pontosnews.gr
Κυριακή, 11/10/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Διάκριση για το ΑΠΘ στον διεθνή διαπανεπιστημιακό φοιτητικό διαγωνισμό ελληνικής-ρωσικής ποίησης

2/12/2020 - 10:13πμ
Διάκριση για το ΑΠΘ στον διεθνή διαπανεπιστημιακό φοιτητικό διαγωνισμό ελληνικής-ρωσικής ποίησης
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σημαντικές διακρίσεις στον διεθνή διαπανεπιστημιακό φοιτητικό διαγωνισμό απαγγελίας ελληνικής-ρωσικής ποίησης απέσπασε η ομάδα φοιτητών/φοιτητριών του Αριστοτελείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα εκμάθησης της ρωσικής γλώσσας του Κέντρου Διδασκαλίας Ξένων Γλωσσών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους 2019-2020 Γλώσσας & Λογοτεχνίας Ελλάδας-Ρωσίας.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2020, διαδικτυακά, από το Τμήμα Ελληνικών Γλωσσών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), με την υποστήριξη του προγράμματος «Ιάσων» του ΑΠΘ. Φοιτητές/φοιτήτριες από την Ελλάδα που μαθαίνουν ρωσικά απήγγειλαν ποιήματα Ρώσων ποιητών, ενώ  φοιτητές/φοιτήτριες από τη Ρωσία που μελετούν ελληνικά απήγγειλαν έργα Ελλήνων ποιητών.

Νικητές/νικήτριες του διαγωνισμού είναι οι εξής: 1η θέση – Anastasia Shapkova (Kuban State University) με το έργο Καντάτα του Τάσου Λειβαδίτη, 2η θέση – Denis Nesterov (Πανεπιστήμιο MGIMO) με το έργο Η Πατρίδα μας του Γεωργίου Δροσίνη, 3η θέση- Δήμητρα Παναγοπούλου (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) με το έργο Στην Ελληνίδα γυναίκα του Α. Πούσκιν. Η τιμητική διάκριση της κριτικής επιτροπής του διαγωνισμού για «Πρωτότυπη ανάγνωση και καλλιτεχνική ανακάλυψη» απονεμήθηκε στον φοιτητή του ΑΠΘ Έκτορα Αθανασίου με το έργο Η Διδώ και ο Αινείας του I. Brodsky.

Η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, αποτελούμενη από πέντε φοιτητές/φοιτήτριες, κατέλαβε τις τιμητικές θέσεις στην πρώτη δεκάδα, σε σύνολο 25 διαγωνιζομένων.

Ο πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επικεφαλής του προγράμματος «Ιάσων», καθηγητής Νικόλαος Γ. Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι «η εκμάθηση ξένων γλωσσών στις ημέρες μας δεν είναι πλέον κάτι ασυνήθιστο. Αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο. Όσο όμως εμβαθύνει κανείς στην ποίηση, το εργαλείο αυτό καθίσταται όλο και πιο περίτεχνο και φινετσάτο».

Συνεργασία MGIMO-ΑΠΘ
Αναφερόμενος στη μακρόχρονη και αγαστή συνεργασία μεταξύ MGIMO και ΑΠΘ, ο Ν. Παπαϊωάννου επισήμανε ότι ο διαγωνισμός αυτός θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας κατεύθυνσης της διαπανεπιστημιακής συνεργασίας μας, υπογραμμίζοντας ότι «στηρίζουμε κάθε τι καινοτόμο που θα συμβάλει στην αναπτυξιακή στρατηγική των πανεπιστημίων μας. Πιστεύω ότι τέτοιες θεματικές εκδηλώσεις συμβάλλουν στο να γνωρίσουν και να μελετούν οι νέοι και οι νέες καλύτερα τους πολιτισμούς των φίλων λαών». Τέλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ ευχαρίστησε τους δυο διδάσκοντες, από τη Μόσχα και τη Θεσσαλονίκη, Anna Toropova και Δημήτρη Φωτιάδη, για το έργο τους και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του διαγωνισμού.

Ο πρύτανης του MGIMO, ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Anatoly Torkunov, μίλησε για τη σημασία της εξοικείωσης της νέας γενιάς με τον πολιτισμό των χωρών, τις γλώσσες των οποίων μελετούν, αναφερόμενος στα έργα της ελληνικής και της ρωσικής λογοτεχνίας, καθώς και για τη μοναδικότητα της μορφής αυτού του διαγωνισμού. Ο Αn. Torkunov ευχαρίστησε τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο του προγράμματος «Ιάσων»  του ΑΠΘ στην υλοποίηση της εκδήλωσης.

Από την πλευρά της, η έκτακτη και πληρεξούσια πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Μόσχα Αικατερίνη Νασίκα τόνισε τη σημασία της διατήρησης της λογοτεχνικής παράδοσης και για τη διαδοχικότητα των γενεών σε μελέτες αυθεντικών κειμένων στα ρωσικά και τα ελληνικά. Στον χαιρετισμό του, ο γενικός πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Θεσσαλονίκη Vladimir Maistrenko, εξήρε τους διαγωνιζόμενους και τις διαγωνιζόμενες που επέλεξαν να μελετήσουν τόσο δύσκολες γλώσσες, όπως η ρωσική και η ελληνική, τονίζοντας ότι «η ποίηση είναι δύσκολο να μεταφραστεί, καθώς είναι η μουσική που κρύβεται μέσα στα λόγια».

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και επιστημονικός συντονιστής του [ρογράμματος  «Ιάσων», ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Καζάζης, σημείωσε ότι η ποίηση είναι μια τέχνη μαγική, γιατί ενώ πρωτίστως συνοψίζει το πενταπόσταγμα της βιοτικής σοφίας κάθε ενός πολιτισμού ξεχωριστά, ταυτόχρονα εκφράζει και τον κοινό παρονομαστή όλων των πολιτισμών. Την εκδήλωση τίμησε με τη συμμετοχή του ο πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου «Kuban», Mikhail Astapov.

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν φοιτητές των: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας «Lomonosov», Κρατικό Πανεπιστήμιο «Kuban» του Κράσνονταρ, Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων «MGIMO» της Μόσχας, Εθνικό Ενεργητικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Πανεπιστήμιο της Φιλίας των Λαών.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Φονικό στη Γλυφάδα: Με ποινικό παρελθόν στην Greek Mafia το θύμα

11/10/2026 - 1:57μμ
Αστυνομικός έχει αποκλείσει το δρόμο (φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Κώστας Τζούμας)
ΕΛΛΑΔΑ

Γλυφάδα: Νεκρός δίπλα σε μηχανή με σφαίρα στο κεφάλι – Οκτώ κάλυκες στο σημείο

11/10/2026 - 9:24πμ
Μεταγωγή του Φίλιππου Καμπούρη από τη ΓΑΔΑ στα δικαστήρια και στον εισαγγελέα. Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Παπανικολάου)
ΕΛΛΑΔΑ

Απάτη στον ΕΦΚΑ: Το «φαινόμενο του Φοίνικα» και η ώρα των απολογιών – Στην ανακρίτρια ο Καμπούρης και άλλοι 10

11/10/2026 - 8:34πμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας – Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας

11/10/2026 - 8:10πμ
(Φωτ.: pontosnews.gr)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελευσίνα: Παραδόθηκε και ο δεύτερος δράστης της επίθεσης με μαχαίρι σε 32χρονο

10/10/2026 - 7:22μμ
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Αιγάλεω: Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στις δύο βιοτεχνίες

10/10/2026 - 5:21μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Χρήστος Μπόνης)
ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Ιωνία: Δύο συλλήψεις για κλοπές έργων τέχνης αξίας άνω των 200.000 ευρώ από εργαστήρι γλυπτικής

10/10/2026 - 4:53μμ
(Φωτ.: ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ/EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις νέες συλλήψεις για την έκρηξη στη Motor Oil – Αναζητείται 67χρονος

10/10/2026 - 3:33μμ
(Φωτ.: Eurokinissi/Δανάη Δαυλοπούλου)
ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη 52χρονος γυναικολόγος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι εντόπισαν οι αστυνομικοί

10/10/2026 - 3:07μμ
(Φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)
ΕΛΛΑΔΑ

Ομαλοποιείται σταδιακά η αγορά ψαριών μετά την αναστολή των κινητοποιήσεων των αλιέων

10/10/2026 - 2:24μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Μελπομένη Καϊμασίδου σε νεαρή ηλικία. Η φωτογραφία συνοδεύει τη μαρτυρία της (πηγή: opts.org.au)

Μελπομένη Καϊμασίδου: Από τις ποντιακές ρίζες της Σαμψούντας σε μια νέα, δύσκολη ζωή στην Αυστραλία

50 λεπτά πριν
Το σκήνωμα του Αγ. Γεωργίου του Νεαπολίτη (φωτ.: nif.gr)

Άγιος Γεώργιος Νεοπολίτης: Το σκήνωμα του Μικρασιάτη νεομάρτυρα θα μεταφερθεί στη μόνιμη κατοικία του, στο «Ιωνικό Κέντρο»

1 ώρα πριν

Ελλάδα και Αρμενία: Από την ιστορική φιλία σε μια συνεργασία στρατηγικής σημασίας

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Fabio Frustaci)

Βατικανό: Με οζίδιο στον πνεύμονα διαγνώστηκε ο Πάπας Λέων ΙΔ’ – Θα υποβληθεί σε επέμβαση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Αντιγριπικά εμβόλια: Ποια είδη διατίθενται ήδη στα φαρμακεία – Τι ισχύει για το ρινικό εμβόλιο στα παιδιά

3 ώρες πριν
(Φωτ.: Reuters)

Κίνα: Ανακαλύφθηκε θηλαστικό με γιγάντια ουρά που ζούσε πριν από 160 εκατ. χρόνια

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV