pontosnews.gr
Παρασκευή, 28/08/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Τσανασίδης: Ένας καταρτισμένος λυράρης και φιλόδοξος δάσκαλος (βίντεο)

Συνέντευξη στο pontosnews.gr

12/11/2020 - 7:30μμ
Γιάννης Τσανασίδης: Ένας καταρτισμένος λυράρης και φιλόδοξος δάσκαλος (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι απανταχού Έλληνες του Πόντου γνωρίζουν καλά τον Γιάννη Τσανασίδη, κυρίως για την άρτια ακαδημαϊκή κατάρτισή του πάνω σε θέματα που αφορούν την ποντιακή λύρα αλλά και για το πάθος του να μεταδώσει τις γνώσεις του στους νέους. Σήμερα εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής ποντιακής λύρας στο Μουσικό Σχολείο Δράμας, και ως ακαδημαϊκός υπότροφος στην ειδίκευση της ποντιακής λύρας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Αν και νέος σε ηλικία, μετρά ήδη αρκετές δισκογραφικές δουλειές, οι οποίες έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα.

Γεννήθηκε το 1990 στη Ράχη της Βέροιας, από γονείς αμιγώς ποντιακής καταγωγής, και ξεκίνησε να παίζει ποντιακή λύρα σε ηλικία 9 ετών. «Η σχέση μου με την ποντιακή παράδοση είναι βιωματική. Αρχίζει από την παιδική μου ηλικία και αποτελεί ανέκαθεν στοιχείο της καθημερινότητάς μου. Η ποντιακή μουσική, η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα καθόρισαν την ποντιακή μου συνείδηση και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μουσικού μου χαρακτήρα. Τον σημαντικότερο ρόλο για τη διάπλαση της μουσικής μου φύσης έπαιξαν τα μουχαπέτια» αναφέρει στο pontosnews.gr o Γιάννης Τσανασίδης.

Δισκογραφικές δουλειές
Το 2015 κυκλοφόρησε το Μεκατίρι μ’, με 14 κομμάτια εκ των οποίων τα 10 ήταν δικές του μουσικές συνθέσεις. Το 2017, στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας στο τμήμα Μουσική Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, κυκλοφόρησε το Εγώ έμ’ π’ ετραγώδεσα.

Το 2019, με αφορμή το ρεσιτάλ του μεταπτυχιακού του διπλώματος «Λυράρηδες του Πόντου γεννημένοι πριν το 1920», παρουσιάζεται το CD Τοξαρέας αμάραντα, το οποίο επιμελήθηκε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για επανεκτελέσεις τραγουδιών που ερμηνεύτηκαν από λυράρηδες που γεννήθηκαν στον Πόντο. Επιλέχθηκαν δώδεκα λυράρηδες και αντίστοιχα δώδεκα νέοι τραγουδιστές για να ερμηνεύσουν και πάλι τα τραγούδια αυτά στο σήμερα. Το σύνολο της έρευνας της διατριβής μου πρόκειται σύντομα να εκδοθεί από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (Παράρτημα 41)» τονίζει ο λυράρης.

Το 2020 ασχολήθηκε με το δισκογραφικό εγχείρημα ‘Σ ση παλαιών τη στράταν, το οποίο αφορούσε την καταγραφή Πόντιων ερασιτεχνών τραγουδιστών της τρίτης προσφυγικής γενιάς κυρίως από το νομό Κοζάνης. Τώρα επιμελείται μια νέα προσωπική μουσική παραγωγή με τίτλο Κιμιγιάν, με επανεκτελέσεις παραδοσιακών σκοπών και τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών.

Ως δάσκαλος ποντιακής λύρας συνηθίζει να λέει στους μαθητές του: «Η πορεία και εξέλιξη ενός εν δυνάμει λυράρη είναι παρόμοια με αυτήν ενός μαθητή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσής του. Πρώτη βαθμίδα είναι η εκμάθηση τεχνικών και ρεπερτορίου από τον δάσκαλο και η ζύμωσή του στο πλαίσιο χορευτικών συγκροτημάτων, ώστε να αποκτήσει την αρμόζουσα αντίληψη και ευχέρεια που επιτάσσουν τα ρυθμικά και μελωδικά χαρακτηριστικά της ποντιακής μουσικής.

»Η δεύτερη σχετίζεται με τη μουσική πρακτική και τελετουργία που ονομάζουμε μουχαπέτ’. Στο πλαίσιο αυτής της άτυπης εκπαίδευσης ο λυράρης θα πρέπει να διαμορφώσει τον δικό του μουσικό χαρακτήρα. Στην τρίτη και τελευταία βαθμίδα ο λυράρης θα είναι σε θέση πλέον να συμβάλει με το έργο του στη διατήρηση και δημιουργική αξιοποίηση της ανεκτίμητης πολιτισμικής και μουσικής κληρονομιάς του Πόντου».

Ελένη Κάλλη

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Αγιασμός στον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

28/08/2026 - 7:49μμ
Άποψη από το χωριό Τσίτη Άρδασσας, στην περιοχή Μεσοχαλδίου, όπου λέγεται ότι κυκλοφορούσε ο Καρυδάς (φωτ. αρχείου: Θωμαΐς Κιζιρίδου)
ΠΟΝΤΟΣ

Ο Καρυδάς: Ο γραφικός και αριστοφανικός λυράρης από τη Μικρή Τσίτη της Χαλδίας

28/08/2026 - 5:20μμ
Το σχεδιάγραμμα της Σινώπης όπως το σχεδίασαν αξιωματικοί του Ελληνικού
Στρατού οι οποίοι έλαβαν μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Πάνω αριστερά διακρίνεται ο λογότυπος της Χαρτογραφικής Υπηρεσίας του Στρατού (πηγή: Α. Ν. Αναγνωστόπουλος,
«Γεωγραφία της Ανατολής,» Τ. 1, Eν Αθήναις, 1922 / Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Σισμανόγλειου
στην Κωνσταντινούπολη) Εικ.: Αλεξία Ιωαννίδου
ΠΟΝΤΟΣ

Σινώπη: Η πρώτη των ελληνίδων πόλεων στον Εύξεινο Πόντο

28/08/2026 - 10:27πμ
Η πρώτη σελίδα του τρισέλιδου κρυπτογραφήματος της 27ης Αυγούστου 1919 για την κατάσταση των Ελλήνων του Πόντου και της Αρμενίας (πηγή τεκμηρίου: Ψηφιακό Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου / Μουσείο Μπενάκη)
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

27 Αυγούστου 1919: Οι 60.000 «Έλληνες της Αρμενίας» που ζητούσαν σωτηρία στην Ελλάδα

27/08/2026 - 9:16μμ
(Φωτ.: facebook.com/syllogos.kamiankenargos)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Βρυξελλών «Καμίαν ’κ’ εν αργώς»: Αρχίζουν ξανά τα μαθήματα για τη νέα σεζόν

27/08/2026 - 6:58μμ
(Φωτ. αρχείου: facebook / Ιερός Ναός Παναγίας Σουμελά Αχαρνών)
ΠΟΝΤΟΣ

Παναγία Σουμελά Αχαρνών: Θρησκευτικές και μουσικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου με το Παλαιό Ημερολόγιο

27/08/2026 - 4:20μμ
Από το εξώφυλλο του νέου βιβλίου του Τούρκου ακαδημαϊκού Τανέρ Ακτσάμ με τίτλο «Empire of Violence: A New History of the Armenian Genocide»
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

«Empire of Violence»: Νέο βιβλίο του Τανέρ Ακτσάμ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

27/08/2026 - 2:29μμ
Το αλπικό τοπίο γύρω από το Τσιμενλί (πηγή: facebook / Cimenli köyü tekkeköy samsun)
ΠΟΝΤΟΣ

Τσιμενλί: Το ιστορικό ελληνικό χωριό της Σαμψούντας – Από τον Πόντο στην Ελλάδα

26/08/2026 - 9:00μμ
Μνημείο αφιερωμένο στους αγωνιστές και στους μάρτυρες του Πόντου. Σε αυτό μεταφέρθηκαν τα λείψανα του Ευκλείδη Κουρτίδη, του παλικαριού της Σάντας (φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)
ΠΟΝΤΟΣ

Στις 6 Σεπτεμβρίου το ετήσιο μνημόσυνο των Σανταίων, στην Παναγία Σουμελά

26/08/2026 - 6:40μμ
(Φωτ.: facebook / Τραντέλλενες Αξιούπολης)
ΠΟΝΤΟΣ

5ο Αντάμωμα Αξιουπολιτών: Η παράδοση βγήκε στους δρόμους και ένωσε την Αξιούπολη

26/08/2026 - 1:15μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο νέος πρόεδρος της FED Κέβιν Γουόρς στην πρώτη ομιλία του στο Τζάκσον Χολ (πηγή; YouTube/CNBC Television)

Fed: «Ανησυχητικός» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – Τι είπε ο νέος πρόεδρος

1 λεπτό πριν
(Πηγή φωτ.: facebook.com/efxsinospontos)

Αγιασμός στον Σύλλογο Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»

27 λεπτά πριν
(Φωτ.: thessalonikifair.gr)

90ή ΔΕΘ: Ενιαίο εισιτήριο Full Access Pass για όλες τις μέρες και τις συναυλίες

51 λεπτά πριν
(Φωτ.: Ναυπηγεία Σαλαμίνας)

Ναυπηγεία Σαλαμίνας: Παραδόθηκαν νέα τμήματα για την 3η γαλλική φρεγάτα FDI

1 ώρα πριν
Πολίτες στην επαρχία Νουβακότ του Νεπάλ, ψάχνουν στις λίστες αγνοουμένων τους συγγενείς τους, έξω από το στρατιωτικό Κέντρο Επιχειρήσεων, στον απόηχο των καταστροφικών πλημμυρών (φωτ.: EPA/ NARENDRA SHRESTHA)

Τραγωδία στο Νεπάλ: Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών – Φόβοι για νέες φονικές πλημμύρες από παγετωνικές λίμνες

2 ώρες πριν
(Πηγή: facebook.com/pontioi)

28ο Μοθοπωρί Αροθυμίας στο Ελευθέριο Κορδελιό: Τριήμερο ποντιακό γλέντι τον Σεπτέμβριο

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV