pontosnews.gr
Πέμπτη, 19/03/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κάποιος να βοηθήσει, ή κάποιος να κάνει τη δουλειά μόνος του;

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

22/10/2020 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp

Στις παθογένειες και στην κοντόφθαλμη λογική των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε αναφερθεί πολλάκις και το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ αυτό αποδείχθηκε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων σπεύσαμε να πανηγυρίσουμε για τη «διορία» που έδωσαν η Γαλλία και η Γερμανία στον Ερντογάν, αλλά αυτή η «περήφανη» ευρωπαϊκή στάση δεν αποτυπώθηκε στις κοινές ανακοινώσεις.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε.

Είμαστε μέρος ενός διεθνούς συστήματος, το οποίο ως κεντρικό κανόνα έχει αυτόν της αυτοβοήθειας, αλλά και όταν απαιτούνται συμμαχίες, αυτές πραγματοποιούνται στη βάση της σύγκλισης συμφερόντων, της συναντίληψης των απειλών, και εντέλει της ανάληψης στρατηγικού κόστους. Η ανάληψη κόστους σίγουρα ενέχει ρίσκο, αλλά μπορείς να κάνεις αλλιώς όταν απειλείσαι και είσαι ο επισπεύδων;

Στην περίπτωση της Τουρκίας, οι εμπορικές σχέσεις με τη χώρα μας διευρύνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια – με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας, όταν το παγκόσμιο εμπόριο υπέστη συνολική καθίζηση. Σε μηνιαία βάση η Τουρκία εξάγει προϊόντα κατά μέσο όρο 142,07 εκ. δολαρίων προς την Ελλάδα, ενώ ρεκόρ των 216,17 εκ. δολαρίων σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, τις ημέρες κλιμάκωσης των προκλήσεων με την ανάρτηση φωτογραφιών Τούρκων κομάντο στα Ίμια λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο προπαγάνδας στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου.

Η δημιουργία ενός μηχανισμού επιβολής κυρώσεων με αναφορά στην παραβατικότητα της Τουρκίας είναι παραπάνω από αναγκαία, και πρέπει να υλοποιηθεί… χθες. Εντούτοις, για να πεισθούν οι κρίσιμοι αυτοί δρώντες ότι «κάτι συμβαίνει» και «η τουρκική επιθετικότητα πρέπει να πάψει», πρέπει να τους καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα, η Ελλάδα και η Κύπρος πράγματι απειλούνται, πράγματι επίκειται πόλεμος αν δεν γίνει κάτι.

Πρέπει να πεισθούν ότι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης είναι ορατός και απτός, ενόσω η Τουρκία δεν εξισορροπείται αλλά κατευνάζεται.

Πώς λοιπόν θα πεισθούν; Σίγουρα όχι με το να δηλώνεις «ικανοποιημένος για την έναρξη διερευνητικών επαφών» την ημέρα του ανοίγματος των Βαρωσίων. Σίγουρα όχι με το να διακηρύττεις ότι «η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 ν.μ.» εγκαταλείποντας τα κυριαρχικά δικαιώματά σου επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης. Σίγουρα όχι με το να προσποιείσαι ότι δεν βλέπεις και δεν ξέρεις τίποτα, όταν η Τουρκία προχωρά στον «Αττίλα υπ’ αριθμόν 200 (!)» κάνοντας γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Σίγουρα όχι με το να αποφεύγεις έστω να θέσεις ζήτημα πώλησης βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως τα υποβρύχια 214 από τη Γερμανία προς την Τουρκία. Σίγουρα όχι με το να συνεχίζεις, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, τις δικές σου «business» με την Άγκυρα.

Είναι σαν να θέλω να μεταφέρω έναν καναπέ και να παρακαλώ έναν φίλο μου να έρθει να με βοηθήσει. Όταν αυτός τελικά έρχεται, τον αφήνω να τον κουβαλήσει μόνος του – για να μην πούμε ότι κάθομαι και πάνω, αναμένοντας «να κάνει τη δουλειά». Αυτή δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων, όπως και σοβαρό δεν είναι να διακηρύττουμε ότι «επίκειται μαραθώνιος» και «δεν θέλουμε να παρουσιάσουμε όλα τα όπλα μας». Όντως επίκειται μαραθώνιος, και γι’ αυτό πρέπει να θέσουμε ψηλά τον πήχη, αν θέλουμε να πάρουμε κάτι στο τέλος της ημέρας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ο Αδάμ και η Εύα στον Παράδεισο, διά χειρός Θεόφιλου Χατζημιχαήλ (πηγή: nationalgallery.gr)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Δ’)

17/03/2026 - 10:03πμ
Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποχωρούν μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, στις 9 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Gonzalo Fuentes / POOL)
ΓΝΩΜΕΣ

Τα σύνορα της ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος

15/03/2026 - 3:34μμ
Ιρανοί διαδηλωτές  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την Ημέρα Αλ-Κουντς στην Τεχεράνη, 13 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Abedin Taherkenareh)
ΓΝΩΜΕΣ

Αδιέξοδο

14/03/2026 - 9:38πμ
Υποκατάστημα της Halkbank στην Κωνσταντινούπολη (φωτ.: EPA / Sedat Suna)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ΗΠΑ «κρατούν» τον Ερντογάν

13/03/2026 - 3:35μμ
Το δέντρο της γνώσης, χαραγμένο σε επιτύμβια πλάκα (πηγή: getarchive.net)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Γ’)

10/03/2026 - 9:35πμ
Μαχητικό του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο (φωτ.: EPA / Atef Safadi)
ΓΝΩΜΕΣ

Ποιος έχει σειρά;

8/03/2026 - 3:53μμ
Αφγανοί διαδηλώνουν εναντίον του Πακιστάν στην Καμπούλ, Παρασκευή 6 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Samiullah Popal)
ΓΝΩΜΕΣ

Ο πόλεμος ΗΠΑ-Ιράν αποσταθεροποιεί μια ολόκληρη περιοχή

7/03/2026 - 10:45πμ
(Φωτ.: EPA/ Gailan Haji)
ΓΝΩΜΕΣ

«Παιχνίδια» με τους Κούρδους

6/03/2026 - 3:46μμ
«Ο πειρασμός». Ανάγλυφο βασισμένο σε έργο του Ραφαήλ (πηγή: Metropolitan Museum of Art / commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στη νηστεία (Μέρος Β’)

3/03/2026 - 9:58πμ
Ο πρέσβης ε.τ. Selim Kuneralp (πηγή: YouTube/ Serbestiyet)
ΓΝΩΜΕΣ

Εξ ιδίων τα βέλη

1/03/2026 - 5:35μμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Θεσσαλονίκη: Αυτοψία στο υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

21 λεπτά πριν
Ο Αντόνιο Γκουτέρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / Olivier Matthys)

Κυπριακό: Δέσμευση Γκουτέρες για πρόοδο έως το τέλος της θητείας του – «Στόχος η ουσία» λέει ο Χριστοδουλίδης

44 λεπτά πριν
(Φωτ.: FIBA)

Basketball Champions League: Έκανε το 6/6 η ΑΕΚ – Νίκησε την Άλμπα στο Βερολίνο

1 ώρα πριν
Νεκροφόρα που μεταφέρει το φέρετρο του Πατριάρχη Γεωργίας Ηλία Β' διασχίζει πλήθος πιστών έξω από τον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Τιφλίδα. 18 Μαρτίου 2026 (φωτ.: EPA / David Mdzinarishvili)

Τέλος εποχής για τη Γεωργία: Λαοθάλασσα στο τελευταίο αντίο στον Πατριάρχη Ηλία Β’

1 ώρα πριν
(Φωτ.: glomex / ERTsports)

EBNL: Έχασε στη Βαρσοβία ο Ηρακλής – Στο Ιβανώφειο η πρόκριση

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Anadolu)

Ενεργειακός πόλεμος: Το Ιράν χτυπά εγκαταστάσεις στον Κόλπο – Μεγάλες ζημιές στο Κατάρ

2 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign