pontosnews.gr
Δευτέρα, 20/07/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Γιάννης Τσανασίδης: Ένας καταρτισμένος λυράρης και φιλόδοξος δάσκαλος (βίντεο)

Συνέντευξη στο pontosnews.gr

12/11/2020 - 7:30μμ
Γιάννης Τσανασίδης: Ένας καταρτισμένος λυράρης και φιλόδοξος δάσκαλος (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Οι απανταχού Έλληνες του Πόντου γνωρίζουν καλά τον Γιάννη Τσανασίδη, κυρίως για την άρτια ακαδημαϊκή κατάρτισή του πάνω σε θέματα που αφορούν την ποντιακή λύρα αλλά και για το πάθος του να μεταδώσει τις γνώσεις του στους νέους. Σήμερα εργάζεται ως αναπληρωτής καθηγητής ποντιακής λύρας στο Μουσικό Σχολείο Δράμας, και ως ακαδημαϊκός υπότροφος στην ειδίκευση της ποντιακής λύρας στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Αν και νέος σε ηλικία, μετρά ήδη αρκετές δισκογραφικές δουλειές, οι οποίες έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα.

Γεννήθηκε το 1990 στη Ράχη της Βέροιας, από γονείς αμιγώς ποντιακής καταγωγής, και ξεκίνησε να παίζει ποντιακή λύρα σε ηλικία 9 ετών. «Η σχέση μου με την ποντιακή παράδοση είναι βιωματική. Αρχίζει από την παιδική μου ηλικία και αποτελεί ανέκαθεν στοιχείο της καθημερινότητάς μου. Η ποντιακή μουσική, η γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα καθόρισαν την ποντιακή μου συνείδηση και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του μουσικού μου χαρακτήρα. Τον σημαντικότερο ρόλο για τη διάπλαση της μουσικής μου φύσης έπαιξαν τα μουχαπέτια» αναφέρει στο pontosnews.gr o Γιάννης Τσανασίδης.

Δισκογραφικές δουλειές
Το 2015 κυκλοφόρησε το Μεκατίρι μ’, με 14 κομμάτια εκ των οποίων τα 10 ήταν δικές του μουσικές συνθέσεις. Το 2017, στο πλαίσιο της πτυχιακής του εργασίας στο τμήμα Μουσική Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, κυκλοφόρησε το Εγώ έμ’ π’ ετραγώδεσα.

Το 2019, με αφορμή το ρεσιτάλ του μεταπτυχιακού του διπλώματος «Λυράρηδες του Πόντου γεννημένοι πριν το 1920», παρουσιάζεται το CD Τοξαρέας αμάραντα, το οποίο επιμελήθηκε ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών και Σπουδαστών Θεσσαλονίκης. «Πρόκειται για επανεκτελέσεις τραγουδιών που ερμηνεύτηκαν από λυράρηδες που γεννήθηκαν στον Πόντο. Επιλέχθηκαν δώδεκα λυράρηδες και αντίστοιχα δώδεκα νέοι τραγουδιστές για να ερμηνεύσουν και πάλι τα τραγούδια αυτά στο σήμερα. Το σύνολο της έρευνας της διατριβής μου πρόκειται σύντομα να εκδοθεί από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών (Παράρτημα 41)» τονίζει ο λυράρης.

Το 2020 ασχολήθηκε με το δισκογραφικό εγχείρημα ‘Σ ση παλαιών τη στράταν, το οποίο αφορούσε την καταγραφή Πόντιων ερασιτεχνών τραγουδιστών της τρίτης προσφυγικής γενιάς κυρίως από το νομό Κοζάνης. Τώρα επιμελείται μια νέα προσωπική μουσική παραγωγή με τίτλο Κιμιγιάν, με επανεκτελέσεις παραδοσιακών σκοπών και τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων καλλιτεχνών.

Ως δάσκαλος ποντιακής λύρας συνηθίζει να λέει στους μαθητές του: «Η πορεία και εξέλιξη ενός εν δυνάμει λυράρη είναι παρόμοια με αυτήν ενός μαθητή σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσής του. Πρώτη βαθμίδα είναι η εκμάθηση τεχνικών και ρεπερτορίου από τον δάσκαλο και η ζύμωσή του στο πλαίσιο χορευτικών συγκροτημάτων, ώστε να αποκτήσει την αρμόζουσα αντίληψη και ευχέρεια που επιτάσσουν τα ρυθμικά και μελωδικά χαρακτηριστικά της ποντιακής μουσικής.

»Η δεύτερη σχετίζεται με τη μουσική πρακτική και τελετουργία που ονομάζουμε μουχαπέτ’. Στο πλαίσιο αυτής της άτυπης εκπαίδευσης ο λυράρης θα πρέπει να διαμορφώσει τον δικό του μουσικό χαρακτήρα. Στην τρίτη και τελευταία βαθμίδα ο λυράρης θα είναι σε θέση πλέον να συμβάλει με το έργο του στη διατήρηση και δημιουργική αξιοποίηση της ανεκτίμητης πολιτισμικής και μουσικής κληρονομιάς του Πόντου».

Ελένη Κάλλη

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σάντα, όπως τον κατέγραψε ο Άντονι Μπράιερ (πηγή: «Αρχείον Πόντου», Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)
ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Προφήτης Ηλίας στον Πόντο: Το θαύμα του Αϊ-Λια στο Καρς και ο άγιος των κεραυνών

20/07/2026 - 9:26πμ
Το μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη στο αλσύλλιο στη Νέα Κρώμνη Δράμας (φωτ.: Πύλη της Δράμας)
ΠΟΝΤΟΣ

Νέα Κρώμνη Δράμας: Ένα άγνωστο μνημείο για τον Άγνωστο Στρατιώτη – Εκεί όπου ενώθηκαν γηγενείς και πρόσφυγες

19/07/2026 - 8:48μμ
Αυλαία για το 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων, στην Παναγία Σουμελά (φωτ.: Flickr / Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης, Καμπανίας / Γεράσιμος Μπεκές)
ΠΟΝΤΟΣ

«Η μνήμη δεν είναι μόνο ανάμνηση, αλλά ευθύνη» – Αυλαία στο 28ο Συναπάντημα Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων

19/07/2026 - 6:12μμ
(Εικ.: facebook.com/ profile.php?id/Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μνημείο ποντιακής λύρας στη Διποταμία Καστοριάς: Συγκίνηση στα αποκαλυπτήρια που έγιναν από τη Βούλα Πατουλίδου

19/07/2026 - 2:55μμ
Καρτ ποστάλ όπου εικονίζεται ναυπηγείο της Ινέπολης του Πόντου
ΠΟΝΤΟΣ

Το πλοίο της Ινέπολης: Ένα ζωντανό απολίθωμα της αρχαίας ναυπηγικής στον Εύξεινο Πόντο

19/07/2026 - 10:21πμ
Ο Χάρης Κυριακίδης με δείγματα της προσεγμένης δουλειάς του (φωτ.: facebook / Xaris Kiriakidis)
ΠΟΝΤΟΣ

Χάρης Κυριακίδης: Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές ποντιακής λύρας

18/07/2026 - 2:40μμ
(Φωτ.: facebook.com/ profile.php?id/ Καϊστρι Πόντος)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Πόντος και Κρήτη ανταμώνουν στον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Αμπελοκήπων-Μενεμένης «Το Καΐστρι»

18/07/2026 - 11:51πμ
(Πηγή: facebook.com/federation.pontian.associations.australia)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου και πολιτισμού στην Αυστραλία

18/07/2026 - 9:20πμ
Παναγιώτης Στεφανίδης και Τάσος Πετρόπουλος (πηγή: TikTok / Panagiotis Stefanidis)
ΠΟΝΤΟΣ

«Κατήβα σον Διπόταμον…»: Μια αυθόρμητη ποντιακή στιγμή με λύρα και τραγούδι

17/07/2026 - 9:11μμ
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση που διοργάνωσε «O Φάρος» Αγίας Βαρβάρας, με θέμα το θερισμό.  Σάββατο 27 Ιουνίου 2026 (φωτ.: Facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Θερισμός στα παρχάρια του Πόντου: Όταν ο μόχθος γινόταν τραγούδι και γιορτή

17/07/2026 - 7:57μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΑΝΤΑ-ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ/Facebook)

Αλλαγή ημερομηνίας για τον καλοκαιρινό χορό της Ψηφιακής Σάντας – Πότε θα πραγματοποιηθεί

23 λεπτά πριν
Ο ναός του Προφήτη Ηλία στη Σάντα, όπως τον κατέγραψε ο Άντονι Μπράιερ (πηγή: «Αρχείον Πόντου», Επιτροπής Ποντιακών Μελετών)

Προφήτης Ηλίας στον Πόντο: Το θαύμα του Αϊ-Λια στο Καρς και ο άγιος των κεραυνών

49 λεπτά πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Θεσσαλονίκη: Στην ανακρίτρια σήμερα ο 25χρονος για τη φονική επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Νέστορα

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI)

Κρήτη: Ραντεβού για …ξεκαθάρισμα κατέληξε στον άγριο ξυλοδαρμό 15χρονης – Στο ΠΑΓΝΗ μεταφέρθηκε το θύμα

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Roy Buri / Pixabay)

Καιρός: Συνεχίζονται και σήμερα οι υψηλές θερμοκρασίες – Πού αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο ο υδράργυρος

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EPA / Christopher Neundorf)

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ισπανία – «Έσβησε» την Αργεντινή στον τελικό

9 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign