pontosnews.gr
Τετάρτη, 4/11/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Κάποιος να βοηθήσει, ή κάποιος να κάνει τη δουλειά μόνος του;

Γράφει ο Μάρκος Τρούλης

22/10/2020 - 9:03πμ
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Στις παθογένειες και στην κοντόφθαλμη λογική των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουμε αναφερθεί πολλάκις και το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενώ αυτό αποδείχθηκε και κατά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Λίγες ώρες πριν από τη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων σπεύσαμε να πανηγυρίσουμε για τη «διορία» που έδωσαν η Γαλλία και η Γερμανία στον Ερντογάν, αλλά αυτή η «περήφανη» ευρωπαϊκή στάση δεν αποτυπώθηκε στις κοινές ανακοινώσεις.

Ωστόσο, το ζήτημα είναι εμείς τι κάνουμε.

Είμαστε μέρος ενός διεθνούς συστήματος, το οποίο ως κεντρικό κανόνα έχει αυτόν της αυτοβοήθειας, αλλά και όταν απαιτούνται συμμαχίες, αυτές πραγματοποιούνται στη βάση της σύγκλισης συμφερόντων, της συναντίληψης των απειλών, και εντέλει της ανάληψης στρατηγικού κόστους. Η ανάληψη κόστους σίγουρα ενέχει ρίσκο, αλλά μπορείς να κάνεις αλλιώς όταν απειλείσαι και είσαι ο επισπεύδων;

Στην περίπτωση της Τουρκίας, οι εμπορικές σχέσεις με τη χώρα μας διευρύνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια – με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας, όταν το παγκόσμιο εμπόριο υπέστη συνολική καθίζηση. Σε μηνιαία βάση η Τουρκία εξάγει προϊόντα κατά μέσο όρο 142,07 εκ. δολαρίων προς την Ελλάδα, ενώ ρεκόρ των 216,17 εκ. δολαρίων σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, τις ημέρες κλιμάκωσης των προκλήσεων με την ανάρτηση φωτογραφιών Τούρκων κομάντο στα Ίμια λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού στην Άγκυρα. Επρόκειτο για ένα ακόμη επεισόδιο προπαγάνδας στο πλαίσιο του ψυχολογικού πολέμου.

Η δημιουργία ενός μηχανισμού επιβολής κυρώσεων με αναφορά στην παραβατικότητα της Τουρκίας είναι παραπάνω από αναγκαία, και πρέπει να υλοποιηθεί… χθες. Εντούτοις, για να πεισθούν οι κρίσιμοι αυτοί δρώντες ότι «κάτι συμβαίνει» και «η τουρκική επιθετικότητα πρέπει να πάψει», πρέπει να τους καλλιεργηθεί η αντίληψη ότι πράγματι υπάρχει πρόβλημα, η Ελλάδα και η Κύπρος πράγματι απειλούνται, πράγματι επίκειται πόλεμος αν δεν γίνει κάτι.

Πρέπει να πεισθούν ότι ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης είναι ορατός και απτός, ενόσω η Τουρκία δεν εξισορροπείται αλλά κατευνάζεται.

Πώς λοιπόν θα πεισθούν; Σίγουρα όχι με το να δηλώνεις «ικανοποιημένος για την έναρξη διερευνητικών επαφών» την ημέρα του ανοίγματος των Βαρωσίων. Σίγουρα όχι με το να διακηρύττεις ότι «η κόκκινη γραμμή είναι στα 6 ν.μ.» εγκαταλείποντας τα κυριαρχικά δικαιώματά σου επί της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας πέραν της αιγιαλίτιδας ζώνης. Σίγουρα όχι με το να προσποιείσαι ότι δεν βλέπεις και δεν ξέρεις τίποτα, όταν η Τουρκία προχωρά στον «Αττίλα υπ’ αριθμόν 200 (!)» κάνοντας γεωτρήσεις στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα. Σίγουρα όχι με το να αποφεύγεις έστω να θέσεις ζήτημα πώλησης βαρέος στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως τα υποβρύχια 214 από τη Γερμανία προς την Τουρκία. Σίγουρα όχι με το να συνεχίζεις, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, τις δικές σου «business» με την Άγκυρα.

Είναι σαν να θέλω να μεταφέρω έναν καναπέ και να παρακαλώ έναν φίλο μου να έρθει να με βοηθήσει. Όταν αυτός τελικά έρχεται, τον αφήνω να τον κουβαλήσει μόνος του – για να μην πούμε ότι κάθομαι και πάνω, αναμένοντας «να κάνει τη δουλειά». Αυτή δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων, όπως και σοβαρό δεν είναι να διακηρύττουμε ότι «επίκειται μαραθώνιος» και «δεν θέλουμε να παρουσιάσουμε όλα τα όπλα μας». Όντως επίκειται μαραθώνιος, και γι’ αυτό πρέπει να θέσουμε ψηλά τον πήχη, αν θέλουμε να πάρουμε κάτι στο τέλος της ημέρας.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Λεπτομέρεια από πίνακα του Κρητικού ζωγράφου Φιλόθεου Σκούφου (πηγή: Icon painters - Greece. /commons.wikimedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Γ’)

3/11/2026 - 9:54πμ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπροστά από χάρτη που δείχνει τη «Γαλάζια πατρίδα», το δόγμα της τουρκικής πολιτικής για κυριαρχία στην Ανατολική Μεσόγειο (φωτ.: Twitter / RTErdogan)
ΓΝΩΜΕΣ

Πιέζεται ο Ερντογάν για τη «Γαλάζια Παράνοια»

1/11/2026 - 3:50μμ
Ο Ντόναλντ Τραμπ απευθύνει ομιλία από το μπαλκόνι του Blue Room στον Λευκό Οίκο, 27 Μαρτίου 2026 (φωτ.: White House / Daniel Torok)
ΓΝΩΜΕΣ

Οι ενδιάμεσες εκλογές και τα όρια του τραμπισμού

31/10/2026 - 10:13πμ
Η τουρκική φρεγάτα TCG Göksu στη Μεσόγειο, στις 2 Ιανουαρίου 2022 (φωτ.: US Navy / Theoplis Stewart II)
ΓΝΩΜΕΣ

Περί προληπτικής διπλωματίας και «Γαλάζιας Παράνοιας»

30/10/2026 - 4:33μμ
Το Παλάτι της Ειρήνης στη Χάγη, σημερινή έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (πηγή: el.wikipedia.org)
ΓΝΩΜΕΣ

Τουρκολυβικό, η λύση στη Χάγη

25/10/2026 - 5:44μμ
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης στα κυβερνητικά έδρανα (φωτ.: EUROKINISSI / Μιχάλης Καραγιάννης)
ΓΝΩΜΕΣ

Όταν η αποφυγή του πολέμου γίνεται άλλοθι υποχώρησης

24/10/2026 - 9:49πμ
Νεαροί διαδηλωτές στην πλατεία της Βαστίλλης, 8 Οκτωβρίου 2026 (φωτ.: EPA / Firas Abdullah)
ΓΝΩΜΕΣ

Ένα μεγάλο συγγνώμη από τη Γαλλία

23/10/2026 - 3:49μμ
Οι Σαράντα Μάρτυρες της Σεβάστειας σε εικόνα της σχολής του Νόβγκοροντ, του 15ου αιώνα (πηγή: Wikimedia Commons)
ΓΝΩΜΕΣ

Στους αγίους Σαράντα Μάρτυρες ΙΙ (Μέρος Β’)

20/10/2026 - 9:23πμ
Ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο Τούρκος υποναύαρχος εν αποστρατεία, που το 2006 παρουσίασε για πρώτη φορά την ιδέα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (πηγή: YouTube/Cem Gürdeniz)
ΓΝΩΜΕΣ

Οδυνηρές παρεξηγήσεις

18/10/2026 - 4:30μμ
Tο Μέγαρο Μαξίμου (φωτ.: EUROKINISSI / Τατιάνα Μπόλαρη)
ΓΝΩΜΕΣ

Αν. Μεσόγειος: Η Αθήνα χαμένη στις ισορροπίες

17/10/2026 - 10:09πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Ναυτεμπορική TV

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Θανάσης Δημόπουλος)

43ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα από Πέμπτη έως Δευτέρα

19 λεπτά πριν
(Φωτ.: Θέατρο Σκιών Στράτος Καμπισιούλης)

Η Ένωση Ποντίων Μελισσίων γιορτάζει «Τα γενέθλια του Καραγκιόζη» με τον Στράτο Καμπισιούλη

43 λεπτά πριν
(Εικ.: gym-chort.thess.sch.gr)

Θεσσαλονίκη: Κατάληψη για παραποιημένες φωτογραφίες μαθητριών μέσω AI – Οι μαθητές απαιτούν αυστηρότερες ποινές

1 ώρα πριν
(Φωτ.: EPA / Richard Rodriguez)

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Συντριπτική νίκη των Δημοκρατικών – Κερδίζουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και παίρνουν τον συνολικό έλεγχο του Κογκρέσου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης)

Καιρός: Συννεφιά και πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται σήμερα – Συνεχίζονται οι βοριάδες στο Αιγαίο

2 ώρες πριν
(Φωτ.: EUROKINISSI / Ραφαήλ Γεωργιάδης)

EuroCup: Ο Μουρ υπέγραψε τη σπουδαία νίκη του ΠΑΟΚ

10 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

Ναυτεμπορική TV
Ναυτεμπορική TV