pontosnews.gr
Κυριακή, 8/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Η πανδημία της Covid-19 πιέζει τους μισθούς προς τα κάτω

2/12/2020 - 10:45μμ
Η πανδημία της Covid-19 πιέζει τους μισθούς προς τα κάτω
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Η πανδημία της Covid-19 ώθησε τους μισθούς προς τα κάτω το πρώτο εξάμηνο του 2020, και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τους κάνει να υποστούν «πολύ ισχυρή πίεση» μείωσης, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ, ILO) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Η παγκόσμια έκθεση της ΔΟΕ δείχνει το πρώτο εξάμηνο του 2020 «μια πίεση προς τα κάτω στο επίπεδο ή στο ποσοστό αύξησης των μέσων μισθών στα δύο τρίτα των χωρών» για τις οποίες είναι διαθέσιμα πρόσφατα δεδομένα.

Η Οργάνωση αυτή του ΟΗΕ διευκρινίζει πως «στις άλλες χώρες, ο μέσος μισθός αυξήθηκε με τρόπο σε μεγάλο βαθμό τεχνητό, αντανακλώντας τις επακόλουθες απώλειες θέσεων απασχόλησης που έπληξαν τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους».

«Στο εγγύς μέλλον, οι συνέπειες της κρίσης της Covid-19 στην οικονομία και στην απασχόληση θα επιφέρουν τεράστια πίεση προς τα κάτω στους μισθούς», αναφέρει η ΔΟΕ, και προτείνει «κατάλληλες και ισορροπημένες μισθολογικές πολιτικές, επεξεργασμένες μέσα στο πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου εμπεριστατωμένου και με τη συμμετοχή όλων» ώστε να «περιοριστούν τα αποτελέσματα της κρίσης και να υποστηριχτεί η οικονομική ανάκαμψη».

Η έκθεση δείχνει επίσης πως η κρίση δεν είχε τις ίδιες συνέπειες για τους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς οι τελευταίες επλήγησαν «με δυσανάλογο τρόπο».

Βασιζόμενη σε μια επιλογή 28 ευρωπαϊκών χωρών, η έκθεση εκτιμά πως χωρίς την καταβολή μισθολογικών επιδομάτων, το σύνολο των μισθών θα είχε μειωθεί κατά 6,5% ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2020: κατά 8,1% στις γυναίκες και κατά 5,4% στους άνδρες, μια διαφορά που είναι «κυρίως συνέπεια της μείωσης των ωρών που εργάστηκαν».

Η κρίση έπληξε επίσης με δυσανάλογο τρόπο τους χαμηλά αμειβόμενους εργαζομένους επιδεινώνοντας τις μισθολογικές ανισότητες, αναφέρει η ΔΟΕ. Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, «χωρίς τα μισθολογικά επιδόματα, οι μισοί από τους λιγότερο καλά αμειβόμενους εργαζομένους θα είχαν χάσει περίπου το 17,3% του μισθού τους», έναντι 6,5% για το σύνολο των εργαζομένων.

Ωστόσο οι προσωρινές επιδοτήσεις μισθού, οι οποίες θεσπίστηκαν ή επεκτάθηκαν για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, «επέτρεψαν σε πολυάριθμες χώρες να αντισταθμίσουν εν μέρει τη μείωση των μισθολογίων και να αμβλύνουν τις επιπτώσεις της κρίσης στις μισθολογικές ανισότητες», υπογραμμίζει η ΔΟΕ. Σε δείγμα δέκα ευρωπαϊκών χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα, η έκθεση εκτιμά πως τα μισθολογικά επιδόματα επέτρεψαν «να αντισταθμιστεί το 40% των απωλειών στο σύνολο των μισθών».

Η ΔΟΕ παρατηρεί επίσης πως συστήματα κατώτατου μισθού υπάρχουν στο 90% των 187 χωρών μελών της με διάφορες μορφές. Όμως στον κόσμο 266 εκατομμύρια μισθωτοί αμείβονται «κάτω από το ισχύον ελάχιστο ημερομίσθιο είτε επειδή δεν καλύπτονται από το νόμο είτε εξαιτίας παραβιάσεων της νομοθεσίας».

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΟΕ Γκάι Ράιντερ υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έγινε με τηλεδιάσκεψη, πως οι κατάλληλοι κατώτατοι μισθοί μπορούν να μειώνουν τις ανισότητες και τη φτώχεια και να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για μια ανάκαμψη επικεντρωμένη στον άνθρωπο. Ωστόσο πρέπει να έχουν μελετηθεί καλά: «να αγγίζουν αρκετό κόσμο, να έχουν οριστεί σε κατάλληλο επίπεδο και να προσαρμόζονται περιοδικά ανάλογα με τις τιμές και τον πληθωρισμό, πρόσθεσε.

Οι συνέπειες της πανδημίας «θα είναι αισθητές μακροπρόθεσμα και υπάρχουν πολλές αναταράξεις και αβεβαιότητες», συνέχισε, παρατηρώντας κυρίως πως τα εμβόλια δεν είναι από μόνα τους «εμβόλια στην οικονομία».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΑ.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η Άννα Στρατινάκη κατά την ανάληψη των καθηκόντων της ως Συνήγορος του Καταναλωτή, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άννα Στρατινάκη: Παραίτηση από την Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς

6/02/2026 - 2:44μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Δανάη Δαυλοπούλου)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για τον υπολογισμό των συντάξεων χηρείας

5/02/2026 - 11:25μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άρειος Πάγος: Πώς φτάσαμε στην ιστορική απόφαση για τα δάνεια του Νόμου Κατσέλη – Τι σημαίνει για χιλιάδες δανειολήπτες και τράπεζες

5/02/2026 - 5:47μμ
Το κτήριο του Αρείου Πάγου (φωτ.: EUROKINISSI / Στέλιος Μισίνας)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Υπέρ των δανειοληπτών του «νόμου Κατσέλη» ο Άρειος Πάγος

5/02/2026 - 2:30μμ
Σφραγίδες σε γραφείο εφοριακού (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στις συναλλαγές με το Δημόσιο: 14 παρεμβάσεις κατά της γραφειοκρατίας

4/02/2026 - 4:47μμ
Το κτήριο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στον Ταύρο (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έτσι θα πιάσει στην τσιμπίδα της τα «μαύρα» ενοίκια

3/02/2026 - 4:11μμ
(Φωτ.: Pexels)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος τα εικονικά τιμολόγια – Από Δευτέρα η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση στις επιχειρήσεις

1/02/2026 - 8:13μμ
(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ & ΔΥΠΑ: Τα ποσά που θα καταβληθούν στους δικαιούχους έως τις 6 Φεβρουαρίου

31/01/2026 - 1:15μμ
(Φωτ.: pixabay.com / Capri23auto)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μισθοί: Αυξήσεις θα δουν από σήμερα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα – Δείτε παραδείγματα

30/01/2026 - 9:33πμ
Στην πίσω σειρά διακρίνεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Αντόνιο Λουίς Σάντος ντα Κόστα και ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι να χειροκροτούν ενώ ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Σ. Τζαϊσανκάρ (δεξιά, μπροστά) και ο ευρωπαίος επίτροπος για το εμπόριο Μάρος Σέφκοβιτς υπογράφουν την εμπορική συμφωνία (φωτ.: EPA/Rajat Gupta)
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Ιστορική» εμπορική συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ινδία – Μηδενίζονται οι δασμοί στο ελαιόλαδο

27/01/2026 - 5:48μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: Facebook/Ένωση Ποντίων Πολίχνης)

Η Ένωση Ποντίων Πολίχνης ετοιμάζει ένα μεγάλο ποντιακό γλέντι

16 λεπτά πριν

Έκτακτο: Βρέθηκαν δύο άνδρες χωρίς τις αισθήσεις τους κοντά στη Νέα Βύσσα Έβρου

42 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Σωτήρης Τρυψάνης)

Θεσσαλονίκη: Οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ ζητούν να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της άμεσης ενεργοποίησης της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους του πανεπιστημίου

1 ώρα πριν
Σε σκηνή με τον Λιου Αΐρες (πηγή: αρχείο MGM)

Λάνα Τάρνερ: Από pin-up φαντασίωση σε εθνικό σκάνδαλο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Νέα Τηλεόραση Κρήτης)

Με λαμπρότητα και συγκίνηση η χειροτονία του νέου μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, Τίτου

2 ώρες πριν
Στιγμή από το παρελθόν στο Στρατώνι Χαλκιδικής, στον δήμο Αριστοτέλη (φωτ.: STR/ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θρύλοι, μασάλια, παλιές φωτογραφίες και ιστορίες από τον δήμο Αριστοτέλη – Το έργο της Aristotales στο Στρατώνι

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign