pontosnews.gr
Δευτέρα, 9/02/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Το εθνικό και φιλανθρωπικό έργο τριών ιστορικών ποντιακών σωματείων τη δεκαετία του 1940 (βίντεο)

28/10/2020 - 9:23πμ
Το εθνικό και φιλανθρωπικό έργο τριών ιστορικών ποντιακών σωματείων τη δεκαετία του 1940 (βίντεο)
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Με αφορμή τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο διαδικτυακή εκδήλωση, αναδεικνύοντας το εθνικό και φιλανθρωπικό έργο τριών ποντιακών συλλόγων, της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» και των διοργανωτών, τη δεκαετία του 1940.

Την εκδήλωση συντόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης Κυριάκος Χατζηκυριακίδης.

«[…] Οι πρόσφυγες Έλληνες του Πόντου ιδρύουν συλλόγους από τα πρώτα κιόλας χρόνια μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών ερχόμενοι στην Ελλάδα. Λόγοι της ίδρυσης τους είναι η συνέχιση του έργου εκείνων που λειτουργούσαν στις πόλεις και τα χωριά του Πόντου, σε ανάμνηση της γενέτειρας της ιδιαίτερης πατρίδας, για κοινωνικούς και φιλανθρωπικούς, για πνευματικούς και εκπαιδευτικούς, για την ανιστόρηση ιερών μονών και προσκυνημάτων του Πόντου, για τη διατήρηση της μουσικής παράδοσης, την ανάπτυξη του αθλητισμού κ.ά.» ανέφερε ο Κυριάκος Χατζηκυριακίδης στην έναρξη της εκδήλωσης.


(Βίντεο: ORASI TV)

Πρώτα μίλησε ο Θεόφιλος Καστανίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί» από την Καλλιθέα Αττικής. «Το 1940, με το που έγινε η έναρξη του πολέμου, τα ιδρυτικά μέλη του σωματείου προγραμματίζουν εργασίες και δράσεις υπέρ του εθνικού αγώνα. Συστήνουν ειδικές επιτροπές, συγκεντρώνουν εισφορές υπέρ του αγώνα, διαχειρίζονται ζητήματα σχετικά με τη συμμετοχή του συλλόγου και συζητούν την πρόταση του οπλαρχηγού Ευάγγελου Ιωαννίδη, ο οποίος προτείνει εκείνη την περίοδο να συσταθούν εθελοντικά σώματα Ποντίων με σκοπό να πάνε στο μέτωπο» τόνισε ο Θ. Καστανίδης, μεταξύ άλλων, για τη δράση του σωματείου τη δεκαετία του 1940.


Οι «Αργοναύται-Κομνηνοί» την περίοδο της κατοχής διοργάνωναν και συσσίτια για άπορα παιδιά

Έπειτα, η Ανατολή Δημητριάδου πρόεδρος της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης, ανέλυσε το εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό έργο της Μέριμνας. Την περίοδο του 1940 οι Γερμανοί επίταξαν το οίκημα του σωματείου στην Θεσσαλονίκη και κατέστρεψαν όλη την κινητή περιουσία της, με αποτέλεσμα η δράση της να σταματήσει για τέσσερα χρόνια. Το 1948 το οίκημα χρησιμοποιήθηκε ως οικοτροφείο για μαθήτριες της Μέριμνας και άλλων άπορων κοριτσιών και ιδρύθηκε η παιδούπολη «Άγιος Ευγένιος».

Τέλος, ο Κώστας Αποστολίδης, πρ. πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο έργο του σωματείου την περιόδο της κατοχής. «Πολλές από τις δράσεις της Λέσχης δεν αναφέρονται στα καταστατικά για λόγους πρόνοιας. Στα πρακτικά το 1942 αναλύονται οι τρόποι με τους οποίους έδρασε η Λέσχη για να σώσει τα παιδιά από την πείνα τον προηγούμενο χειμώνα» τόνισε.

Ελένη Κάλλη

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από το εξώφυλλο της κασέτας «Divâne Âşık Gibi». Κυκλοφόρησε από την Kalan Müzik το 2001 (πηγή: turkudostlari.net)
ΠΟΝΤΟΣ

Maçkalı Hasan Tunç, ένας από τους κορυφαίους εκφραστές της λύρας της Ματσούκας

8/02/2026 - 8:27μμ
(Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)
ΠΟΝΤΟΣ

Διαμαντίδης, Βαμβακίδης, Μουμουλίδης: Τρεις Πόντιοι της τέχνης –κι ένα «Ροδάφ’νον»– σε μια σκηνή

8/02/2026 - 8:32πμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Μεταμόρφωσης «Ο Εύξεινος Πόντος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ποντιακό γλέντι με ψυχή και παράδοση στη Μεταμόρφωση

7/02/2026 - 11:44μμ
Το φέρετρο με τη σορό του Γιώργου Παρχαρίδη, μετά το τέλος της νεκρώσιμης ακολουθίας. Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2026 (πηγή: LiveΜedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Μιλούσε στις καρδιές και ένωσε τους Πόντιους – Τελευταίο αντίο

7/02/2026 - 4:43μμ
Καρτ ποστάλ του προηγούμενου αιώνα με άποψη της Σινώπης
ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Μαρτυρία Κυριακίτσας Κοτζακίδη: Πέντε-έξι μέρες μονάχα καρύδια τρώγαμε

7/02/2026 - 1:37μμ
(Φωτ.: facebook / Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Σύλλογος Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο Φάρος»: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο – Σταθερά στο τιμόνι η Σοφία Σαββίδου

7/02/2026 - 12:28μμ
(Φωτ.: LiveMedia)
ΠΟΝΤΟΣ

Θεσσαλονίκη: Οι Πόντιοι αποχαιρετούν τον Γιώργο Παρχαρίδη – Παρακολουθήστε τη νεκρώσιμη Ακολουθία από το ναό της Αγίας Σοφίας

7/02/2026 - 11:03πμ
Στην εκδήλωση της ΠΟΕ για τη 19η Μαΐου του 2013 (φωτ.: EUROKINISSI / Φανή Τρυψάνη. Εικ.: ΧΚ)
ΠΟΝΤΟΣ

Γιώργος Παρχαρίδης: Στην Αγία Σοφία Θεσσαλονίκης η νεκρώσιμος Ακολουθία – Στο Πρωτοχώρι το ύστατο χαίρε

6/02/2026 - 10:00μμ
Ξεριζωμένοι Πόντιοι στην αποβάθρα της Τραπεζούντας περιμένουν να επιβιβαστούν σε πλοία για να έρθουν στην Ελλάδα (φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)
ΠΟΝΤΟΣ

Σπουδαστήριο Ποντιακής Ιστορίας και Πολιτισμού: Ένας κύκλος σεμιναρίων με θεσμική φιλοδοξία

6/02/2026 - 6:33μμ
(Φωτ.: Facebook/Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης»)
ΣΥΛΛΟΓΟΙ

Ο Σύλλογος Ποντίων Διαβατών «Αλέξανδρος Υψηλάντης» έκοψε βασιλόπιτα και εύχεται «Καλοχρονίαν και καλοτυχίαν»

6/02/2026 - 11:24πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η επόμενη ημέρα της πυρκαγιάς στην βιομηχανία μπισκότων «Βιολάντα» στα Τρίκαλα (φωτ.: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ Βασίλης Βερβερίδης)

«Βιολάντα»: Την έντονη μυρωδιά στο εργοστάσιο επιβεβαιώνουν πάνω από 25 εργαζόμενοι

4 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Klodian Lato)

Super League: Πράσινο το κλάσικο με Ταμπόρδα

4 ώρες πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI /Βασίλης Παπαδόπουλος)

Καρπενήσι: Ακέφαλη σορός άνδρα εντοπίστηκε σε αμάξι που έπεσε από γκρεμό

5 ώρες πριν
(Φωτ.: facebook/Σύλλογος Ποντίων Ευόσμου «Παναγία Κρεμαστή»)

Μουχαπέτ’ για την Τσικνοπέμπτη από την «Παναγία Κρεμαστή»

5 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)

Davis Cup: Ο Τσιτσιπάς «καθάρισε» για την Εθνική

6 ώρες πριν
Το σιντριβάνι στην στην πλατεία Δαβάκη, από το οποίο ανασύρθηκε το 2 ετών κοριτσάκι (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Καλλιθέα: Κοριτσάκι ανασύρθηκε από σιντριβάνι χωρίς τις αισθήσεις του

6 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign