pontosnews.gr
Κυριακή, 25/01/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόσο πιθανές είναι οι κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ

7/12/2020 - 9:44πμ
Πόσο πιθανές είναι οι κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα το κατά πόσο θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο, προτού οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών αποφασίσουν –αργότερα μέσα στην εβδομάδα– εάν θα κάνουν πράξη την απειλή τους.

Οι ΥΠΕΞ δεν θα πάρουν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο, θα τις αφήσουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποίησε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες.

Η κίνηση της Άγκυρας στα τέλη Νοεμβρίου να ελλιμενίσει το Oruç Reis αποκλιμάκωσε κάπως την ένταση, όμως αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι η στάση ευρύτερα σε διάφορα ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής (Λιβύη, Συρία, Ιράκ, αυταρχισμός στο εσωτερικό), έχει… σκληρύνει τις ευρωπαϊκές θέσεις.

«Εξ όσων γνωρίζω, καμία κυβέρνηση της ΕΕ δεν αμφισβητεί την άποψη ότι η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν τον Οκτώβριο και άρα οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Όπως εξήγησε: «Ζητήσαμε αλλαγή και δεν ήρθε».

Οι Βρυξέλλες καταγράφουν τη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων τουρκικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, για το οποίο η Αθήνα τονίζει ότι καθιστά αδύνατη την έναρξη επίσημων συνομιλιών με την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αξίωσε την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία να πάψει να «παίζει παιχνίδια», προσφέροντας παραχωρήσεις μόνο για να τις πάρει πίσω.

Η χώρα που κρατάει το κλειδί ως προς την επιβολή κυρώσεων είναι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο. Το Βερολίνο ήλπιζε ότι θα μεσολαβούσε μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αλλά η επανέναρξη των ερευνών για κοιτάσματα αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου τον Οκτώβριο, έπειτα από σύντομη παύση, φέρεται να έχει εξοργίσει τη γερμανική πλευρά.

«Το ότι εστάλη το πλοίο [σ.σ. το Oruç Reis] ξανά στη θάλασσα αμέσως μετά τη Σύνοδο (κορυφής του Οκτωβρίου) δεν το πήραν πολύ καλά τα κράτη-μέλη που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες […]. Η υπομονή της Γερμανίας έχει όρια», επισήμανε Ευρωπαίος διπλωμάτης ενήμερος για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρηματολογούν ότι είναι ώρα να τιμωρηθεί η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του NATO και θεωρητικά κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί τη διένεξη όσον αφορά τα κοιτάσματα αερίου για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, πάντως, απορρίπτει τη σεναριολογία περί επιβολής κυρώσεων, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή «δεν θα ήταν εποικοδομητική».

Στις 26 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις, όμως η επιστροφή του Oruç Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και η πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διάλογο μπορεί να θεωρηθεί πως δίνουν στην ΕΕ λόγους να μην προχωρήσει, προς το παρόν.

«Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι, αλλά η επιβολή τους δεν είναι αυτόματη», εξήγησε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Επεισόδια έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα, στα Τίρανα. Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)
ΚΟΣΜΟΣ

Μολότοφ και χημικά στα Τίρανα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στους δρόμους

25/01/2026 - 11:44πμ
Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot του ΝΑΤΟ σε αεροπορική βάση στη Σλοβακία (φωτ. αρχείου: EPA/Martin Divisek)
ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Ενισχύει την άμυνα στα σύνορα με τη Ρωσία… χωρίς στρατιώτες

25/01/2026 - 8:59πμ
(Φωτ.: Χ/@JSweetLI)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζεται η ένταση στη Μινεσότα: Ο Τραμπ μιλά για «εξέγερση» μετά τον θάνατο 37χρονου από πυρά της ICE – Αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του θύματος

25/01/2026 - 8:35πμ
(Φωτ.: Facebook/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την Ουκρανία: Νέος γύρος συνομιλιών στο Αμπού Ντάμπι και ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης Ζελένσκι-Πούτιν

24/01/2026 - 10:22μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)
ΚΟΣΜΟΣ

Ταραχές και οργή στη Μινεάπολη μετά τον θάνατο άνδρα από πράκτορες της ICE (βίντεο)

24/01/2026 - 9:23μμ
Από αριστερά ο καναδός πρωθυπουργός Μαρκ Κάρνεϊ με τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Ιούνιο (φωτ.: EPA/Ludovic Marin/POOL)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντ. Τραμπ: Απείλησε τον Καναδά με δασμούς 100% αν κάνει εμπορική συμφωνία με την Κίνα

24/01/2026 - 7:58μμ
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των αντιπροσωπειών ΗΠΑ, Ουκρανίας και Ρωσίας στο Άμπου Ντάμπι (φωτ.: ΕΡΑ/Προεδρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων)
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Εποικοδομητικές» οι συνομιλίες με ΗΠΑ και Ρωσία – Πιθανότητα νέας συνάντησης την ερχόμενη εβδομάδα

24/01/2026 - 5:36μμ
Πρωτοσέλιδο της εποχής
ΚΟΣΜΟΣ

Γροιλανδία: Όταν οι ΗΠΑ έριξαν (κατά λάθος) πυρηνικές βόμβες

24/01/2026 - 3:16μμ
(Φωτ.: EPA / Anthony Anex)
ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Κραν Μοντανά: Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας – Η Μελόνι κάλεσε τον πρέσβη στη Ρώμη

24/01/2026 - 2:48μμ
Η παραλία στην οποία δέχθηκε την επίθεση ο 12χρονος (φωτ.: EPA / Sitthixay Ditthavong)
ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Υπέκυψε στα τραύματά του 12χρονος που δέχθηκε επίθεση από καρχαρία

24/01/2026 - 11:54πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επεισόδια έξω από το γραφείο του Έντι Ράμα, στα Τίρανα. Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Malton Dibra)

Μολότοφ και χημικά στα Τίρανα: Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στους δρόμους

16 λεπτά πριν
Στην οδό Γυθείου στη Γλυφάδα, όπου 46χρονος δολοφόνησε τον 80χρονο πατέρα του, Κυριακή 25 (φωτ.: ΕUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Έγκλημα στη Γλυφάδα: Το 2014 δολοφόνησε τη μητέρα, σήμερα τον πατέρα του

40 λεπτά πριν
Self test για κορονοϊό και γρίπη (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αύξηση κρουσμάτων γρίπης: Ανησυχία λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας – Προσοχή στα παιδιά

1 ώρα πριν
Στιγμιότυπο από την περσινή γιορτή για την  κοπή της βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Φορέα «Κιβωτός του Πόντου» (φωτ.: facebook.com/Κιβωτός του Πόντου - Ηλίας Υφαντίδης)

«Από τη Βηθλεέμ στην Αιωνιότητα!» με όχημα την «Κιβωτού του Πόντου – Ηλίας Υφαντίδης»

1 ώρα πριν
ΤΑ παιδιά των ακαδημιών του Απόλλωνα έδωσαν το πιο φωτεινό μήνυμα. Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2026 (πηγή: Facebook / Αράπογλου Χρύσα - Καλαμαριά Μητέρα Πόλη)

Απόλλων Καλαμαριάς: 100 χρόνια ιστορίας και μνήμης στην επετειακή εκδήλωση στο Δημαρχείο

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)

Γλυφάδα: Σορός 80χρονου στο πορτμπαγκάζ – Ο γιος κατηγορείται για ανθρωποκτονία

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign