pontosnews.gr
Τρίτη, 23/12/2025
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Λέσβος: Σημαντικά ευρήματα στην αρχαιολογική ανασκαφή στην Αρχαία Άντισσα

26/11/2020 - 12:05μμ
Λέσβος: Σημαντικά ευρήματα στην αρχαιολογική ανασκαφή στην Αρχαία Άντισσα
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Τρία κτίσματα, ιδιαίτερου ενδιαφέροντος αρχαιολογικά ευρήματα, έφερε στο φως η συνεχιζόμενη ανασκαφή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου στο κάστρο των Αγίων Θεοδώρων που ταυτίζεται με την Αρχαία Άντισσα, στη δυτική Λέσβο.

Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκε ένα αψιδωτό κτίσμα του 7ου αιώνα π.Χ. με πλούσια γραπτή και μελανή τεφρή κεραμική, και δύο προγενέστερα ορθογώνια κτήρια του 8ου και του 10ου αιώνα π.Χ.

Το ανασκαφικό αυτό εύρημα είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς επιβεβαιώνεται η ιστορική συνέχεια από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.) στους λεγόμενους σκοτεινούς χρόνους (11ος-9ος αιώνας π.Χ.), οι οποίοι σηματοδοτούν τις μετακινήσεις των ελληνικών φύλων, όπως των αιολικών στη Λέσβο.

Ιστορία του χώρου
Το Κάστρο των Αγίων Θεοδώρων (αποκαλούμενο σήμερα και Οβριόκαστρο) βρίσκεται στη χερσόνησο της αρχαίας Άντισσας, δυτικά του Μόλυβου και ανατολικά του παράκτιου οικισμού του Γαβαθά.


(Φωτ.: Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου)

Εκτείνεται σε βραχώδες ύψωμα, σε στρατηγικής σημασίας θέση που ελέγχει τον διάπλου μεταξύ Λέσβου και Μικράς Ασίας. Στο χερσαίο ύψωμα, σύμφωνα με τις φιλολογικές καταγραφές και τις μαρτυρίες των περιηγητών, υψωνόταν το ομώνυμο κάστρο, αφιερωμένο στους στρατιωτικούς Αγίους Θεοδώρους, οι οποίοι προστάτευαν και την ομώνυμη καστροπολιτεία. Ο μοναχός-περιηγητής Buondelmonti αναφέρει το 1422 το κάστρο των Αγίων Θεοδώρων ως ένα από τα επτά της Λέσβου, ενώ συνοδικές αποφάσεις αναφέρονται σε αυτό ως καστροπολιτεία.

Μολονότι το κάστρο είναι ατεκμηρίωτο ως προς τη μορφή του, καθώς δεν απεικονίζεται σε μεσαιωνικά χειρόγραφα, φαίνεται ότι με το τέλος του Α΄ Ενετοτουρκικού Πολέμου (1461-1479) εγκαταλείπεται από τους Οθωμανούς, οι οποίοι και το καταστρέφουν ολοκληρωτικά.

Για την θέση του κάστρου, ο Ι. Κοντής στο ιστορικό του έργο Λεσβιακό πολύπτυχο αναφέρει ότι «η αρχαία πόλη της Άντισσας βρισκόταν στο έρημο σήμερα Οβριόκαστρο, όπως ονομάστηκε η θέση από το κάστρο που χτίστηκε εκεί την εποχή της κυριαρχίας των Γατελούζων». Για τη χαρτογράφηση της επικράτειας της αρχαίας πόλης, ο Γερμανός αρχαιολόγος Robert Koldewey το 1890 οροθετεί το χώρο που κατείχε η πόλη από το μεταγενέστερο μεσαιωνικό κάστρο και το λόφο που χαρακτηρίζεται ως ακρόπολη.


Χάρτης της Λέσβου από τον Μπουοντελμόντι (πηγή: travelogues.gr)

Για την αρχαιολογική έρευνα της αρχαίας πόλης, πρώτη στα 1931 και 1932 η Αγγλίδα αρχαιολόγος Winifred Lamb πραγματοποιεί εκ μέρους της Αγγλικής Αρχαιολογικής Σχολής ανασκαφικές τομές εκτός του Οβριόκαστρου, οι οποίες επιβεβαιώνουν την κατοίκηση της περιοχής από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (τελευταίους αιώνες της 2ης χιλιετίας π.Χ.) έως την Αρχαϊκή περίοδο (ύστερος 7ος – 6ος αιώνας π.Χ.), αλλά και την Υστεροκλασική περίοδο (4ος αιώνας π.Χ.).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αψιδωτά κτήρια που βρίσκει, τα οποία χρονολογούνται στον 8ο και 7ο αιώνα π.Χ. και χαρακτηρίζονται ιερά.

Από τις έρευνές της διαπιστώθηκε στο απέναντι από το λόφο του Οβριοκάστρου ύψωμα τμήμα της αρχαϊκής και κλασικής οχύρωσης, καθώς και η νεκρόπολη της πόλης που βρίσκεται ανατολικά και νότια.

Η σημερινή ανασκαφή
Η πρόσφατη αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έχει στόχο την ανάδειξη του σημαντικού (για την ιστορία και αρχαιολογία της Λέσβου) αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Άντισσας. Σύμφωνα με τους ειδικούς χρήζει συστηματικής ανασκαφικής έρευνας, κυρίως στο μεσαιωνικό κάστρο, το οποίο ανασκάπτεται για πρώτη φορά μετά περίπου από 90 χρόνια από τις έρευνες της Lamb στην ευρύτερη περιφέρεια της αρχαίας πόλης.


(Φωτ.: stonisi.gr)

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλος Τριανταφυλλίδης, «οι πολλαπλές ετοιμορροπίες των τειχών που βάλλονται από τη θάλασσα και τους ισχυρούς ανέμους, οι άμορφοι λιθοσωροί και η εικόνα της ερήμωσης και εγκατάλειψης σαφώς και δεν ταιριάζουν για μία από τις πέντε πόλεις-κράτη της Λέσβου κατά την Αρχαιότητα».

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου επί δύο χρόνια προχώρησε σε συστηματικούς επιφανειακούς καθαρισμούς και χρονοβόρες αποψιλώσεις από τη βλάστηση που είχε καλύψει όλη την επιφάνεια του μεσαιωνικού κάστρου με αποτέλεσμα να μην είναι ορατά τα σωζόμενα οικοδομικά λείψανα. «Από την ετήσια συντήρηση του χώρου που καλύπτει έκταση περίπου 15 στρεμμάτων, αποκαλύφθηκαν άμορφοι λιθοσωροί σε όλη την έκταση του αρχαιολογικού χώρου, οι οποίοι συνδέονται με την καταστροφή και την ερήμωση του μνημείου μετά την καταστροφή του κάστρου από τους Οθωμανούς το 1462» λέει ο Π. Τριανταφυλλίδης, που όπως σημειώνει στόχος της αρχαιολογικής υπηρεσίας είναι η αποκάλυψη των σημαντικότερων αρχιτεκτονικών καταλοίπων που σώζονται κάτω από τους λιθοσωρούς και «οι οποίοι δίνουν μια αλγεινή εικόνα για την κατάσταση του κάστρου, η οποία σαφώς δεν αρμόζει με την αίγλη του».

Για το λόγο αυτόν διενεργήθηκαν δοκιμαστικές ανασκαφικές τομές στο επιθαλάσσιο τείχος που εκτείνεται κατά μήκος της μεσαιωνικής τάφρου, στο διατείχισμα με τους πέντε πύργους και στο Άνω Κάστρο.

Η έρευνα στους πέντε ορθογώνιους πύργους του μεσαιωνικού διατειχίσματος επικεντρώθηκε στον 2ο και στον 3ο πύργο. Διαπιστώθηκε η κατασκευή του τουλάχιστον τον 13ο-14ο αιώνα μ.Χ., δηλαδή κατά την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο, όταν η Λέσβος παραδόθηκε στους Γατελούζους ως προίκα των Παλαιολόγων στον Φραγκίσκο Γατελούζο.


(Φωτ.: stonisi.gr)

Από την ανασκαφική έρευνα του πύργου 3 διαπιστώθηκε μνημειώδης πύλη με παλαιότερα εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη και λίθινο πλακοστρωμένο δάπεδο που χρονολογείται στον 14ο αιώνα μ.Χ., με δύο περάσματα στα ανατολικά και βόρεια, και η οποία σώζεται σε ύψος τεσσάρων μέτρων κάτω από τους λιθοσωρούς. Η μνημειακή πρόσβαση υποδηλώνει ότι το επίπεδο λειτουργίας του μεσαιωνικού κάστρου είναι πολύ χαμηλότερο από το σήμερα σωζόμενο, και ως εκ τούτου η συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας θα αποκαλύψει σε ικανοποιητικό ύψος την μορφολογία των κτισμάτων του κάστρου.

Κεραμική, μεταλλοτεχνία και γυάλινα, καθώς και νομίσματα επιβεβαιώνουν την επισκευή της στον 14ο αιώνα και την εγκατάλειψή της από βίαιο γεγονός, πιθανώς την καταστροφή της από την πολιορκία του κάστρου από τους Οθωμανούς.

Στο Άνω Κάστρο διαπιστώθηκε υπόγειος χώρος ορθογώνιου πύργου σε μορφή θόλου για την αποθήκευση των σιτηρών σε πιθάρια, επιχρισμένος με κονίαμα, και με γραπτή διακόσμηση, ενώ ανατολικά αυτού, εξαιρετικά σωζόμενα σε ύψος περίπου δύο μέτρων, ορθογώνια δωμάτια από λιθόστρωτα δάπεδα, πιθανώς υπόγεια για την αποθήκευση πίθων, χρονολογημένα από νομίσματα του 14ου αιώνα μ.Χ.

«Η ανασκαφή συνεχίζεται με σκοπό τη διερεύνηση και παλαιότερων οικοδομικών λειψάνων που ανάγονται σε παλαιότερους στρωματογραφικά αιώνες» καταλήγει ο Παύλος Τριανταφυλλίδης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρ. Μπαλάσκας.
ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

O Chris Rea το 2006 (φωτ.: EPA / Mate Nandorfi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Chris Rea: Ο τραγουδιστής του «Driving Home for Christmas» πέθανε σε ηλικία 74 ετών

22/12/2025 - 7:15μμ
Χειμερινό ηλιοστάσιο στο Στόουνχεντζ, 21 Δεκεμβρίου 2025 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν ο ήλιος «χαιρετά» τις πέτρες: Χιλιάδες στο Στόουνχεντζ για το ηλιοστάσιο

22/12/2025 - 1:05μμ
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην παρουσίαση δύο αγαλμάτων της Ελληνιστικής Περιόδου από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, Πέλλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αχιλλέας Χήρας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μαρμάρινα αγάλματα ελληνιστικών χρόνων από την Αγορά της Πέλλας στο Αρχαιολογικό Μουσείο

21/12/2025 - 11:49μμ
Η Ντόρα Γιαννακοπούλου, τον Οκτώβριο του 2002, στην παρουσίαση του βιβλίου «Για μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμος», του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη (φωτ.: Τατιάνα Μπόλαρη/ Eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η τραγουδίστρια, ηθοποιός και συγγραφέας Ντόρα Γιαννακοπούλου

21/12/2025 - 5:32μμ
Στιγμιότυπο από την όπερα «Τροία» παραγωγής του τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού (πηγή: X / Mehmet Nuri Ersoy)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Τροία στο Κολοσσαίο, από την Τουρκία: Πολιτιστική διπλωματία πάνω σε ένα ελληνικό έπος

19/12/2025 - 1:22μμ
Η Κική Μορφονιού (φωτ.: Εθνική Λυρική Σκηνή)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πέθανε η Κική Μορφονιού, κορυφαία μεσόφωνος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

18/12/2025 - 1:58μμ
O Akylas (φωτ.: PANOULIS)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Parthenis x Papazó & Akylas powered by ΣΚΡΑΤΣ: Το πιο καλαίσθητο act του MadWalk 2025

18/12/2025 - 1:10μμ
Έργα του Μ. Βαρλάμη με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο εκτίθενται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου (φωτ.: Πειραματικό Εργαστήριο Βεργίνας)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Επέστρεψε» στην Αλεξάνδρεια ο Μέγας Αλέξανδρος

17/12/2025 - 4:10μμ
O περσινός νικητής του διαγωνισμού της Eurovision, ο JJ από την Αυστρία, πανηγυρίζει με το τρόπαιο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (φωτ.: ΕΡΑ/Γιώργος Κεφαλάς)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Eurovision: Στη δημοσιότητα η λίστα με τις χώρες που θα συμμετάσχουν – Ποιες αποχώρησαν λόγω συμμετοχής του Ισραήλ

16/12/2025 - 4:29μμ
(Φωτ.: pixabay)
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η Μαρινέλλα είπε «όχι»: Η περιπέτεια του τραγουδιού «Πες πως μ’ αντάμωσες» που έγινε τεράστια επιτυχία

14/12/2025 - 2:28μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

ΕΜΥ: Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού – Χριστούγεννα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες

25 λεπτά πριν

Ο Χρήστος Μενιδιάτης στο εορταστικό Game Time: Το ντουέτο με τον Ντέμη Νικολαΐδη και ο Μέσι σε ρόλο Αϊ-Βασίλη

51 λεπτά πριν
«Bukolika»: Γλυπτό του Martin Mayer στις όχθες του ποταμού Ίζαρ, στο Μόναχο (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Δωρεάν πρόγραμμα αντιμετώπισης της παχυσαρκίας: Ξεκίνησε η αποστολή SMS – Ποιοι είναι δικαιούχοι

1 ώρα πριν
(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Ένωση Ποντίων Πιερίας: Στόλισε με γεύσεις και ήχους Πόντου το «Πάρκο των Χρωμάτων»

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram christopherpapakaliatis)

O Παπακαλιάτης πενηντάρισε και συνεχίζει να μας θυμίζει πως… Χριστόφορος γεννιέσαι, δεν γίνεσαι!

2 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου:  EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

Θεσσαλονίκη: Ταυτοποιήθηκαν εννέα νεαροί για επιθέσεις μέσω διαδικτυακών ραντεβού

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign