pontosnews.gr
Σάββατο, 3/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πανδημία της Covid-19 πιέζει τους μισθούς προς τα κάτω

2/12/2020 - 10:45μμ
Η πανδημία της Covid-19 πιέζει τους μισθούς προς τα κάτω
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Η πανδημία της Covid-19 ώθησε τους μισθούς προς τα κάτω το πρώτο εξάμηνο του 2020, και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τους κάνει να υποστούν «πολύ ισχυρή πίεση» μείωσης, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ, ILO) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η παγκόσμια έκθεση της ΔΟΕ δείχνει το πρώτο εξάμηνο του 2020 «μια πίεση προς τα κάτω στο επίπεδο ή στο ποσοστό αύξησης των μέσων μισθών στα δύο τρίτα των χωρών» για τις οποίες είναι διαθέσιμα πρόσφατα δεδομένα.

Η Οργάνωση αυτή του ΟΗΕ διευκρινίζει πως «στις άλλες χώρες, ο μέσος μισθός αυξήθηκε με τρόπο σε μεγάλο βαθμό τεχνητό, αντανακλώντας τις επακόλουθες απώλειες θέσεων απασχόλησης που έπληξαν τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους».

«Στο εγγύς μέλλον, οι συνέπειες της κρίσης της Covid-19 στην οικονομία και στην απασχόληση θα επιφέρουν τεράστια πίεση προς τα κάτω στους μισθούς», αναφέρει η ΔΟΕ, και προτείνει «κατάλληλες και ισορροπημένες μισθολογικές πολιτικές, επεξεργασμένες μέσα στο πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου εμπεριστατωμένου και με τη συμμετοχή όλων» ώστε να «περιοριστούν τα αποτελέσματα της κρίσης και να υποστηριχτεί η οικονομική ανάκαμψη».

Η έκθεση δείχνει επίσης πως η κρίση δεν είχε τις ίδιες συνέπειες για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς οι τελευταίες επλήγησαν «με δυσανάλογο τρόπο».

Βασιζόμενη σε μια επιλογή 28 ευρωπαϊκών χωρών, η έκθεση εκτιμά πως χωρίς την καταβολή μισθολογικών επιδομάτων, το σύνολο των μισθών θα είχε μειωθεί κατά 6,5% ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020: κατά 8,1% στις γυναίκες και κατά 5,4% στους άνδρες, μια διαφορά που είναι «κυρίως συνέπεια της μείωσης των ωρών που εργάστηκαν».

Η κρίση έπληξε επίσης με δυσανάλογο τρόπο τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους επιδεινώνοντας τις μισθολογικές ανισότητες, αναφέρει η ΔΟΕ. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, «χωρίς τα μισθολογικά επιδόματα, οι μισοί από τους λιγότερο καλά αμειβόμενους εργαζομένους θα είχαν χάσει περίπου το 17,3% του μισθού τους», έναντι 6,5% για το σύνολο των εργαζομένων.

Ωστόσο οι προσωρινές επιδοτήσεις μισθού, οι οποίες θεσπίστηκαν ή επεκτάθηκαν για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, «επέτρεψαν σε πολυάριθμες χώρες να αντισταθμίσουν εν μέρει τη μείωση των μισθολογίων και να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης στις μισθολογικές ανισότητες», υπογραμμίζει η ΔΟΕ. Σε δείγμα δέκα ευρωπαϊκών χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, η έκθεση εκτιμά πως τα μισθολογικά επιδόματα επέτρεψαν «να αντισταθμιστεί το 40% των απωλειών στο σύνολο των μισθών».

Η ΔΟΕ παρατηρεί επίσης πως συστήματα κατώτατου μισθού υπάρχουν στο 90% των 187 χωρών μελών της με διάφορες μορφές. Όμως στον κόσμο 266 εκατομμύρια μισθωτοί αμείβονται «κάτω από το ισχύον ελάχιστο ημερομίσθιο είτε επειδή δεν καλύπτονται από το νόμο είτε εξαιτίας παραβιάσεων της νομοθεσίας».

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, πως οι κατάλληλοι κατώτατοι μισθοί μπορούν να μειώνουν τις ανισότητες και τη φτώχεια και να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για μια ανάκαμψη επικεντρωμένη στον άνθρωπο. Ωστόσο πρέπει να έχουν μελετηθεί καλά: «να αγγίζουν αρκετό κόσμο, να έχουν οριστεί σε κατάλληλο επίπεδο και να προσαρμόζονται περιοδικά ανάλογα με τις τιμές και τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

Οι συνέπειες της πανδημίας «θα είναι αισθητές μακροπρόθεσμα και υπάρχουν πολλές αναταράξεις και αβεβαιότητες», συνέχισε, παρατηρώντας κυρίως πως τα εμβόλια δεν είναι από μόνα τους «εμβόλια στην οικονομία».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στιγμιότυπo από πρατήριo καυσίμων στην Αθήνα (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Νέα επιδότηση από σήμερα – Τι αλλάζει σε ντίζελ και βενζίνη

1/10/2026 - 8:36πμ
(Φωτ.: Pixabay)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιδιωτικό χρέος: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο πλαίσιο για οφειλέτες και servicers

30/09/2026 - 8:36μμ
Από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητσοτάκης: Τέσσερις παρεμβάσεις για την ακρίβεια – Αυξάνεται η επιδότηση στο ντίζελ, κάτω από 1,75€ το πετρέλαιο θέρμανσης

30/09/2026 - 2:27μμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης/EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Έως 20 λεπτά η συνολική ενίσχυση στο ντίζελ – Τι θα ισχύσει για την αμόλυβδη

29/09/2026 - 9:00πμ
Υπάλληλος πρατηρίου καυσίμων βάζει βενζίνη σε αυτοκίνητο. Αθήνα, Tρίτη 24 Μαρτίου 2026 (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καύσιμα: Η αντλία πιέζει, η κυβέρνηση αναζητά ανάχωμα – Οι 4 παρεμβάσεις στο τραπέζι

28/09/2026 - 7:44μμ
Τα γραφεία του ΕΦΚΑ στο κέντρο της Αθήνας (φωτ.: Έλλη Τσολάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Όλες οι πληρωμές που θα καταβληθούν έως τις 2 Οκτωβρίου

26/09/2026 - 2:30μμ
(Φωτ.: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεύμα και καύσιμα: Στα 213,62 ευρώ η μεγαβατώρα – Στα 2,20 ευρώ το λίτρο η μέση τιμή της αμόλυβδης

25/09/2026 - 11:58πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έως 1.600 ευρώ η επιστροφή ενοικίου για εκπαιδευτικούς και υγειονομικούς – Ποιοι την δικαιούνται

25/09/2026 - 9:16πμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Ποιοι πρέπει να κάνουν δήλωση έως τις 12 Οκτωβρίου

22/09/2026 - 4:57μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI/Θανάσης Καλλιάρας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Τι αλλάζει σε τιμή και επίδομα – Τα 4 μέτρα που έρχονται

20/09/2026 - 8:53πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στιγμιότυπο σπό το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει το νησί της Κρήτης (φωτ.: EUROKINISSI / Αντώνης Ζουριδάκης)

Κρήτη: Ήχησε 112 σε όλο το νησί για την κακοκαιρία – Κλειστοί δρόμοι και σχολεία

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Euroleague: Σκόρπισε τη Μακάμπι ο Παναθηναϊκός στο T-Center

5 ώρες πριν
Ο Ιερός Ναός Αγίας Τριάδος Σταυροδρομίου στο Μπέγιογλου της Κωνσταντινούπολης(φωτ.: Javodish / Wikimedia Commons, CC0/Public Domain)

Η ομογένεια της Κωνσταντινούπολης κρατά ζωντανό τον ελληνισμό με τρεις δράσεις μέσα στον Οκτώβριο

5 ώρες πριν
Από την εκκένωση της Γκράβας, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Γκράβα: Δεν διαπιστώθηκε διαρροή φυσικού αερίου στο σχολικό συγκρότημα

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Αρχείο)

Δημογραφικό: 56.223 λιγότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα το 2025 – Μειώθηκαν γεννήσεις και θάνατοι

6 ώρες πριν
(Φωτ.: ΔΑΝΑΗ ΔΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ/EUROKINISSI)

ΟΕΝΓΕ: Απεργία των νοσοκομειακών γιατρών στις 21 Οκτωβρίου και συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών

7 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV