pontosnews.gr
Κυριακή, 1/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ένας Γάλλος φίλος της Ελλάδας

3/12/2020 - 2:45μμ
Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ένας Γάλλος φίλος της Ελλάδας
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στο σπίτι του όπου παρέμενε κλινήρης λόγω των επιπλοκών που παρουσιάστηκαν μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών ο 20ός πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

Εκσυγχρονιστής και ένας από τους αρχιτέκτονες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, υπήρξε στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και συνδέθηκε με δύο σημαντικά γεγονότα της Μεταπολίτευσης στην Ελλάδα.

Ήταν αυτός που δάνεισε το αεροσκάφος του στον Κωνσταντίνο Καραμανλή για τα επιστρέψει στην Αθήνα μετά την πτώση της χούντας, ενώ το 1975 έγινε ο πρώτος ξένος ηγέτης που επισκέφθηκε τη χώρα επισήμως, βγάζοντάς τη από τη διεθνή απομόνωση.

Μάλιστα το 2019 σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή είχε πει ότι χάρη σε εκείνον «η Ελλάδα μπόρεσε να βρει τον δρόμο προς τη δημοκρατία και να γίνει, το 1981, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Αποχαιρετούμε έναν φίλο και σύμμαχο της Ελλάδας. Ο Βαλερί Ζισκάρ ντ΄Εστέν σημάδεψε με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του την πολιτική ζωή της Γαλλίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Με tweet στα γαλλικά ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Με το αεροπλάνο του επέστρεψε η Δημοκρατία στη χώρα μας, και με τη στήριξή του εντάχθηκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Με ευγνωμοσύνη και συγκίνηση η Ελλάδα αποχαιρετά τον μεγάλο φίλο της».


(Φωτ.: EPA / Ian Langsdon)

Γεννημένος τη 2η Φεβρουαρίου 1926, μέλος της γαλλικής αντίστασης και από τα 18 του χρόνια, το 1944, μέλος της πρώτης στρατιάς της Ελεύθερης Γαλλίας, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν έλεγε πως θαύμαζε δύο άνδρες: τον στρατηγό Σαρλ ντε Γκολ και τον Ζαν Μονέ, πατέρα της Ευρώπης.

Καθαρό «προϊόν» της γαλλικής ελίτ δεν ήταν παρά 48 ετών όταν εξελέγη πρόεδρος το 1974, επικρατώντας του Φρανσουά Μιτεράν, σε μια Γαλλία που ενταφίαζε τριάντα χρόνια οικονομικής ακμής και προσπαθούσε ακόμα να χωνέψει τον Μάη του ’68. Ήταν ο πρώτος μη γκολικός πολιτικός που αναδείχθηκε στην προεδρία έπειτα από δεκαετίες.

Το πρώτο διάστημα μετά την επικράτησή του έπνευσε άνεμος ελευθερίας στη Γαλλία, έπειτα από τα χρόνια του Ντε Γκολ και του Πομπιντού.

Οι προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε –ενηλικίωση στα 18, αποποινικοποίηση της άμβλωσης– είχαν φόντο το χωρίς προηγούμενο για τη χώρα προσωπικό του στιλ, τις φωτογραφήσεις ενώ έκανε σκι ή στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, τις προεκλογικές αφίσες στις οποίες εικονιζόταν με την κόρη του, τις τηλεοπτικές ευχές για το νέο έτος μαζί με τη σύζυγό του.

Ο πολιτικός με την λεπτή σιλουέτα που δεν δίσταζε να παίξει ακορντεόν στην τηλεόραση τα πρώτα χρόνια επέλεγε να αψηφά συμβάσεις και τυπικότητες, καλώντας απλούς Γάλλους για δείπνο μια φορά την εβδομάδα, ανοίγοντας τις πόρτες της Προεδρίας σε εργαζόμενους στην αποκομιδή των απορριμμάτων ή μετανάστες από το Μαλί, για να πάρουν μαζί χριστουγεννιάτικο πρόγευμα, μεταμορφώνοντας την πολιτική επικοινωνία που τότε ήταν ακόμα πολύ άκαμπτη.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ορισμένα από τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν στο ΑΠΘ (φωτ.: ΑΠΘ)
ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: 500 δέντρα φύτεψε το ΑΠΘ, το πρώτο αφιερώθηκε στους φοιτητές-θύματα των Τεμπών

1/03/2026 - 9:40πμ
(Βασίλης Παπαδόπουλος/ EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις

1/03/2026 - 8:17πμ
Συγκέντρωση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καλαμπάκας για την συμπλήρωση τριών χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2026. (Θανάσης Καλλιάρας/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Συγκινητικές στιγμές στο τρισάγιο της οικογένειας Πλακιά στην Καλαμπάκα – Πάνω από 40.000 οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση της Αθήνας, 200 προσαγωγές και 19 συλλήψεις

28/02/2026 - 11:55μμ
(Φωτ.: ertnews/glomex)
ΕΛΛΑΔΑ

H Μέση Ανατολή φλέγεται: Διπλωματικός μαραθώνιος Τραμπ και πληροφορίες για «φωτογραφία της σορού» του Χαμενεΐ

28/02/2026 - 11:27μμ
Νεκρή εντοπίστηκε έγκυος γυναίκα στον Κολωνό μέσα στο σπίτι της, επί της οδού Καλλικρατίδου με τραύμα στο κεφάλι (φωτ.: Δανάη Δαυλοπούλου/Eurokinissi)
ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ στον Κολωνό: Νεκρή 31χρονη έγκυος μέσα στο σπίτι της

28/02/2026 - 10:03μμ
Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Gerald-R. Ford ενώ αποχωρεί από τη ναυτική βάση της Σούδας (φωτ.: EUROKINISSI/Στέφανος Ραπάνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Έκλεισε η βάση στη Σούδα λόγω των ιρανικών πληγμάτων σε αμερικανικές βάσεις

28/02/2026 - 9:35μμ
Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να τιμήσουν τη μνήμη των 57 νεκρών (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Επέτειος των Τεμπών: Κουκουλοφόροι επιχείρησαν να αμαυρώσουν τις πορείες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ογκώδη συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα

28/02/2026 - 5:17μμ
(Φωτ.: EPA / ATEF SAFADI)
ΕΛΛΑΔΑ

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Γραμμή έκτακτης ανάγκης από το ΥΠΕΞ – Σε συνεχή επικοινωνία με τα ελληνικά πλοία το υπ. Ναυτιλίας

28/02/2026 - 2:11μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Βασίλης Παπαδόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Με ήπιο καιρό, σχεδόν ανοιξιάτικο, φεύγει ο Φεβρουάριος

28/02/2026 - 8:08πμ
(Φωτ. αρχείου: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/Βασίλης Βερβερίδης)
ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρή 67χρονη ΑμεΑ από πτώση στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

27/02/2026 - 9:18μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων στην Πτολεμαΐδα, 28 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: Facebook / Κυριακή Χατζηγιάννη)

Τα ρεβίθια των Αγίων Θεοδώρων μοιράστηκαν στην Πτολεμαΐδα – Ένα προσφυγικό έθιμο αιώνων

24 λεπτά πριν
Ιρανές πανηγυρίζουν στο Λος Άντζελες μετά τα αμερικανικά και ισραηλινά πλήγματα στο Ιράν, 28 Φεβρουαρίου 2026 (φωτ.: EPA / Chris Torres)

Ταυτόχρονα θρήνος και χαρά για τον Χαμενεΐ: Το Ιράν σε ιστορικό ρήγμα

48 λεπτά πριν
Ορισμένα από τα δενδρύλλια που φυτεύτηκαν στο ΑΠΘ (φωτ.: ΑΠΘ)

Θεσσαλονίκη: 500 δέντρα φύτεψε το ΑΠΘ, το πρώτο αφιερώθηκε στους φοιτητές-θύματα των Τεμπών

1 ώρα πριν
Θρήνος στην Τεχεράνη για το θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. 1 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA  / Abedin Taherkenareh)

Μετά τον Χαμενεΐ το Ιράν: Πυραύλοι, απειλές και φόβος γενικευμένου πολέμου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αρχείο)

Μέση Ανατολή: Συναγερμός στην ελληνική ναυτιλία για το ενδεχόμενο να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ

2 ώρες πριν
Μάρτ’ς ο πεντάγνωμος - Cover Image

Μάρτ’ς ο πεντάγνωμος

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign