pontosnews.gr
Κυριακή, 21/06/2026
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • Videos
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
pontosnews.gr
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων

Νέα Ζηλανδία: Εκκωφαντική νίκη της 40χρονης πρωθυπουργού Τζάσιντα Άρντερν

17/10/2020 - 8:24μμ
Νέα Ζηλανδία: Εκκωφαντική νίκη της 40χρονης πρωθυπουργού Τζάσιντα Άρντερν
Κοινοποίηση στο FacebookΜοιράσου το στο TwitterΜοιράσου το στο Whatsapp
Στηρίξτε το Pontos News Επιλέξτε μας ως προτιμώμενη πηγή στην Αναζήτηση Google
Προσθήκη πηγής

Σαρωτική νίκη του Εργατικού Κόμματος της απερχόμενης πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Νέα Ζηλανδία δείχνουν τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ενώ η αντιπολίτευση παραδέχθηκε την ήττα της.

Η ισχυρή εντολή που λαμβάνει η 40χρονη Άρντερν σημαίνει ότι θα μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας εδώ και δεκαετίες.

Η πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει την πρόκληση να φέρει σε πέρας την προοδευτική μεταμόρφωση που είχε υποσχεθεί στους πολίτες της χώρας της, αλλά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει κατά την πρώτη θητεία της στην κυβέρνηση, όπου οι Εργατικοί μοιράζονταν την εξουσία με το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία. «Πρόκειται για μια ιστορική καμπή», δήλωσε ο πολιτικός σχολιαστής Μπράις Έντουαρντς του Πανεπιστημίου Βικτόρια του Ουέλινγκτον, σημειώνοντας ότι οι εκλογές αυτές έφεραν μια από τις μεγαλύτερες τομές στην εκλογική ιστορία της Νέας Ζηλανδίας εδώ και 80 χρόνια.


Η πρωθυπουργός Τζάσιντα Άρντερν με τον σύντροφό της Κλαρκ Γκέιφορντ (φωτ.: EPA / David Rowland)

Στις εκλογές αυτές, οι οποίες θεωρήθηκαν ευρέως ένα δημοψήφισμα για τον επιθετικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε η Άρντερν την επιδημία της COVID-19, το Εργατικό Κόμμα της απερχόμενης πρωθυπουργού εξασφαλίζει ποσοστό σχεδόν 50%, ενώ το Εθνικό Κόμμα της Κόλινς ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, λαμβάνοντας ποσοστό 27%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκλογικής Επιτροπής.

Το Εργατικό Κόμμα εξασφάλισε 64 από τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου της χώρας, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδρών που έχει κερδίσει ποτέ ένα κόμμα μετά το 1996 που υιοθετήθηκε το μεικτό αναλογικό εκλογικό σύστημα στη χώρα. Εάν επιβεβαιωθεί ότι οι Εργατικοί εξασφαλίζουν εν τέλει περισσότερες από τις μισές έδρες του Κοινοβουλίου, η Άρντερν θα μπορεί να σχηματίσει την πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση βάσει του σημερινού συστήματος. Η Άρντερν βγήκε από το σπίτι της στο Όκλαντ και χαιρέτισε τους υποστηρικτές της που είχαν συγκεντρωθεί εκεί.

Η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Τζούντιθ Κόλινς δήλωσε ότι τηλεφώνησε στην πρωθυπουργό και την συνεχάρη για το «εξαιρετικό αποτέλεσμα» στις εκλογές.

«Συγχαρητήρια στην πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν, στην οποία τηλεφώνησα, καθώς, όπως πιστεύω, είναι εξαιρετικά τα αποτελέσματα αυτά για το Εργατικό Κόμμα», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα η Κόλινς.

Οι δύο νυν εταίροι των Εργατικών στον κυβερνητικό συνασπισμό, το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία και το Κόμμα των Πρασίνων εξασφαλίζουν βάσει των μέχρι στιγμής καταμετρημένων ψήφων ποσοστό 2,6% και 7,6% αντίστοιχα. Εάν η Άρντερν δεν μπορέσει τελικά να σχηματίσει μονοκομματική κυβέρνηση, αναμένεται να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού Εργατικών και Πρασίνων, εγκαταλείποντας το εθνικιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.

Μια κυβερνητική συμμαχία Εργατικών-Πρασίνων θα είναι η πρώτη αριστερών καταβολών κυβέρνηση που θα αναλάβει τα ηνία της Νέας Ζηλανδίας από τη δεκαετία του 1970.

Η 40χρονη Άρντερν χαίρει μεγάλης εκτίμησης εντός και εκτός της χώρας της για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το περσινό μακελειό σε δύο τεμένη στο Κράισττσερτς από έναν υπέρμαχο της θεωρίας περί ανωτερότητας της λευκής φυλής, όπως και μια έκρηξη ηφαιστείου με νεκρούς, αλλά κυρίως για την επιτυχία της στην αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη Νέα Ζηλανδία.

ΚοινοποίησηTweetSend
google news

Ακολουθήστε μας στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Εικόνα από τη Σύρο όπου τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά (πηγή: CycladesLive - Ειδήσεις από τις Κυκλάδες)
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σύρο – Προληπτική εκκένωση οικισμού μέσω 112

21/06/2026 - 5:02μμ
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)
ΕΛΛΑΔΑ

Δύο 17χρονοι κατηγορούνται για εκβιασμό ανήλικων κοριτσιών μέσω διαδικτύου – Ερευνάται σύνδεση με το δίκτυο 764

21/06/2026 - 3:59μμ
Το σπίτι που νοίκιαζε ο 43χρονος από τη Σταυρούλα Λεβεντάκη, Κυριακή 21 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EUROKINISSI / Γιάννης Αγγελάκης)
ΕΛΛΑΔΑ

Σταυρούλα Λεβεντάκη: «Την σκότωσα μετά από καβγά για το σπίτι», ισχυρίζεται ο 43χρονος – Οι Αρχές εξετάζουν το πραγματικό κίνητρο

21/06/2026 - 2:26μμ
Φωτιά στην περιοχή Αμπέλα της Σύρου, Κυριακή 21 Ιουνίου 2026 (φωτ.: CycladesLive - Ειδήσεις από τις Κυκλάδες)
ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στη Σύρο: Μήνυμα από το 112 για απομάκρυνση κατοίκων προς την Ερμούπολη

21/06/2026 - 2:00μμ
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί (αριστερά) και ο Ελβετός ομοσπονδιακός σύμβουλος Ινάτσιο Κάσις κατά τη διάρκεια διμερών συνομιλιών, 21 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Urs Flueeler)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν στην Ελβετία: Ο Λίβανος στο επίκεντρο των συνομιλιών – Παραμένουν κλειστά τα Στενά του Ορμούζ

21/06/2026 - 12:57μμ
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ αναχωρεί από την Ντάουνινγκ Στριτ, 10 Ιουνίου 2026 (φωτ.: EPA / Neil Hall)
ΚΟΣΜΟΣ

Κιρ Στάρμερ: Οι πιο κρίσιμες ώρες για τον Βρετανό πρωθυπουργό – Τα σενάρια αποχώρησης και ο παράγοντας Μπέρναμ

21/06/2026 - 11:45πμ
Το κτήριο της Εισαγγελίας Χανίων (φωτ.: EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Ομολόγησε τη δολοφονία της Σταυρούλας Λεβεντάκη – Ο λόγος και τα ψέματα για «ενόπλους με κουκούλες»

21/06/2026 - 10:33πμ
Πυροσβέστες και μέλη σωστικών δυνάμεων διαφόρων υπηρεσιών στην άσκηση «ΣΕΙΣΙΧΘΩΝ 2026» (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)
ΕΛΛΑΔΑ

Πανελλαδικό δίκτυο «κυνηγά» εμπρηστές: Σε λειτουργία 37 ειδικά κλιμάκια σε όλη τη χώρα

21/06/2026 - 10:09πμ
Το ξενοδοχείο Palace στο θέρετρο Μπούργκενστοκ στην Ελβετία, όπου συναντώνται οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και του Ιράν για τις συνομιλίες σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, 21 Ιουνίου 2026. (φωτ.: EPA / Urs Flueeler)
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Ιράν στην Ελβετία για το πυρηνικό πρόγραμμα – Τρεις εστίες έντασης δοκιμάζουν τη συμφωνία

21/06/2026 - 8:33πμ
(Φωτ.: Γιώργος Κονταρίνης / EUROKINISSI)
ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και ισχυροί βοριάδες έως 7 μποφόρ

21/06/2026 - 8:10πμ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)

Εντολή Ερντογάν για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης – Αρχίζουν εκ νέου συνομιλίες

23 λεπτά πριν
Εικόνα από τη Σύρο όπου τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά (πηγή: CycladesLive - Ειδήσεις από τις Κυκλάδες)

Υπό έλεγχο η φωτιά στη Σύρο – Προληπτική εκκένωση οικισμού μέσω 112

1 ώρα πριν
Μετά το τέλος της παράστασης «Στ’ Αϊ-Γιαννιού του Κλήδονα, ριζικά και στροβιλίσματα στου θέρους τα γυρίσματα», Σάββατο 14 Ιουνίου 2026 
(φωτ.: Μικρασιατικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε»)

Από τη Μικρά Ασία έως την Ικαρία: Τα «ριζικά» του Κλήδονα ξεκλείδωσαν στα Μελίσσια

1 ώρα πριν
(Φωτ. αρχείου: EUROKINISSI / Σωτήρης Δημητρόπουλος)

Δύο 17χρονοι κατηγορούνται για εκβιασμό ανήλικων κοριτσιών μέσω διαδικτύου – Ερευνάται σύνδεση με το δίκτυο 764

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Panorama Press/Αλέξανδρος Γεωργιάδης)

Μάρω Κοντού: 92 χρόνια φως, πάθος και αξιοπρέπεια – Σήμερα έχει γενέθλια η γυναίκα που έγινε κομμάτι της ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου

2 ώρες πριν
(Φωτ.: Instagram / paobcgr)

Σαν να μην πέρασε μια μέρα: Ο Ομπράντοβιτς επέστρεψε στον Παναθηναϊκό

3 ώρες πριν
pontosnews.gr

Ειδήσεις και άρθρα για τον Πόντο και τη Μ. Ασία, αλλά και την επικαιρότητα στην Ελλάδα, τον Κόσμο και την Ομογένεια. Πλούσια θεματολογία ποικίλης ύλης με έμφαση σε πολιτιστικά δρώμενα.

Copyright © 2025 pontosnews.gr
Made by minoanDesign

  • TAYTOTHTA
  • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα
Προβολή όλων
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΠΟΝΤΟΣ
    • ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
    • ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΠΑΡΑΔΟΣΗ
    • ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ
    • ΣΥΛΛΟΓΟΙ
    • ΛΕΞΙΚΟ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • VIDEOS
  • ΚΥΠΡΟΣ
  • ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΓΝΩΜΕΣ
    • Μάρκος Τρούλης
    • Παντελής Σαββίδης
    • Σάββας Καλεντερίδης
    • Θεόφιλος Πουταχίδης
  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΑΜΥΝΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
  • ΥΓΕΙΑ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΣΥΝΤΑΓΕΣ
  • ΠΙΣΤΗ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΤΑΞΙΔΙ
  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • PONTOS BLOG

Copyright © 2024 pontosnews.gr
Made by minoanDesign