pontosnews.gr
Τετάρτη, 5/11/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Πόσο πιθανές είναι οι κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ

7/12/2020 - 9:44πμ
Πόσο πιθανές είναι οι κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν σήμερα το κατά πόσο θεωρούν επιβεβλημένο να υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας των ενεργειών της στην Ανατολική Μεσόγειο, προτού οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών αποφασίσουν –αργότερα μέσα στην εβδομάδα– εάν θα κάνουν πράξη την απειλή τους.

Οι ΥΠΕΞ δεν θα πάρουν αποφάσεις στο σημερινό συμβούλιο, θα τις αφήσουν στη Σύνοδο Κορυφής.

Τον Οκτώβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προειδοποίησε την Τουρκία να σταματήσει τις έρευνες στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου, διαμηνύοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν συνέπειες.

Η κίνηση της Άγκυρας στα τέλη Νοεμβρίου να ελλιμενίσει το Oruç Reis αποκλιμάκωσε κάπως την ένταση, όμως αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ λένε ότι η στάση ευρύτερα σε διάφορα ζητήματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής (Λιβύη, Συρία, Ιράκ, αυταρχισμός στο εσωτερικό), έχει… σκληρύνει τις ευρωπαϊκές θέσεις.

«Εξ όσων γνωρίζω, καμία κυβέρνηση της ΕΕ δεν αμφισβητεί την άποψη ότι η κατάσταση είναι σήμερα χειρότερη απ’ ό,τι ήταν τον Οκτώβριο και άρα οι ηγέτες πρέπει να εξετάσουν ποιες θα είναι οι συνέπειες», ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος. Όπως εξήγησε: «Ζητήσαμε αλλαγή και δεν ήρθε».

Οι Βρυξέλλες καταγράφουν τη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων τουρκικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο, για το οποίο η Αθήνα τονίζει ότι καθιστά αδύνατη την έναρξη επίσημων συνομιλιών με την Άγκυρα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αξίωσε την περασμένη εβδομάδα η Τουρκία να πάψει να «παίζει παιχνίδια», προσφέροντας παραχωρήσεις μόνο για να τις πάρει πίσω.

Η χώρα που κρατάει το κλειδί ως προς την επιβολή κυρώσεων είναι η Γερμανία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο. Το Βερολίνο ήλπιζε ότι θα μεσολαβούσε μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας, αλλά η επανέναρξη των ερευνών για κοιτάσματα αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου τον Οκτώβριο, έπειτα από σύντομη παύση, φέρεται να έχει εξοργίσει τη γερμανική πλευρά.

«Το ότι εστάλη το πλοίο [σ.σ. το Oruç Reis] ξανά στη θάλασσα αμέσως μετά τη Σύνοδο (κορυφής του Οκτωβρίου) δεν το πήραν πολύ καλά τα κράτη-μέλη που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες […]. Η υπομονή της Γερμανίας έχει όρια», επισήμανε Ευρωπαίος διπλωμάτης ενήμερος για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η Γαλλία και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιχειρηματολογούν ότι είναι ώρα να τιμωρηθεί η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του NATO και θεωρητικά κράτος υποψήφιο προς ένταξη στην ΕΕ.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως η τουρκική ηγεσία χρησιμοποιεί τη διένεξη όσον αφορά τα κοιτάσματα αερίου για εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας, πάντως, απορρίπτει τη σεναριολογία περί επιβολής κυρώσεων, τονίζοντας πως η κίνηση αυτή «δεν θα ήταν εποικοδομητική».

Στις 26 Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε να επιβληθούν κυρώσεις, όμως η επιστροφή του Oruç Reis στο λιμάνι της Αττάλειας και η πρόσκληση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διάλογο μπορεί να θεωρηθεί πως δίνουν στην ΕΕ λόγους να μην προχωρήσει, προς το παρόν.

«Οι κυρώσεις είναι στο τραπέζι, αλλά η επιβολή τους δεν είναι αυτόματη», εξήγησε ο Ευρωπαίος διπλωμάτης.

  • Αναδημοσίευση από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: aa.com.tr)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Μεροληπτική και αβάσιμη» η έκθεση της Κομισιόν – Πύρινες αναφορές για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

4/11/2025 - 11:57μμ
(Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)
ΚΟΣΜΟΣ

Ντικ Τσέινι: Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πολέμιος του Τραμπ πέθανε σε ηλικία 84 ετών

4/11/2025 - 10:27μμ
Στην αριστερή πλευρά του Πύργου των Κόμηδων πυροσβέστες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν εργάτη, ενώ δεξιά διακρίνονται κομμάτια του τοίχου τα οποία καταρρέουν (φωτ.: EPA/Maurizio Brambatti)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Νεκρός ο εργάτης που παγιδεύτηκε όταν κατέρρευσε ο μεσαιωνικός πύργος – Έρευνα για εξ αμελείας ανθρωποκτονία

4/11/2025 - 2:23μμ
Ερντογάν και Μπαχτσελί στην Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Τούρκου πρόεδρου, 3 Ιουνίου 2023 (φωτ.: EPA / Necati Savas)
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Μπαχτσελί αιφνιδιάζει πάλι με τους Κούρδους – «Να αποφυλακιστεί ο Ντεμιρτάς»

4/11/2025 - 1:59μμ
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (φωτ.: European Union)
ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνικό τετ α τετ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – Βολοντίμιρ Ζελένσκι

3/11/2025 - 11:59μμ
Η αίθουσα με τις φωτογραφίες και τα ονόματα των θυμάτων στο Γιαντ Βασέμ (φωτ.: Gary Todd / commons.wikimedia.org)
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το Yad Vashem ταυτοποίησε 5 εκατ. εβραίους που δολοφονήθηκαν στο Ολοκαύτωμα

3/11/2025 - 9:40μμ
(Φωτ.: EPA / Maurizio Brambatti)
ΚΟΣΜΟΣ

Ρώμη: Κατέρρευσε μεσαιωνικός πύργος κοντά στο Κολοσσαίο – Υπάρχουν τραυματίες

3/11/2025 - 6:44μμ
Στελέχη της Σήμανσης διακρίνονται να εργάζονται στον συρμό όπου σημειώθηκε η αιματηρή επίθεση (φωτ.: EPA/Tayfun Salci)
ΚΟΣΜΟΣ

Λονδίνο: 32χρονος μαχαίρωσε 11 άτομα σε τρένο – Σε κρίσιμη κατάσταση εργαζόμενος-ήρωας που προσπάθησε να τον σταματήσει

3/11/2025 - 12:34μμ
Οι «έμπιστοι» του Βούτιστς απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις (φωτ.: EPA / Andrej Cukic)
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Υποστηρικτές του Βούτσιτς προκαλούν – Έχασε τον γιο της στο Νόβι Σαντ, δέχεται επίθεση

2/11/2025 - 10:58μμ
Παλαιστίνιος περιεργάζεται ισραηλινό πύραυλο σε δρόμο της Γάζας (φωτ.: EPA/Mohammed Saber)
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τρεις σορούς ομήρων θα επιστρέψει απόψε στο Ισραήλ η Χαμάς

2/11/2025 - 7:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Champions League: Η Αϊντχόφεν στέρησε τη νίκη στο φινάλε από τον Ολυμπιακό

1 ώρα πριν
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας (φωτ.: aa.com.tr)

Τουρκία: «Μεροληπτική και αβάσιμη» η έκθεση της Κομισιόν – Πύρινες αναφορές για Κυπριακό και ελληνοτουρκικά

2 ώρες πριν
Παραμονή του φεγγαριού του κάστορα στην Αργολίδα (φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)

Έρχεται η υπερπανσέληνος του κάστορα – Γιατί ονομάστηκε έτσι – Πώς εξηγείται το πορτοκαλί χρώμα της

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων: Ψηφίστηκε η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για συνεργασία στους τομείς της υγείας

3 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Larry W. Smith)

Ντικ Τσέινι: Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και πολέμιος του Τραμπ πέθανε σε ηλικία 84 ετών

3 ώρες πριν

Ο Σύλλογος Ποντίων Προσοτσάνης ετοιμάζεται για τον ετήσιο χειμερινό χορό του

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign