέκα χρόνα εκατό λίρας. Ατός επήρε του οικοκύρη-ν ατ’ το χέρ’ και εδρομάε.

Σίτ’ εβγαίν’ας σ’ οσπίτ’, ο οικοκύρης ατ’ εφώναξεν ατόνα. «Έλ’ αδά, κατ’ να λέγω σε. Δώσ’ με πέντε λίρας και να μαθίζω σε ένα δαρμανεία». Ατός ενούνιξε «(ν)το δαρμενεία να λέγη με και να παίρη με πέντε λίρας;». Εδώκεν ατόνα τα πέντε λίρας και είπεν ατόνα «ειπέ τη δαρμενεία σ’». Ο οικοκύρης είπεν ατόνα «άντα πας ’ς σο δρόμο και λέπεις ένα θαμαστό πράμα (ν)το ’κι γιαραεύει, σε μ’ ερωτάς (ν)το έν’». Ατός είπε «ευχαριστώ» και εδρομάε.

’Κ’ επήρε δέκα πόδας και ο οικοκύρης πάλ’ εφώναξεν ατόνα «δώσ’ με πέντε λίρας κι άλλο, να λέγω σε άλλ’ ένα δαρμενεία». Ατός εδώκε τα πέντε λίρας και είπε «πες με τη δαρμενεία σ’». Και ο οικοκύρης ατ’ είπε «’ς σο δρόμο σίτα πας, μη ματαδρομίης». Ατός είπε «ευχαριστώ» και εδρόμαε.

Ο οικοκύρης πάλ’ εφώναξεν ατόνα «δώσ’ με άλλα πέντε λίρας να λέγω σε άλλ’ ένα δαρμενεία». Ατός εδώκε τα πέντε λίρας και συλλοΐσκεται. «Αούτος με τα δαρμενείας ατ’ να παίρ’ τα εδούλεψα ατόσα χρόνα!». Ο οικοκύρης ατ’ είπεν ατόνα. «Χωρίς να νουνίης δουλεία μ’ εφτάς. Να έης την ευκή μ’!». Ατός είπε «ευκαριστώ» και συλλοϊσμένος πάει.

‘Σ σο δρόμο είδε έναν αράπ’. Εμπροστά ’τ’ έστεκανε ένα κουμούλ’ κεφάλα. Έτουνε εκεί και ένα τρανό ξερό καβάκ’. Ατός επήγε να ρωτά «(ν)το είναι αούτα τα κεφάλα;», αμά εντώκε ’ς σην ονούν να ρωτά (ν)τ’ εδώκε τα πέντε λίρας και έμαθε τη δαρμενεία του οικοκύρη-ν ατ’ και κ’ ερώτεσε τον αράπ’ τίπο.

Εδρομάε πάλ’. Ο αράπης εφώναξεν ατόνα και ερώτεσεν ατόνα «γιατί έρθες εμπροστά μ’ και χωρίς να ρωτάς με τίπο εκλώστες οπίσ’;». Εκείνος είπεν ατόνα «(ν)το κέρδος είχα ας εσένα και ν’ ερώτενα σε;». Ετότε αράπης είπε «(Μ)πράβο, εκέρδισες τη ζωή σ’. Εγώ είμαι ωρκωμένος όποιος έρται και δαβαίν’ απαδά ’ς σο δρόμο και ερωτά με (ν)το φτάς ατού; Εγώ κρεμάν’ ατόνα αδά ’ς σο καβάκ’ και ύστερ’ κόφτω το κεφάλιν ατ’ και σύρω ’ς σο κουμούλ’. Ατόσα χρόνα στέκω αδά και κανείς ακόμα χωρίς να ερωτά με ’κ’ εδάβε απαδά. Ατώρα εσύ χωρίς να ρωτάς με εδάβες απαδά. Για τ’ εκείνο εγώ χαρίζω σε τη ζωή σ’ και δαβαίνω απαδά ’ς την τέχνη». Είπε και εδρομάε αράπης. Εφήκεν ατόνα ό,τι είχε εκεί. Ατός ετότε επήρε τα παράδας (ν)το είχε αράπης, εφόρτωσε δύο καμήλας και εσέβε ’ς σο δρόμο.

‘Σ σο δρόμο επέντεσε δυο συντρόφους και εκείν’ είχανε δύο καμήλας φορτωμένα πράματα. Σίτα πάνε ’ς σο δρόμο, επείνασανε. Είπαν ατόνα «αδά οπίσ’ ’ς σο βουνό έν’ ένα χάν’, ας πάνε εκεί τρώγουμε». Ατός είπεν ατ’ς «Εγώ ας σο δρόμο ’κ’ εβγαίνω, πέντε λίρας εδώκα ατού ’ς ση δαρμενεία. Αν θέλητε εσείστ’, αμήτε φάτε. Εγώ αδά περμένω σασε». Ετότε εκείν’ εφήκανε τα καμήλα ’τουνα και επήγανε να τρώγουνε. Εκεί ’ς σο χάν’ έτουνε ένα ο(ν)τά γομάτο (μ)παρούτ’. Ατείν’ έψανε τ’ άψιμο και να ψένουνε φαεί για να τρώγουν. Το (μ)παρούτ’ επήρε άψιμο, το χάν’ εκάγε, εκείν’ πάλ’ απέσ’ εκάγανε. Τα καμήλας ατουνε επέμενανε εκείνονα τον εφτωχό, οποίος έστεκε απάν’ ’ς σο δρόμο και επερμένεν ατ’ς. Ατός επερμέσε και εκείν’ ουκ’ εκλώστανε. Υστέρ’ έμαθε (ν)το εκάγανε ’ς σο χάν’. Επήρε τα καμήλα και εδρομάε.

Επήγε ’ς σο οσπίτιν ατ’. Τη νύχτα τ’ οσπίτ’ έτουνε κλειδωμένο. Ατός εκατέβε ’ς σο κατώϊ. Έβαλε τα καμήλα απέσ’ και ατός πα εκάτσε και εμπροστά τα καμήλα και περμέν’ να μερών’ για να εβγαίν’ απάν’ ’ς σ’ οσπίτ’. ’Σ σην αυγή απάν’ είδε, κάται ’ς σην παρακαμή με τη γυναίκα ’τ’ ένα νέο παιδί. Ατός εποψιάστε, επήρε το τουφέκιν ατ’ και να κρούη το παιδί. Υστέρ’ ενθυμέθε (ν)τ’ εδώκε τα πέντε λίρας για τη δαρμενεία (ν)το είπεν ατόνα ο οικοκύρης «χωρίς να συλλοΐσκεσαι δουλεία μ’ εφτάς». Επήρε οπίσ’ το τουφέκιν ατ’ και νουνίζ’ ποιος εν’ ατός ο νέος. Ετότε ακούει πως λέει ’ς ση γυναίκα ’τ’ το παιδί εκείνο. «Μάννα, εγώ να πάγω ’ς σ’ αποσκλά’. Εσύ το φαεί ελήγορα ψέσο και φέρε με, εγώ πεινώ πολλά». Και η γυναίκα είπε «(Ν)το να ψένω και φέρω σε, υιέ μ’; Ο κύρη σ’ ενέσπαλε μασε. Εγέντονε δέκα χρόνα και νε παράδας έστειλε και νε ατός έρθε». Το παιδί είπε «Άς έν’, μάννα, ψέσο ελίγα φασούλα και φέρε με. Ο Θεός ’κι ανεσπάλλει μασε. Πεινασμέν’ ’κι απομένουμε».

Ετότε ατός ας σο κατώϊ απέσ’ έκλαψε και έτρεξε ’ς σ’ οσπίτ’ και εδόξασε τον Θεό (ν)το εύρε τη γυναίκα ’τ’ και το παιδίν ατ’. Και εγώ εδάβα και έρθα, άλλο ’κ’ εξέρω (ν)τ’ εποίκανε.

Από το Σίμος Λιανίδης, Τα παραμύθια του ποντιακού λαού, έκδ. Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, Αθήνα 1962.

• Διατηρήθηκε η ορθογραφία και η σύνταξη του συγγραφέα.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

«Χτυποκάρδια» λέγεται το σκίτσο του Χρήστου Δημάρχου, μιας και δείχνει το... νερό που μιλάει, μέσα από το χέρι της κοπέλας που βγάζει αντικείμενα από τη στάμνα (πηγή: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από τις φωτιές του Αϊ-Γιάννη στον Κλήδονα: Πώς γιόρταζαν το θερινό ηλιοστάσιο οι Έλληνες του Πόντου

21/06/2026 - 9:36πμ
Λάπαθον το αμβλύφυλλον (πηγή: Wikipedia)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Καλοκαίρι στον Πόντο: Όταν οι αυλές γέμιζαν με πλεξούδες από αβλούκ’

5/06/2026 - 8:57πμ
Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών - Cover Image
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κερασινόν, ο μήνας των κερασιών

1/06/2026 - 1:28μμ
Χειροποίητη σκούπα στολισμένη, σε προθήκη του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης (φωτ.: Γεωργία Βορύλλα)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Η σκούπα και η νοικοκυροσύνη στον Πόντο: Όταν η αυλή «έλεγε» ποια είναι η νύφη

12/04/2026 - 10:14μμ
Εικόνα από το χωριό Κρηνίτα του Όφεως διά χειρός Αϊσέ Τουρσούν, το 2017 (φωτ.: facebook.com/Epoulim)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Το Πάσχα στο χωριό Κρηνίτα του Όφεως είχαν την τιμητική τους οι τονανμάδες

11/04/2026 - 10:31μμ
Άποψη της Τραπεζούντας το 1887. Η Μούντα ήταν σιμοχώρι της (πηγή: Henry Binder, Au Kurdistan, en Mésopotamie et en Perse, Paris, 1887/ houshamadyan.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο Ποπα-Πάνον και ο κρυπτοχριστιανός Χότζας: Μια συγκλονιστική Ανάσταση στην Τραπεζούντα

11/04/2026 - 5:49μμ
Κεντητός Επιτάφιος από τη Λάλογλη του Καρς, ο οποίος μαζί με την εικόνα της Παναγίας φυλάσσονται στο ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Μεσονήσι Φλώρινας (φωτ.: Κωνσταντίνος Παυλίδης)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Παρασκευή στον Πόντο: Νηστεία, Επιτάφιος και τα έθιμα που «ένωναν» ζωντανούς και νεκρούς

10/04/2026 - 8:38πμ
Καμπαναριό ελληνικού ορθόδοξου ναού στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου που πλέον ονόμαζεται Αρπαλί (πηγή: karadeniz.gov.tr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Μεγάλη Εβδομάδα στην Κορόνιξα Μεσοχαλδίου: Εκεί ο εξαγνισμός της ψυχής ήταν συλλογική υπόθεση – Υποχρεωτική η συμφιλίωση και ο ασπασμός της αγάπης

9/04/2026 - 12:24μμ
Φωτογραφία των αρχών του 20ού αιώνα που απεικονίζει το κτήριο που στέγασε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας κατά την τελευταία περίοδο λειτουργίας του, από το 1902 έως το 1921 (πηγή: el.wikipedia.org)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Από το εμβληματικό Φροντιστήριο Τραπεζούντας, επιστροφή στο Καπίκιοϊ για τη Λαμπρή

8/04/2026 - 9:05μμ
Ποντίων Πάσχα, λάδι σε μουσαμά, 60x50 εκ, έργο της Λίας Ελευθεριάδου (πηγή: liaeleftheriadou.gr)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Τραπεζούντα: Αναμνήσεις από τη Μεγάλη Εβδομάδα στην πρωτεύουσα των Κομνηνών

8/04/2026 - 12:01μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Κ. Κυριαζόπουλος μς τη στολή του Γενικού Προξένου της Ελλάδας, και αντικείμενα που του ανήκαν, όπως το ιατρικό βαλιτσάκι του, η ελληνική σημαία κ.ο.κ. (πηγή: museumsvictoria.com.au. Εικ.: ΧΚ)

Κωνσταντίνος Κυριαζόπουλος: Ο πρωτοπόρος Έλληνας γιατρός από την Αδριανούπολη που άνοιξε δρόμους στην Αυστραλία

32 λεπτά πριν
(Φωτ.: glomex/ert sports)

Μουντιάλ 2026 – Αλγερία-Ιορδανία 2-1: Ανατροπή που κρατά «ζωντανό» το όνειρο της πρόκρισης

58 λεπτά πριν
Οι γιοι του Ιακώβ τού δείχνουν το χιτώνα του Ιωσληφ (έργο του Giovanni Andrea de Ferrari, πηγή: Domenico Fiasella / commons.wikimedia.org)

Στον Ιωσήφ (Μέρος Α’)

60 λεπτά πριν
Ο Ντ. Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, 22 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Bonnie Cash)

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ: Νέες βολές Τραμπ κατά των χωρών της Συμμαχίας – Στο στόχαστρο και πάλι Μελόνι, Μερτς και Στάρμερ

1 ώρα πριν
(Φωτ.: glomex/ert sports)

Μουντιάλ 2026: Γαλλική παράσταση με πρωταγωνιστή τον Μπαπέ – «Καθάρισε» το Ιράκ και η Γαλλία προκρίθηκε στους «32»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: glomex/ert sports)

Μουντιάλ 2026 – Νορβηγία: Ξέφρενοι πανηγυρισμοί μετά την πρόκριση με τύμπανα και… κουπί

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign