Σοκαρισμένη η διεθνής κοινή γνώμη με το νέο μακελειό που προκάλεσε ισλαμιστής τρομοκράτης στην καρδιά της Βιέννης, αφήνοντας πίσω του πέντε νεκρούς πολίτες –ο ίδιος είναι επίσης νεκρός– επτά τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση και ακόμα δώδεκα που είναι σε καλύτερη κατάσταση. Οι αυστριακές Αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να διαλευκάνουν εάν πρόκειται για τον μοναδικό δράστη ή η επίθεση έγινε και από άλλα άτομα.
Η μέχρι τώρα έρευνα έχει οδηγήσει στη σύλληψη 14 υπόπτων που συνδέονται με τον βασικό ύποπτο, έναν 20χρονο Αυστριακό υπήκοο με αλβανική καταγωγή από τα Σκόπια.
Δράστης είναι ο Φετζουλάι Κουτζίμ, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ που είπε πως ο 20χρονος ξεγέλασε το πρόγραμμα αποριζοσπατικοποίησης και έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενταχθεί, ενώ έκανε το ακριβώς αντίθετο. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες που μεταδίδουν τα αυστριακά μέσα ενημέρωσης, στις 25 Απριλίου 2019 ο φερόμενος ως δράστης καταδικάστηκε σε 22 μήνες φυλάκιση επειδή ήθελε να πάει στη Συρία για να ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο η νομοθεσία περί ανηλίκων του άνοιξε την πόρτα της φυλακής στις 5 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους.
Δημοσίευμα της γερμανικής Bild αναφέρει πως ο 20χρονος είχε προαναγγείλει μέσω Instagram την επίθεση, ποζάροντας μπροστά στο φακό με ένα όπλο Zastava M70, ένα πιστόλι και ένα μεγάλο μαχαίρι και να δίνει όρκο πίστης των τζιχαντιστών.
![]()
Ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας Αυστρίας Όσκαρ Ντόιτς, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρόεδρος του αυστριακού Εθνικού Συμβουλίου Βόλφγκανγκ Σομπότκα, ο πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάνδρες Βαν ντερ Μπέλεν και η σύζυγός του Ντόρις Σμιντάουερ στην τελετή κατάθεσης στεφάνων για τα θύματα της επίθεσης (φωτ.: EPA/CHRISTIAN BRUNA)
Η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να αποκλειστεί ότι υπήρξε και δεύτερος δράστης. Στην πρωινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει.
Ο βασικός ύποπτος εξουδετερώθηκε από την αστυνομία σε διάστημα εννέα λεπτών, διευκρίνισε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Ασφαλείας τόνισε ότι η ταχεία ταυτοποίηση των στοιχείων του είχε ως αποτέλεσμα τις αστυνομικές εφόδους που έκανε στην συνέχεια η αστυνομία και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.
Η επίθεση ξεκίνησε περί τις 20:00 τοπική ώρα. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κλήθηκαν επί τόπου και έδωσαν τέλος στην επίθεση πυροβολώντας και σκοτώνοντας τον άνδρα στις 20:09, δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ. «Χωρίς την ταχεία επέμβαση, το περιστατικό θα ήταν ακόμη χειρότερο», είπε.
















